גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות הכספיות הן עדיין להיט, אך מי שהקפיצו את דמי הניהול נענשו

הריבית הגבוהה ממשיכה לתת רוח גבית לקרנות הנאמנות הכספיות, והן גייסו בינואר 5 מיליארד שקל, שזרמו בעיקר לגופים המציעים דמי ניהול נמוכים ● לעומתם נרשמו פדיונות גדולים בקרנות של אנליסט ופסגות, שהעלו משמעותית את דמי הניהול

הריבית הגבוהה ממשיכה לתת רוח גבית לקרנות הנאמנות הכספיות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
הריבית הגבוהה ממשיכה לתת רוח גבית לקרנות הנאמנות הכספיות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נמשכת הנהירה של הציבור לקרנות הנאמנות הכספיות, שגייסו בחודש ינואר סכום גבוה מאוד של כ-5.1 מיליארד שקל (ירידה קלה לעומת החודשים האחרונים, שבהם גויסו מדי חודש 6 מיליארד שקל באפיק זה). על פי שון אשכנזי, מנהל קשרי יועצים במיטב בית השקעות, הקרנות הכספיות השקליות גייסו כ-4.5 מיליארד שקל, והקרנות הכספיות הדולריות כ-0.6 מיליארד שקל. 

● כך תשקיעו בנאסד"ק, בנפט וברכבים חשמליים: מה חשוב לדעת על קרנות פסיביות
● תקרת החוב של ארה"ב שוב תיפרץ, אבל הבית הלבן לא יוכל לגלגל את הגירעון לנצח

הוא מוסיף כי הגיוס הגדול לכספיות השקליות נובע מהעלאת הריבית, מהיותן כתובת לחנייה לכספים שיצאו מהקרנות המסורתיות ומהיתרון המיסויי הניכר שיש להן מול השקעה בפיקדונות שקליים בפרק זמן זה של אינפלציה, וזאת נוסף על יתרון הנזילות שלהן.

בעשרת החודשים האחרונים גייסו הקרנות הכספיות סכום גדול של כ-38.2 מיליארד שקל ונתח השוק שלהן בתעשיית הקרנות נסק מכ-4.2% לכ-14.7%, כשסך נכסיהן עומד על כ-55.5 מיליארד שקל.

קרן נאמנות כספית היא למעשה יותר מוצר חיסכון מאשר השקעה, והיא יכולה להשקיע בפיקדונות בנקאיים, במק"מים (תעודות מלווה קצר מועד), באיגרות חוב ממשלתיות או בכאלו המדורגות AA ומעלה. הן נהנות מיתרונות של נזילות רבה יותר והטבות במס לעומת הפיקדונות הבנקאיים.

את ההצלחה בגיוס הכספים ניצלו חלק ניכר מהחברות מנהלות הקרנות להעלאת דמי הניהול בחודש הראשון של השנה. העלייה הורגשה בקרנות המשתייכות לכל הסוגים, אך היא בלטה במיוחד בקרנות הכספיות שהפכו ללהיט השנה, ושמתחרות בפיקדונות של הבנקים - בעיקר כי דמי הניהול בהן היו הנמוכים ביותר. בחלק מהקרנות הללו שיעור הזינוק בדמי הניהול הוא גם הגבוה ביותר, והוא הגיע אף למאות אחוזים.

נתוני התעשייה מגלים כי הציבור לא נותר אדיש למהלך זה, ו"העניש" את היקרנים. בהשקעה בקרנות הכספיות דמי הניהול מהווים את אחד מהפרמטרים החשובים ביותר, וזאת בעיקר נוכח התשואות הדומות יחסית שהקרנות הללו מציעות, קצת מעל לריבית בנק ישראל, שעומדת כיום על 3.75%.

כך, הגופים שהמשיכו להציע את דמי הניהול הנמוכים ביותר, אולי אף דמי ניהול הפסדיים, הם אלו שהפכו למגייסים הגדולים בינואר בקרנות הכספיות. מדובר בהראל (למרות שהעלתה את דמי הניהול בקרן הכספית מ-0.02% ל-0.1%), אשר גייסה 2 מיליארד שקל בינואר, במיטב, שגובה 0.05% והייתה המגייסת הגדולה, עם 2.7 מיליארד שקל בקרנות הכספיות, ובאיילון, שגייסה 760 מיליון שקל.

איילון אגב מציעה את דמי הניהול הנמוכים ביותר, 0.03%, אך הדירוג שלה במערכות הייעוץ של הבנקים, האחראים לכמחצית מהפעילות בקרנות הנאמנות, נמוך, ולכן היא גייסה פחות מהראל וממיטב, למרות דמי ניהול נמוכים יותר.

לעומת המגייסים הגדולים, שני גופים פדו סכומי כסף גדולים בקרנות הכספיות. מדובר באנליסט, שהעלו בתחילת החודש שעבר את דמי הניהול מ-0.03% ל-0.14% (דמי ניהול עדיין מהנמוכים ביותר בתעשייה), ובחודש ינואר כולו פדו בקרנות הכספיות סכום של 789 מיליון שקל, ובפסגות, שם הקרנות הכספיות פדו במצטבר 274 מיליון שקל, למרות שחלק מהן גייס וחלק פדה.

פדיון של 2.5 מיליארד שקל בקרנות האקטיביות

כאשר מנטרלים את הקרנות הכספיות, רואים כי תעשיית קרנות הנאמנות עדיין פודה נכסים, כלומר הציבור ממשיך להוציא כספים, בהמשך למגמה מהחודשים האחרונים. הקרנות האקטיביות המסורתיות פדו בחודש החולף סכום של כ-2.5 מיליארד שקל, כשהקטגוריות המגייסות היחידות היו אגד קרנות וממונפות ואסטרטגיות, שגייסו סכום של כ-70 מיליון שקל כל אחת.

קטגוריית אג"ח כללי, הקטגוריה הגדולה ביותר בנכסיה בהפרש ניכר משאר קטגוריות ההשקעה, סיימה את החודש הראשון של 2023 עם הפדיון הגדול ביותר, של כ-1.4 מיליארד שקל. מגמת הפדיונות בקטגוריית אג"ח מדינה נמשכת, והחודש פדתה הקטגוריה סכום דומה לחודש הקודם, כ-550 מיליון שקל.

"קרנות האג"ח עשו תשואות שאף אחד לא דמיין שיעשו בינואר", אומר בכיר בתעשיית הקרנות, "וזה האט קצת את קצב הפדיונות. אם יהיו עוד כמה ימים של יציבות בקרנות האלה נראה לאט לאט את הציבור חוזר אליהן, כי הן הפכו להיות הרבה יותר מעניינות מאשר לפני שנה, כשפדו אותן.

"בימים האחרונים כבר רואים יציבות גם בקרנות האג"ח ובקרנות הנאמנות בכלל, והחשק לחזור להשקיע בהן אחרי התשואות של ינואר הולך ועולה. ככל שיהיו יותר קרנות עם תשואות חיוביות מתחילת השנה, הביטחון של הציבור לחזור לקנות קרנות כאלה יעלה".

פדיונות גדולים בקטגוריית מניות בארץ

גם בקטגוריית המניות נרשמו פדיונות. מניות בארץ סיימה את החודש עם פדיון של כ-340 מיליון שקל, בעוד שקטגוריית מניות בחו"ל רשמה פדיונות של 70 מיליון שקל, כשהפער ביניהן מבטא את תשואות היתר של הבורסות בחו"ל על פני אלה בבורסה בת"א.

על פי הסיכום של מיטב, התעשייה הפסיבית - קרנות הסל והקרנות המחקות - פדו יחד כ-160 מיליון שקל, מהם 140 מיליון בקרנות הסל. קטגוריית מניות בחו"ל, המגייסת ביותר החודש בתעשייה הפסיבית, גייסה כ-180 מיליון שקל, שהגיעו כולם מהקרנות המחקות שגייסו סכום של כ-400 מיליון שקל, סכום שקוזז חלקית עקב פדיון בקרנות הסל בסכום של כ-220 מיליון שקל.

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל