גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבואני הרכב מדווחים על האטה במכירות וסימנים ראשונים לביטולי הזמנות

חוסר הוודאות הכלכלית מעורר דאגות בשוק הרכב הישראלי, ובאחרונה היבואנים החלו לדווח על עצירה של הזמנות חדשות ואף על תחילת ביטולים ● ההערכה: ההתייקרות הצפויה בשל היחלשות השקל עשויה להחריף את המגמה

מכוניות חדשות שהגיעו לנמל חיפה / צילום: Shutterstock
מכוניות חדשות שהגיעו לנמל חיפה / צילום: Shutterstock

אחד מפעלולי הנהיגה המפורסמים שחביב על במאים של סרטי פעולה מכונה "פנייה ב־180 מעלות ונסיעה לכיוון ההפוך". בתרגיל הזה הרכב דוהר לכיוון אחד ובאמצעות שימוש משולב בבלם היד, בהיגוי ובהילוכים, הוא מבצע פנייה "במקום" ב־180 מעלות ודוהר לכיוון ההפוך. זה התהליך שעובר בשבועות האחרונים גם ענף הרכב הישראלי, לפחות מטאפורית. 

הסעיף הסודי בהסכם בין ההסתדרות לאוצר: קופה של מיליארדים להעלאות שכר | בלעדי
המפץ בשוק הטלוויזיה: מי המנצח הגדול של ערב השידורים החדש? 

אחרי שנתיים של צמיחה, שהתאפיינו בעודפי ביקוש, עליית מחירים ורשימות המתנה של חודשים, נמשך בלם היד, והשוק מתחיל לדהור בכיוון ההפוך. בענף מדווחים על עצירה של הזמנות חדשות ועל גל של ביטולי הזמנות קיימות בכל הפלחים - לראשונה, גם בפלח רכבי היוקרה, שנחשב בדרך־כלל "חסין זעזועים".

התופעה הזו נובעת משילוב של מספר סיבות, ובהן התייקרות כלי הרכב, העלייה החדה בריבית למימון והסנטימנט השלילי בשוק ההון, ששוחק את ההכנסה הפנויה ואת החסכונות של הלקוחות. לכך תורם גם, ואולי בעיקר, מה שהמשווקים בענף מכנים "מצב־רוח צרכני ירוד" בקרב הלקוחות, שנובע מחוסר הוודאות הכלכלי־פוליטי. אומנם התפנית עדיין לא באה לידי ביטוי בנתוני המסירות של ינואר ופברואר, שהמשיכו את האינרציה של 2022 ועלו ב־21.7% לעומת אשתקד, אך היא צפויה לבוא לידי ביטוי בשבועות ובחודשים הבאים, במיוחד אם תימשך מגמת ההיחלשות של השקל.

המלאים הגדולים ממתנים את הזעזועים

נפתח דווקא בבשורות הטובות, שהן מועטות. התפנית החדה במגמת השוק מוצאת את ענף הרכב הישראלי במצב טוב יחסית, בעיקר בכל הנוגע למלאי בטווח הקצר. זאת, בשל צירוף נסיבות שאין להן שום קשר למגמה השלילית הנוכחית.

בינואר התחרשו שלושה אירועים: העדכון הדו־שנתי המתוכנן של "המס הירוק" שהביא לעלייה במס הקנייה על דגמים רבים; עליית מס הקנייה הידועה מראש על כלי רכב חשמליים ועל רכבי פלאג־אין; ושיפור בזמינות המלאים אצל חלק מהיצרנים בעקבות דעיכת "משבר השבבים". שילוב הגורמים הללו הביא בסוף 2022 ל"צונאמי של יבוא רכב" למלאים בישראל. בחודשים נובמבר ודצמבר יובאו לארץ כ־91 אלף כלי רכב חדשים, מתוכם כ־63 אלף כלי רכב בחודש דצמבר בלבד. זוהי עלייה של 64% לעומת החודשים המקבילים ב־2021.

המלאי, לפחות בטווח המיידי, מאפשר לשמור על מחירי המחירון הקיימים ואולי אפילו לצאת במבצעים נקודתיים, למרות היחלשות השקל. אבל הוא לא ישרוד לאורך זמן, כי בחודשים ינואר פברואר כבר נמסרו כ־76 אלף כלי רכב.

הבשורה החיובית השנייה מגיעה מהקצה השני של העולם, והיא נוגעת בעיקר לכלי הרכב החשמליים. בין נובמבר אשתקד לתחילת מרץ נרשמה בשוק העולמי ירידה חדה של כ־30% במחירי הליתיום קרבונט, שהוא חומר הגלם העיקר לייצור סוללות לרכב. זאת, בשל הגדלת הפקת הליתיום ומביקוש נמוך מהצפוי לרכב חשמלי, בעיקר בסין. גם העובדה הזו אמורה לשמש בתור "בלם זעזועים", שעשוי למתן בחודשים הבאים את התייקרות כלי הרכב החשמליים כתוצאה משערי המטבע ומעליית מס הקנייה.

ההנחות והמבצעים לא על הפרק

הבשורות הרעות, לעומת זאת, הן שספק אם בשני הגורמים הללו יהיה די כדי לבלום את המשבר הנוכחי. אומנם הענף הרכב הישראלי יודע כיצד להתמודד עם משברים באמצעות מבצעי הנחות והוזלות ישירות או עקיפות בשוק ה"אפס קילומטר", אבל כאמור, המשבר הנוכחי הוא חריג כאמור בשל שילוב של כמה גורמים.

המרכזי מביניהם הוא ההיחלשות המהירה של השקל ביחס למטבעות אחרים. קרוב ל־75% מדגמי הרכב החדשים שנמכרים בישראל נרכשים מהיצרנים בדולר ובאירו, כמו דגמי רכב קוריאניים פופולריים שמיוצרים באירופה, ועלותם מושפעת מהאירו. בדיקה שערכנו בשבוע החולף מגלה כי יבואנים רבים כבר הגיעו "לקו האדום" מבחינת יכולתם לספוג, וכבר מחזיקים במגירה מחירונים חדשים שמעודכנים לשערי המטבע.

יתר על כן, יבואנים רבים צריכים לפתוח כיום הזמנות לייצור רכב שיסופק להם ברבעון הבא וזה שאחריו. בהזמנות האלה היחלשות השקל תתבטא, ככל הנראה, בהתייקרות ממוצעת של כ־5% במחירי כלי הרכב לפני מס, ובשיעור כמעט כפול במחירים לצרכן אחרי מס. מסיבה זו, בשילוב חוסר הוודאות הקיצוני לגבי ההתפתחויות הכלכליות בחודשים הבאים ולגבי הביקוש, התגובה המיידית של יבואנים רבים עשויה להיות הקפאת או הקטנת ההזמנות חדשות מהיצרנים.

משמעות נוספת היא שרוב דגמי המפתח החדשים שינחתו כאן בחודשים הקרובים, יהיו יקרים משמעותית מקודמיהם בשל היחלשות השקל. כך למשל, הייצור של הגרסה הנוכחית של טויוטה קורולה, אחת המשפחתיות הנמכרות ביותר בישראל, הופסק לפני מספר חודשים כהכנה לקראת השקת הדור המחודש שלה. אפשר להניח כי בשערי המטבע הנוכחיים, המכונית החדשה תגיע אלינו במחיר יקר משמעותית.

הגורמים הללו מנטרלים, בין השאר, את היכולת להשתמש בהנחות ומבצעים כדי להמריץ את השוק. זו גם בשורה לא טובה גם לחברות הליסינג, שציפו לחזרת "ההנחות המוסדיות" שנעלמו בשנתיים האחרונות.

בשלב זה, אומנם היבואנים מנסים לשכנע את היצרנים לספוג חלק מההתייקרות, אבל בתנאים הנוכחיים ההסתברות לכך קטנה למדי. בשורה התחתונה, אם שערי המטבע יתייצבו ברמה הנוכחית, הביקוש הדועך לרכב יפגוש בהעלאת מחירים, והתוצאה תהיה האצת הפגיעה בשוק הרכב הישראלי.

רפורמת המס המתקרבת תמריץ את הביקוש?

באופן פרדוקסלי, מה שדווקא עשויה לעורר את הביקוש בשוק במחצית השנייה של השנה היא רפורמת מיסוי הרכב המתגבשת של משרד האוצר. כפי שדיווחנו כאן בעבר, משרדי הממשלה, בהובלת אגף התקציבים ורשות המסים, עוסקים מזה זמן בגיבוש רפורמת מיסוי רכב חדשה ומקיפה שמטרתה העיקרית היא לשמר את הכנסות המדינה ממס קנייה, אגרות ודלק לרכב לנוכח השינויים המהירים בשוק, בעיקר המעבר לחשמל.

הנושא העיקרי ברפורמה הזו, הטלת מס הנסועה על רכב חשמלי, ירד כרגע מהפרק אבל אפשר לצפות למהלכים חדשים שיחליפו בתחילת 2024 את מתווה "המיסוי הירוק", שקיים מזה למעלה מעשור.

קרוב לוודאי שמשמעות הרפורמה תהיה עליית המס האפקטיבי על דגמים ועל סגמנטים פופולריים רבים. לפיכך, אם וכאשר התוכנית תפורסם לעיון היבואנים והציבור במחצית השנייה של 2023, סביר להניח שהיא תניב גל של "רכישות לחץ" להקדמת עליית המס. 

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

מגמה מעורבת בוול סטריט; מניות השבבים צוללות

הנאסד"ק יורד ב-0.4% ● AMD וסופר מיקרו צוללות בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט יורדים במעל ל-1% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?