גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התערוכה במוזיאון ת"א שאתם חייבים לראות והקונצרט של הקאמרטה הישראלית שלא כדאי לפספס

תזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים תארח את הצ'לן הבריטי הנודע סטיבן איסרליס לסדרת קונצרטים ברחבי הארץ ● בין שאר היצירות שינגנו: קונצ'רטו לצ'לו ולתזמורת מס' 1 של המלחין דמיטרי שוסטקוביץ' וסימפוניה מספר 41 של מוצרט ● במוזיאון תל אביב נפתחה רטרוספקטיבה לאמן הווידאו הישראלי גיא בן־נר  ● מדור חדש על כל הדברים המעניינים מחוץ לבית 

מתוך עבודת הוידיאו ''מובי דיק'' של גיא בן־נר, 2000
מתוך עבודת הוידיאו ''מובי דיק'' של גיא בן־נר, 2000

תערוכה
גיא בן־נר: לחזור בחיים
מוזיאון ת"א לאמנות

אוצר: דורון רבינא
ימים ושעות פתיחה:
ראשון, שני, רביעי ושבת: 10:00-18:00
שלישי וחמישי: 10:00-21:00
שישי: 10:00-14:100
כתובת: שאול המלך 27, ת"א
טלפון: 03-6077020
זמינות כרטיסים באתר: www.tamuseum.org.i

במוזיאון תל אביב נפתחה בנובמבר רטרוספקטיבה לאמן הווידאו הישראלי גיא בן־נר (53). שמה של התערוכה הוא "לחזור בחיים", והיא מתפרשת על כמעט כל הגלריות של בניין המוזיאון החדש. מוצגים בה סרטים של בן־נר, מהמוקדמים ועד העכשוויים, והיא נאצרה על ידי דורון רבינא.

על האמן

גיא בן־נר, בנו של הסופר יצחק בן־נר, סיים את לימודיו בבצלאל ב־1997, וב־2003 סיים לימודי תואר שני באוניברסיטת קולומביה בניו יורק. מסוף שנות התשעים הוא יוצר סרטי וידיאו, בהם הוא משלב מגוון סגנונות ומקורות השראה - מאופרת סבון, דרך קומדיית מצבים ועד קולנוע אילם. הוא הציג במוסדות אמנות מרכזיים וחשובים, בין השאר במוזיאון המאס־מוקה במסצ'וסטס ובמוזיאון לאמנות מודרנית ניו־יורק. ב־2005 הוא ייצג את ישראל בביאנלה של ונציה, וכיום הוא משמש כדיקן המדרשה לאמנות במכללה האקדמית בית ברל.

על התערוכה

בתערוכה מוצגים 15 סרטים של בן־נר, קצרים וארוכים, המוקרנים על מסך גדול ובחדרים נפרדים. אלו סרטים אישיים מאוד באופיים, מלאי הומור ואבסורד, אך עולות מהם גם סוגיות פוליטיות, אתיות וכלכליות מורכבות. בסיומה, התערוכה "לחזור בחיים" צפויה לנדוד למוזיאון האמנות בלוצרן, שווייץ.

עבודה אחת

העבודה Stealing Beauty משנת 2007, שאורכה כ־17 דקות, כתובה בסגנון קומדיית מצבים אמריקאית, בה מככבים בן־נר ומשפחתו בתפקיד עצמם. במרכז העלילה: הבן הקטן נתפס גונב ובן־נר האב מנסה להחזיר אותו למוטב, תוך שהוא מסביר לו מונחים כלכליים כגון רכוש פרטי וירושה. את הדירה האמריקאית הטיפוסית מחליפים חללי איקאה שונים, בהם צולם הסרט ללא היתר. הצילומים נקטעים כשבן־נר נתפס על ידי עובדי החנות, אך העיצוב האחיד של רהיטי איקאה מאפשר לו להמשיך לצלם בסניפים אחרים.

ערך השוק

סרטיו של בן־נר מופקים במהדורות של 6 עותקים ו־2 עותקי אמן כל אחד. מחירם נע בין 20,000 דולר ל־110,000 דולר, תלוי בעבודה ובמספר העותק. עותקי הסרטים נמכרו לאוספים מוסדיים, ביניהם אוסף מרכז פומפידו, מוזיאון תל־אביב, מוזיאון הגוגנהיים בניו־יורק ומוזיאון פילדפיה. בן־נר מיוצג על ידי גלריה זומר בתל־אביב וגלריה קונרד־פישר בגרמניה.

קונצרט

מסע בין כוכבים: סטיבן איסרליס עם תזמורת הקאמרטה
מוזיאון ת"א לאמנות
תאריך: 6.1.23
שעה: 13:00
מקום: מוזיאון תל אביב לאמנות
כתובת: שד' שאול המלך 27, ת"א
משך הקונצרט: כשעתיים (כולל הפסקה)
מנצח: אבנר בירון
טווח מחירים: 155-185 שקלים
זמינות כרטיסים ומועדי קונצרטים נוספים ברחבי הארץ: www.jcamerata.com

תזמורת הקאמרטה הישראלית ירושלים, בניצוחו של אבנר בירון, תארח בשבוע הבא את הצ'לן הבריטי הנודע סטיבן איסרליס (64) לסדרת קונצרטים ברחבי הארץ. הקונצרטים יתקיימו במסגרת הסדרה "מסע בין כוכבים", בה מארחת התזמורת סולנים מעולים מהצמרת העולמית.

סטיבן איסרליס / צילום: Satoshi Aoyagi

צ'לן מלא כריזמה ורגש

סטיבן איסרליס (64) נמנה על טובי הצ'לנים בעולם, הן בזכות שליטה פנומנלית בכלי והן בזכות הופעתו מלאת האנרגיה, הכריזמה והרגש. הוא מופיע בקביעות כסולן עם התזמורת המובילות בעולם, ומוכר גם כנגן מוביל של מוזיקה קאמרית.

יצירות של מוצרט ושוסטקוביץ'

תכנית הקונצרט תכלול ארבע יצירות. הראשונה היא "כחול, צהוב, עשן" לתזמורת קאמרית מאת המלחין הישראלי ליאור נבוק (Navok), יליד 1971. אורך היצירה הוא כעשר דקות, והיא תבוצע בקונצרט בבכורה עולמית. לדברי המלחין, ההשראה ליצירה הגיעה מגווני צבע ומרקמיו. נבוק מסביר בתוכניית הקונצרט כי "היצירה הולחנה בימים הראשונים של פלישת רוסיה לאוקראינה. שוב תמונות מלחמה, שוב כאב, שוב תיאורי טרגדיה מעורבים בסיפורי גבורה".

אחרי יצירתו של נבוק יבוצע הקונצ'רטו לצ'לו ולתזמורת מס' 1 מאת דמיטרי שוסטקוביץ' (1975-1906), מחשובי המלחינים של רוסיה הסובייטית. אורך הקונצ'רטו הוא כחצי שעה והוא מורכב מארבעה פרקים, שהשלישי בהם הוא קדנצה (קטע סולני של הסולן ללא התזמורת). אחד המאפיינים המעניינים בקונצ'רטו הוא שילוב הצופן DSCH. זהו רצף של ארבעה תווים, שבשפת התיווי הגרמנית יוצרים את ראשי התיבות של שמו של המלחין.

לאחר ההפסקה יחזור איסרליס לבמה לביצוע היצירה המרגשת "כל נדרי" מאת המלחין הגרמני מקס בְּרוּך, (1920-1838), נוצרי־לותרני יליד קלן. למנגינה המרגשת מתפילת יום הכיפורים הוסיף לחן יהודי נוסף, שנלקח מאוסף בשם "מנגינות עבריות". התוצאה היא יצירה איטית ומלאת רגש בת כעשר דקות, בה מדמה הצ'לו את שירת החזן. זו אחת היצירות הרומנטיות היפות ביותר לצ'לו ותזמורת, ולהערכתי ביצועה יהווה את שיא הערב בזכות נגינתו של איסרליס.

לסיום תבצע התזמורת - הפעם ללא הסולן - את סימפוניה מספר 41 ("יופיטר") מאת מוצרט. זוהי הסימפוניה האחרונה שחיבר מוצרט, והיא נחשבת ליצירת מופת - בין היתר בזכות הפוגה (הלחנה רב־קולית מורכבת) שחותמת את פרקה האחרון.

הסימפוניה חוברה ב־1788, שלוש שנים לפני מותו של המלחין. היא בנויה מארבעה פרקים על פי המסורת הקלאסית, ובפרק הסיום המסחרר משלב מוצרט לא פחות מארבעה נושאים שונים. מדובר באחת היצירות המוכרות ביותר ברפרטואר הקלאסי.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל