גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עלינו לקבל את העובדה שהפכנו עניים יותר": למה בריטניה לא מצליחה לצנן את האינפלציה

נתוני האינפלציה בבריטניה הפתיעו לרעה בשבוע שעבר ולא הצליחו לרדת מתחת לשיעור דו־ספרתי ● כיצד ה"ברקזיט" בבריטניה סייע להפוך את משבר יוקר המחיה לבעיה מתמשכת, שגם 11 העלאות ריבית רצופות טרם פתרו?

רשת מרכולי דיסקאונט בבריטניה / צילום: Shutterstock, Yau Ming Low
רשת מרכולי דיסקאונט בבריטניה / צילום: Shutterstock, Yau Ming Low

כמו לרוב מדינות אירופה, לבריטניה יש בעיית אינפלציה. בניגוד אליהן, משבר יוקר המחיה הבריטי חמור הרבה יותר מהנעשה מעבר לתעלה, למשל, ועדיין אינו מראה סימני דעיכה. נתוני מדד המחירים לצרכן של חודש מרץ בבריטניה, שהיו אמורים להציג סוף־סוף ירידה מתחת לשיעור דו־ספרתי, הפתיעו לרעה בשבוע שעבר, ועמדו על 10.1%. העליות במחירים מתפשטות ממגזרי האנרגיה והמזון לשירותים, ומשקי בית עומדים בפני הוצאות עודפות של מאות ליש"ט בחודש.

מצפון אירלנד ועד למחסור בעגבניות: הברקזיט עדיין רודף את בריטניה
המדינה הקטנה באירופה שהצליחה לנצח את האינפלציה

גם הנשק העיקרי של הממלכה במאבק באינפלציה - העלאות הריבית מצד הבנק המרכזי - אינו מראה יעילות מיידית. בחודש הבא צפוי הבנק להכריז על העלאה מספר 12 ברציפות של הריבית במשק, ל־4.5%. עצם ההעלאות הללו מייקר גם הוא את החזרי המשכנתאות (הצמודים ברובם לריבית הבסיס) בממלכה הבריטית, ומגביר את תחושת המחסור של התושבים. מחירי המזון במיוחד רשמו עלייה של כ־20%, שיא של קרוב לחמישה עשורים. שיאים רגעיים במחירי עגבניות או גבינה הופכים לחדשות מרכזיות בכלי התקשורת.

הסיבות לרמה הגבוהה של האינפלציה דווקא בבריטניה הן רבות. המרכזית היא התלות שלה בגז טבעי, שמחירו זינק בשנה האחרונה, וגם כעת הוא נסחר במחירים הגבוהים פי שניים ופי שלושה מהממוצע בעבר. המחירים הגבוהים היתרגמו בממלכה המאוחדת באופן מהיר למחירים גבוהים בעבור הצרכנים והחברות, עד שהממשלה התערבה באיחור וסיבסדה אותם חלקית.

גם כעת, העובדה כי הכלכלה החופשית־יחסית של בריטניה חסרה מנגנונים של פיקוח מחירים (כמו בשווייץ), סבסוד מקיף של אנרגיה (כמו בצרפת) או פיקוח מחירי דירות (כמו בגרמניה), הופכים את ההשפעות של עליות המחירים לחדות יותר, בהיעדר מנגנונים ממשלתיים שימתנו אותם.

גם הפאונד הבריטי, שנחלש בשנה האחרונה ב־5% מול האירו וחווה ירידות שער חדות מול הדולר במשך חודשים ארוכים (עד שחזר לרמה של 1.25 לאחרונה) ייקר את היבוא הבריטי והגביר את האינפלציה.

אבל גם ל"ברקזיט" יש חלק מרכזי באינפלציה. הכללים החדשים שחלים על היבוא והיצוא למדינה, גם אם נאכפו במינימליות בחודשים האחרונים, מקשים על הסחר הבינלאומי של בריטניה ומייקרים את היבוא אליה. מעל הכול, העובדה כי הגבול הבריטי נסגר לפתע לעובדים זרים, בין אם נהגי משאיות ממזרח אירופה או עובדים אחרים, יצרה מצוקת כוח אדם שהגבירה את עלויות החברות והביאה אותן לגלגל את המחירים אל הצרכן.

"האינפלציה בבריטניה עלתה מהר יותר ונותרת גבוה יותר ממקומות אחרים, משום שבריטניה חווה את הרע־ביותר שבכל העולמות: הלם אנרגיה משמעותי (כמו בגוש האירו), ומחסור בעובדים (חמור יותר מאשר בארה"ב", אמרה אנליסטית מחברת Capital Economics הבריטית.

השוק המקומי נכנס לספירלה

בנוסף, לפי הבנק המרכזי הבריטי, השוק המקומי נכון לעכשיו נכנס לסוג של ספירלה הכוללת דרישות להעלאות שכר שמיתרגמות להעלאות מחירים של החברות. בריטניה חווה שביתות רבות בחודשים האחרונים, ממגזר התעופה ועד לעובדי דואר ונהגי הרכבות, כחלק ממאבקים על תוספות יוקר. "עד שהמשחק הזה של 'העבר את החבילה' לא ייגמר, האינפלציה תימשך", אמר הכלכלן הראשי של "בנק אנגליה", יו פיל. הוא המליץ לתושבי בריטניה "לקבל את העובדה שכולנו נעשינו עניים יותר", ולא לנסות "להשיב לעצמנו את כוח הקנייה שהיה לנו" באמצעות העלאות שכר או העלאות מחירים. דבריו עוררו ביקורת ציבורית, במיוחד אחרי שפורסם כי משכורתו השנתית עומדת על כ־180 אלף פאונד.

כדאי להבהיר, שבבריטניה לא מתרחשת ספירלת שכר־מחירים כמו זו ששררה בסוף שנות ה־70 במדינות מערביות. העלאות השכר ותוספות היוקר, גם אם הן ניתנות (השכר בבריטניה עלה ב־7% בשנה האחרונה) אינן מפצות באופן מלא על ההתייקרויות. אך לדבריו של הכלכלן פיל, עצם ההעלאות ההדדיות, של השכר והמחירים, גורמת לכך "שהאינפלציה תמשך".

הממשלה הבריטית, מצדה, שהבטיחה באופן רשמי כי האינפלציה "תחתך בחצי" עד סוף השנה, מקווה שמחירי האנרגיה היורדים ייתרגמו סוף סוף לבלימה של האינפלציה. המומחים הכלכליים שלה צופים כי כפי שהאינפלציה עלתה בחדות בממלכה המאוחדת, כך היא גם תרד בחדות בחודשים הקרובים. בינתיים, בריטניה היא המדינה היחידה באירופה עם אינפלציה דו־ספרתית, וכזו שבה מדד המחירים טרם רשם ירידה רצופה של יותר משלושה חודשים.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות בתל אביב; היום עדכון המדדים, אלה שיוצאות ואלה שנכנסות למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; קוואלקום ונובוקיור מזנקות לאחר הדוחות

נאסד"ק עולה ב-0.3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים