גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איומים על המייסד, מטען חבלה ברכב והפסדי עתק: מה קרה לחברת הקנאביס המבטיחה?

אירוע מטריד שבו נעצרו חשודים בפעולות נגד בעל השליטה בחברת הקנאביס הרפואי, מלווה את מה שנראה כסוף דרכה של פנאקסיה כחברה ציבורית ● מי שרצתה להיות "הפארמה של הקנאביס", נסחרת כיום בשווי זניח של 13 מיליון שקל, ופועלת לצאת מהבורסה על רקע ירידה משמעותית בהיקפי פעילותה וקשיים תזרימיים, לאחר שצברה הפסדים של כמעט 200 מיליון שקל מאז נוסדה

ד''ר דדי סגל, מנכ''ל פנאקסיה / צילום: יח''צ
ד''ר דדי סגל, מנכ''ל פנאקסיה / צילום: יח''צ

"בהמשך לפרסומים בכלי התקשורת בקשר למעצר ארבעה חשודים בפעולות נגד ד"ר דדי סגל - אחד מבעלי השליטה בחברה, וקרוביו, החברה מבקשת לעדכן כי ביום 3 באפריל 2023 הובהר לה על ידי בעלי השליטה, כי הנסיבות המתוארות בפרסומים אינן נוגעות במישרין לחברה הציבורית".

האם גרמניה תהפוך לשוק הקנאביס החוקי הגדול ביותר באירופה?
אבי המחקר המדעי של הקנאביס: פרופ' רפי משולם נפטר בגיל 92  
המניות קרסו, הסלבריטאים התאיידו: כך התנפצה ההבטחה של חברות הקנאביס הישראליות 

את הדיווח הלא שגרתי הזה פרסמה לאחרונה חברת הקנאביס הרפואי פנאקסיה מעבדות ישראל , שנסחרת בתל אביב בשווי של 13 מיליון שקל בלבד, לאחר שאיבדה קרוב ל-90% מערכה בשנה האחרונה, במקביל לדעיכת ענף הקנאביס המקומי כולו. בשיאה, בשנת 2019, נסחרה פנאקסיה בשווי של 420 מיליון שקל - שווי שהיה ממקם אותה כיום כגדולה מבין חברות הקנאביס בתל אביב במונחי שווי שוק.

על פי הפרסום החודש בערוץ 13, מתחת לרכב השייך לאביו של דדי סגל, המנכ"ל ובעל השליטה בפנאקסיה, הונח מטען חבלה, שלמרבה המזל זוהה לפני שהתפוצץ. על פי דיווחי הערוץ, מאחורי האירוע עומדים גורמים שביקשו כסף תמורת מניותיהם באחת החברות של קבוצת סגל (פנאקסיה טוענת כאמור כי אין קשר לחברה הציבורית), ומשלא קיבלו אותו הטמינו את המטען.

החשודים נעצרו בחשד לעבירות ניסיון לרצח, ניסיון חבלה בחומר נפץ וסחיטה. לא ברור אם העובדה שמדובר בקבוצה העוסקת גם בקנאביס היא שמשכה את תשומת-הלב של הגורמים הללו. כך או כך, הם לא השיגו את מבוקשם.

האירוע המטריד מגיע על רקע מה שנראה כסיום דרכה הבורסאית של פנאקסיה, שרצתה להיות "הפארמה של הקנאביס" (המייסד דדי סגל, בן למשפחת רוקחים, הוא ד"ר לתכנון ממוחשב של תרופות), עם המוצרים הכי רפואיים בתעשייה. פנאקסיה הייתה כל כך "פארמה", שהיא כלל לא עסקה בגידול הצמחים, אלא רק בעיבוד שלהם, במפעלה בלוד, ובשיווקם.

בנובמבר האחרון דיווחה פנאקסיה על חתימת מזכר עקרונות למזג לתוכה את חברת הפיננסים ברק בית השקעות שמוביל שי ברק, מהלך שבמסגרתו תוצא פעילות הקנאביס הרפואי מהחברה הציבורית, טרם השלמת המיזוג המתוכנן.

על פי תנאי הסכם המיזוג תקצה פנאקסיה לבעלי ברק בית השקעות 60% ממניותיה, הקצאה שעשויה לגדול בהמשך ל-85% בהתאם לעמידה באבני דרך שונות שנקבעו במזכר העקרונות.

במקביל סוכם כי חברת פנאקסיה תעשיות של משפחת סגל, המחזיקה ב-55% ממניות פנאקסיה הבורסאית, תרכוש את פעילות הקנאביס המתקיימת בה כיום. כדי לממן את הרכישה, היא תמכור לקבוצת משקיעים מניות תמורת 11 מיליון שקל. פעילות הקנאביס תוצע גם לרוכשים נוספים, כדי לא לקפח את משקיעי המיעוט בחברה הציבורית, אך סביר כי פנאקסיה תעשיות תהיה הרוכשת.

ההכנסות צנחו ב־83% ב־2022, ההפסד הוכפל

עד שתושלם העסקה, ממשיכה פנאקסיה לדווח את תוצאותיה לבורסה, והללו רחוקות מלהלהיב. הכנסות החברה בסיכום 2022 עמדו על 39.4 מיליון שקל, ירידה של 83% לעומת התקופה המקבילה וירידה מהותית גם לעומת ההכנסות בשנת 2020. ההפסד השנתי הוכפל ל-43 מיליון שקל, רובו בשל השקעה שנועדה לקדם פעילות באירופה, שהשנה הניבה לראשונה הכנסות משמעותיות - 12.4 מיליון שקל בשוק הגרמני.

לעומת זאת בישראל, השוק העיקרי של חברות הקנאביס הרפואי המקומיות, ניכרת השפעתה של תחרות חריפה, במיוחד בתחום מפעלי הקנאביס, שבו ממוקדת פנאקסיה, וכן תחרות מול מוצרים שמגיעים מחו"ל, שאינם מעובדים במפעלים בישראל. ההכנסות והרווחים ירדו בגלל מגמה זו.

בנוסף, פנאקסיה צמצמה במכוון את פעילות עיבוד הקנאביס בישראל כדי להתרכז בשוקי חו"ל, וכן בשל מתח הרווחים הנמוך של פעילות זו היום, וכן מכרה את בית המרקחת ופעילות ההפצה שלה לחברת IMC, גם כן כדי להמשיך לממן את פעילותה בחו"ל. גם מהלכים אלו תרמו לירידה בהכנסות. ההפסד העמיק בגלל הירידה בהכנסות וכן בשל מחיקה של מלאי.

 

רואי החשבון צירפו לדוחות פנאקסיה הערה בנוגע להפסדיה המתמשכים של החברה (המצטברים ל-200 מיליון שקל כמעט) ולתזרים המזומנים השלילי שלה מפעילות שוטפת (5.5 מיליון שקל ב-2022), וכן לתוכניות ההנהלה והדירקטוריון, אשר "מעוררים ספקות משמעותיים בדבר המשך קיומה של החברה כעסק חי".

החברה, שמציגה גירעון של 22 מיליון שקל בהון העצמי נכון לסוף השנה החולפת, מדווחת כי נערכה ליצוא מוצריה לשווקים מחוץ לישראל, תוך השקעת משאבים משמעותיים, שלהערכתה היו צפויים לתרום לרווחיותה בעתיד.

"במהלך שנת 2021 החלה החברה ביצוא מוצרים מתקדמים, קרי תמציות לשאיפה לשוק הגרמני והכנות ליצוא טבליות לשוק הצרפתי. נוסף על כל האמור, בתקופת הדוח עדכנה החברה את תחזית המכירות שלה בישראל, וזאת עקב מצב שוק הקנאביס הרפואי בישראל וירידת מחירים צפויה למוצרים הנמכרים בישראל.

"בשל האי-ודאות הקיימת בהתממשות תוכניות ההנהלה, אושרה בדירקטוריון החברה ביום 28 במרץ 2021 תוכנית התייעלות שלפיה יבוצעו, ככל שיידרש, התאמות למבנה העלויות של החברה, על מנת להבטיח צמצום משמעותי של הפסדיה ושל צורכי המזומנים שלה, וזאת בהתאם להחלטת וצורכי החברה". בתקופת הדוח, החלה החברה ביישום תוכנית ההתייעלות, אשר הביאה לצמצום בהוצאות השכר של החברה החל מחודש אוגוסט בכ-40%.

היצוא התעכב, טעמי השוק השתנו

פנאקסיה, שנטלה הלוואות מבנק וכן מבעלי השליטה בחברה, מציינת כי בהיעדר מקורות מימון נוספים מגורמים חיצוניים ופריסת חובותיה של החברה, קיימת אי-ודאות משמעותית בדבר יכולתה של החברה להמשיך את פעילותה השוטפת במתכונתה הנוכחית ולעמוד במחויבויותיה הקיימות והצפויות בהגיע מועד פרעונן.

מה קרה לפנאקסיה בדרך להגשמת החלום שלה? כשמוזגה לשלד בורסאי באוקטובר 2019, היא הייתה חברה מבוססת בתחום עיבוד הקנאביס הרפואי בישראל.

כאחד מהמפעלים הראשונים שאושרו לעיבוד קנאביס רפואי לפי תקנות הקנאביס החדשות (שנכנסו לתוקף ב-2019), שלטה פנאקסיה לרגע בשוק העיבוד כמעט לא תחרות.

המפעל שלה גם קיבל ראשון את תו התקן של האיחוד האירופי, והיא הייתה לרגע מונופול בתחום עיבוד הקנאביס ליצוא לחו"ל.

היא לא ביססה את החזון שלה על היתרונות הזמניים הללו, אלא הבטיחה להביא לשוק מוצרי קנאביס ייחודיים, שפותחו על בסיס ניסיונה של קבוצת סגל בתחום הפארמה, כמו טבליות לבליעה ותמציות לשאיפה.

מסיבות של סחבת בירוקרטית בעיקר המוצרים הללו מעולם לא אושרו לשיווק בישראל. ממילא פנאקסיה כיוונה אותם בעיקר לשוקי חו"ל, אך היצוא התעכב.

הוא אושר רשמית בסוף 2019, אך ללא נוהל מסודר, ובפועל אפשר משרד הבריאות לראשונה יצוא רק בסוף 2020, כששנה לאחר מכן אושר השיווק בחו"ל של מוצרים שאינם מאושרים לשיווק בישראל, כולל טבליות ותמציות.

בינתיים השתנו גם טעמי השוק. בישראל, מוצרי יבוא הציפו את השוק. הצרכנים מעדיפים מוצרים לעישון ומעריכים אותם לפי כמות ה-THC (החומר "הממסטל"), וכן הריח והטעם של הצמח, כל הפרמטרים שבהם אין לפנאקסיה בידול.

גם בעולם נוטה השוק יותר ויותר למוצרים בעישון, והיתרון בייצור של קפסולות או תמציות שנותנות מינון מדויק מאוד של חומר, ושנראות כמו מוצר שרופאים מכירים, רלוונטי בפלחי שוק ספציפיים בלבד.

פנאקסיה עדיין מאמינה כי תוכל לכבוש שווקים בחו"ל, ופעילותה בגרמניה צומחת, אם כי לאט ובזהירות.

מלבד הפעילות בגרמניה, היא שותפה לפיילוט לשיווק קנאביס רפואי בצרפת, משווקת קנאביס באופן קבוע בקפריסין והחלה ביצוא לשווייץ ולצ'כיה. אך בינתיים פעילות זו לא מנעה את מגמת הירידה במכירות והעמקת ההפסדים.

שווי הסקטור הצטמק לחצי מיליארד שקל

פנאקסיה היא רק אחת מהחברות הציבוריות הפועלות בשוק הקנאביס שחוו קשיים בפעילותן בשנים האחרונות.

לראיה: שווי חברות הסקטור, שעמד ב-2019 על יותר מ-3 מיליארד שקל, עומד היום על חצי מיליארד שקל, רובו הגדול מרוכז בחברה אחת, אינטרקיור , הנסחרת בשווי של 360 מיליון שקל, לאחר שהצליחה להגיע להכנסות ולרווחים משמעותיים בזכות בניית רשת של בתי מרקחת והסכמי יבוא אטרקטיביים (עדיין ירידה של 85% ביחס למחיר המניה בשיא).

חלק מהחברות, בדומה לפנאקסיה, נאלצו לשנות תחום פעילות, או נמצאות בדרך לעשות זאת, ואילו היתר מצטמצמות ומתייעלות. אחת מהחברות שבעבר הובילו את הענף, BOL (שאיפה לחיים), דיווחה לאחר שרשמה הפסדים כבדים על מגעים למיזוג לתוך חברת תיקון עולם.

תיקון עולם  עצמה הודיעה בשבוע שעבר כי תסגור את שתי חוות הגידול שלה. מי שנחשבה לגאוות תעשיית הקנאביס הישראלית עד כניסתה לתוקף של אסדרת הקנאביס החדשה, נרכשה בסוף 2019 על ידי קנביט הבורסאית תמורת 42 מיליון דולר - יותר מפי ארבעה משוויה הנוכחי.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק