גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרכב המעופף הראשון ועגלת תינוק אוטונומית: החידושים המעניינים מכנס הטכנולוגיה הגדול בעולם

אלפי חברות הציגו פיתוחים חדשים, גאדג'טים ומערכות מתקדמות ליותר מ-100 אלף משתתפים בתערוכת CES בלאס וגאס ● גלובס מציג את פריצות הדרך והחידושים שעשויים להפוך את חיינו לקלים יותר

הרכב המעופף הראשון של חברת Aska / צילום: נבו טרבלסי
הרכב המעופף הראשון של חברת Aska / צילום: נבו טרבלסי

תערוכת הטכנולוגיה הגדולה בעולם, CES, שהתקיימה בלאס וגאס בשבוע שעבר, התפרסה על פני המלונות בסטריפ. במהלך הכנס, 3,200 חברות הציגו את הפיתוחים החדשים והטכנולוגיות המתקדמות שלהן למעל 100 אלף משתתפים. במהלך הכנס הוצגו פתרונות רבים, המעניינים בהם הציגו חדשנות אמיתית או פריצת דרך בתחומם. לפניכם אלו שעשויים לעורר שינוי משמעותי בתעשיות בהן פועלים.

"זייפו מיליוני לקוחות": תביעה נגד יזמי הסטארט-אפ שנמכר במיליונים 
המונופול של גוגל על הכוונת: מיקרוסופט מהמרת על הבינה המלאכותית במיליארדים 
חליפות שמדמות תחושות וכפפות עם רטט: כך ייראה המטאוורס בקרוב 

הרכב המעופף הראשון: Aska  

חברת Aska (אסקה) האמריקאית עבדה בשנים האחרונות על כלי רכב שיכול לנסוע על הכביש, וגם לטוס - כמו מסוק ואף כמו מטוס. למעשה, מדובר ברכב הראשון שיכול גם לנסוע על הכביש וגם לטוס. לפי החברה, הם נמצאים בתהליכים האחרונים של רישוי מה-FAA, רשות התעופה הפדרלית ויש להם אישור רישוי לכביש, וכבר בחודשיים הקרובים הם צפויים לקבל את האישור הנכסף לטיסה. 

הכלי שהוצג לעיתונאים בגודל של 6 מטרים וקצת ובמשקל של 2.5 טון, אך כשהוא ייצא לייצור, הוא יהיה קטן ב-30%. הרכב המעופף בעל 4 מושבים לנוסעים, ויכול להגיע לעד 12 אלף רגל גובה ומרחק של כ-400 ק"מ. אחד השירותים שהחברה מעוניינת לספק לצרכנים זה מונית מעופפת, כלומר אפשר להזמין מאפליקציה נסיעה ואז מגיע טייס שיכול לקחת את הנוסע מלוס אנג'לס, לדוגמה, ללאס וגאס בזמן קצר משמעותית. לדבריהם, עד 2026 השירות יהיה פעיל לצרכנים בארה"ב עם כמה מאות כלים פעילים. 

אחד ממייסדי החברה הוא ישראלי, גיא קפלינסקי שאף הספיק כבר לרשום כמה אקזיטים בעברו. הוא סיפר לגלובס כי אסקה עובדת במסגרת תוכנית של סוכנות החלל האמריקאי נאס"א, שבחרה בשבע חברות כדי לפתח כלי טיס אוטונומיים. קפלינסקי ציין כי בהמשך הדרך של אסקה ישנן תוכניות להפוך את כלי הרכב לאוטונומי לחלוטין. 

ראיון עבודה בעזרת משחק מחשב: YUZU  

חברה צרפתית בשם YUZU רוצה להציע למנהלי משאבי אנוש וחברות שונות להעריך את העובדים בעזרת משחקי מחשב. במהלך הערכת מועמד לתעסוקה, צריך לבחון כישורים שונים ברמות קושי מסוימת - ישנם כישורים מורכבים, אך ישנם כישורים רכים כמו עבודה תחת לחץ, אימפולסיביות, רוגע ועוד. בעזרת משחקים שונים למחשב, המועמד משקיע כמה דקות ומנסה לעמוד במשימה שמוטלת עליו, וכך אפשר לבחון את כישורים השונים. 

בתערוכה הוצג משחק של חקירת משטרה, שבו השחקן צריך לעבור אתגרים ולבסוף להציע מי החשוד. בתום המשחק, המידע מגיע ליוזו, ובעזרת בודק אנושי ובינה מלאכותית, הלקוח מקבל דוח כ-4 ימים לאחר מכן עם כל המידע הנדרש על המועמדים. לפי יוזו, גם מועמדים ללא רקע בגיימינג, יכולים ללמוד בקלות את המערכת ולהיבחן. 

ראיון עבודה בעזרת משחק מחשב של חברת YUZU / צילום: נבו טרבלסי

עגלת תינוק אוטונומית: Glüxkind  

סטארט-אפ קנדי בשם Glüxkind הוקם בשנת 2020 ונועד לעזור להורים להתמודד עם העומס בהליכה ברחוב. החברה הציגה את Ella - עגלת תינוק עם חיישנים רבים שמחוברת לטלפון של ההורה שהוגדר. העגלה יודעת לבלום ולדחוף את עצמה בהתאם לצורך, כך שאם הולכים עם הילד יד ביד או עם התינוק על הידיים, העגלה יכולה לנווט את עצמה ולעקוב אחרי ההולכים.  

החברה מדגישה כי כשהילד בתוך העגלה, האפשרות לניוט אוטונומי לא תתאפשר, אך ההורה יוכל לקבל עזרה בדחיפת העגלה מהמערכת שלה. הרעיון הוא לאפשר להורים להיות עם הילדים שלהם ולא לדאוג לעגלת התינוק, לא ברקע ולא להצטרך להפעיל כוח רב בעליות או להסתכן בירידות. העגלה אף יכולה לנענע בעדינות את עצמה כדי להרדים את הילד. מחיר המוצר עומד על 3,800 דולרים.  

עגלת תינוק אוטונומית של Glüxkind / צילום: נבו טרבלסי

המערכת שתקבע אם הסרט או הפרסומת טובים: Largo  

חברת Largo כבר השיקה לפני כמה שנים את המוצר שלה עבור תעשיית הקולנוע. המוצר שלה מנתח תסריטים כתובים או תכנים ויזואליים ראשוניים, ומספק תובנות על התוכן האפשרי: אם זה תסריט, מה כדאי לשנות, איזה קהלים יגיבו כמו שרצוי, אילו ז'אנרים מוצגים בתוכן שנכתב ומי כדאי ללהק כשחקנים. או איך שבלארגו מגדירים את זה: "Largo.ai יכול לחזות איזה תוכן יצליח ולקבל את הקהל כבר בשלב הרעיון או התסריט". לפי החברה, יש להם מעל ל-200 לקוחות, וכמה בודדים גם מישראל. 

כעת בחברה מודיעים שהם מתקדמים לתחום הפרסום - ומציעים את הכלי גם למפרסמים: הרעון הוא לקבל תובנות על הפרסומת שרוצים להכין, אם זה בשלב התסריט או כבר בסרטון ראשוני. התובנות נוגעות לגילים שונים, לז’אנרים, מה יעבוד ומה פחות בפרסומת ואיפה כדאי להשקיע את הכסף - ברשתות החברתיות, בטלוויזיה או בפרינט.  

שרשרת להקלת אלרגיות: Respiray  

עבור אלו שיש להם אלרגיות פעילות, חשוב לוודא שהאוויר שהם נושמים הוא נקי ונוח. חברת Respiray יצרה מכשיר שמתלבש על הצוואר, כמעט כמו שרשרת ענקית, שמאפשר לסנן את האוור שמגיע לפנים - ככה שהוא יהיה נקי מאלרגנים. המכשיר לוקח את האוויר, מעביר אותו דרך מסנן HEPA, שצריך להחליף אחת לחודשיים. האוויר המסונן ישר נשלח לאזור הפנים.  המכשיר יעלה 130 דולר, וכל חודשיים צריך להחליף למסנן אחר בכמה דולרים.  

להרוג את הבלוטות' ולהיות מדויקים יותר: Ixana  

החברה Ixana מבקשת לעשות שינוי טכנולוגי אדיר בצורה שאנחנו משתמשים בקישוריות בין מכשרים. החברה מפתחת טכנולוגיה אלחוטית חדשה בשם WI-R במטרה בסופו של דבר להחליף את הבלוטות' המוכר. חיבוריות הבלוטות' מתאפשרת עד מרחק של כ-10 מטרים בין המכשירים ובכל מה שיש ברדיוס הזה. הטכנולוגיה החדשה של החברה אמורה לאפשר גלים ישירים בין המכשירים במרחק קטן יותר של כ-10 ס"מ, דבר שיהפוך את החיבור ליעיל יותר. 

הסיבה לכך נעוצה שברגע שהצ'יפים מדברים בצורה ישירה ולא בחיפוש כללי, מעבר הנתונים הרבה יותר מהיר, השימוש בכוח הוא נמוך יותר והסוללה מחזיקה הרבה יותר זמן. מה שמרשים בטכנולוגיה הזו, שהיא משתמשת בשדה החשמלי של גוף האדם, כך שגם הוא מוליך בין המכשירים השונים. אז אם לצורך העניין הסמארטפון מחובר לאוזניות אלחוטיות בעזרת הצ'יפים הללו, הטכנולוגיה החדשה משתמשת בגוף האדם כדי להעביר את המידע.  

מעבר המידע הוא כה מהיר וישיר, שאפשר לדוגמה להעביר מידע בין סמארטפונים, רק בכך שמקרבים אותם אחד לשני ונוגעים בקצרה. שימוש נוסף שיש לטכנולוגיה הזו, זה מטא-וורס. לדברי החברה, היכולת להעביר וידיאו הישר למשקפי מציאות מדומה, לסמארטפון או למחשב היא מהירה מאוד ויציבה ולא שואבת את הסוללה כלל. 

לפי החברה, ההפתחות הטכנולוגית היא אמנם פורצת דרך אך לא דורשת כסף רב לפיתוחה. כך, בשנים האחרונות השקיעו פחות מ-2 מיליון דולר בייצור המוצרים והציפים, כאשר ענקית הטכנולוגיה סמסנוג היא אחת המשקיעות בחברה. לדברי החברה, בשנתיים הקרובות נראה יותר מוצרים עם הצ'יפים שלה. המטרה הסופית שתוך 4-5 שנים, סמארטפונים שונים יכללו את הצ'יפ הזה גם, ובעשור הקרוב כלל המוצרים יהיו עם הצ'יפים האלו בדומה למה שהיה עם הבלוטות'. 

עוד כתבות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל