גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הארגון שלכם יכול ללמוד לא מעט מתעשיית החלל. רק תשאלו את בזוס ומאסק

ב־20 שנה האחרונות תעשיית החלל הפכה למקור השקעה חשוב עבור אנשי עסקים וקרנות הון סיכון, ופתחה הזדמנויות חדשות לארגונים ● צמיחה מרשימה זו יכולה לשמש השראה לחברות מענפים אחרים, ובמקביל המאפיינים הייחודיים של החלל יכולים לייצר להן ערך רב

הארגון שלכם יכול ללמוד לא מעט מתעשיית החלל / צילום: Unsplash
הארגון שלכם יכול ללמוד לא מעט מתעשיית החלל / צילום: Unsplash

 

 

בתחילת שנות ה־2000, בזמן שתוכנית מעבורת החלל האמריקאית התפוגגה, הממשלה החלה לאפשר לחברות במימון פרטי להתחרות על חוזים במגזר הציבורי. כך, היא העניקה לחברות פרטיות חוזים במחיר קבוע, כדי לספק שירותים לתחנת החלל הבינלאומית.

השינוי הזה המריץ את הצמיחה של חברות כמו Blue Origin, Sierra Space ו־SpaceX, אשר מינפו את ההתקדמות הטכנולוגיה והמחשוב כדי להוזיל את העלויות של שיגור לוויינים לחלל באמצעות הפיכתם לקטנים יותר, קלים יותר וחזקים יותר.

במקביל, הפיתוח המהיר של הסמארטפונים ומכשירים אחרים המחוברים ללוויין הניע את הביקוש לאותם לוויינים. ג'ף בזוס (מי שהקים את Blue Origin) ואילון מאסק (שייסד את SpaceX) בנו את הונם, בין השאר, מהתעשיות הללו. כיום, הם מספקים הון ראשוני רב לסטארט־אפים בתחום.

גם קרנות הון סיכון נכנסו לתחום, והזרימו יותר מ־15 מיליארד דולר ב־2021 (לעומת פחות ממיליארד דולר בראשית שנות ה־2000), על פי חברת ייעוץ החלל BryceTech. התוצאה: תעשיית החלל הפכה למקור ערך חשוב עבור עסקים במגוון מגזרים.

איך תעשיית החלל יכולה לסייע גם לארגון שלך? כדי לענות על השאלה הזו, יש לבחון ארבע דרכים: נתונים, יכולות, משאבים וביקושים.

ממשאבים ועד מאפיינים

למידה מהחלל ובאמצעותו. חוקרים אוספים נתונים מהחלל, וכך לומדים על מה שקורה על פני כדור הארץ. הדוגמה הקלאסית לכך היא מערכת ה־GPS. המערכת נוצרה במקור כדי לספק נתוני מיקום, ניווט ותזמון עבור צבא ארה"ב, ובהמשך הפכה למשב קריטי לכלכלת העולם.

GPS היה רק ​​ההתחלה. כיום למגזר הפרטי יש גישה למערך רחב, מגוון ועוצמתי יותר של נתונים ושירותים מבוססי שטח במחירים משתלמים יותר.

שימוש במאפיינים הייחודיים של החלל. כמנהלים, חשוב שתשאלו "איזה ערך יכולה החברה שלי ליצור מהחלל?". למשל, חברות תרופות משתמשות בתנאי כוח הכבידה הנמוך של החלל כדי לתמוך במחקר ופיתוח מתקדמים. בריסטול מאיירס סקוויב היא דוגמה לכך. מאז 1995 החברה ביצעה ניסויים בחלל כדי ללמוד על תסיסה פטרייתית וחיידקית, גידול צמחי מרפא וקריסטלוגרפיה (סידור האטומים במרחב) של קרני רנטגן בתחנת החלל הבינלאומית.

ניצול נכסי שטח. ככל שבני אדם מרחיבים את פעילותם בחלל, הם יחפשו יותר ויותר משאבים שנמצאים בו כדי להשתמש בהם. המיזמים המוקדמים ביותר באזור זה יתמקדו ככל הנראה בירח - 70 משימות מסחריות הקשורות לירח כבר תוכננו לעשור הבא.

אך לא רק הירח יכול לשמש לשם כך. יש מומחים שמעריכים שניתן להשתמש בטכנולוגיה חדישה - שכיום משמשת לבניית רקטות - כדי לבנות "בסיס תעשייתי" על מאדים.

לענות על הדרישות בעידן העתידי. בטווח הארוך, חברות צפויות להתחיל לפעול בחלל לא רק בגלל שהעלויות ירדו בהשוואה לאלו בכדור הארץ, אלא גם בגלל שנוכחות של יותר אנשים בחלל, לתקופות ארוכות יותר ובתדירות גבוהה יותר, תייצר ביקוש לסחורות ושירותים חדשים.

חלק מהשווקים יגיעו מתוכניות של המגזר הציבורי - למשל, תוכנית ארטמיס של נאס"א נועדה לסייע בהקמת פעילות מתמשכת על הירח. אבל אין דוגמה טובה יותר לכך מאשר תיירות לחלל, שוק שהולך וצומח, וצפוי להיות שווה כ־400 מיליון דולר בעשור הקרוב.

אם בטווח הארוך בתי גידול מסחריים יתרבו, אולי אפילו עד כדי יצירת עיר על מאדים בשנת 2050 כפי שחוזה אילון מאסק, אז בני האדם ירצו ליהנות מהזמן שלהם בחלל. הביקוש למוצרי נוחות הקיימים בכדור הארץ יעלו גם בחלל, וכך גם לחוויות חדשות שאפשריות רק שם ולא על פני כדור הארץ. זה סוג הביקוש שהשווקים מעולים בלספק לו היצע.

איך לנצל את תחום החלל?

הבה נבחן כיצד חברות המעוניינות לנצל את אחד או יותר מארבעת התחומים הללו צריכות לפעול:

לקחת סיכונים. בראשיתה של תעשיית החלל, שחקנים ממשלתיים פתחו בפרויקטים של מיליארדי דולרים עם תהליכים משוכללים לניהול סיכונים. הגישה הרווחת הייתה אז - יש להימנע מכישלון בכל מחיר. היום, שנים רבות לאחר מכן, SpaceX וסטארט־אפים אחרים אימצו את הגישה במגזר הטכנולוגי. בעודנו מתכוננים להיכנס לעידן החדש, המסר הוא ברור - חברות לא יכולות להימנע מסיכון, הן חייבות להניע את הלמידה שלהן.

למצוא את הצוות הנכון. חלל הוא לא רק עסק יקר, הוא גם עסק מורכב. כפי שאמר דילן טיילור, מייסד שותף ומנכ"ל Voyager Space Holdings: "אתה צובר ערך בחלל על ידי יכולת A, שילובה עם יכולת B ושחרור של יכולת C". זו הסיבה ש־Voyager רכשה מניות רבות במגוון חברות ממוקדות בחלל.

כמובן, לא כל החברות יכולות להרשות לעצמן להשתמש במיזוגים ורכישות כדי לממש הזדמנויות שטח. במקרה כזה, הגישה הטובה ביותר היא שיתוף פעולה.

 

כמו כל התעשיות, עסקי החלל יחוו ירידות וגם עליות. בטווח הקרוב, כאשר כלכלות יתמודדו עם איום המיתון, המחויבות של הון סיכון וקרנות אחרות תפחת.

ברגע שמגיעים לנקודת מפנה, מעורבות פרטית יכולה לספק התקדמות מהירה, כאשר יזמים פותרים את האתגרים הנותרים. זה נכון שחלק מהתוצרים עשויים להיות רלוונטיים רק בעוד עשורים רבים. אבל נכון להיום, תעשיית הלוויינים בהיקף של יותר מ־300 מיליארד דולר מוכנה לחולל מהפכה, תוך הפקת תועלת בזכות ההתקדמות הטכנולוגית.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות