גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המהפך שלא היה בארה"ב: הדמוקרטים הצליחו לשמור על שליטתם בסנאט

לפנות בוקר, לאחר ספירה ארוכה ומתישה, הדמוקרטים השיגו את המושב ה-50 שלהם בסנאט. זה יספיק לשנתיים נוספות. אכזבה מרה לרפובליקאים, שציפו ל"גל אדום" ● הקולות עדיין נספרים בבית הנבחרים, שבו צפוי רוב רפובליקאי קטנטן. וושינגטון נעה לקראת שיתוק פוליטי

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן, בנאום לקראת סגירת ההצבעה לבחירות האמצע / צילום: Associated Press, Julio Cortez
נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן, בנאום לקראת סגירת ההצבעה לבחירות האמצע / צילום: Associated Press, Julio Cortez

הציפיות בפוליטיקה האמריקאית התהפכו לפנות בוקר על ראשן. סמוך ל-4 לפנות בוקר (שעון ישראל), הדמוקרטים זכו במושב ה-50 שלהם בסנאט, והבטיחו בזה את המשך שליטתם בבית העליון של הקונגרס האמריקאי לשנתיים נוספות.

תוצאות הבחירות לבית הנבחרים עדיין לא הוכרזו, הקולות עדיין נספרים ב-21 מחוזות בחירה, מתוך 435. לרפובליקאים יש יתרון של שבעה מושבים, אבל חסרים להם עוד שבעה כדי לזכות ברוב. סביר להניח שהם אומנם יזכו בו, אבל איש לא ציפה בשבוע שעבר שהם ינהלו מאבק כה צמוד לכדי לעבור את המשוכה. הציפייה הכללית, במערכת הפוליטית ובתקשורת, הייתה לניצחון רפובליקאי גדול ממדים, "גל אדום", שיטביע את הדמוקרטים. 

● בארה"ב מגדירים את ממשלת נתניהו המסתמנת "משקולת כבדה על רגל ימין"
● במאה ה-20 ראינו את הנס הכלכלי הגדול בהיסטוריה. הוא נגמר | ראיון 

הדמוקרטים לא טבעו. הם אומנם איבדו מושבים בבית הנבחרים, אבל נחלו הישגים מפתיעים במקומות אחרים. הם הוסיפו לעצמם מושב בסנאט (במדינת פנסילבניה). הם השתלטו על בתי המחוקקים של שתי מדינות מפתח במערב התיכון (מישיגן ומינסוטה). הם ניצחו בשורה של בחירות לכהונות מושלים.

הם הצליחו במקום שבו מפלגות שלטון אמריקאיות בדרך כלל נכשלות: הם הקטינו עד מינימום את הפסדיהם במה שקוראים "בחירות אמצע הקדנציה", אלה הנערכות בנקודת האמצע של כהונת הנשיא. מסורת ארוכה היא שמפלגתו של הנשיא, תהיה אשר תהיה, מאבדת לפחות תריסר מושבים בבית הנבחרים.

ב-2010, למשל, הדמוקרטים איבדו 63 מושבים, תחת הנשיא אובמה. ב-2018, הרפובליקאים איבדו 42 מושבים תחת הנשיא טראמפ. בשני המקרים ההם, התוצאות היו מהלומה כבדה לנשיאים. אובמה לא התאושש עוד, לפחות בזירה הפנימית. בית הנבחרים נשאר בידי הרפובליקאים שמונה שנים.

הסנאט כקו ההגנה

אבדן בית הנבחרים, גם ברוב קטנטן, יכביד מאוד על ממשל ביידן. הרפובליקאים ישלטו בכל הוועדות, מפני שבשיטה האמריקאית אין פרסי-ניחומים למפסידים. פטישי היושב ראש הם רבי כוח, והוועדות מוסמכות לגרור כל פקיד ממשלה, מחברי הקבינט ומטה, אל מליאותיהן, ולחקור אותם שתי וערב בפני המצלמות, שעות או ימים. הרפובליקאים יוכלו לסכל כל פעולת חקיקה, ולמנוע תקציבים והקצאות. אבל הרוב שלהם יהיה תלוי על בלימה. הגרעין הקשה, האולטרה-ימני והפרו-טראמפי, ינהל מלחמת גרילה נגד הממסד המפלגתי, ויפרוק משמעת.

בנסיבות האלה, הצלחת הדמוקרטים לשמור את הסנאט בידיהם מעניקה להם קו הגנה חשוב. קודם כול, רוב דמוקרטי בסנאט יחסוך מן הנשיא את הצורך המביך והלא-קונסטרוקטיבי להטיל וטו על חוקים שקונגרס עוין היה מגיש לחתימתו, אילו שני בתיו היו בידי מפלגת האופוזיציה. רוב דמוקרטי בסנאט כמובן לא יפתח חקירות מביכות נגד הנשיא ושריו, ויהיה חופשי להביך את הרפובליקאים ולהוסיף ולחקור את דונלד טראמפ ואת שותפיו הפוליטיים.

אבל היתרון החשוב ביותר של שמירת הסנאט הוא השליטה בתהליך המינויים. הסנאט הוא לשכת העבודה של הממשלה הפדרלית. הסכמתו נחוצה לכל מינוי ממשלתי בעל משמעות, מדרג של סגני שרים ומעלה, מנכ"לים, מנהלי רשויות ומנהלי מחלקות (או שווי-הערך שלהם; התארים בשיטה האמריקאית שונים מאלה הנוהגים בישראל). יתר על כן, הסכמתו נחוצה לכל מינוי של שופט פדרלי (בניגוד לשופטים של מדינות) בכל הדרגים, מבתי משפט מחוזיים, עבור דרך בתי משפט לערעורים וגמור בבית המשפט העליון.

המלחמה על בתי המשפט

ראינו מה קורה כאשר האופוזיציה שולטת בסנאט. בין 2015 ל-2017, שתי שנותיו האחרונות של ברק אובמה, הרוב הרפובליקאי בסנאט סירב אפילו לשקול מינוי של הנשיא לבית המשפט העליון, והכשיל את מינוייו לעשרות כהונות של שופטים פדרליים (הוא אישר רק 20 מתוך 70 שופטים שהנשיא מינה).

הסיבות היו פוליטיות מובהקות. הרפובליקאים ניסו להשאיר כהונות פנויות של שופטים בתקווה שב-2016 ייבחר נשיא רפובליקאי, שימנה שופטים ימניים. הציפייה הזו עלתה יפה להפליא. דונלד טראמפ אומנם גדש את בתי המשפט בשופטים שמרניים. בית המשפט העליון לאחר טראמפ הוא הימני ביותר בארה"ב לפחות מאז שנות ה-30 של המאה שעברה.

ביידן עשה כמיטב יכולתו לאזן. הוא מינה יותר שופטים פדרליים בשנתיים האחרונות (142) ממה שמינה כל אחד מקודמיו. הוא עשה כן מפני שסבירותו של ניצחון רפובליקאי בבחירות לסנאט ב-2022 נחשבה לגבוהה. חזקה על הרפובליקאים שהיו חוזרים ומסכלים מינויים של הנשיא, בייחוד אילו היה מתפנה מושב בבית המשפט העליון.

ההשתלטות על בית המשפט העליון, ברוב מוצק של ששה שופטים נגד שלושה, הניבה את הניצחון הגדול של מתנגדי ההפלות המלאכותיות. הששה הצביעו לבטל פסיקה קודמת של בית המשפט מ-1973, שהאצילה מעמד חוקתי על הפלות מלאכותיות. הפסיקה החדשה, ביוני שעבר, החזירה את ההפלות אל תחום השיפוט של כל אחת מ-50 המדינות. אבל היה ברור לשופטים העליונים שבזה הם דנים את ההפלות לאיסור מיידי לפחות בשליש המדינות. ואומנם תהליך חקיקה מיידי נגד הפלות נפתח בכל רחבי ארה"ב.

לפסיקה ההיא הייתה תוצאה פוליטית דרמטית ולא צפויה: היא גיבשה התנגדות מסיבית של מצביעים, בייחוד נשים צעירות, שאולי לא היו מגיעות לקלפי בשבוע שעבר בהיעדר שאלת ההפלות. הן הצביעו נגד מועמדים רפובליקאיים, שתמכו בהוצאת הפלות מחוץ לחוק. נראה שהדמוקרטים חייבים להן את הארכת שליטתם בסנאט.

מלחמת חפירות, ללא מנצחים

אף כי ברור בהחלט מפני מה הדמוקרטים שרויים הבוקר באופוריה, הבחירות האלה עומדות להפוך את וושינגטון לשדה-קרב בנוסח מלחמת העולם הראשונה: המפלגות היריבות יתבצרו בחפירותיהן, יהיו חילופי אש כבדים, יהיו אבדות פוליטיות כבדות, אבל לא תיפול הכרעה אלא אולי לאחר הבחירות הבאות.

ממשלת ארה"ב עומדת להיקלע לשיתוק כללי, כפי שקרה בזמנים קודמים של מה שמכנים "הממשלה החצויה". אנחנו נראה את בית הנבחרים מתכנס להצבעה בשעות הקטנות של הלילה, ברגע האחרון ממש, להחליט אם להגביה את תקרת החוב של הממשלה הפדרלית, כדי להרשות לה להוסיף ולממן את פעולותיה. אנחנו נראה את בית הנבחרים מונע אימוץ של תקציבים פדרליים, ומחייב את הממשלה להתנהל מתוקף "חוקי המשך".

אנחנו נראה את שרי ממשלתו של ביידן ואת בני משפחתו מובלים אל ועדות חקירה. אפשר שנראה נסיון ל"אימפיצ'מנט" של הנשיא, זאת אומרת החלטה להעמיד אותו למשפט הסנאט. אם נשיא מורשע במשפט כזה, הוא מודח אוטומטית. שום נשיא מעולם לא הודח, אבל תהליך משפטי ארוך בשני בתי הקונגרס יזיק למשילותה של ארה"ב, למצבה הכלכלי ולמעמדה הבין לאומי.

בפוליטיקה האמריקאית יש רק לעתים רחוקות מנצחים ברורים. בוודאי לא הפעם.

__________

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי