גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עומד מאחורי התנגדות יו"ר הכנסת להקמת חניונים זמניים לאוטובוסים

לגלובס נודע כי ח"כ אמיר אוחנה מתנגד להעברת תיקון בחוק ההסדרים שיאפשר הקמת חניונים זמניים לאוטובוסים ● בשנים הקרובות עשרות מסופים, בהם גם כאלו שעתידים לקום במסגרת מתווה הפינוי של התחנה המרכזית, אמורים לשמש כפתרון זמני ולשפר את התחבורה הציבורית

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock
התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

משרדי הממשלה מקדמים בימים אלו תיקון בחוק ההסדרים שיאפשר המשך הקמת חניונים זמניים לאוטובוסים כדי לשפר את שירות התחבורה הציבורית. אך כעת, לגלובס נודע כי הם נתקלים בהתנגדותו של יו"ר הכנסת, ח"כ אמיר אוחנה. יו"ר הכנסת התגייס בעבר למאבק תושבים נגד הקמת חניון שכזה, והחשש הוא מהשלכות רוחב על הפעלתם של 10 חניונים קיימים, ופגיעה בשירות התחבורה הציבורית.

צעקות בדיונים, מינויים פוליטיים ומידור הדרג המקצועי: משרד התחבורה בעידן מירי רגב
מגיעים לתל אביב עם רכב? תתכוננו לשלם יותר
"יצאו מודאגים יותר": מאחורי הקלעים של פגישת בכירי ההייטק עם השר לוין

פתרון זמני עד להחלת התוכנית האסטרטגית

במשך שנים המדינה לא נערכה באופן מספק לקידום תשתיות תחבורה ציבורית. כתוצאה מכך, לצד מחסור בנתיבי העדפה לאוטובוסים, קיים מחסור חמור גם במסופי אוטובוסים. לכן, במשרד התחבורה החלו לקדם תוכנית אסטרטגית למסופים ובתקציב המדינה הקודם, בסיכום של מרב מיכאלי מול האוצר, הוחלט על 8 מיליארד שקל להקמת מסופים במשך 5 שנים.

ואולם, עד להקמת המסופים והעברתם בכל הליכי מוסדות התכנון, מוקמים מסופים זמניים באמצעות צו חניה - צו זה ניתן מכוח חוק רשויות מקומיות והוא מקנה לרשות מקומית סמכות להשתמש זמנית במגרש ריק כמגרש חניה ציבורי. יש לציין כי במקור הצו מחייב את בעל המגרש להתיר לכלי רכב להחנות באותו המגרש ללא תשלום.

על אותה הפרקטיקה, נשענה גם התוכנית לפינוי התחנה המרכזית בתל אביב שמהווה מפגע סביבתי, תחבורתי ועירוני. על פי התוכנית, תוכנן להעביר מחצית מפעילות התחנה עד לשנת 2024 ואת המחצית השנייה עד לשנת 2026. זאת, במסגרת הסכמות שהושגו בזמנו בין שרת התחבורה דאז מרב מיכאלי וראש עיריית תל אביב רון חולדאי.

העברת מחצית האוטובוסים בשלב הראשון אמורה הייתה להתאפשר באמצעות הכשרת מסוף זמני במתחם פנורמה בתל אביב, לחניון אוטובוסים עם 90 חניות המיועדות לאוטובוסים חשמליים בלבד. בשלב השני המסוף היה אמור להתרחב, יחד עם חניונים נוספים. הפתרון, בסופו של דבר, כלל הקמת מרכז תחבורתי בסמוך לצומת חולון והחניון הזמני אמור היה לפעול עד אז. הטרקטורים היו מוכנים לעלות לשטח בספטמבר האחרון.

ואולם, התושבים שמתגוררים סמוך למתחם פנורמה התנגדו לתוכנית וטענו כי מדובר בהעברת מפגע ממקום אחד לאחר ובתגובה פתחו במאבק. זאת, למרות שבמתחם פנורמה אמורים היו להחנות מספר קטן יחסית של אוטובוסים והתחייבות העירייה והמשרד הייתה שמדובר באוטבוסים חשמליים בלבד, ללא מסחר וללא מבנים כמעט כלל - בדומה לנעשה במסוף סבידור.

אוחנה התגייס למאבק נגד קידום התוכנית

אחד מחברי הכנסת שגויסו אז למאבק היה אמיר אוחנה מהליכוד, שכתב בפייסבוק שהוא הגיע למחות "נגד קידום התוכנית להעברת התחנה המרכזית לשכונה. כבר לפני כמעט שנה פגשתי כאן את התושבים וביקשתי מעל דוכן הכנסת שמשרד התחבורה יחדל מקידום התוכנית, בשל השלכותיה ההרסניות על השכונה".

בד בבד, חלק מבעלי הזכויות המגרש במתחם פנורמה פנו לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל אביב כנגד ההחלטה, ובית המשפט קיבל את העתירה. בפסק הדין הוסבר כי למרות שהצו זמני ובעלי השטח יוכלו לקדם תוכניות ולבקש היתרים, הוא עדיין פוגע בחופש הקניין ולכן יש לפרשו בצמצום.

ע"פ פסק הדין, תכלית החוק לא הייתה להקמת חניון אוטובוסים ציבורי אלא הוא מיועד להקמת מגרש לכלי רכב פרטיים ולהתמודדות עם בעיית מצוקת החניה, כפי שהוסבר בדברי ההסבר לחוק שנקבע בסוף שנות ה־80'. כמו כן, בית המשפט ציין כי מדובר בדרך עוקפת לדרך המלך של קידום תוכניות במוסדות התכנון המאפשרות זכות התנגדות.

הסיפור לא נגמר שם: משרד התחבורה, באמצעות הפרקליטות, ערער לבית המשפט העליון, וטען כי כבר נקבע בעבר שחניון אוטובוסים נחשב כחניון ציבורי וכי יש מצוקת חניה גם בתחום זה. עוד הוא טען כי לא סביר שהחוק יאפשר הקמת חניון זמני לכלי רכב פרטיים ולא לאוטובוסים.

כדי לוודא שניתן להמשיך ולהקים חניונים זמניים במסגרת צו החניה, הוכנס גם תיקון לחוק במסגרת חוק ההסדרים הקודם שבו מובהר כי כלי הרכב כוללים גם אוטובוס ציבורי. "הבהרה זו נדרשת כחלק מפעילות משרד התחבורה להסדיר, להרחיב ולשפר את מתקני התשתית של שירותי התחבורה הציבורית באוטובוסים כאשר בטווח המיידי והקצר, ועד להשלמת אישורן של תוכניות מתאימות, פועל המשרד לאיתורם של שטחים מתאימים להכשרתם המיידית כחניונים ציבוריים לאוטובוסים, בין היתר על יסודו של צו מכוח חוק המגרשים הריקים", נכתב בדברי ההסבר לחוק.

במסגרת ההליכים הקבועים בהעברת חוק ההסדרים מתנהל משא-ומתן בין משרדי הממשלה ליו"ר הכנסת בדבר העברת החוקים לוועדות או הוצאתם מחוק ההסדרים להליך חקיקה רגיל. כעת על כסא יו"ר הכנסת יושב אמיר אוחנה, שהצטרף כאמור למאבק תושבים כנגד הקמת חניון מכוח צו החניה. לגלובס נודע כי אוחנה מתנגד להעברת התיקון האמור במסגרת חוק ההסדרים.

המשמעות היא, שפיצולו של החוק לחקיקה רגילה עלול להוביל לכישלון בקידומו והחשש הוא מהשלכות רוחב: לא רק המתווה לפינוי התחנה המרכזית נמצא בסכנה, אלא גם קיומם של כ־10 חניונים ברחבי הארץ מכוח צו החניה הכוללים מאות חניות לאוטובוסים. החשש הוא שאי שימוש בצו יוביל להמתנה של שנים עד לקידום כל התוכניות שיאפשרו הקמת מסופים ללא יכולת לספק פתרונות ביניים וכתוצאה מכך - שיבוש השירות בתחבורה הציבורית.

יו"ר הכנסת: "לא ננהל משא-ומתן מעל דפי העיתון"

הצורך הדחוף בהקמת מסופים זמניים בא לידי ביטוי גם בערעור של משרד התחבורה, בו נטען כי החלת צו חניה על כלי רכב פרטיים בלבד תוביל לפגיעה של "היכולת של המדינה לקדם את הפעילות הסדירה של התחבורה הציבורית בישראל ולפגיעה קשה בציבור הנוסעים ובציבור בכלל, על רקע העמקת החסר של מתקנים קיימים החיוניים לפעולתם הסדירה של שירותי התחבורה הציבורית באוטובוסים.

"יודגש, כי הערכת משרד התחבורה היא שיידרש פרק זמן של כעשור עד להשלמתו של המהלך המאומץ שהוא מוביל לאישורן של תוכניות מפורטות לכלל מתקני התשתית הדרושים לתחבורה הציבורית באוטובוסים. בהתאם, אם יישמט הבסיס הזה לפעילותו הנוכחית של המשרד תהיה בכך פגיעה קשה בשירות התחבורה הציבורית באוטובוסים", נכתב.

מטעמו של יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה נמסר בתגובה: "המשא-ומתן שמנהל יו"ר הכנסת עם משרד האוצר על היקפו של חוק ההסדרים, במטרה להביא לפיקוח הדוק יותר של הכנסת בחוקים שתוכנם נדרש לדיון מעמיק יותר ו/או שהתיקונים המוצעים בו אינם נמצאים בזיקה לתקציב המדינה ועל כן יש לדון בהם במסגרת חוקית אחרת, הוא עתיק יומין ועניין של שגרה. אין בכוונתנו לנהל את המשא-ומתן מעל דפי העיתון, גם אם זה עיתון מצוין כמו גלובס".

עוד כתבות

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

דיווח בוול סטריט ג'ורנל: ישראל באולטימטום לחמאס: עסקה תוך שבוע - או כניסה לרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים