גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסבלנות משתלמת לשרי אריסון: מניית בנק הפועלים מטפסת והתמורה גדלה

מכירת מניות הבנק תמורת כמיליארד שקל בוצעה על ידי בעלת השליטה לשעבר במחיר גבוה מהמכירות שביצעה בעבר, על רקע השיפור בעסקי הבנקים בישראל ● התפיסה בקרב הגופים המוסדיים, שלפיה מניית הבנק מתומחרת בזול, אפשרה את המכירה כמעט ללא הנחה

שרי אריסון / צילום: איל יצהר
שרי אריסון / צילום: איל יצהר

נהוג לומר שתזמון הוא הכול בחיים. שרי אריסון, בעלת השליטה לשעבר בשורה של גופים מרכזיים במשק, סיפקה לכך עדות השבוע, כשמכרה ביום שלישי חבילה נוספת של מניות בנק הפועלים , רביעית במספר, לגופים מוסדיים. הפעם מדובר בחבילה של 2.3% ממניות הבנק השני בשוויו בישראל, שנמכרה בתמורה של 1.03 מיליארד שקל.

המכירה הנוכחית נעשתה כחלק מהחלטתה של אריסון בספטמבר 2018 למכור את החזקותיה בישראל, והפעימה האחרונה ממחישה עד כמה ההחלטה למכור את ההחזקות בבנק באופן מדורג ושקול - בין שהתקבלה מבחירה ובין שלאו - משתלמת לה. לאחר המכירה הנוכחית מחזיקה אריסון בכ־5.6% ממניות הפועלים בשווי שוק של כ־2.5 מיליארד שקל.

אריסון מכרה את חבילת המניות הנוכחית במחיר של 33.77 שקל למניית הפועלים, המשקף הנחה של כ־1% בלבד על מחיר השוק.

לשם השוואה, את מכירת החבילה הראשונה, שבוצעה בנובמבר 2018, ושבעקבותיה ירדה אריסון מהחזקה של 20% לכ־15.8%, היא ביצעה לפי מחיר של 25 שקל למניה.

הרבה מים זרמו מאז בשוקי ההון ובמסדרונות הבנק, וממכירה למכירה (בסך הכול מימשה אריסון עד היום מניות הפועלים בכ־5.4 מיליארד שקל) עלה מחיר המניה. ממכירת החבילה הראשונה טיפס מחיר המימוש למניה בכ־35% (לא כולל דיבידנדים שחולקו מאז).

המשמעות מבחינת אריסון היא תוספת משמעותית לתמורה שקיבלה, בזכות המכירה ההדרגתית, שנובעת מהעלייה העקבית במניית הפועלים.

 

קיבלה גם 32 מיליון שקל מהדיבידנד שחילק הבנק


ביום רביעי, אגב, חילק הפועלים דיבידנד בסך של 403 מיליון שקל בגין רווחי הרבעון השני של 2022. היום הקובע שלפיו מחולק הדיבידנד הוא 24 באוגוסט, כלומר לפני מכירת המניות האחרונה, ואז החזיקה אריסון ב־7.9% ממניות הבנק, המאפשרים לה ליהנות מכ־32 מיליון שקל בגין אותו דיבידנד. זאת, כמובן, נוסף על עשרות המיליונים שנוספו לתמורה מעליית מחיר המניה בחודשים האחרונים.

גורמים המעורים במכירה מסבירים כי ההחלטה למכור את המניות כעת הינה "אופורטוניסטית" לחלוטין.

אריסון הצליחה לאתר שורה של רוכשים - גופים מוסדיים ישראליים ומקביליהם בעולם - שמאמינים כי מניית הפועלים מתומחרת באופן נמוך מאוד ביחס לבנקים אחרים בישראל ובעולם, ולכן מדובר בהשקעה כדאית מאוד.

התמחור הנמוך, שמשקף מכפיל הון של 1.04 להפועלים, לעומת 1.15, לדוגמה, בלאומי, הבנק עם שווי השוק הגבוה בישראל, הופך לפי אותם גורמים את ההשקעה בפועלים להזדמנות, ויש בה כדי להסביר את ההנחה הקטנה מאוד - כאמור כ־1% בלבד - שניתנה על מחיר השוק.

לשם השוואה, בנובמבר 2018 מכירת המניות הראשונה נסגרה בהנחה של 6% על מחיר השוק, והפעימה השנייה, באפריל 2021, על פי דיסקאונט של 5%.

לאומי, שהנפיק בחודש יוני מניות בסך של 2.75 מיליארד שקל, עשה זאת לאחר שביום שקדם להנפקה ירדה מניית הבנק, על רקע ההנפקה המתוכננת, בשיעור של יותר מ־5%.

אצל דיסקונט, שגייס במרץ האחרון 1.4 מיליארד שקל בהנפקה דומה, הירידה במחיר המניה בשל ההנפקה היה גדול אף יותר, כך שאריסון בהחלט יכולה להיות מרוצה מתוצאות הפצת המניות השבוע, שאותה הובילו, זו הפעימה השלישית כבר, בנק אוף אמריקה וברק קפיטל חיתום.

במסגרת סיכום עם בנק ישראל מ-2018, על תהליך הפיכת הפועלים לבנק ללא גרעין שליטה, הוחלט כי אריסון מחויבת לרדת להחזקה של פחות מ־5%.

בנק ישראל העמיד שבע שנים להשלמת מכירת המניות, כלומר היא צריכה לממש פחות מאחוז אחד במהלך שלוש השנים הקרובות, מספיק זמן כדי לחכות להזדמנות אטרקטיבית, כך שהמגבלה היחידה עליה היא התחייבות שלא למכור את המניות במהלך 90 הימים שלאחר הפעימה הנוכחית.

 

החלטה בולטת בעיקר על רקע החברות האחרות


"הנייר של בנק הפועלים תפקד טוב בתקופה האחרונה, כפי שכל מדד הבנקים בבורסה בתל אביב מתפקד טוב", אומר גורם המכיר את הנעשה סביב מניית הבנק.

"בשיחות עם הגופים המוסדיים בישראל הם אומרים שאין השקעה בבנק אחר בעולם שהיא אטרקטיבית כמו זו של בנק הפועלים, בנק עם הלימות הון ברמה מאוד אטרקטיבית גם ביחס לעולם", הוא מוסיף.

ראיה לכך, לדבריו, היא העובדה שאריסון תכננה למכור תחילה מניות בסך של 250 מיליון דולר, אך בשל הביקושים עלה סך המניות ל־300 מיליון דולר.

הסבלנות שהשתלמה לאריסון במכירה הדרגתית של מניות הפועלים בולטת במיוחד כאשר משווים אותה לשתי עסקאות ענק שהיא עשתה בשנים האחרונות, לאחר שהחליטה לפרק את השקעותיה בארץ.

ביוני 2018 מכרה אריסון את השליטה (47%) בקבוצת הנדל"ן והתשתיות שיכון ובינוי (שו"ב) לידי איש העסקים נתי סיידוף תמורת כ־1.1 מיליארד שקל, צעד שהתברר בתוך זמן קצר ככישלון חרוץ.

מניות שו"ב, שאותן מכרה אריסון לסיידוף בהנחה של כ־15% ביחס לשוויין בבורסה באותו מועד, נסקו מאז במאות אחוזים.

אריסון יכולה לפחות להתנחם בכך שבנובמבר האחרון היא השאירה סופית מאחור את מעורבותה בשיכון ובינוי, יותר משלוש שנים אחרי שמכרה את השליטה בחברה.

זאת, לאחר שפרקליטות מיסוי וכלכלה הודיעה כי החליטה שלא להעמיד אותה לדין בחשד שידעה על שוחד שניתן, לכאורה, לעובדי ציבור זרים, בהיקף של מאות מיליוני שקלים. על הכוונה לסגור נגדה את התיק פורסם לראשונה בגלובס כבר בינואר אותה שנה.

במכירה נוספת שביצעה, קיבלה אריסון מחיר נמוך בהרבה ביחס לציפיות הראשוניות. בתחילת 2019, לאחר מכרז בין כמה מתמודדים, מכרה אריסון את חברת מלח הארץ, יצרנית המלח הגדולה בישראל, לידי קרן ההשקעות פורטיסימו, תמורת כ־160 מיליון שקל - נמוך משמעותית מתמורה של כ־300-250 מיליון שקל שאותה ציפתה לקבל תחילה.

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי