גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה אפשר ללמוד מההרשעה של אביב טלמור בהונאת משקיעים

7 שנים אחרי שהתפוצצה, פרשת ההונאה בחברת ההשקעות דרך אלגוריתמים יוטרייד הגיעה להכרעה בביהמ"ש ● השופט חאלד כבוב הבהיר כי חברות אלגו-טריידינג חייבות ברישיון ותמיד היו ● אביב טלמור, בעל השליטה ביוטרייד, הורשע בהונאת משקיעים בהיקף של 77 מיליון שקל, שיבוש הליכי משפט וניהול תיקי השקעה ללא רישיון, אך לפי פסיקות עבר, נראה כי צפויות לו שנות מאסר בודדות

אביב טלמור, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן
אביב טלמור, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן

7 שנים אחרי שהתפוצצה פרשת ההונאה בחברת האלגו־טריידינג יוטרייד, היא הגיעה אתמול (ג') להכרעה בבית המשפט. השופט חאלד כבוב (המשמש כיום כשופט עליון) הרשיע את בעל השליטה בחברה, אביב טלמור, בכך שבין השנים 2012־2015 גייס במרמה כספים מלקוחות בהיקף של 77 מיליון שקל, מהם לא הושבו עד היום כ־42 מיליון שקל למאות לקוחות. טלמור הורשע בשורת עבירות, ובהן מרמה בנסיבות מחמירות, גניבה בידי מורשה של חלק מהכספים, שיבוש הליכי משפט וניהול תיקי השקעה ללא רישיון וללא תשקיף.

אחת הטענות שנבחנו במסגרת משפט ההונאה נגד בעל השליטה בחברת ההשקעות יוטרייד, היא כי בתקופת פעילות חברת האלגו־טריידינג (מסחר באמצעות אלגוריתם בלבד) לא הייתה חובה לרישיון לניהול תיקים. ההגנה טענה כי החוק משנות ה-90 המחייב רישיון לא מתייחס לפעילות אלגו־טריידינג, וכי רק בשנת 2019 התקבל פסק דין של השופטת רות רונן שפירש את החוק וקבע כי צורת המסחר הזו עולה לכדי פעילות של ניהול תיקי השקעות.

השופט כבוב, מתן הכרעת דין בפרשת יוטרייד / צילום: יוסי כהן

הרשות הזהירה, החברות המשיכו לפעול

השופט חאלד כבוב, שפסק בתיק, דחה את הטענה וקבע כי אותה הכרעה לא יצרה נורמה חדשה, אלא פירשה את החוק הקיים משנות ה-90, וכי גם השופטת רונן הבהירה זאת.

השופט קבע כי פעילותה של יוטרייד עונה להגדרה "ניהול תיקי השקעות" בחוק הייעוץ, אשר טעונה קבלת רישיון ניהול תיקים מטעם רשות ניירות ערך. הרשות גם הביעה מפורשות בפני יוטרייד, עוד במרץ 2015, את עמדתה. זאת לאחר שבינואר של אותה השנה הגיש משקיע של החברה תביעה ייצוגית, באמצעות עו"ד דן צוק, בה דרש החזקת רישיון לניהול התיקים. אבל למרות התביעה ועמדת הרשות, החברה המשיכה בפעילותה וגייסה יותר מ־50 לקוחות חדשים.

באוגוסט 2015 הרשות הוציאה אזהרה לציבור בנוגע לחברות השקעות הפועלות באמצעות תוכנות מחשב והבהירה כי אלה מחויבות ברישיון ניהול תיקים. שנת 2015 הייתה שנת השיא של פעילות חברות האלגו־טריידינג.

חברה אחרת שפעלה בשנת 2015 בשיטת האלגו, הייתה אינווס־טק שקרסה לימים. באותה השנה רשות ניירות ערך הודיעה לחברה כי פעילותה אינה חוקית, כיוון שאין לה רישיון לניהול תיקים, ודרשה את סגירתה. החברה המשיכה בפעילות, עד שקרסה.

עמדתה של רשות ניירות ערך הייתה לאורך כל הדרך שחוק הייעוץ חל על ניהול תיקי השקעות, ומסחר באלגוריתם כלול, ולכן נדרש רישיון לניהול תיקים. לאחר פרוץ הפרשה נעשו שינויים בהסדרה, ובשנת 2017 יצאה הוראה מהרשות המבהירה איך לנהל תיקים באמצעות אלגו שלה מחויבות החברות הפועלות כיום.

העונש הצפוי לטלמור 

סיפורה של יוטרייד ושל טלמור שונה מפרשות הונאת משקיעים אחרות. מעבר לעובדה שמדובר בהשקעות באמצעות אלגוריתם ללא מגע אדם, אין מחלוקת כי לפחות חלק מהכספים הושקעו. אין גם מחלוקת כי טלמור לא לקח את הכספים לכיסו. אלא שהכספים גויסו במרמה, בסיוע שלל מצגי שווא שגרמו למשקיעים להשקיע במיזם השאפתני.

בנוסף, הכספים הועברו, בניגוד למובטח, לחשבון התפעולי ושימשו לצורכי החברה. אחד המצגים המרכזיים שמשכו משקיעים היה שהם חשבו כי כספיהם יוחזקו בחשבון נפרד מהחשבון התפעולי של החברה - "חומה סינית גבוהה ובלתי עבירה" הבטיחה החברה. בפועל, הכספים הועברו לחשבון התפעולי. השופט קבע כי יוטרייד השתמשה דרך קבע בכספי הלקוחות להוצאותיה התפעוליות, לרכישת חברות זרות ועל־מנת לפרוע חובות של לקוחות ותיקים בבחינת הונאת פירמידה (המכונה גם פונזי). החזרת החובות ללקוחות נעשתה לקראת סוף פעילותה של החברה.

טענות עורכי הדין מטעם ההגנה, איריס שמואלי־צסלר ומשה שמיר, כי לא הייתה חובה להפריד את הכספים, וכי טלמור הסתמך על עצת עורך דין - נדחו. החובה להפריד קמה בשל התחייבות החברה כלפי הלקוחות. בנוסף, נקבע כי טלמור לא מסר את כל המידע לעורך דינו ולא יכול להסתמך על הגנה זו.

מצג אחר היה גובה תשואות העבר שהתקבלו במסחר האלגו, שמבוסס על אלגוריתמים בלבד. בעוד שיוטרייד, בניצוחו של טלמור, הציגה ללקוחות כי המסחר הניב רווחים של 15%־20%, השופט קבע כי מדובר בשקר, וכי תוצאות פעילות המסחר של יוטרייד היו שליליות. "לשם גיוס לקוחות חדשים תוך יצירת מצג בלתי מבוסס לפיו אלגוריתם המסחר של החברה הוא רווחי ומצליח. זאת אף במחיר של גיבוש והצגתם של חשבונות מסחר מפוברקים על־מנת לשכנע לקוחות להפקיד את כספם בחברה".

מצג נוסף שהוצג לחלק מהמשקיעים היה כי המיזם מפוקח על־ידי רשות ניירות ערך, למרות שלא היה כל פיקוח.

השופט כבוב החמיא לטלמור: "התרשמתי מעדותו של טלמור כי מדובר באדם משכיל, תרבותי ונעים. ייתכן שסבר בתחילת דרכו כי שימוש בכספי הלקוחות יביא למימוש חזונותיו העסקיים". אבל יחד עם זאת, הוא פסק כי הגרסאות הרבות שמסר סותרות האחת את השנייה וראיות אחרות, וכי עדותו לא אמינה. בנוסף, נקבע כי פעילות החברה נגועה בכזבים ובאי־חוקיות.

בחינת הפסיקה הקיימת בעבירות הונאת נושים מעלה כי טלמור צפוי למספר שנות מאסר ולא יותר מחמש שנים. פרקליטות מיסוי וכלכלה צפויה להסתמך על פסקי עבר כדי לבסס את בקשתה, והשופט כבוב הוא שופט מרכזי בפרשיות הונאת משקיעים.

כך בעניינו של חיליק טפירו, הבעלים לשעבר של קרן אור, נגזרו 3 שנים ו-4 חודשים. כבוב הטיל על טפירו 5 שנות מאסר במקור, אך בית המשפט העליון הפחית את העונש. טפירו הורשע בהונאת משקיעים בכך שגנב כ-45 מיליון שקל ובמרמה בהיקף של כ-80 מיליון שקל. לפי הכרעת הדין, טפירו הבטיח תשואה גבוהה וידועה מראש, ותוך הצגת מצגי שווא בדבר מאפייני ההשקעה, כך שהכספים יושקעו בפרויקטים של תמ"א 38 ובאשראי חוץ-בנקאי, אך בפועל חלק ניכר מהכספים שימש לביצוע החזרים למשקיעים, למימון הוצאות. מדובר בסכומים דומים לטלמור, אך בית המשפט צפוי לייחס משמעות לכך שבכספים לא נעשה שימוש לצרכים אישיים.

באחד התיקים החמורים בהם עסק השופט כבוב אומנם נגזרו 10 שנות מאסר (בתיק נגד אמיר ברמלי שהערעור לגביו עומד כעת בעליון), אבל היקף ההונאה במקרה הזה עמד על 340 מיליון שקל, ולכן ההערכה היא כי עונשו של טלמור לא יתקרב לאזור העשר שנים.

העליון הסיר את האחריות מרשות ניירות ערך

לאחר פרוץ הפרשה הגישו משקיעים של החברה תביעה נגד רשות ניירות ערך, בטענה כי הרשות התרשלה בטיפול ביוטרייד, וכי הייתה צריכה להביא לידיעת הציבור שהחברה פועלת בניגוד לחוק. לאחר שנקבע כי הרשות אכן התרשלה, ההחלטה התהפכה בערעור, ושופט בית המשפט העליון דוד מינץ קבע כי קשה לשרטט במדויק את הגבול שממנו ניתן לומר כי רשות ניירות ערך לא פעלה במהירות הראויה והמצופה ממנה.

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

טייקונית הורשעה על שהפכה בנק לכספומט אישי שלה, ונידונה למוות

בעלת אימפריית הנדל"ן הווייטנאמית טרונג מיי לאן הואשמה בהונאה בהיקף של 12 מיליארד דולר, שכוללת שוחד והשתלטות לא חוקית על בנק ● המקרה הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין ממשלתי נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים