גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמריקה מצביעה: כל מה שכדאי לדעת על בחירות האמצע בארה"ב

ריבית נוסקת וירידות בבורסה, מדינות מתנדנדות, רוב דמוקרטי קטן, שיעורי הצבעה נמוכים, התלהבות רבה מצד רפובליקאים לצאת להצביע ומושלים שמבקשים מביידן לא לתמוך בהם בפומבי - כל הפרמטרים שישפיעו על תוצאות בחירות אמצע הקדנציה ועל עתידה של ארה"ב

הקונגרס האמריקאי בוושינגטון / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin
הקונגרס האמריקאי בוושינגטון / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

הכלכלה: עקב האכילס של הדמוקרטים

הכלכלה היא עקב אכילס המובהק של הדמוקרטים. על רקע האינפלציה הגבוהה ביותר זה 40 שנה, מחירי דלק גבוהים מאוד, ריבית נוסקת וירידות תלולות בבורסה, 71% מן האמריקאים אומרים (בסקר של "וול סטריט ג'ורנל"), כי הכלכלה מתנהלת ב"כיוון הלא נכון". 54% מטילים את האחריות על הנשיא ביידן, מספר המשתווה לאלה המעניקים ציון שלילי גורף לנשיאותו. 

● מדריך לבחירות אמצע הקדנציה בארה"ב: איך זה יעבוד ומי המדינות שיכריעו | יואב קרני, פרשנות 
● לולה חוזר לשלטון בברזיל בגיל 77 אבל בקושי, ועל רקע פילוג פוליטי וחברתי מר | פרשנות
● על סף מהפכה אסטרטגית: האם מסתיים הרומן בן 78 השנים בין ארה"ב לסעודיה? | פרשנות

החדשות הגרועות ביותר בסקר הזה נוגעות לפלח דמוגרפי, שבלי תמיכתו המסיבית הדמוקרטים אינם מסוגלים לנצח: נשים לבנות המתגוררות בפרוורי הערים, שהן רבע מסך כל בעלי זכות הבחירה. בין אוגוסט לנובמבר המטוטלת שלהן נעה באופן דרמטי: מיתרון של 11% לדמוקרטים, הנשים הלבנות תומכות עכשיו ברפובליקאים בהפרש של 15%.

שש המדינות שיחזרו להכריע

ברוב הגדול של המירוצים לסנאט, לבית הנבחרים ולמושלי המדינות, התוצאות אינן מוטלות בספק. יתרונותיהם של המועמדים המובילים הם כל כך חד־משמעיים עד שאפשר לחשוב את מושביהם ל"בטוחים". רוב המדינות הן "אדומות" (רפובליקאיות) או "כחולות" (דמוקרטיות).

בסנאט, 36 מושבים עומדים לבחירה. רק שישה מהם נמצאים במדינות הנחשבות ל"שדות קרב" (בעגה האמריקאית), או "מדינות סגולות", מדינות מתנדנדות.

ואלה הן: אריזונה ונוואדה (דרום מערב ארה"ב), ג'ורג'יה (דרום מזרח), וויסקונסין ומישיגן (המערב התיכון), פנסילבניה (שחלקה במזרח ארה"ב וחלקה במערב התיכון). במדינות האלה הוכרעו הבחירות לנשיאות ב־2016 וב־2020, ואפשר שיוכרעו בהן גם הבחירות הבאות ב־2024. כמובן, כמעט בכל בחירות יש הפתעות, והרשימה עשויה להתארך או להתקצר.

רוב בקונגרס בזכות תנודה קלה

בבית הנבחרים יש 435 מושבים. נחוצים 218 לרוב מוחלט. לדמוקרטים יש כיום 222, רוב קטן ממה שרשמו רוב המפלגות המנצחות ב־200 השנה האחרונות. נחוצה אפוא תנודה קלה בלבד כדי להקנות לרפובליקאים את הרוב.

בחירות של אמצע קדנציה אומנם מספקות תנודות קלות למפלגות אופוזיציה, ולא פעם הן מספקות תנודות גדולות. אין זה מן הנמנע שתנודה גדולה תעניק לרפובליקאים רוב מסיבי, כמו זה שבו זכו ב־2010, בבחירות אמצע הקדנציה של ברק אובמה. הם נעו אז בן לילה מעמדת פיגור של 80 מושבים לעמדת יתרון של 50 מושבים, ונשארו בשליטה בשמונה השנים הבאות.

הנשיא ביידן הוא אבן-ריחיים

בחירות אמצע קדנציה הן לעתים קרובות משאל־עם למעשה על הנשיא המכהן. נשיא לא פופולרי הוא אבן-ריחיים כבדה על צווארם של מועמדי מפלגתו. ג'ו ביידן הוא ללא ספק אבן-ריחיים, במידה ששורת מועמדים דמוקרטיים נמנעים מלהזכיר את שמו, וביקשו ממנו להימנע מלעזור להם בגלוי.

עקומת הפופולריות הממוצעת של ביידן מעמידה על 53.1% את אלה המעניקים לו ציון שלילי. רק 42.1% סומכים את ידיהם על התנהלותו. זה שיעור לא בלתי סביר בשביל נשיאים בשנה השנייה של כהונתם, בייחוד בתנאים של משבר כלכלי. אבל בעבר, שיעור כזה הניב תבוסות כבדות לנשיאים האלה בבחירות לקונגרס.

קשה להביא דמוקרטים לקלפי

בארה"ב עצם זכות ההצבעה היא אוטומטית, אבל הזכות להצביע מחייבת הרשמה, שאינה אוטומטית. הנרשמים מתבקשים לציין את נאמנותם המפלגתית, כדי שיוכלו להשתתף בבחירות המקדימות (פריימריז) של מפלגותיהם המועדפות.

היסטורית, ב־90 השנה האחרונות, יש יותר דמוקרטים מרפובליקאים, מה שאומר לכאורה שאילו כל הדמוקרטים היו מגיעים לקלפי, מפלגתם הייתה שולטת לנצח. אולי. אבל קשה להביא מצביעים אל הקלפי, ונראה שקשה במיוחד להביא דמוקרטים.

הפעם הסקרים מעידים על התכווצות בלתי פוסקת של היתרון הדמוקרטי הכללי. לפי סקר אחרון של YouGov, בכל ארה"ב יתרונם של הדמוקרטים עומד עכשיו על 46% לעומת 44%, בגבולות טעות הדגימה, ובהחלט לא מספיק מבחינה היסטורית. מקובל להניח שכדי לנצח, הדמוקרטים צריכים להחזיק ביתרון של לפחות 5%.

הרפובליקאים נלהבים, הדמוקרטים פחות

כדי לנצח, כל אחת משתי המפלגות צריכה להפיח התלהבות בפלחים דמוגרפיים הנוטים אליה. תמיכתם העקרונית אינה מספיקה. הם צריכים להגיע בהמוניהם אל הקלפי.

שיעורי ההימנעות בבחירות אמצע הקדנציה הם עצומים. למשל, בבחירות של 2014, באמצע תקופת כהונתו השנייה של ברק אובמה, הצביעו רק 36% מבעלי זכות הבחירה, והרפובליקאים עלו ליתרון של 60 מושבים. המוני דמוקרטים נשארו בבית. ב־2018, באמצע כהונתו הראשונה של דונלד טראמפ, שיעור ההצבעה עלה ל־50%. הדמוקרטים ניצחו ביתרון של 35 מושבים.

סקרי דעת הקהל חוזרים ומוצאים הפעם שיעורים גבוהים של התלהבות בין מצביעים רפובליקאים וחוסר התלהבות בין דמוקרטים. "פער ההתלהבות" הוא רעל פוליטי, ובימים האחרונים הנשיא ביידן והנשיא לשעבר אובמה נסעו על פני כל ארה"ב בניסיון "להלהיב".

הנעלם הלטיני: למי יצביעו ההיספאנים?

אחד העניינים המדאיגים ביותר אצל הדמוקרטים הוא היחלשות ניכרת בשנים האחרונות של התמיכה בהם מצד מצביעים היספאניים, או לטינוס, אלה המהגרים מאמריקה הלטינית.

רק לפני עשר שנים, הציפיה להתרבות ההיספאנים בארה"ב הזינה הנחה שהדמוקרטים עומדים בפני תור זהב אלקטורלי, כולל השתלטות על מדינות ימניות מובהקות, שיש בהן אוכלוסיה היספאנית גדולה מאוד, כמו טקסס ופלורידה. אם יתברר ביום ג' שהמטוטלת ההיספאנית מוסיפה לנטות ימינה, הדמוקרטים יהיו בצרות צרורות. יש להם לפחות סיבה לאופטימיות כלשהי. סקר דעת קהל בולט הראה לפני קצת יותר מחודש, כי שלושה רבעים מן ההיספאנים מתנגדים לחזרת דונלד טראמפ לנשיאות.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וב-https://tinyurl.com/yoavkarny-globes
ציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בתל אביב; אופקו הלת' מטפסת בכ-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

התוכנית שמסייעת למפונים לחזור לשוק העבודה בלי לאבד קצבאות

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר