גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הונאת הפונזי הגדולה בהיסטוריה באור חדש: 6 פרטים מפתיעים שלמדנו על מיידוף מנטפליקס

פעמוני האזהרה שצלצלו במשך עשר שנים ● איך 30 אלף דולר שקיבל ברני מיידוף מחמיו הולידו את השיטה ● וכמה מכספי הלקוחות באמת הושקעו?

מיידוף מחוץ לביהמ''ש בניו יורק. נפל יחד עם השווקים / צילום: Associated Press, Louis Lanzano
מיידוף מחוץ לביהמ''ש בניו יורק. נפל יחד עם השווקים / צילום: Associated Press, Louis Lanzano

הסדרה "מיידוף: המפלצת מוול סטריט" שעלתה לאחרונה בנטפליקס הציפה מחדש את פרשת ההונאה הפיננסית הגדולה בהיסטוריה. הצופים נחשפים לפרטים מטלטלים על הונאת הפונזי של ברנרד (ברני) מיידוף, שספק אם הכירו קודם לכן.

בתצהיר שמסר ב־2017, בניסיון לנסח את סיבותיו להונאת הענק, מיידוף אמר כי "אחת הבעיות שלי הייתה שתמיד רציתי לרצות את כולם". ההונאה קרעה משפחות, הרסה ארגוני צדקה ואלפי משקיעים ברחבי העולם הפסידו כ־19 מיליארד דולר.

השלב הראשון במפולת מחירי הדיור בארה"ב התחיל, והשלבים הבאים הרבה יותר מפחידים | פרשנות
טכנולוגיה של מכונית יוקרה במחיר נמוך: החשמלית הסינית שמאתגרת את השוק 

שיטת מיידוף נמשכה על פני עשורים, עד שנעצר ב־2008. למרות החששות שהועלו מכמה פינות שונות בתעשייה, המשיך מיידוף להרוויח מהעיוורון של רשות ניירות ערך של ארה"ב (SEC) שהתעלמה מנורות אזהרה ושל הבנקים וקרנות הגידור שעמם סחר, שהסתנוורו מהמניפולציה ומהדוחות השקריים.

 

1

הכסף בכלל לא הושקע

מיידוף הפקיד כספי לקוחות לחשבון ממנו שילם ללקוחות קיימים שרצו לפדות, ומימן פדיונות על ידי משיכת משקיעים חדשים. עד שהבועה התפוצצה. המשקיעים הרבים לא ידעו לאחר התפוצצות הפרשה מה עלה בגורל כספם. דבר אחד כן ידעו: הוא מעולם לא הושקע. אף לא דולר. זה לא שמיידוף התכוון להניב להם תשואה, נכשל ונגרר להונאת פירמידה.

בפועל, ניהל מיידוף שני עסקים שונים מבניין "ליפסטיק", במנהטן. הראשון, ששכן בקומה ה־19 הוא עסק פיננסי רגיל ותקין של "עשיית שוק", שם התרכזה מרבית הפעילות. בקומה ה־17, היה סיפור אחר לגמרי. שם כביכול ניהל מיידוף את כספי המשקיעים בדיסקרטיות. עד כמה בדיסקרטיות? שני בניו של מיידוף שעבדו בחברה לא הורשו להיכנס.

מי שניהל את האופרציה בקומה והיחידי שכנראה ידע מה באמת קורה שם הוא אדם בשם פרנק דיפסקלי, שהחל לעבוד אצל מיידוף ב־1975 בגיל 19 בלבד, ואף הודה בסופו של דבר כי סייע להונאת הענק.

2

ההתחלה המפתיעה

מיידוף הפך לאיש חשוב מאוד בוול סטריט כמעט במקרה. בשנות ה־60 וול סטריט פרחה והפכה לפופולרית בקרב אמריקאים רבים. מיידוף החליט להיות חלק מהחגיגה. הוא פתח שולחן עבודה קטן במשרד רואי החשבון של אביה של בת זוגו כשבידיו חמשת אלפים דולר, ורשם את "החברה למסחר בניירות ערך ברנרד מיידוף". תחילה העסק הצליח והתרחב במהירות, אבל במקביל הוא החל לנהל עסק קטן לייעוץ וניהול השקעות, ללא כל רישום כנדרש. כך, מצד אחד ניהל עסק חוקי למסחר בני"ע, ובמחשכים עסק לייעוץ וניהול השקעות, שהתמקד במוצרים מסוכנים מאוד.

כרזת הסדרה. פרטים מטלטלים / צילום: נטפליקס

ואז הגיעה 1962, והבורסה נפלה. ההשקעות הספקולטיביות נמחקו כמעט כליל והלקוחות תיאורטית איבדו את כספם - סכום כולל של 30 אלף דולר. במקום להודות בכישלון, לווה מיידוף את הכסף מחמיו והציג למשקיעים תמונה מעוותת כאילו הוא הכה את השוק. משם הוא רק שכלל את השיטה.

3

המספרים המסנוורים

מיידוף הציג למשקיעים תשואה שנתית של 11%, בלי קשר למה קרה בשווקים. ההסבר היה נעוץ באסטרטגיה ייחודית וגאונית. הכסף כאמור מעולם לא הושקע. בנוסף, לפי הדוחות שהציגה החברה שלו, 90% מפעולות המסחר הסתיימו ברווח. לכאורה אלו מספרים שכל מי שעוסק בשוק ההון או במתמטיקה יודע שאינם אפשריים. אך זה לא שכנע את המשקיעים, גדולים כקטנים, להבין שיש פה בעיה או משהו לא תקין. לפי הסדרה, רק ב־6% מהמקרים הייתה קורלציה בין "התוצאות" למצב השוק.

37 אלף לקוחות מ־136 מדינות השקיעו אצלו על פני ארבעה עשורים. מפורסמים, משקיעים קטנים, משפחות אצולה אירופיות, אוניברסיטאות, מוסדות צדקה, בנקים, קרנות גידור ובתי השקעות. חלק אפילו לא ידעו שהם מושקעים.

4

נרדמו בשמירה

עד שהמזימה התרסקה מיידוף נתפס כקוסם של ממש. מעבר להיותו דמות בולטת בוול סטריט, הוא כיהן כיו"ר נאסד"ק, וזה חלחל גם לרגולטורים שהיו אמורים לפקח עליו. העיוורון הזה גרם להם להתעלם משורת תלונות אמינות לאורך שנים. אנשי ה־SEC, קיבלו מידע מעיתונאים וממתמטיקאי אחד עיקש במיוחד, בשם הארי מרקופולוס. הטענות הראו במפורש ראיות לכאורה לתרמית ענק. הם התעלמו כמעט לחלוטין ואיפשרו לה לתפוח לממדים מפלצתיים. בסדרה מתוארים חלק מהאירועים לפרטי פרטים, בחרנו שניים צורמים במיוחד.

סצנה מהסדרה. פעילות דיסקרטית בקומה נפרדת / צילום: נטפליקס

בראשון, שני בוחנים צעירים נשלחו לבדוק את התנהלות החברה וישבו במשרדיה. מיידוף התלווה אליהם ועקב אחר כל צעד. כשיצאו להפסקת צהריים חיטט במסמכים שאספו. כשחשד שהם חוקרים הונאת פונזי, לקח אותם לשיחה ושכנע אותם שהבוסית שלהם כבר חקרה את החשדות הללו בעבר וניקתה אותו. הוא נתן להם הרגשה שהוא יודע מה קורה בהנהלת הבורסה וברשות ני"ע יותר טוב מהם. הם החליטו לסגור את החקירה וקבעו שאין ראיות לכך שמיידוף עשה מעשה פסול.

השני קיצוני אף יותר. כשמיידוף הרגיש שהאש מתקרבת אליו, הרים טלפון לאנשי ה־SEC ואמר שהוא רוצה להיפגש. הוא הגיע לחדרי החקירות, לבדו. בלתי נתפס כמעט ביחס למעמדו. הוא נכנס, ואמר "תשאלו מה שאתם רוצים, מה אתם רוצים לדעת?". הם ביקשו לבדוק את החשבונות ואת המסלקה של החברה, ומיידוף כתב על פיסת נייר את מספרי החשבונות שיאפשרו לחוקרים לדעת מה אכן קרה לכסף. מיידוף ידע שבדיקת החשבונות תביא לסוף הסיפור, ונערך לכך. אך חלף יום ועוד יום, ומיידוף הבין שניצל. החוקרים שאלו את השאלות הנכונות, קיבלו את הפרטים המדויקים ולא טרחו אפילו להרים טלפון לבדוק.

מיידוף מינף את החקירות ואת מחדלי הרשויות כדי לטעון שקיבל מהן אישור, וכך צירף משקיעים נוספים. בין 2006 לקריסה ב־2008, מיליארדים נוספים זרמו לחשבונותיו.

אחד הבנקים הגדולים שנקשר לפרשה הוא ג'י. פי. מורגן. במקום להשקיע את כספי לקוחותיו, מיידוף הפקיד את רובו לחשבון בבנק. בין 2003 ל־2008, מיידוף הפקיד בין 3 ל־6 מיליארד דולר. על פי החוק האמריקאי, אם מתבצעת העברה של יותר מ־10,000 דולר ולבנק אין הבנה ברורה מדוע ההעברה התרחשה, הוא יוצר דוח פעילות חשודה, שנשלח לאחר מכן לרשויות. הצעד הזה כנראה לא נעשה עם מיידוף. במסגרת הסדר עם הרשויות, שילם הבנק סכום של כשני מיליארד דולר על מעורבתו בפרשה.

5

המשקיעים שהשיבו כסף

הסוף הגיע ב־2008, ולא בזכות הממשלה, אלא רק כי השווקים קרסו והמשקיעים רצו למשוך את כספם. זה כבר היה יותר מדי עבור מיידוף, שנאלץ לחשוף בפני שני בניו מארק ואנדרו, שעבדו אצלו, את מה שהתרחש מתחת לאפם. בניו הסגירו אותו לידי ה־FBI. מארק התאבד ביום השנה השני למעצר אביו, בגיל 48. האח הצעיר אנדרו מת ב־2014 מסרטן, גם כן בגיל 48.

ברני מיידוף נידון ל־150 שנות מאסר. הוא מת מאחורי סורג ובריח באפריל 2021 בגיל 82. כמה חודשים לאחר מכן, אחותו ובעלה נמצאו ירויים בביתם בפלורידה, הנסיבות לא התבררו לחלוטין.

עם זאת, לא כולם פשוט הפסידו כסף. מספר משקיעים וחברות משכו את כספם לפני הקריסה הגדולה, ויצאו עם רווחים של מיליארדי דולרים. מאז התפוצצות הפרשה, נאמנים מטעם המפסידים הגדולים מנסים לאתר אותם ולהשיב כסף לקורבנות. נכון ל־2021, הושבו מעל 14 מיליארד דולר באמצעות החזרים ישירים והסכמי פשרה - כך על פי פורבס.

6

רק מיידוף ידע?

חרף העובדה שהונאה בסדר גודל כזה אינה יכולה להיעשות על ידי אדם אחד, טען מיידוף כי רק הוא ידע. בסופו של דבר, מספר אנשים נקשרו לפרשה, ביניהם אחיו פיטר מיידוף, דיפסקלי שניהל את הקומה ה־17, וחמישה עובדים נוספים. המשקיעים שהפסידו את כספם האשימו אישים נוספים שיצאו נקיים מהפרשה, בטענה כי שיתפו פעולה עם מיידוף והיה עליהם לדעת.

עוד כתבות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם