גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עידוד הליכים בבתי המשפט בצל המיתון: אתגרי הממונה החדש על חדלות פירעון

לאחר ההפרדה בין האפוטרופוס הכללי לממונה על חדלות פירעון, עו"ד ורו"ח אשר אנגלמן נכנס לתפקיד ● הוא יידרש לטפל בסוגיות משמעותיות, בהן העדפת השיקום על פני הפירוק, חיזוק יחידת החקירות וניהול הכספים שהתקבלו מפשיטות רגל ומפירוקי חברות

עו''ד ורו''ח אשר אנגלמן, הממונה על חדלות פירעון / צילום: אופיר אייב
עו''ד ורו''ח אשר אנגלמן, הממונה על חדלות פירעון / צילום: אופיר אייב

עו"ד ורו"ח אשר אנגלמן נכנס השבוע לתפקיד הממונה על חדלות פירעון, לאחר שהשנה הופרדו האפוטרופוס הכללי והממונה על חדלות פירעון.

בפני אנגלמן, שהגיע ממשרד גולדפרב-זליגמן, עומדת שורת אתגרים. עורכי דין בכירים בתחום סיפרו לגלובס מה דרוש שיפור, ומהם האתגרים העיקריים שעומדים בפני הממונה החדש.

הימנעות מבית המשפט

ביולי 2019 נכנס לתוקף חוק חדלות פירעון, שתוכנן לחולל מהפכה. החוק החליף חקיקה מנדטורית בת יותר מ־80 שנה, והגדיר כמטרה ראשונה את השיקום הכלכלי של החייב. בבסיס החוק ניצב העיקרון שלפיו התכלית הראשונה במקרה של כניסה לחדלות פירעון היא שיקומו הכלכלי של החייב.

ד"ר שלמה נס, עו"ד (רו"ח) ושותף בכיר במשרד עורכי הדין דורון, טיקוצקי, קנטור, גוטמן, נס, עמית גרוס, טוען כי למרות החקיקה, "שיעור השיקומים בישראל הוא נמוך ביחס לעולם". לדבריו, אחת הסיבות היא מדיניות הממונה ביחס למינויים, שכר-טרחה ועידוד שיקום והבראה.

"הרפורמה תעדפה את השיקום על פני פירוק, אך זהו עניין שטרם הוטמע כראוי", מוסיף עו"ד שי גרנות, שותף בכיר וראש מחלקת חדלות פירעון במשרד בלטר, גוט, אלוני. לעמדתו, "על הממונה לייצר אלטרנטיבות שעשויות לסייע להגיע להסדר".

לאחר פרוץ מגפת הקורונה נעשה תיקון זמני בחוק, המכונה "תיקון 4", כדי להגן על מי שנקלע לחובות למשך 3־4 חודשים, שבמהלכם יוכלו החייבים לגבש הסדר חוב בליווי מנהל הסדר. עו"ד קרן רייכבך־סגל, שותפה במחלקת חדלות פירעון והבראת חברות במשרד גורניצקי, אומרת כי אחת הבעיות היא הימנעות החברות מכניסה לבית המשפט.

רייכבך־סגל מוסיפה כי חברות מגיעות להליכים בפני בית המשפט בעיקר במסגרת התיקון, שמוגבל בזמן, כאשר מנהלי החברה ממשיכים לנהל אותה ויש יותר גמישות במינוי בעל התפקיד. "אם התיקון יהפוך לחלק קבוע מהחוק, עם הגברת הסמכויות ואפשרויות ההסדר במסגרתו - יגבר האמון במערכת המשפט ותהיה חזרה לנהל הליכים בבית המשפט".

עו"ד שי מילוא, שמשמש כנציג לשכת עורכי הדין בדיוני ועדת חוקה, חוק ומשפט, אומר כי אין מקום לאמץ את תיקון 4 באופן קבוע כי הוא מנוגד לרצון המחוקק באופן רגיל.
"תיקון 4 משרת בראש ובראשונה את האג'נדה של התאגיד ובעלי השליטה, במטרה לנהל את ההליך לצרכיהם. בפועל, אין הליך שיקומי אמיתי, ונגרמים נזקים לנושים".

לדבריו, המשימה העיקרית של הממונה היא לאזן בין האינטרסים של הצדדים, וכי הדרך היחידה להשיג זאת היא למנות בעל תפקיד אובייקטיבי על־פי המלצת הממונה מתוך אותן הרשימות שנבחרו.

גם עו"ד אסף קליין, שותף במשרד ב. לוינבוק, מתייחס לכך שחברות ממעטות לפנות לבית המשפט, אך לאור המיתון העולמי והמקומי מעריך כי הממונה צפוי להתמודד עם גל פניות גדול יותר. "האתגר המשמעותי של הממונה יהיה לעצב קו המוביל לשיקום חברות רבות ככל האפשר".

שיטת המינויים

באוקטובר 2021 נכנסו לתוקף רשימות עורכי הדין החדשות, מהן ממליץ הממונה לבית המשפט על נאמנים. לרשימות שנקבעו חשיבות רבה. הן מכריעות מי יוכלו להתמנות לנאמנים בהליכי חדלות פירעון, כאשר בעת טיפול בתאגידי ענק אלו משתכרים מיליוני שקלים. ביקורות שונות נשמעו על הליך המינוי. אחת הטענות היא שגם כיום הרשימות משמרות את "הגילדה" המצומצמת של המפרקים המנוסים. בד בבד, נשמעת ביקורת כי פחות חברות רוצות לפנות להליך של חדלות פירעון.

חלק מעורכי הדין אמרו כי קשה להעריך אם הרשימות שינו את המצב, ואילו חלק אחר הצביעו על כך שמתמנים אנשים שאינם מתאימים. "פחות חברות רוצות להשתמש וללכת להליכי חדלות פירעון בגלל מינוי אנשים לא מתאימים. מתמנים אנשים שלא מביאים תוצאות", אמר עו"ד נס.

יישום סמכויות החקירות

ביחידת הממונה על חדלות פירעון פועל גוף חקירות, שבמסגרת החוק החדש הוענקו לו סמכויות פליליות. עו"ד איתן ארז אומר כי מדינת ישראל היא "גן עדן לנוכלים", ואנשים רבים מנצלים לרעה את החוק. "כשמחד שיקום החייב ומאידך השאת דיבידנד לנושים, ברור שהאחד בא על חשבון השני. כיום המערכת שוגה שהיא הולכת לכיוון שיקום החייבים במקום דאגה לנושים". לעמדתו, יש לחזק את מחלקת החקירות תוך מתן סמכויות מעצר לחוקרים. הוא מבקר את העונש המקסימלי הקיים כיום על עבירות פשיטת רגל, שלוש שנים, שלראייתו אינו מייצר הרתעה.

עו"ד ארז מוסיף כי אחת הדרכים לממן את חיזוק היחידה היא לקחת מדמי ההשגחה של 20% שגובה הממונה מכל שטר-טרחה בתיק. "אין שום הצדקה שדמי ההשגחה ילכו לאוצר המדינה. גובה דמי ההשגחה הינו מוגזם וניתן להפחיתם ל־15%".

כספי יחידת ההשקעות

האפוטרופוס הכללי מפעיל יחידת השקעות שמנהלת 9.1 מיליארד שקל. כספים אלו התקבלו מפשיטות רגל, פירוק חברות, חילוט ועיזבונות לטובת המדינה. ועדת ההשקעות היא ועדה סטטוטורית שכוללת שלושה חברי ועדה בראשות האפוטרופוס עו"ד בנצי פיגלסון. יחד איתו נציגים ממשרד האוצר ואגף השווקים בבנק ישראל.

עורכי דין מציינים כי יש צורך בארגון מחדש בתחום הכספים המוחזקים על־ידי הממונה, כאשר הטענה המרכזית היא לירידת ערך הכספים וניהול לא יעיל של הסכום העצום. ממידע שהגיע לגלובס, בשנת 2022 נרשמו הפסדים בקרן פירוק חברות בשיעור של 6%. בעיה נוספת היא אופן תפעול החשבונות בבנק לאומי ובבנק מזרחי טפחות. "כרגע, תפעול החשבונות מסורבל ביותר ולעתים לוקח בין חודשיים לשלושה לבצע פעולה פשוטה", אומר עו"ד ארז.

לדבריו, אופן ניהול הכספים "מביא לנזק של מאות מיליונים, וצריך לבדוק כיצד קרה הדבר ומה עשתה ועדת ההשקעות שהייתה אמורה להשקיע בצורה מושכלת. במשרדנו שני מקרים בהם פיקדונות של מיליונים שהיו בידי הממונה נשחקו ב־5%־6% נומינלי".

חברות ללא פעילות

בעיה נוספת היא פירוק חברות ללא פעילות וללא נכסים. חברות אלו מחויבות לפנות לבית המשפט שממנה להן בעל תפקיד שעובד ללא שכר. לדברי עו"ד רייכבך־סגל, פירוק כזה יוצר בעיה כפולה. "חברות כאלה לא יכולות להתפרק בצורה יעילה, וחייבות להתפרק בהגשת בקשה לבית המשפט. זה גורם לכך שבעלי התפקיד נאלצים לעבוד ללא שכר. המשימה של הממונה החדש תהיה לדאוג לשכר מינימום לבעלי התפקיד, וליצור מסלול מזורז ללא מינוי בעל תפקיד לחברות לא פעילות ללא נכסים או פעילות".

תגובת הממונה על חדל"פ ושיקום כלכלי: "הממונה נכנס לתפקידו ב־1 בספטמבר. הדברים ייבדקו ויבחנו ויטופלו בהתאם, ככל ויידרש".

חדלות פירעון בישראל*

● 10 אלף תיקי פירוק חברות

● 9.1 מיליארד שקל סכום קרנות החילוט, פירוקים ועיזבונות

*נתוני 2021

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל