גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה?

בשנה החולפת חברות הטק הגדולות סבלו מפיטורים המוניים והקפאת גיוסים, ירידה בביקוש למוצרי טכנולוגיה וצניחה במחירי הפרסום ● התוצאות השתקפו בדוחות הרבעוניים עם האטה מובהקת בצמיחה ● האם פג הקסם של ענקיות הטכנולוגיה, או שהן בדרך לצמיחה?

בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave
בשנת 2022 פג הקסם של חברות ההייטק. איך זה קרה? / צילום: Shutterstock, Perfect Wave

2022 הפכה לאחת השנים הקשות בתולדות חברות הטכנולוגיה, ולאו דווקא בגלל הנתונים המובנים מאליהם. כל החברות - מאפל ועד סנאפ - חוו ירידה בצמיחה, חלקן אף ירדו בהכנסות באופן אבסולוטי, וודאי שרווחיותן נפגעה אנושות. אך הנורא מכל עבורן התברר ממש בימים האחרונים: ענקיות הטכנולוגיה חדלו מלהיות מנוע הצמיחה של התעשייה האמריקאית.

הפיטורים בענקיות ההייטק מחזירים אותן שנה לאחור, ולא בטוח שיהיו האחרונים | בדיקת גלובס
השקרים הלבנים של בועת ההייטק: החברות שיחקו במספרים, המשקיעים נרדמו | ניתוח 
חברות המחקר הגדולות בהייטק הישראלי: האקזיטים נעלמו, מי הענף שנפגע הכי קשה? 

בעבר חברות שהתהדרו בשיעורי צמיחה דו ספרתיים, מי היה מאמין שגוגל תסיים את השנה עם צמיחה של אחוז אחד בהכנסות, ושאפל תדווח על רבעון בעל צמיחה שלילית ביחס לרבעון המקביל. לשם השוואה, ג'נרל מוטורס הציגה צמיחה של 28% מרבעון לרבעון בעוד שבואינג דיווחה על עלייה של 35%. אפילו בנק אוף אמריקה וג'יי. פי. מורגן השיגו צמיחה גבוהה יותר מרוב חברות הטכנולוגיה עם כ-4% מרבעון לרבעון כל אחת. לא פלא שהתעשייה האמריקאית מדווחת על צמיחה כללית בתעסוקה, בעוד שבהייטק בעיקר עסוקים בלפטר.

ענקיות הטכנולוגיה מעסיקות מאות אלפי מפתחי תוכנה, מהנדסים ומדענים, אך קשה לכנותן חברות חדשניות: שנת 2022 אילצה אותן להפסיק ולחדש ולעשות לא רק עוד מאותו הדבר, אלא יותר עם פחות. ארבע החברות הגדולות - מטא, אמזון, מיקרוסופט וגוגל - פיטרו כ-50 אלף איש בחודשים האחרונים וקיצצו משמעותית בחדשנות שלהן.

אמזון חתכה כמעט בכל פעילות הרמקול החכם "אלכסה", מיקרוסופט כמעט וביטלה את קסדת המציאות הרבודה "הולולנס", גוגל חתכה פרויקטים פעילויות עתידניות כמו הרכב החכם, ובמטא - מולדתה של חלום ה"מטאוורס" - סביבת הגיימינג והסושיאל התלת מימדית הנחווית באמצעות קסדת מציאות מדומה לא מוצלחת - כמעט ולא הזכירו את המילה "מטאוורס" בשיחת המשקיעים שאירעה לאחר הגשת הדוחות באמצע השבוע שעבר. צוקברג כינה את 2023 כ"שנת ההתייעלות" וניכר שהפנה יותר מאמצים לתחרות הישירה מול טיקטוק עם מוצר הסרטונים "Reels" שקורית כאן ועכשיו, ולא למטאוורס שסופג בדרך כלל ביקורת מהמשקיעים על חוסר הבשלות העסקית והטכנולוגית שלו.

מנוע צמיחה חשמלי

וכשמדובר בכאן ובעכשיו, הביקושים לרוב המוצרים הטכנולוגים נמצאים בירידה: הכנסות אינטל התרסקו ב-36% לעומת התקופה המקבילה אשתקד בשל הצמצום הדרמטי בביקוש למחשבים אישיים. אלה צנחו ברבעון החולף ב-28.5% לעומת התקופה המקבילה. מגמה זו השפיעה אפילו על מחשבי המק שהיו לסגמנט שספג את המכה הגדולה ביותר מבין מוצרי אפל ברבעון האחרון - ירידה של 29%, למרות הצגת שבבים חדשניים שפותחו בין השאר בישראל. נראה כי לא רק העובדה שרבים שדרגו את ציוד המחשוב האישי שלהם בשנות הקורונה, מה שהביא אותם לדלג על רכישת מחשב חדש ב-2022, אלא שהפיטורים ההמוניים והקפאת הגיוסים בחברות הטכנולוגיה הקטינה משמעותית את תקציבי רכש המחשוב בחברות.

אמזון אמנם רשמה עלייה בהכנסות אך עברה מרווח להפסד ענק של 2.7 מיליארד דולר, וגם אפל דיווחה על ירידה של כ-8% במכירות האייפונים - שייתכן שנבעו יותר מסגרי הקורונה במפעלי פוקסקון בסין מאשר בירידה משמעותית בביקוש לאייפונים.

את הצמיחה ראו ענקיות הטכנולוגיה דווקא בעולמות הרכב. מובילאיי שוב הצליחה להוכיח עלייה מרשימה בהכנסות - צמיחה של 59% ברבעון - אך עדיין, מדובר ביחידה קטנה באינטל שגדולה ממנה פי עשרות מונים. המתחרה קוואלקום הוכיחה את הנקודה באופן ברור יותר: הכנסות השבבים שלה משוק הסמארטפונים (רובם מבוססי אנדרואיד - א"ג) ירד ב-18% ברבעון, בעוד שההכנסות משבבים לתעשיית הרכב קפצה ב-58%, כמעט באופן זהה לזה של מובילאיי הישראלית.

התחזיות המצוינות של טסלה, והשיפורים הטכנולוגים בעולם ההטענה החשמלית בשנה האחרונה, עלולים להביא ענקיות טכנולוגיה נוספות להגיע למסקנה ששוק הרכב מעניין יותר. אפל, שמשקיעה בתחום ביתר שאת בפיתוח רכב ללא הגה ודוושות שיושק בסוף העשור, עשויה לדבוק בפרויקט בניגוד למגמה בה ענקיות הטכנולוגיה מוותרות על הפרויקטים החדשניים.

ענקיות הטק עדיין לא מיצו את פוטנציאל הפיטורים

לאחר יותר מ-50 אלף מפוטרים בקרב ארבע ענקיות הטכנולגיה - השאלה הגדולה ששואלים את עצמם מאות אלפי עובדי ההייטק בחברות אלה היא האם הפיטורים מאחורינו? למרות הפיטורים ההמוניים שחלקם בוצעו באופן בוטה באמצעות פיטורים בדוא"ל באישון לילה וללא הודעה מראש - חברות ההייטק ככל הנראה לא מיצו את פוטנציאל הפיטורים שלהן וגם לאחריהן, הן מחזיקות בצבא עובדים שמגלם את הצמיחה שלאחר הקורונה.

מיקרוסופט, לדוגמה, סיימה את שנת 2021 עם 181 אלף עובדים, ולאחר גל הפיטורים שנערך בחודש האחרון היא עדיין מונה 30 אלף עובדים יותר מאשר לפני שנה. אפל טרם פיטרה למרות שהכנסותיה ירדו מרבעון לרבעון ומכירות האייפונים התרסקו.

האם חלון ההזדמנויות לפיטורים באפל נסגר? שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות מעריך שהרבעון הראשון בשנה הנוכחית צפוי להיות חלש אפילו יותר מהקודם. "יש כאן שני סיפורים שהשוק מספר לנו: הרבעון הראשון של השנה יכול לספק מעין נחיתה רכה שממנה רק נעלה ונחזור למגמת צמיחה עולמית, ואם זה המצב הרי שההתייעלות העולמית מאחורינו ולא צפויים פיטורים דרמטי. ומנגד, סיפור אחר, שהוא בעל סבירות גבוהה יותר, שנחיתה קשה יותר לפנינו. אמנם, נתוני התעסוקה בארה"ב טובים, אבל לוקח לשוק התעסוקה זמן להגיב למיתון כלכלי, כך שייתכן ונראה הרעה בנתונים אלה בהמשך".

שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות / צילום: מושיק בירן

הפתעה לא צפויה בשוק הפרסום

מחירי הפרסום המשיכו לרדת ברבעון הרביעי ולקחו איתם גם את הכנסות מטא וגוגל, שנשענות עדיין על ההכנסות מהשוק. במטא, למשל, עלתה החשיפה לפרסומות ומספר המשתמשים עלה והגיע ל-2 מיליארד איש שמשתמשים ביישומי החברה מדי יום, אבל מה שווה העלייה בחשיפה לפרסום, כאשר מחיר המודעה הממוצעת במטא ירד ב-22%? "מטא הוכיחה שהיא מצליחה להגדיל את מספר המשתמשים ולחקות היטב מוצרים שהחלו בחברות מתחרות כמו סנאפ וטיקטוק ובכך לאתגר את החברות האלה", אומר כרמי.

סנאפ הציגה בשבוע שעבר דוח שנתי אומלל, וטיקטוק נתונה בימים אלה תחת ביקורת הממשל האמריקאי על כך שחברת האם שלה, בייטדאנס הסינית, עושה שימוש בה על מנת לרגל אחר אמריקאים. "לא מן הנמנע שנראה את טיקטוק או חלקים ממנה סובלת מיותר ויותר סנקציות מצד הממשל האמריקאי", אומר כרמי. "מה שיכול לבוא לטובתה של מטא. מהצד השני, צריך לזכור שמטא היא גם אחת החברות בעלות היקפי ההוצאה הגדולים ביותר על השקעות הוניות - כ-30 מיליארד דולר בשנה זו, בערך כפי שהשקיעו בשנה החולפת, 32 מיליארד דולר, מה שקצת מעמיד את האמירה של צוקרברג כ'שנת היעילות' באור אחר".

גוגל חווה את אחת מרעידות האדמה הגדולות בתולדותיה לא רק באמצעות גל פיטורים ענק בן 12,000 איש, אלא בשל עלייתו של הצ'ט בוט של חברת Open AI. החברה מתכוונת להציג ברביעי הקרוב טכנולוגיה שתתחרה בה, אך לראשונה בתולדותיה, גוגל תידרש לשנות את הממשק שלה כדי להתאים את מנוע החיפוש להצגת טקסטים מובנים יותר. במקביל לכך, שוק הפרסום רק הופך תחרותי יותר עם כניסתן של אפל ואמזון לתחום.

אמזון הפתיעה עם עלייה של 19% בהכנסות מפרסום ברבעון הרביעי ל-11.6 מיליארד דולר ברבעון, למרות ירידה בקניות צרכנים ברשת, מה שהופך אותה לאחת האלטרנטיבות המשמעותיות לפרסום במטא ובגוגל עבור עסקים המוכרים את מרכולתם על הפלטפורמה המקוונת.

עוד כתבות

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל