גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התחנה המרכזית באשקלון היא נקודת מפנה ביחס של הממשלה לנצבא

חברת נצבא, המחזיקה בבעלותה כמה תחנות מרכזיות ברחבי הארץ, התרגלה לקדם בתחומן תוכניות להשבחת הנדל"ן, כשברקע טענות להזנחה מכוונת של התחנות ● רצף של אירועים מדגים שאם המדינה באמת רוצה היא יכולה לעשות סדר בתחום הפרוץ

תחנה מרכזית אשקלון / צילום: סיון מטודי, דוברות עיריית אשקלון
תחנה מרכזית אשקלון / צילום: סיון מטודי, דוברות עיריית אשקלון

בחודש שעבר הונחה אבן הפינה לתחנה המרכזית החדשה באשקלון שתוקם בעלות של 40 מיליון שקל. בתוך שנתיים היא עתידה להחליף את התחנה המרכזית הקיימת בעיר, שהוקמה לפני 60 שנה ונמצאת כיום בבעלות חברת נצבא.

התחנה הקיימת "סובלת מהזנחה קשה ומליקויי תחזוקה המסכנים את בטיחות הנוסעים והנהגים", אמרו במשרד התחבורה והוסיפו כי "היא אינה עונה על סטנדרט השירות הנדרש על ידי המשרד. התחנה המרכזית החדשה באשקלון תנוהל על ידי חברת ניהול בפיקוח משרד התחבורה, על מנת לוודא עמידה בסטנדרט הנדרש". וכך, בציטוט רשמי נחשף רק טפח מהעימות שבין המדינה לחברה.

נצבא מחזיקה ב־13 תחנות מרכזיות שאותן רכשה כשהופרטו. נצבא (ראשי תיבות של "נכסי צאן ברזל אגד") נוסדה ב־1948 כחברה־בת של אגד, שבה למדינה הייתה מניית זהב, והייתה אחראית על תחזוקת המבנים. מאז עברה גלגולים שונים עד שבתחילת שנות האלפיים נרכשה על ידי קובי מימון, ובסופו של דבר מניות שהיו בבעלות חברי אגד הועברו לחברת איירפורט סיטי שבשליטתו. מימון רכש את השליטה תמורת 645 מיליון שקל ב־2006. עשור מאוחר יותר נסחרה החברה בשווי של 4 מיליארד שקל.

איירפורט סיטי מצהירה באסטרטגיה העסקית שלה כי בין מטרותיה "הקטנה הדרגתית של התלות במפעילי התחבורה כשוכר עיקרי, הן באמצעות הרחבת המגוון הכולל של נכסים המוחזקים על ידי הקבוצה והן על ידי הסבת נכסים תחבורתיים המפונים על ידי אגד לשימושים אחרים, בעיקר בתחומי המגורים, המלונאות, המשרדים והמסחר", לשון דוחותיה הכספיים.

כלומר נצבא שואפת לפנות את התחנות המרכזיות לטובת פיתוח נדל"ני. המוטיבציה באה לידי ביטוי גם במספרים. התחנות המרכזיות מהוות 16% מהכנסותיה משכר דירה וניהול ו־14% מהשווי ההוגן של הנדל"ן המניב. השווי ההוגן של נכסים אלו כנדל"ן מניב הוא 1.5 מיליארד שקל.

הטענות שהושמעו רבות כלפי הקבוצה הן שהיא מזניחה במכוון את התחנות המרכזיות שאותן קנתה מאגד כדי להאיץ את פינוין ולממש את האסטרטגיה שלה. בהקשר של התחנה המרכזית בתל אביב קבע שופט ביהמ"ש המחוזי בת"א בנימין ארנון, כי "תוכניתה של נצבא הייתה לכל אורך הדרך להוביל לכך שהתחנה תקרוס והאינטרס העסקי שלה התמצה בנדל"ן של התחנה". לעומת זאת, בנצבא טוענים שרמת הניהול של התחנות היא פונקציה של תשלום העלות. לדברי החברה, התעריף נקבע מזמן ואינו רלוונטי ובינה ובין משרד התחבורה אין בכלל הסכם בתוקף.

האסטרטגיה הוכיחה את עצמה

בשלב זה נראה כי האסטרטגיה הזו הוכיחה את עצמה. ב־2020 החברה סיימה הקמת תחנה בעפולה ובמקום התחנה הישנה החברה מתכננת להקים מרכז משולב של משרדים, מגורים מסחר ומלונאות. כעת היא פועלת לשנות את ייעוד השטח.

בהרצליה, החברה הצליחה לפנות את התחנה המרכזית בהסכמה עם משרד התחבורה וקיבלה היתר להקמת 150 יחידות דיור אותן החלה לשווק ב־2019. בכפר סבא הצליחה החברה לאשר תב"ע המאפשרת להקים על שטח התחנה המרכזית 170 יחידות דיור בשלושה מגדלים.

המלכוד של משרד התחבורה הוא הצורך להפעיל תחבורה ציבורית במתקנים הולמים ומתפקדים, ולכן פעמים רבות המשרד העדיף לפנות את התחנות של נצבא למסופים שמופעלים באמצעותו, ונצבא יצאה נשכרת מכך.

הסיפור של אשקלון הוא המשך ישיר לכך, אלא שהפעם הוחלט שהתחנה הישנה לא תפונה גם לאחר פתיחת התחנה החדשה, אלא תשמש כחניון לילה ומוקד תפעולי לאוטובוסים. השינוי הקטן לכאורה מעכב את נצבא, ויכול ללמד על שינוי מגמה ביחס של המדינה כלפיה. הנושא מתגלגל לפתחה של העירייה ושל מנהל התכנון שידונו בהמשך בבקשות לשינוי ייעוד המיקום ולא מדובר בסוף פסוק.

ברקע: דיונים על הפקעת הנכסים מהחברה

רו"ח דקל כהן, סגן בכיר לחשב הכללי ומנהל חטיבת הנכסים, אמר בטקס הנחת אבן הפינה כי "הקמת התחנה המרכזית כאן, מהווה קפיצת מדרגה משמעותית, לא רק בהיבט של יצירת תשתית מודרנית, אלא גם ברפורמה, אותה אנו מובילים, ששמה לה למטרה שמתקנים תחבורתיים ציבוריים יהיו על קרקע בבעלות המדינה ובשליטתה על מנת להבטיח רמות שירות וניהול מיטביות". במילים אחרות: הרפורמה תקטין את האחיזה של נצבא בכל הנוגע למסופים תחבורתיים, הנמצאים גם כך במחסור.

ברקע מתקיימים דיונים על הפקעת הנכסים מנצבא. במסגרת תת"ל 120 שנועד להסדיר מסופי אוטובוסים, נכנס גם מסוף ברחוב המרכבה בחולון על שטח בבעלות נצבא. החברה התנגדה לתוכנית וטענה כי סביר שתקודם בקרקע סמוכה בבעלות המדינה ולא "על ידי נקיטת הליך פוגעני של הפקעת מקרקעין פרטיים".

החוקר שמונה לבחון את ההתנגדויות דחה את ההתנגדות וכתב כי "הקמתו של מסוף לתחבורה ציבורית נעשית, כמו בכל תשתית לאומית, בראש ובראשונה, על יסודם של שיקולי תכנון… ככל שירות ציבורי חיוני, גם שירות התחבורה הציבורית אינו יכול להיות תלוי ברצונו הטוב של גורם פרטי או בהנחה שבכל נקודת זמן יהיה לו אינטרס מספיק להפעיל את המתקנים הנדרשים לה שבבעלותו בכלל ובאופן מיטבי בפרט".

המאבק בין החברה לבין המדינה בא לידי ביטוי גם בסכסוך משפטי אודות דמי השכירות והתפעול בין נצבא לבין המדינה ביחס למתקנים הקיימים - משא ומתן שהוקשחו בו עמדות עד שהופסק על ידי המדינה.

ייתכן שכל אלו, על רקע חולשתה של החברה בסביבת הריבית העולה וההאטה הכלכלית, יוכלו להוביל להסדרה של התחום הפרוץ - על גבם של משתמשי התחבורה הציבורית; והממשלה תבחן ביכולתה למשול על תשתית תחבורתית קריטית שנמצאת במחסור ומעכבת את שיפור השירות באוטובוסים, למען קידום מיזמים נדלניים שמשיאים רווחים לבעלי המניות, על קרקע שייעודה המקורי - ציבורי.

נצבא: משרד התחבורה חזר בו מהסכם ללא נימוק

מטעם החברה נמסר בתגובה: "נצבא כחברה ציבורית פועלת להשאת הרווח לטובת בעלי מניותיה תוך התחשבות ושמירה על האינטרס הציבורי בהפעלת התחנות המרכזיות. בין נצבא לבין המדינה התנהל מו"מ לחתימת חוזה מסגרת אשר יכלול את כל התחנות המרכזיות ויקבע באופן הוגן וראוי את דמי השכירות ודמי הניהול שישולם לנצבא עבור השימוש בתחנות.

"הצד שחזר בו מחתימה על חוזה המסגרת היו פקידי משרד התחבורה. יתרה מזאת, גם כאשר נוסח ע"י פקידי משרד התחבורה חוזה ספציפי לתחנה מרכזית כפר סבא, ונחתם ע"י החברה - סירבו הפקידים לחתום על החוזה שנוסח על ידם ללא נימוק.

"רמת הניהול של התחנות היא פונקציה של תשלום העלות - נצבא הסכימה כי יועץ מוסכם ייקבע את הרמה הנדרשת ואת עלותה, כאשר לנצבא תשולם העלות + רווח סביר. פקידי משרד התחבורה 'גררו רגליים' וכיום אין חוזים חתומים לגבי רוב התחנות. אין זה נכון שהתחנות מוזנחות. כדוגמה, בעפולה נבנתה תחנה מודרנית חדשה לנוחות הנוסעים.

"נצבא התחייבה לאפשר לכל המפעילים לעשות שימוש בתחנות המרכזיות ע"מ לאפשר את הרפורמה בתחבורה הציבורית. התחייבות זו הותנתה, בהסכמה, בחתימת המפעילים השונים על הסכם שכירות והסכמי ניהול. פקידי משרד התחבורה היו אמורים לאכוף על המפעילים השונים לחתום על ההסכמים בנוסח שהוסכם בין נצבא ובין המשרד. למרות הנ"ל, ממאנים המפעילים לחתום על ההסכמים ופקידי המשרד, למרות התחייבות המשרד, מגבים אותם. פקידי המשרד, במקום לנהל מו"מ הוגן וברוח פקודת התעבורה, הקשיחו את עמדתם, 'שלחו' את נצבא להגיש תביעות משפטיות, מאיימים על נצבא בהליך הפקעה אם לא תיכנע, ובכך פוגעים בציבור משתמשי התחבורה".

עוד כתבות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

מתחם ביג פתח תקווה / הדמיה: יח''צ ביג

המרכז המסחרי "הכי גדול בישראל" ייבנה בעיר המפתיעה הזאת

בעיר החמישית בגודלה בישראל, פתח תקווה, יש כ־300 אלף מ"ר של שטחי מסחר בסך־הכול, מה שמוביל לדליפת כוח קנייה אל השכנות שמסביב ● פתיחת ביג פאשן פתח תקווה תקטין את הדליפה, אך גם עשויה "לנגוס" מהמתחרים - עמי בסר סיטי, עופר פתח תקווה, Y סנטר ועוד

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

מתחם תעש השלום / צילום: טלי בוגדנובסקי

המכרז במתחם תעש בת"א: כמה תעלה דירה באזור המבוקש?

מכירת הקרקע ל-528 דירות במתחם תעש השלום הוכיחה שיש ביקוש גבוה לקרקעות אטרקטיביות, אך המחישה עד כמה הענף רחוק משיאי עבר ● ודאי כשבצד הסיכון יש גם זיהום שטרם טופל

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

רחוב הרצל, תל אביב / צילום: רועי חבני

מנורה מבטחים מלווה 260 מיליון שקל לבניינים שמשכנים את מפוני קיבוץ רעים

חברת הביטוח העמידה אשראי לשני מגדלים בפרויקט "תאודור" בדרום תל אביב של יובלים ורן בלינקיס ● הבניינים בפרויקט כוללים דירות שמיועדות ברובן להשכרה לטווח ארוך ● את העסקה הובילה אקטיב חיתום של עומרי לוי

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה