גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאיפה הגיע המגן דוד והטעות בהכרזת העצמאות: כך נולד דגל ישראל

את המגן דוד שאלנו מתרבויות במזרח הרחוק, את הגוון המדויק של הכחול המדינה אף פעם לא טרחה להגדיר, ובטקס הכרזת המדינה הציגו אותו לא נכון ● ובכל זאת, מתברר שלדגל ישראל יש לא מעט יתרונות ביחס לדגלים אחרים, וכעת, באופן אירוני, דווקא המחאה הפכה אותו לסמל מאחד ● המשרוקית של גלובס

איך נולד דגל ישראל, ומה החזיר אותו לקונצנזוס
איך נולד דגל ישראל, ומה החזיר אותו לקונצנזוס

איך דגל נולד? לפחות במקרה של ישראל, בוודאי לא תופתעו לשמוע, לא היה מדובר בהליך סדור ומאורגן. הדגל שלנו - שעל הייחודיות שלו נעמוד בהמשך - כולל כידוע שני פסים כחולים, ובמרכזו מגן דוד. את מקור הפסים הכחולים נוהגים לייחס לסופר האוסטרי לודוויג אוגוסט פרנקל שבשיר "צבעי ארץ יהודה", שפורסם ב־1864, כתב: "צבעי הארץ האהובה הם / תכלת־לבן הם גבולות יהודה" (בחלק אחר בשיר מוזכרת הזיקה לפתיל התכלת בבגדי הכהן הגדול ול"פסי תכלת רחבים" ב"שולי הגלימה הלבנה").

מקור המגן דוד הוא מפתיע יותר. ברשומה בבלוג "הספרנים" של הספרייה הלאומית מספרת שרון כהן כי השימוש בכוכב המשושה - צורתו של המגן דוד - החל הרבה לפני שהיהדות והתנועה הציונית אימצו אותו לחיקן. במקור, כך מתברר, מדובר בסמל שהופיע כבר לפני מאות שנים בתרבויות המזרח הרחוק (ואלה משתמשות בו עד היום) ובהמשך ניתן למצוא שימוש בו גם בקרב עובדי אלילים פגאניים, באסלאם ואפילו בנצרות (שם הוא שימש בעיקר כעיטור).

 

אז איך הוא הגיע ליהדות? האזכור הראשון של המונח "מגן הדוד" בהקשר היהודי הוא בתלמוד הבבלי, אך לא כסמל אלא ככינוי לאל ("ברוך אתה ה' מגן דוד"). מקור השם עצמו הוא ככל הנראה באגדה לפיה הסמל הופיע על המגנים של צבא דוד המלך. כסמל יהודי מובהק אנחנו נתקלים בו רק באמצע המאה ה־14, כאשר הקיסר קארל הרביעי העניק ליהודי פראג את הזכות לשאת דגל. אלה בחרו בכוכב בעל ששת הקודקודים, ומשם התפשט השימוש הרשמי במגן דוד כסמל יהודי.

עם ניצני הציונות החלו שני המוטיבים הללו, הפסים הכחולים והמגן דוד, לקנות להם מקום כסמלים בקרב אנשי התנועה. מי היה הראשון? בקיץ 1885, בחגיגות שנערכו בראשון לציון, פרשו ישראל בלקינד ופאני מאירוביץ, מראשוני החלוצים של תנועת ביל"ו, יריעת בד וציירו עליה דגל עם שני פסים בכל צד ומגן דוד במרכז. כמה שנים מאוחר יותר, בינואר 1891, התכנסה ואדי חנין - היא נס ציונה של היום - לחגיגות משלה, ושם, על פי העדויות, הציג מיכאל הלפרין, ממקימי המושבה, דגל לבן שלאורכו שני פסים כחולים ובמרכזו מגן דוד כחול. הקהל הגיב בתשואות "יחי הדגל העברי!", ונס ציונה מיצבה את עצמה כמועמדת נוספת לתואר הראשונה שבה הוצג הדגל.

כך או כך, בקונגרס הציוני הראשון בבזל, בשנת 1897, התקבל הדגל שאנחנו מכירים באופן רשמי כדגלה של התנועה הציונית. הוא עשה זאת לאחר שגבר, בין היתר, על הצעתו של בנימין זאב הרצל, שרצה שהדגל יכלול שבעה כוכבי זהב (סמל לשבע שעות עבודה ביום) ורקע לבן (סמל לחיים החדשים של ישראל). אגב, לאחר קום המדינה עלה הרעיון לבחור לה דגל שונה מדגלה של התנועה הציונית, והציבור אף נקרא לשלוח הצעות לדגל חדש, אך לבסוף התהליך נעצר.

 

מבחן גן הילדים

רמזנו קודם שדגל ישראל כולל כל מיני אלמנטים ייחודיים ביחס למקביליו מהעולם. במה מדובר? עודד דויטש, בעל הבלוג "הדגלן" (הוא כותב בו יחד עם שותפו שי שמש) שמוקדש כולו לדגלים ולמאפייניהם, עזר לנו לשים את האצבע על כמה נקודות מעניינות.

ראשית, הוא אומר, "אחד העקרונות הבסיסיים ביותר שחשובים לדגל הוא שהוא יהיה פשוט לזיהוי". בדגלי אירופה, למשל, שמאוד דומים זה לזה, העיקרון הזה לא נשמר. רק מעטים יוכלו להבדיל בין דגל הולנד לדגל רוסיה, ששניהם כוללים שלושה פסים בצבעים כחול, אדום ולבן כשרק סדר הצבעים שונה. תופעה דומה ניתן למצוא בדגלים של רבות ממדינות ערב.

לעומת זאת, דגל ישראל, אומר דויטש, מצטיין בכך שהוא מובחן וקל מאוד לזהות אותו. מצד שני, הוא כן מצליח לשמור על פשטות, עניין שגם הוא לא תמיד מובן מאליו. "אנחנו קוראים לזה 'מבחן גן הילדים'", הוא אומר. "האם ילד בגן יכול לצייר את הדגל? להבדיל מהדגל האמריקאי, למשל, שהוא מסובך מאוד לציור, האלמנטים שיש בדגל ישראל הם פשוטים מאוד, כך שילד יכול לצייר אותם ללא קושי".

מה עוד? חלק מהייחודיות של הדגל מתחברת היטב למה שמכנים לעיתים הפרטאץ' הישראלי. "כולם יודעים שצבע הדגל הוא כחול", אומר דויטש, "אבל בכלל לא ידוע באיזה סוג של כחול מדובר". בהכרזה של מועצת המדינה הזמנית מאוקטובר 1948 על דגל המדינה נקבע רק שהצבע יהיה "תכלת כהה" וגם בחוק הדגל אין התייחסות לצבע המדויק. לדבריו, ב־1950 אפילו התכנסה ועדה בשם "ועדת המשנה לקביעת טיב הכחול של דגל המדינה", כדי לנסות לפתור את הסוגיה אחת ולתמיד, אבל בפועל גם היא כשלה בכך. "חוסר הוודאות הזה בנוגע לצבע הוא עניין ממש חריג, כי ברוב מדינות העולם מדובר ממש ב'מדע מדויק'", אומר דויטש, "בפועל, השוק הזה נותר 'פרוץ' וכל יצרן דגלים עושה מה שהוא רוצה".

דוד בן גוריון נואם באסיפה בכנסת / צילום: זולטן קלוגר - לע''מ

והנה עוד קצת פרטאץ'. כמעט כולם מכירים את התמונה הידועה מהכרזת העצמאות בה ניצב בן גוריון במרכז הבמה, כשמעליו תמונתו של הרצל ומשני צדדיו פרוש דגל ישראל לאורכו (ראו מימין). מה שלא רבים יודעים הוא שהדגלים שהוצגו באירוע הם למעשה "לא חוקיים" לפי הכללים שנקבעו רק כמה חודשים מאוחר יותר. בחוק הדגל מוסבר שבסיסי המשולשים של המגן דוד צריכים להיות "מקבילים לשני פסי התכלת שלאורך הדגל", כך שקודקודיו צריכים לפנות אל הפסים. בדגל שהוצג בטקס ההיסטורי המגן דוד לא הוצב כנדרש, והקודקודים שלו פונים דווקא למעלה ולמטה.

שובו של הדגל

אז המדינה הוקמה והדגל הפך לעובדה מוגמרת. מה קרה בהמשך? "בשני העשורים הראשונים של המדינה, הדגל תפס מקום של כבוד בהוויה הציבורית והפרטית כאחד", אומר פרופ' שלום צבר, חוקר אמנות יהודית ופולקלור מהאוניברסיטה העברית. לדבריו, השיא הגיע אחרי מלחמת ששת הימים, אז ראינו "הופעה מאסיבית של דגלים בבתים פרטיים" ובבתי עסק אפשר היה אפילו לראות דגלים של יחידות שונות בצבא ותמונות של מפקדים בכירים.

"השבר של מלחמת יום הכיפורים", הוא אומר, "שינה את המגמה הזו", ובהמשך, "בהדרגה, הנפת הדגלים הפכה להיות מזוהה יותר עם הימין ועם תפיסות לאום מסורתיות יותר. כך, למשל, הסמל של מפלגת 'התחיה', מפלגת ימין שפעלה בעיקר בשנות השמונים, כולל איש צעיר שמניף את דגל ישראל". בדומה לכך, לדגלי ישראל יש תפקיד מרכזי ב"מצעד הדגלים" או "ריקוד דגלים", שמתקיים מדי שנה ביום ירושלים ועם השנים הפך למזוהה עם הימין והציונות הדתית.

"במובן זה", אומר פרופ' צבר, "המחאות נגד הרפורמה מסמנות תפנית מעניינת. כעת, מחנות פוליטיים שלא נהגו להניף את הדגל, וציבורים שבאופן מסורתי תפסו את השימוש הנרחב בדגל כאקט לאומני, החלו לעשות בו שימוש". כך, במידה מסוימת, דווקא המחלוקת הקשה סביב התוכנית המשפטית, והפילוג העמוק שהיא הביאה איתה, "הפכה את הדגל למקור לגאווה לאומית ולגורם מאחד".

לקריאה נוספת:

עוד כתבות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים, אך עדיין יש כמה שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזיג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל ● יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

אדום בוול סטריט: המדדים מסיימים את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק יורד ב-1.2% ● אמזון תפרסם תוצאות הרבעון הראשון לאחר הנעילה, מה צפוי? ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה יורדת ● הביטקוין יורד ב-3%, מיקרו סטרטג'י צוללת ב-12%

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל