גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתון שמבשר את גל הפיטורים הבא בהייטק: הלקוחות הגדולים מקצצים תקציבי מחשוב

מחקר חדש של סיטי גרופ חושף איום חדש על ההייטק הישראלי: תקציבי המחשוב (IT) של חברות הענק צפויים לצמוח בשיעור הנמוך ביותר שנרשם מזה שנים ● התופעה צפויה לפגוע בסגמנט הצומח ביותר בקטר המשק המקומי - תוכנה ארגונית, סייבר ופינטק ● אבל יש גם מי שמרוויח ממנה

תקציבי המחשוב של חברות הענק מצטמצמים, וחשש לגל פיטורים נוסף בהייטק / איור: גיל ג'יבלי
תקציבי המחשוב של חברות הענק מצטמצמים, וחשש לגל פיטורים נוסף בהייטק / איור: גיל ג'יבלי

ההייטק הישראלי ניצב בפני איום חדש: הלקוחות העיקריים שלו. ענף מערכות המידע בארגונים עומד בפני התייבשות, כך לפי סקר חדש שנערך בקרב מנהלי מערכות המידע בחברות הגדולות בארה"ב. על פי הסקר, נראה שהנכונות של חברות וארגונים להמשיך ולרכוש מחשבים, שרתים תוכנות, מערכות סייבר ובינה מלאכותית ירדה דרמטית. התופעה מאיימת כבר עכשיו מאיים על התחזיות של ענקיות הטכנולוגיה לשנה הבאה ומובילה לגל פיטורים שני בענף. מדובר בבשורה רעה במיוחד להייטק הישראלי, שרובו נסמך על מכירת מערכות תוכנה וענן לחברות. למעשה, 56% מחברות הסטארטאפ וחברות הצמיחה שגייסו הון בשנה החולפת נמצאים באחד משלושת התחומים הנפגעים: תוכנה ארגונית, סייבר ופינטק.

השנה הגרועה של צוקרברג: ההתרסקות של פייסבוק ב-4 גרפים 
המגמה שמדאיגה את תעשיית הביומד: פחות חברות חדשות קמות בישראל

הנתון שמסביר את המשבר

תקציבי המחשוב של חברות הענק צפויים לצמוח בשיעור הנמוך ביותר שנרשם מזה שנים. על פי הסקר מחודש ספטמבר, נראה כי תקציבי ה-IT עומדים לצמוח ב־1.8% בלבד - נתון נמוך שלא נרשם בחמש השנים האחרונות, למעט בחודשי התפרצות הקורונה בראשית 2020. לשם השוואה, תחזית הצמיחה עמדה בין השנים 2016 לתחילת 2020 על שיעור של למעלה מ־3%, ובדרך כלל בטווחים שנעים בין 4% ל־5%. בשל האינפלציה השנתית הגבוהה, אנליסטים מעריכים מדובר בקיצוץ ריאלי בתקציבים בהיקף שעשוי להגיע ל־8%.

הצמצום בתקציבי הרכש מוסבר על ידי הירידה המתמשכת בהכנסות וברווחים, והעמקת התחזיות השליליות בתחום. זאת, בשל המצב הכלכלי העולמי - האינפלציה, התחזקות הדולר, המלחמה באוקראינה ואובדן שווקים גדולים כמו סין. סיבה מרכזית נוספת לתופעה היא הקפאות הגיוסים במשק, או גלי הפיטורים - מהלכים שמצמצמים את הצורך ברכישת מחשבים או רשיונות תוכנה לעובדים חדשים.

 

ענף ההייטק כבר נמצא בעיצומו של גל פיטורים שני, כך לפי אתר Layoffs.fyi. באוקטובר חלה בבת אחת התעוררות במגמת הפיטורים, עם כ־12.4 אלף עובדים שפוטרו בעולם מהענף. בשיא גל הפיטורים הראשון, בחודש יוני, הועזבו 17.7 אלף עובדי הייטק. תופעה דומה נרשמה גם בישראל: מספר המפוטרים בחברות ישראליות חצה את רף אלף העובדים - זרים וישראלים - באוקטובר האחרון.

מי ייפגעו מהמגמה החדשה?

לתקציבי המחשוב (IT) חשיבות רבה לענף ההייטק הישראלי, מאחר שרבות מהחברות בו משווקות מוצרים לארגונים, ולא לצרכנים פרטיים - בכלל זה תוכנות ניהול פיתוח, שיווק ומכירות, מערכות סייבר, שירותי ענן ובינה מלאכותית, שרתים ורשיונות תוכנה. לפיכך, לירידה זו השפעה אפשרית על חברות סייבר כמו צ'קפוינט, פאלו אלטו נטוורקס וסנטינל וואן; חברות המשווקות כלים למנהלים בארגונים כמו מאנדיי וסימילרווב; חברות המייצרות כלים לניהול הפיתוח כמו ג'ייפרוג וקורלוגי'קס; יצרניות מערכות ניהול משאבי אנוש ופיננסים כמו הייבוב ודיל; ומערכות ניהול וידאו וכנסים בארגונים כמו קלטורה וביזאבו.

 

ההאטה בצמיחת תקציבי המחשוב היא בשורה רעה עבור ענקיות הטכנולוגיה וחברות התוכנה (SaaS) - המהווים את החלק הארי של ענף הטכנולוגיה בישראל ובחו"ל. זו אחת הסיבות בגללן נרשם גל פיטורים גדול בקרב חברות סייבר ישראליות כמו ורוניס, סניק, פורסקאוט, סייבריזן וצ'קמרקס. ורוניס הישראלית־אמריקאית דיווחה על עלייה בהפסדים ותיקנה את התחזיות שלה כלפי מטה, מה שהוביל לירידה של 40% במנייתה בתוך ימים בודד. בתחילת השבוע פיטרה יותר מ־100 עובדים, כ־5% ממצבת העובדים. אפילו ענקית כמו מיקרוסופט שרושמת שיעור צמיחה שנתי דו ספרתי, רשמה האטה בחטיבת הענן שלה, וגם היא החליטה לצאת לסבב קיצוצים והקפאת משרות.

"הגיע תור הלקוחות העסקיים לצמצם צריכה"

"ברבעון הראשון והשני של השנה ראינו תיקונים במכפילי השווי של החברות הציבוריות, אבל ברבעון השלישי והרביעי מתחילים כבר לראות אותם באים לידי ביטוי בנתונים הריאליים: ירידה בהכנסות, בתחזיות וגם בהוצאות", אומר לגלובס עמית קרפ, שותף בקרן בסמר, שמתמחה בין השאר בהשקעה בחברות תוכנה ומפרסמת את מדד החברות בתחום (מדד ה- SaaS, א"ג). "אחרי התיקון בתחום הצרכנים הפרטיים, תמיד מגיע תורם של הלקוחות העסקיים לצמצם את הצריכה, ותראה את זה מתרחש בלא מעט חברות בחצי השנה הקרובה, כמובן גם בגלל עליית הריבית והמיקוד ההולך וגובר על יעילות כמדד המוביל.

עמית קרפ, שותף בקרן בסמר / צילום: אבישי פינקלשטיין

"אחרי הירידות בתחום המסחר האלקטרוני, ראינו גם את הקיצוצים בתקציבי השיווק והמכירות, ועכשיו זה מגיע גם לרכש התוכנה והטכנולוגיה, ובפרט בתחום הסייבר", ממשיך קרפ. "נמשיך לראות את מגמת הקיצוצים בסייבר: הרבה חברות בתחום גייסו יותר מדי כסף, והתברר כי אין מקום לחמש מתחרות בכל קטגוריית שוק. אז נכון שבסייבר תהיה צמיחה ריאלית ממוצעת גבוהה יותר מתחומים אחרים, אבל היא תהיה נמוכה בהרבה מהציפיות המקוריות".

"משיחות שאנחנו עורכים עם מנהלי מערכות המידע בחברות עולה זהירות מתגברת לגבי רכש בזמן הקרוב: כל מה שלא ייצר להם החזר מיידי על ההשקעה לא יהיה בתמונה", אומר לגלובס שחר כהן, מנכ"ל לוסיד קפיטל, קרן המתמחה בהשקעות ציבוריות ופרטיות. "המגמה היא של עצירה, מעבר במסרקות ברזל מחלקה־מחלקה כדי לצמצם מספר הרשיונות, ובחינה מחדש של חבילות השימוש. אחד ממנהלי הרכש הרחיק לכת והחליט לבטל 20% מהרשיונות באופן אקראי כדי לבחון היכן ישימו לב. מגמה נוספת היא צמצום העבודה עם חברות מתמחות או סטארטאפים והרחבת ההתקשרות עם ספקיות גדולות שמציעות הנחות ומבצעים על באנדלים של תוכנות, או סלי פתרונות מגוונים - כמו פאלו אלטו, מיקרוסופט או סרוויס נאו".

חלק ממעגל הקסמים של הפיטורים

הפיטורים בחברות הטכנולוגיה, כמו גם בענפים אחרים, מייצרים מעגל קסמים שמוריד בתורו את תקציבי הרכש. "מטבע הדברים כשמפטרים עובדים וכאשר מגויסים פחות מועמדים לחברות - יש צורך בפחות מחשבים ובפחות רשיונות תוכנה עבור כל אחד מהם", אומר כהן. "כך למשל, משיחות עם כמה מהם, עולה כי רואים ירידה בקצב הצמיחה למערכות ניטור פעילות ענן (Observability) המבוססות על נפח שימוש מצד ארגונים, ביחוד בפלח שוק כמו מסחר אלקטרוני שהוא צרכן גדול של שירותים אלו - זה ישפיע על חברות כמו קורלוג'יקס, אלסטיק או לוגז איי. או".

הקיצוצים בתקציבי המחשוב הם בשורה רעה עבור חברות התוכנה הגדולות, חלקן גם מחזיקות מרכזי פיתוח בישראל - כמו אורקל, סיילספורס, סנופלייק, זום אינפו, דאטה דוג וסרוויס נאו. בימים האחרונים רשמו חברות תוכנה ארגונית נוספות ירידה חדה בבורסות בעקבות עדכון התחזיות שלהן: פורטינט דיווחה על קשיים בהגדלת היקפי המכירות ללקוחות קיימים בתחילת החודש וספגה ירידה של 19% במחיר המנייה בבת אחת. טוויליו, אחת מהחברות הבולטות בשוק הענן עדכנה את תחזית הצמיחה השנתית שלה מ־30% לטווח שינוע בין 15% ל־25%, ואיבדה בבת אחת שליש משוויה.

הנתונים הקשים של חברות התוכנה באים לידי ביטוי גם במדדים: מדד הבועה של לוסיד קפיטל, המחשב את מכפילי המכירות של חברות התוכנה בשנה הקרובה על פי מורגן סטנלי הגיע לשפל של כל הזמנים, מאז החלה פעילות המדד ב־2014. מדד קראנצ'בייס העוקב חברות התוכנה הארגונית שהונפקו בשנה שעברה - בהן קלטורה, טוסט ואפלובין - רשם ירידה של 58% בשווי החברות.

יש מי שמרוויח מקיצוץ העלויות

לא מדובר בהכרח בחדשות רעות עבור ההייטק הישראלי - לעיתים קיצוץ בצמיחה והידוק תקציבי עשויים להביא לסטארט־אפים מסוימים הזדמנויות. ובפרט אם הם מציעים מוצרים המאפשרים לחסוך בעלויות ולהיפטר ממערכות מיושנות ויקרות. "יש לא מעט הזדמנויות במה שקורה עבור סטארטאפים בתחום התוכנה", מרגיע יובל כהן, מייסד ושותף מנהל בקרן סטייג'וואן שמתמחה בין השאר בחברות תוכנה. "לא מעט תאגידים חותכים בפיתוח מוצרים לא רווחיים, והם יכולים לרכוש אותם מסטארט־אפים, במקום זאת. מוצרים שמסייעים לחברות גדולות להתייעל ולחסוך תהליכים פנימיים, לשפר את שירות הלקוחות שלהם, למנוע נטישת לקוחות או לאפשר להן להגביר את המכירות שלהן ללקוחות קיימים או חדשים - עשויות דווקא להרוויח מהמצב".

כזה הוא המקרה של סוכנות הנסיעות הדיגיטליות טריפאקשנס, של אריאל כהן ואילן טוויג. בחודש שעבר החברה הצליחה להעלות את שוויה מ־7.5 מיליארד דולר ל־9.2 מיליארד, ולהתכונן להנפקה לפי שווי של 12 מיליארד דולר. הסיבה לכך היא החסכון בעלויות שטריפאקשנס מספקת ביחס לסוכנויות נסיעות עסקיות הגובות עמלה גבוהה יותר. חברה נוספת שנהנית מהקיצוץ בעלויות הארגונים היא מאש פיימנטס של יוצאי פייפאל ופיוניר עודד זהבי וערן קוטוני, שמציעה לסמנכ"לי כספים מערכת המאפשרת להם לשלוט על ההוצאות בארגון ולמנוע בזבוזים לא מתוכננים מצד עובדים ומנהלים באופן לא מבוקר. 

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 שיגורים לכיוון מירון, לא ידוע על נפגעים

דיווח: גורמים במשרד החוץ במזכר פנימי לבלינקן - "ישראל מפרה את החוק הבין-לאומי" • המטח של חיזבאללה למירון: ככל הנראה בתגובה לחיסול 2 מחבלי הארגון מוקדם יותר בדרום לבנון, 14 אזרחים לבנונים נפצעו בתקיפות • משפחות חטופים הדליקו כתובות אש על איילון צפון • עדכונים בולטים 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו