גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנהלים, איך תדעו אם זה הזמן לספרינט או למרתון?

הרבה ארגונים נופלים לתכנון ארוך מדי, במקום להשיק במהירות מוצר, לקבל פידבק ולעבור הלאה ● אלא שמנגד חשוב להיות מדויקים, עקביים ולשמור אנרגיות לתהליך ● איך תצליחו גם וגם?

חצי שעה של השראה. ערן גפן על השאלה שכל מנהל צריך לשאול / צילום: מנחם רייס
חצי שעה של השראה. ערן גפן על השאלה שכל מנהל צריך לשאול / צילום: מנחם רייס

 

רשימה זו מבוססת על פרק מספרו של ערן גפן, מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי

זה היה יום מיוחד, לא עוד יום ראשון. תכננתי אותו זמן רב, חשבתי שאני יודע מה אני הולך לעשות בו. קו הזינוק חיכה לי, האדרנלין כבר פמפם בדם. עמדתי לצאת בריצה אל דרך חדשה במסע שלי. זה היה היום שבו הקמתי את G^Team והמחברת שלי הייתה מלאה תוכניות ומשימות.

אלא שאז עצרתי לשאול את עצמי שאלה אחת פשוטה, שבעקבותיה השתנו כל התוכניות שלי. אני רק יכול לרמוז שזה נגמר בבית חולים עם עוגת גבינה.

התהליך הזה, של הקמת חברה חדשה, הציב אותי שוב באתגר המבלבל: האם אני בספרינט או במרתון? הראשון מצריך כוח מתפרץ והשני סבולת לאורך זמן. ההבדל הזה משמעותי במיוחד בתהליכי חדשנות של חברות, בהקמת סטארט־אפ, בתחילת תפקיד, גם בהתמודדות עם מציאות חדשה.

ספרינטים. פעם, כשהקמתי סטארט־אפ, כתבתי תוכנית מושקעת. שכרתי מומחה עסקי, שלימים נעשה שותף שלי, ויחד, בעשרות רבות של שעות עבודה, חיברנו 95 עמודים עם ניתוח שוק, מגמות, מודלים כלכליים, אקסלים של הכנסות ותחזיות.

כשהצגנו ליזם יוסי ורדי את הסטארט־אפ, שלפנו את ה"ספר" בגאווה. ורדי עלעל בו בסקרנות ואז אמר: "תוכניות עסקיות שייכות לז'אנר ספרותי שאני אוהב מאוד. קוראים לו מדע בדיוני". בעצם הוא התכוון, אחרי עשרות שנים של השקעות בחברות החדשניות ביותר, שכשבונים משהו חדש, תכנון קדימה על בסיס שורה של הנחות יסוד ובנייה של מוצר שאפתני על סמך זה - זה פשוט חסר ערך וגם מסוכן.

בעולם מעורער תמידית אין טעם להיכנס למרתף כדי לפתח תיאוריות ולבנות מוצר מושלם, רק כדי לגלות בסוף שהוא לא רלוונטי. נדרשת שיטה אחרת. קוראים לה Lean Startup (סטארט־אפ רזה), והיא ישימה לא רק בחברות הזנק, אלא בכל תהליך חדשנות.

Lean Startup היא מתודולוגיה לפיתוח עסקים ומוצרים שהושקה ב־2008 והפכה לגישה גלובלית עם בסיס מדעי. מטרתה היא לקצר מחזורי פיתוח ולגלות במהירות אם מודל עסקי מוצע הוא בר־קיימה. השיטה אומרת שצריך לגשת לבעיה עם כמה היפותזות ואז לגבש במהירות מוצר או שירות - אבל בגרסה הרזה ביותר, מה שנקרא MVP. הגרסה צריכה להיות כל כך בסיסית שנהוג לומר על כך: "אם המוצר לא מביך אותך, אתה כנראה משיק אותו מאוחר מדי".

המשך הספרינט הוא השקת המוצר ללקוחות אמיתיים, קבלת פידבק, ניתוח התנהגויות והסקת מסקנות. השאיפה היא לעשות את כל המעגל הזה כמה שיותר מהר ולצאת כמה שיותר מהר לעוד סבב, מהיר אפילו עוד יותר, של ניסיונות עם מוצרים חדשים, בלופ של גלגל תנופה שהולך ומאיץ בקצב מסחרר.

זה נשמע קל ליישום, אבל מרבית הארגונים נופלים למלכודת הליניארית של תכנון ארוך מדי, עם יותר מדי דיבורים, פחות מדי מעשים ובעיקר נפילה בקונספציות והתאהבות במוצר, שכרוכה בהשקעה של יותר מדי משאבים, כסף וזמן.

מרתון. מהצד השני יש את "מה לא ישתנה?". הפעם הראשונה ששמעתי את הצירוף הזה הייתה כשמנכ"ל אמזון ג'ף בזוס נשאל במסיבת עיתונאים "מה אתה חושב שהולך להשתנות בעשר השנים הבאות?". בזוס ענה מיד תשובה מבריקה בעיניי: "זו שאלה טובה, אבל שאלה טובה יותר היא - מה לא ישתנה ב־20 השנים הבאות?".

מבחינת אמזון מה שלא ישתנה לעולם הוא הרצון של אנשים לקנות דברים בזול ולקבל אותם מהר. היא משקיעה מיליארדים כדי להבין איך להוריד מחירים ולהאיץ את הליך השילוח. "כשיש לך משהו שאתה יודע שהוא נכון", אמר בזוס, "אתה יכול להרשות לעצמך להשקיע בזה הרבה אנרגיה לאורך זמן".

גם אני מנסה ליישם את הכלל הזה. אני באמת מאמין שהצורך הבסיסי של כל אדם, ארגון ועסק הוא לצמוח, וכדי לעשות את זה הם חייבים להביט פנימה בדיוק ואז החוצה ביצירת ערך.

ערן גפן / צילום: מנחם רייס

כשאתה נכנס למרתון, אתה לוקח על עצמך יעד שמדויק לך, ולכן אתה מוכן לשלם את המחיר ולהיות סבלני, לא לזגזג, לא לעצור אפילו כששורפות לך הרגליים. כשהקמתי את החברה, חתמתי עם עצמי על חוזה שקראתי לו 1,3,5. המספרים האלה הם שנים, ולכל אחת מהשנים הוגדרה תמה אחרת, כלומר מבט רחוק מאוד קדימה. ריצת מרתון מחייבת אותך לדעת את הכיוון הכללי, להאמין במשהו, לשמור אנרגיות.

חשוב לדעת להבדיל. בעולם המקצועי אנחנו בכל רגע נתון רצים שתי ריצות במקביל, כי אין קו סיום, אין שריקת מנצחים, יש גם את המרתון וגם את הספרינט. אנחנו כל הזמן עושים ביניהם סוויץ', לפעמים כמה פעמים ביום. החוכמה היא לדעת מצד אחד להבין מהו המרתון שלנו, שם לא נישבר גם אם כולם יגידו לנו ההפך, ומצד שני לדעת מהם הספרינטים שלנו, מהן הנחות העבודה שאנחנו חייבים לבדוק כמה שיותר מהר באמצעות הוצאתן לאוויר העולם במהירות. רק אם נעשה את שני הדברים האלה היטב, ובעיקר נדע לא להתבלבל ביניהם, נוכל להתקדם בצורה משמעותית.

ליהנות מהריצה. באותו יום ראשון להקמת החברה החדשה משהו העיק עליי. עמדתי בפקק בדרך למשרד החדש וניסיתי לפענח לעצמי מה אני מרגיש. הבנתי שזה לחץ. אבל אז שאלתי את עצמי באיזה סוג ריצה אני. ובזמן שהתלבטתי, הבנתי משהו חשוב יותר שהוביל לשינוי בתוכניות. במקום לנסוע לעבודה, עצרתי לקנות עוגות, פחזניות ומלאי קפסולות קפה ענק, והלכתי להניח אותם במחלקת טיפול נמרץ ילודים באיכילוב. כמה שנים קודם לכן, אריאל הבת שלי נולדה שם - והם הצילו את החיים שלה.

לא עשיתי את בשבילם (אף על פי שהם עפו על עוגת הגבינה). עשיתי את זה בעיקר בשבילי. סימנתי לעצמי להוריד לחץ, ואת הבוקר הראשון שלי בעבודה העברתי בכלל מחוץ לעבודה, בשביל הנשמה. משהו שיזכיר לי שכל הקריירה והעשייה המקצועית נועדו לשרת אותי ואת המשפחה שלי ולא ההפך.

הבנתי שבין שזה ספרינט ובין שזה מרתון, אני הולך להקפיד במיוחד הפעם ליהנות מהריצה.

ערן גפן הוא מייסד G^Team, חברה לייעוץ אסטרטגי, שעוזרת לחברות לפתח מנועי צמיחה חדשים . הוא בעל ניסיון בעבודה עם מנכ"לים והנהלות של החברות המובילות בארץ ובעולם, בהן קוקה קולה, וולט, מיקרוסופט, שטראוס וקימברלי קלארק. חברה קודמת שהקים נרכשה על ידי WIX. גפן מפעיל את הפודקאסט "חצי שעה של השראה" ומחבר הספר "יוצרים צמיחה - כך הופכים יצירתיות עסקית לתוכנית עבודה".

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מדד ההנג סנג קופץ ב-1.1%; הביטקוין נסחר סביב ה-60 אלף דולר למטבע

החוזים העתידיים על וול סטריט נסחרים הבוקר במגמה חיובית ● מניית אפל עלתה במסחר המאוחר ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא מתקיים היום מסחר בבורסות בסין וביפן

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר