גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לשביתה באסם? ההסתדרות: "נערכים להשבתה מלאה של כל הפעילות"

במכתב חריף שהגיע לידי גלובס ושנשלח למנכ"ל אסם אבי בן אסאייג, דורשים בהסתדרות הגדלה מיידית של שכר המינימום של עובדי אסם ל-6,000 שקל, במקום 5,300 שקל שמקבלים חלק מעובדי החברה כיום ● יו"ר הסתדרות עובדי המזון: "הם לא העלו את המחירים, ומשרשרים את זה לעובדים שלהם; המדיניות של נסטלה היא מדיניות קמצנית"

מנכ''ל אסם אבי בן אסאייג / צילום: איציק שוקל
מנכ''ל אסם אבי בן אסאייג / צילום: איציק שוקל

האם רגע לפני ראש השנה תושבת הפעילות של אסם, אחת משלוש חברות המזון הגדולות בישראל?

במכתב חריף שהגיע לידי גלובס ושנשלח מוקדם יותר השבוע למנכ"ל אסם אבי בן אסאייג, דורשים בהסתדרות הגדלה מיידית של שכר המינימום של עובדי אסם לסכום של 6,000 שקל, במקום 5,300 שקל שמקבלים חלק מעובדי החברה כיום.

"כבר למעלה מחצי שנה שאנו נמצאים במשא-ומתן להסכם קיבוצי כללי באסם, ובשעה שהחברה מקשיחה עמדות ומערימה קשיים, שכרם של העובדים ממשיך להישחק, וחלקם מתקשים לסגור את החודש", כותב אליעזר בלו, יו"ר הסתדרות עובדי המזון והפרמצבטיקה. "לא יעלה על הדעת כי בחברה, שמחזור המכירות השנתי שלה עומד על 4.17 מיליארד שקל, והרווח התפעולי שלה הוא מעל חצי מיליארד שקל, מאות מעובדי אסם משתכרים שכר בסיס העומד על שכר מינימום בלבד.

"בתיאום עם יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד ובגיבויו המלא, אני קורא לך להעלות באופן מיידי את שכר המינימום המפעלי בחברת אסם ל-6,000 שקל בחודש. ככל שתבחר הנהלת החברה שלא להתקדם במשא-ומתן ולהגיע להסכמות בעניין כמו גם בשאר הנושאים במשא-ומתן, ההסתדרות תפעל להחרפת הצעדים הארגוניים, לרבות השבתה אפשרית מלאה של כל פעילות אסם-נסטלה בישראל".

"מערכת יחסי העבודה בין ההסתדרות לבין אסם, נשענת על עשרות שנים של אמון הדדי ועל הכרה בכך שעובדי החברה הם המשאב העיקרי להצלחתה", נכתב עוד במכתב. "במהלך הזמן האחרון, ההסתדרות עדה להתנהלותה הכוחנית והלעומתית של התאחדות התעשיינים בהנהגתו של ד"ר רון תומר, ומקווה כי רוח רעה זו לא תחלחל גם למסדרונות החברה ותחבל במערכת יחסי העבודה בה, שכן לא זו דרכה של אסם, ולא זו דרכה של התעשייה בישראל. כולי תקווה כי ההנהלה בראשותך תשתף פעולה לקידום מטרות חשובות אלו לרבות להעלאה מיידית של שכר היסוד המינימלי בחברה ולצמצום הפערים בה".

סכסוך העבודה, שחל על כ-3,500 עובדים, הוכרז לאחר שבחצי השנה האחרונה מתנהל משא-ומתן להסכם קיבוצי כללי באסם להסדרת תנאי העסקתם ושכרם של העובדים, אך לדברי ההסתדרות, "הנהלת החברה מערימה קשיים, מגלה חוסר תום-לב וחוזרת בה מהסכמות בנושאים משמעותיים כגון העלאת שכר המינימום המפעלי, תנאי פרישה ורווחה".

"הם לא העלו את המחירים ומשרשרים את זה לעובדים שלהם"

"התחלנו בעיצומים והשבתות ב-5 בספטמבר, בעקבות סכסוך עבודה ארצי שהוכרז ב-4 באוגוסט", אמר לגלובס אליעזר בלו, יו"ר הסתדרות עובדי המזון, שמטפל למעלה משני עשורים בעובדי אסם. "נתנו להם תקופה, גם בחופשה המרוכזת שלנו, להרים את הכפפה ולהיכנס לדיונים יותר מאסיביים כדי לפתור את כל הנקודות שנמצאות בחלוקת. הם בחרו לקיים איתנו עוד פגישה אחת, במהלכה ישבנו למעלה מעשר שעות ולא הגענו להסכמות. לאחר שהתפוצצה הפגישה, התחלנו בעיצומים ובהשבתות.

"אנחנו מנהלים משא-ומתן מתחילת פברואר, לאחר שהיו לנו לא מעט עימותים איתם בנושא הקמת מועצת העובדים הארצית באסם, שהם התנגדו להקמתה. בסופו של דבר לאחר הליך משפטי ארוך הם נכנעו ונכנסו איתנו למשא-ומתן בתחילת פברואר. ערכנו לא מעט פגישות, שארכו לפחות 10 שעות כל אחת. בחלק מהדברים הגענו להסכמות, ובחלק נתקלנו בקיר אטום.

"אחת הדרישות שלנו היא שיהיה שכר מינימום שיעמוד על 6,000 שקל. יש שם כמות עובדים גדולה שמקבלת בשכר מינימום, בעיקר עובדי הקבלן, עובדי המפעלים, עובדי פס ייצור, כל מערך הסדרנות שעובד קשה והיה על הרגליים בתקופת הסגרים בקורונה. אנשים שעומדים על הרגליים מבוקר עד לילה כמו עבדים. מדובר על כ-1,000 עובדים מתוך החברה.

"החברה הזו מצטיינת בתוכניות התייעלות שקטות. גם כשהחליטו לסגור את מפעל טבעול בצפון, רק אחרי ההחלטה הם ישבו איתנו למשא-ומתן וסגרנו הסדר פרישה. הם עובדים בשיטת הסלאמי, פה מוציאים עובד, פה שניים ושלושה.

"אנחנו דורשים הסכם פרישה לכל העובדים. הם באים לעובד שעבד 35 שנה ורוצים להחליף אותו בעובד צעיר ורענן, אז מודיעים לנו שהוא כבר לא מתאים, נותנים פיצויים ושתיים-שלוש משכורות ושולחים אותו הביתה. אנחנו דורשים לעצור את זה. כשעובד יקבל את הפיצויים המוגדלים המגיעים לו, הוא לפחות יוכל ללכת הביתה בכבוד, והם מתנגדים. לצערי, החברה הזו לא מתנהלת כמו שאר החברות המזון הגדולות בארץ.

"חברת נסטלה ידועה כשמרנית מבחינת השכר והטיפול בעובדים. עובד שעובד משמרות מקבל תוספת שכר, אבל לא רואה את הילדים שלו, והפיצוי הוא לא הפתרון. כשהוא יוצא לפנסיה זה משכר הבסיס שלו, כי חלק נכבד מהרכיבים הם בכלל לא סוציאליים. חלק מהעובדים יוצאים לפנסיה עם סכומים זעומים, והחברה מקשה עורף במשאים-ומתנים, בניגוד לשאר חברות המזון שמפרגנות לעובדים בתוספות שכר ראויות שגם לוקחות בחשבון את האינפלציה שמשתוללת במדינה.

"בעבר היו נותנים אחוז אחד תוספת שכר, במקרה הטוב. אם עובד קיבל 5,000 שקל, הוא היה מקבל 50 שקל לתוספת השכר. כל משא-ומתן שם נתון למאבק. יש לנו עוד הסכמים פתוחים שמתנהלים כבר כמה שנים, ולא ממהרים לסגור את זה עם הוועדים וההסתדרות. עד כה ביקשנו שכר מינימום יותר גבוה, וגם התייחסנו לעסקת החבילה. אז הסכימו לתת 300 שקל יותר, אבל לא מוכנים לתת 6,000 שקל.

"אנחנו לא רוצים להגיע לשביתה, אבל אם לא תהיה ברירה, זה מה שיקרה. עם חברות אחרות בלא מעט משאים-ומתנים הגענו להסכמות ששכר המינימום יהיה גבוה יותר. ב-2017 הגענו להסכמות עם שטראוס, ששכר המינימום יהיה גבוה יותר ב-300 שקל משכר המינימום במשק. אני לא מבין למה אסם לא מוכנה לעשות את זה, היא חברה ענקית.

"עכשיו הם גם מנסים בכל דרך לשבור את השביתה. אם אנחנו נוקטים עיצומים במרל"וגים ובהפצה לחנויות ולרשתות, הם מביאים משאיות קבלן. הטענה שלהם היא שהם תמיד מתגברים לפני החג, אבל מכיוון שיש עיצומים, הם שילשו את כמות המשאיות שמגיעות, והם יקבלו תגובה מאתנו, גם בדרך של החרפה וגם בדרך של הליכים משפטיים.

"כרגע יש נתק בינינו, ובסוף היום אם הם לא יסכימו להידבר איתנו, יהיה מדובר ב-48 שעות של נתק. בעבר כבר היו סכסוכי עבודה והשבתות, בין היתר במפעל צבר, אבל המדיניות של נסטלה היא מדיניות קמצנית, ואנחנו יותר לא מוכנים לזה. אני התרעתי בשנתיים האחרונות שהעובדים כועסים וממורמרים, ושום דבר לא עזר. נתתי דוגמאות מחברות מזון אחרות על תוספות השכר למשל, ואין התייחסות. הם לא העלו את המחירים, ומשרשרים את זה לעובדים שלהם, עליהם הם מנסים לחסוך.

"כיום יש עיצומים, ואנחנו נערכים להשבית את אסם בכל רחבי הארץ. וכן, זה נעשה לפני החגים, כי לעובדים אין מה לאכול לפני החגים, ואנחנו לא ניתן לעובדים להיות רעבים. אני עדיין קורא להם להתעשת, להגיע איתנו להבנות, כי הפערים בינינו הצטמצמו ונשארו רק בנושאים האלה. אני קורא להם להמשיך לשבת איתנו בדרך של משא-ומתן ולא בדרך של ניסיונות לשבירת שביתה". 

אסם: "מציאות עסקית מאתגרת ביותר" 

מחברת אסם-נסטלה נמסר בתגובה: "לצערנו, העובדות המוצגות אינן תואמות את המציאות. לאסם-נסטלה יש מסורת ארוכת-שנים של יחסי עבודה טובים עם העובדים ונציגויותיהם, המהווים נכס יקר לחברה. בכוונת הנהלת החברה להמשיך ולשמור על יחסים אלה.

"בחודשים האחרונים מתנהל משא-ומתן עם נציגות העובדים במטרה לגבש הסכם ארוך-טווח בנושאי שכר, רווחה ועוד. המשא-ומתן מתנהל ברצינות רבה ומתוך רצון טוב, והוא מצוי בשלב מתקדם ביותר, לאחר שבנושאים רבים ומהותיים הושגו הסכמות.

"במציאות עסקית מאתגרת ביותר לתעשיית המזון בישראל ולחברה, אנו עושים כל שביכולתנו כדי להשלים הסכם קיבוצי מאוזן ומיטיב לטובת עובדי החברה. אנו מצפים מנציגות העובדים ומההסתדרות לגלות אחריות ולהמשיך במשא-ומתן עד להגעה להסכמות". 

עוד כתבות

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים