גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה של ענף הפרסום: מה קורה כשהבינה המלאכותית מתחילה להחליף עובדים

בענף סבורים כי אנשי "העבודות השחורות" יאבדו את משרתם, בעוד שבתחום הקריאייטיב ישתפרו הביצועים באמצעות פינג-פונג עם המכונה ● "מה שלוקח היום חודשים, יוכל לעבוד תוך 150 שניות בעוד שלוש־ארבע שנים" ● מהפכת הבינה המלאכותית

ריאן ריינולדס מדגים את הוראות הפרסום שנתן ל־chatGPT / צילום: צילום מסך מטוויטר
ריאן ריינולדס מדגים את הוראות הפרסום שנתן ל־chatGPT / צילום: צילום מסך מטוויטר

 

לפני כשבועיים העלה השחקן ההוליוודי ריאן ריינולדס סרטון בטוויטר, שבו סיפר על הניסיון שלו לייצר פרסומת למוצר של חברת הסלולר שהוא מבעליה, באמצעות כלי הבינה המלאכותית chatGPT. הוא נתן לו ארבע הוראות: כתוב פרסומת למינט מובייל עם הקול של ריאן ריינולדס, השתמש בבדיחה ובקללה, וספר לאנשים שהמבצע שלנו לחגים עדיין בתוקף למרות שהחברות הגדולות סיימו את שלהם. אחרי שהקריא את התוצאה, סיכם ריינולד: "זה מבעית, אבל משכנע".

מאוחר יותר סיפר בכיר בחברה של ריינולדס כי הם עבדו צמוד עם הצוות של chatGPT כדי לייצר את הפרסומת, שתעלה בטוויטר, אינסטגרם, סנאפ ופייסבוק. העלות הייתה כמעט אפסית, הוא ציין - ובכך אולי דרך על הבהונות של ענף שלם.

 

ככל הנראה מדובר בשימוש המתקדם ביותר עד כה בבינה מלאכותית בפרסום, אולם הוא אינו הראשון וגם לא היחיד. כיצד נערכים בענף הפרסום הישראלי למהפכה? הדעה הרווחת היא שהבינה המלאכותית אולי תגרום לכמה עובדים לאבד את משרתם, אולם עדיין יהיה צורך בעבודת המשרדים.

"טכנולוגיה אף פעם לא מאיימת מבחינתי", אומר ניב חורש, מנכל משותף בראובני פרידן וארלו דיגיטל. "לכל מותג אצלנו יש אסטרטגיה ושפה פרסומית משלו. AI יכול לסייע, אבל מישהו צריך לנהל את המידע ולהתאים אותו לשוק.

"עברנו כבר את מהפכות הדיגיטל, החיפוש והסושיאל - כולן רק חיזקו את עולם הפרסום. אני מאמין שגם מהפכת ה־AI תחזק את מי שאוהב בטכנולוגיה. אנחנו התחלנו לשלב את מחוללי האימג'ים בעבודת הסושיאל של לקוחות ארלו, והתוצאות נהדרות. במקביל התחלנו להשתמש בכלי ה־AI על מנת למצוא פתרונות אסטרטגיים ותובנות צרכניות. עיבוד הנתונים והתאמתם ללקוח זו עדיין עבודה אנושית, ואני מעריך שכך יהיה לפחות בשנים הקרובות".

לדבר עם המכונה

נדב פרסמן, מבעלי פרסמן ברוך, סבור שאמנם הענף עומד להיפגע - אך גם להיתרם. "AI זה כלי עבודה מצוין כמעט בכל המחלקות של משרד הפרסום", הוא אומר.

"אם עד היום 80% מהזמן של משרד פרסום מוקדשים לייצור מצגות עם אילוסטרציות שמוכרות את הרעיון, עכשיו מי שיעבוד עם ה־AI יקצר את הזמן מהותית ויחסוך כסף. הכול יהיה בלחיצת כפתור, והשעות של עבודה 'טיפשה' וטכנית ייחסכו. בעיניי זו הזדמנות להעיף עבודות שחורות.

"עשינו הרצאה במשרד לעובדים, והמשפט שתפס אותי היה שלא ה־AI יחליף אותך, אדם שעובד עם AI יחליף אותך. אני משתמש ב־chatGPT כי זה עוד כלי עבודה. העובדה שיש לך עם מי לעשות פינג־פונג מחשבתי משפרת אותך. אתה תקוע, אין לך רעיון טוב? דבר עם המכונה".

מי כן עלול להיפגע?
"תעשיות ההפקה שמתפרנסות מלהפוך סקיצה למשהו שעולה לאוויר, למשל. גם בפרסום פשוט של פוסט באינסטגרם או בפייסבוק ייתכן שלא יהיה צורך יותר במאגרי תמונות. באיקומרס, בעולמות הפרפורמנס, יוכלו להחליף את הקופירייטר. אבל זה לא יהיה נורא".

דורון לוינשטיין, סמנכ"ל דיגיטל בגליקמן שמיר סמסונוב, משווה בין ה־AI למטאוורס: "זה עולם שחי כבר כמה שנים, והיום באמצ יש יותר מגרשים וירטואליים, אבל עדיין יש פגישות פיזיות. כמו כל חדשנות בחיתוליה, ההייפ סביב ה־AI מאוד גדול. אבל בפרקטיקה, זה עדיין לא ברמה המקצועית שמציעה שירות שיתחרה במשרד פרסום.

"זה יכול לחסוך זמן ברמה הביצועית וההפקתית, אבל לא ברמה הרעיונית. אצלנו בסטודיו התנסינו ב־AI לטובת מצגות והמחשות, אבל אנחנו לא שמים את הז'יטונים שלנו על זה בקמפיינים. ההסתגלות לשינויים טכנולוגיים משפרת את המקצועיות, אבל נכון לעכשיו, אין תחליף לגורם האנושי. לבינה המלאכותית עדיין אין חיבור לתרבות הישראלית, ולפחות בשנים הקרובות יהיה צורך במשרדי פרסום".

מפחיתים טסטים

בעידן שבו עיקר ההשקעה בפרסום עובר מהטלוויזיה לדיגיטל, לא מעט כלים חדשים מפותחים ישירות לזירה הזו. אחד מהם שייך לחברת אליסון, שפיתחה פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית ולמידת מכונה להפקת תובנות שיווקיות מסרטוני פרסומת.

למעשה, מדובר במנוע AI שמאפשר "לפרק" פרסומות לאלפי פיצ'רים ואלמנטים, במטרה להבין מה בקריאייטיב שלהן גורם להן לעבוד טוב יותר. המערכת מנתחת הן את הצד הוויזואלי והן את הצד הטקסטואלי ביותר מ־100 שפות, כולל עברית.

"יש לנו גם סמארט בריף - אנחנו לוקחים את התובנות האלה, ואורזים בריף ללקוח", מסביר המנכ"ל ואחד המייסדים, אסף ינאי. "זה מבוצע אוטומטית דרך המערכת, ומיועד לאנשי הקריאייטיב. אנחנו לא מחליפים אותם, אלא חוסכים להם את הטסטים ונותנים להם מתכון שמאפשר להגדיל הרשמות, הכנסות או החזר על ההשקעה (ROI)".

אז את מי אתה כן מחליף?
"את מחלקות הדיזיין והמרקטינג. פעם היו צריכים 10 אנשים ל־100 קריאייטיבים, היום צריך רק שני אנשים ועשרה קריאייטיבים. הלקוחות אומרים לנו שאנחנו עוזרים להם להקטין עלויות. השאיפה שלנו היא שמשרדי פרסום יאמצו את הכלי, מאחר שהם מנהלים מספר רב של לקוחות בו זמנית, כך שעבורם יהיה לזה ערך גדול יותר".

תיראו מופתעים

אליסון נוסדה ב־2021 על ידי ינאי וה־CTO קובי ברקוביץ. היא עובדת בעיקר מול לקוחות ישירים, כמו אולפני וורנס ברדרס, גוגל, מטא, NBA, בנקים דיגיטליים ועוד. המחיר מתחיל מ־2,500 דולר לחודש, וגדל לפי היקף השימוש במערכת.

איך הגעתם לוורנר ברדרס?
"לפני כשנה פנינו אליהם, והראינו להם את הדמו. מאחר שהם מבינים את הכאב שכרוך באופטימיזציה של קריאייטיב, הם מייד שאלו 'איפה חותמים?'. הגענו איתם ל־60% גידול בהחזר על ההשקעה, ובמקביל 30% ירידה בעלויות".

הדאטה של אליסון מאפשר פילוחים מדויקים. "מצאנו, למשל, שכאשר משתמשים בתרנגולת בפרסומת זה עובד טוב בפייסבוק, אבל בגוגל עדף עז, ובטיקטוק זו אלפקה. בפרסומת לחברת תחבורה שיתופית, הבחנו שכאשר הדמויות מציגות הבעות פנים מופתעות, זה מגדיל את כמות הנסיעות, ובעבודה שעשינו עבור חברת הפינטק רוולוט ראינו ששימוש בכרטיס אשראי של ויזה יותר אפקטיבי בגוגל, ובפייסבוק ישראכרט עובד יותר.

"להערכתי, בעוד שנתיים, מה שלוקח היום שבועות וחודשים יתקצר באמצעות אליסון משמעותית, ובעוד שלוש־ארבע שנים יספיקו 150 שניות כדי לייצר את זה".

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו