גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העיתונאי רועי שושן מדבר על ההצלחה של כאן במונדיאל ומגיב על הפיטורים מאתר וואלה: "לא בטוח שהם עושים עיתונות"

אחת ההצלחות הגדולות של "כאן 11" בשנים האחרונות הייתה מערך התוכן של המונדיאל, שהציע חידושים טכנולוגיים והגדיל את המעורבות הרגשית של הצופים ● רועי שושן, העורך האחראי, מספר על העבודה מאחורי הקלעים, על החששות שהיו בתאגיד וגם על הסיבה לפיטוריו מוואלה

רועי שושן. ''בתאגיד יש דריכות, יותר מהפעם הקודמת'' / צילום: עידו שחם
רועי שושן. ''בתאגיד יש דריכות, יותר מהפעם הקודמת'' / צילום: עידו שחם

אחד ההישגים המשמעותיים של תאגיד השידור הציבורי ב־2022 היה ההייפ שנוצר סביב שידורי המונדיאל - שלא רק העלה את הרייטינג של הערוץ במשך חודש, אלא גם הגדיל את נתוני הפעילות הדיגיטלית של "כאן 11". "במהלך המונדיאל הורידו את האפליקציה של 'כאן' כ־600 אלף פעמים, בנוסף למי שהתקין כבר. זה אומר יותר ממיליון הורדות לאפליקציה", מספר רועי שושן, שהיה העורך הראשי של האתר ושל אפליקציית המונדיאל ב"כאן". 

הוקפאה התוכנית של שר התקשורת קרעי לסגירת תאגיד השידור הציבורי 

הישג נוסף שבו מתגאה שושן הוא הפידבקים שהתקבלו ברשתות. "ידענו לקלוע למה שהציבור רצה. בניגוד למקומות אחרים, שיכולים לזלזל בצרכים של הצופה כשזה מתחרה בערכי הרייטינג, בתאגיד זה שונה. נתנו הרבה חומרי מעטפת שסיפקו מענה מעבר ל־90 דקות של המשחק. למשל, יצרנו סרטונים כמו איך פועלת האקוסטיקה במגרשים, וגם ליווינו אוהד ארגנטינה במהלך העונה".

באופן יוצא דופן, בתאגיד הוחלט להקים צוות שירות לקוחות לענייני גביע העולם בכדורגל בלבד. "זה דבר שאין לו שום אח ורע. בתאגיד היו מוכנים לקבל פידבקים מהציבור על פניות שקשורות למונדיאל, ונתנו מענה לכולם. אני מעריך שהאינטימיות הזו עם הקהל סיפקה קשר חיובי, וזה משמעותי".

 

כדי להגביר את מעורבות הצופים, בתאגיד פיתחו פיצ'ר באפליקציה שאפשר בחירת זווית צילום ודילוג ישירות לאירועי מפתח במשחק, רכיב תוכן אינטראקטיבי שיציג מידע ועוד. "אפשרנו לאנשים להריץ מהלכים לאחור - אלו דברים מדהימים לחובבי הספורט. העושר של הנתונים, והאפשרות לקבל את הכול דרך הנייד, מושכים צופים. רצינו שכולם יוכלו לראות, מהחיילים בבסיס ועד הורים במסיבת חנוכה. היה לזה ערך גדול בסנטימנט החיובי".

בנוסף פותחו משחקים אינטראקטיביים, שבהם ניתן היה לענות על חידונים, סקרים ושאלונים. הנתונים שהתקבלו הוקראו בשידור, מה שהגדיל את הקשר הרגשי של הצופים. נתוני הרייטינג מצביעים על כך שבתקופת המונדיאל יותר צופים נשארו בתאגיד, וצפו בתכנים אחרים כמו מהדורת החדשות המרכזית. לאחר מכן חלה ירידה, וכעת עומד הרייטינג הממוצע של המהדורה על כ־5%.

"יש דמוניזציה לתאגיד"

שושן, 36, היה בעברו בדסק הסטוריטלינג ב"דה מרקר", שם תפקד כאחראי על הפרויקטים הדיגיטליים באתר ובאפליקציה - כך שיש לו פרספקטיבה על שוק הדיגיטל בתקשורת. "אם מדברים על ברודקאסטרים, אין כמעט דיגיטל חדשני או בועט מעבר למה שקורה בתאגיד, ושם זה מתאפשר בזכות המימון הציבורי. אני לא רואה מישהו אחר שחורג מהגבולות. אני לא יודע אם יש חטיבת סטוריטלינג במקומות אחרים, אבל הפיתוח הדיגיטלי עדיין לא קרה".

לדבריו, פיתוח כזה הוא פונקציה של זמן, כסף והחלטה ביצועית. "ב'ניו יורק טיימס' יש כ־50 איש שעוסקים בסטוריטלינג, ואלה לא רק עיתונאים, אלא גם מעצבים ואנשי ארט - מעטפת שלמה לדיגיטל. אין את זה בישראל, כי שוק התקשורת לא מצליח להרים את הראש מעל המים. חוץ מקשת, מי יכול לצאת להרפתקאות?

"המטרה של כולם כרגע היא להוריד בהוצאות. לכן העניין הוא פיתוח המודל העסקי, וברגע שיצליחו לייצר מזה הכנסות, ישקיעו בנושא. כרגע אין לזה היתכנות".

לשר התקשורת החדש, שלמה קרעי, היו תוכניות לשינויים בפעילות התאגיד. עבדת עם האנשים, איך היו התחושות? 

"במהלך המונדיאל היה הומור שחור בינינו, שנעבוד 'עד שיסגרו אותנו'. הכרתי שם אנשים ימניים ומתנחלים, אנשים מכל המינים, הגזעים והצבעים. הגיוון מאוד טוב, מעבר לפוליטיקה. לכן, כואב לי שיש שם אנשים שעובדים קשה ועושים לילות כימים, והונפה חרב על צווארם.

"אנשים מצאו עצמם חרדים למקום הפרנסה שלהם. אלה אנשים הם לא כמו ששרת ההסברה ושר התקשורת מציירים אותם. פשוט עצוב איך שעשו להם דמוניזציה, ואמרו שצריך לפעול נגדם או לסגור אותם.

"אני לא עובד שם עכשיו, הייתי רק לפרויקט המונדיאל, אבל אני חושב שהייתה שם דריכות. נראה שהפעם זה היה קצת יותר על הפרק מאשר בפעם הקודמת - ניסו ליישר את התאגיד לפי מקבלי ההחלטות".

הפרידה מוואלה: "מה שאנחנו עשינו שם זה עיתונות, זה לא מה שקורה עכשיו" 

ברזומה של שושן שתי קדנציות במערכת החדשות של וואלה. הראשונה הייתה ב־2014 ונמשכה מספר שנים, והשנייה ב־2020, כראש מחלקת החדשות - קדנציה שהסתיימה בפיטורים. לאחרונה הגיש סמנכ"ל הכספים הפורש של וואלה, תומר חבאני, תביעה כנגד האתר, שממנה עלה כי פיטוריו של שושן התרחשו לאחר שמחליפו הועסק כבר חודש מוקדם יותר - מה שמסמל לפי כתב התביעה "רמיסת זכויות עובדים".

"עבדתי בוואלה ב־2020-2021", מספר שושן. "זו הייתה תקופה אינטנסיבית מאוד, שבמהלכה קיבלנו פידבקים חיוביים על הדרך שסיקרנו נושאים, ממערכות הבחירות ועד ענייני הפרטיות בתקופת הקורונה. לצערי, הגיעו בעלים ועורך ראשי חדש, שבחרו לפטר אותי מסיבות לא מקצועיות, ולכן יש תביעה".

למה פיטרו אותך?
"הם טענו שראש מחלקת החדשות זו משרת אמון. הכול מתואר בכתב התביעה, אבל אסביר: כשהגעתי, העורך הראשי היה מעיין דגן. הידיעה על כניסתו של ערן טיפנברון פורסמה ב־6 בפברואר 2021. המנכ"ל הקודם הודיע לנו על כך. הבנתי ישר שאני אפוטר יום אחרי הבחירות, והוא יביא מישהו שהוא איש שלומו".

שושן אכן פוטר אחרי הבחירות שנערכו בסוף מרץ, ערב חג הפסח. "לא ניתנה לי אפשרות להראות את היכולות שלי, למרות שטיפנבורן בעצמו אמר לי שאני מצוין, ושאין לו מילה אחת רעה עליי. לכן לא ברור למה הוא פיטר אותי.

"כשהגעתי למערכת, ודגן היה העורך הראשי, זה היה אחרי תיק 4000, שאול אלוביץ' לא היה בתמונה, והיה לנו חלון מזהב לעשות עיתונות נקייה. הגענו להישגים יוצאי דופן, גם ברייטינג. להערכתי, הרייטינג בתקופתי היה הרבה יותר גבוה ממה שיש לוואלה כיום".

בהתייחס לעבודת מערכת וואלה כיום, שושן אומר כי "אני לא חושב שמה שמניע את העורך הראשי זה מה שהניע אותי - הוא רוצה לרצות את הבוס שלו. מה שאנחנו עשינו זה עיתונות, מה שקורה עכשיו, אני לא יודע אם הייתי קורא לזה עיתונות.

"יש קו מחבר ברור בין מנהלי כלי התקשורת, שמתקרנפים או כושלים לראות את תפקידם, למידת האמון בתקשורת ותהליכי הכאוס והפגיעה בחברה ובדמוקרטיה הישראלית".

ערן טיפנבורן סירב להגיב לדברים.

עוד כתבות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר