גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הם חשבו שפיצחו את הנוסחה ונכשלו: אלו התפיסות הבולטות של הברחות כספים לישראל

בדוח החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי לשנת 2020 שהתפרסם עתה, מופיעות 79 החלטות שסך העיצום הכספי בגינן עומד על כ-2 מיליון שקל ● מחצית מהסכום הוטלה כעיצום על מפר בודד

המסלול הירוק והמסלול האדום במכס בנתב''ג / צילום: תמר מצפי
המסלול הירוק והמסלול האדום במכס בנתב''ג / צילום: תמר מצפי

אילן מרקו, צרפתי שעלה לארץ בשנת 2010, חשב שהוא פיצח את השיטה: כשנתפסו בביתו במסגרת חקירה משטרתית כספים במזומן בסך של 537,110 אירו, 87,900 דולר ארה"ב ו-627,200 שקל (בשווי כולל של כ-3 מיליון שקל), הוא הסביר כי הוא הרוויח אותם בחו"ל, וכל פעם הכניס לארץ באמצעות בני משפחה וחברים סכום הנמוך מ-10,000 אירו, כדי להימנע מהצהרה על הכנסת הכספים במזומן על גופו בנתב"ג.

באופן לא מפתיע, ההסבר הזה לא סייע למרקו מול רשויות המדינה. סופו של הסיפור בעיצום כספי בסך 1.5 מיליון שקל ששילם מרקו למדינה, לאחר שהסבריו באשר לדרך בה הגיע הכסף לישראל נדחו על-ידי רשות המסים.

הכספים נתפסו במסגרת חיפוש שנירך בביתו של מרקו במהלך חקירה של מפלג הונאה תל אביב במשטרת ישראל נגד מרקו, שנפתחה בעקבות בקשה לחיקור דין מצרפת בחשד כי ביצע סחיטה באיומים, מעילה והתחזות במדינה.

מרקו, אזרח ישראלי המחזיק בדרכון צרפתי ובבעלותו עסק לפרסום ולשיווק דיגיטלי, טען כי 200,000 אירו מתוך סך הכספים שנתפסו בדירתו הם חסכונות שצבר בעת שהתגורר בצרפת. לטענתו, כשעלה לישראל בחודש דצמבר 2010, הוא הביא עמו 20,000 אירו בלבד, ואת יתרת הכספים, אשר לדבריו מקורם ממכירה של שתי חברות ושני רכבים בצרפת, הכניס בפעימות באמצעות חבריו, זוגתו באותה עת, גרושתו, אחיו ואמו, במשך כ-8 שנים לאחר מכן.

מדבריו עלה כי בכל פעם שהם הגיעו לארץ מצרפת, הם הביאו עמם, לבקשתו, סכום כסף הנמוך מ-10,000 אירו על-מנת להימנע מהצהרה על הכספים, משום שחשש להסתבך, כלשונו. על אף שקיבל מספר הזדמנויות להציג אסמכתאות בדבר מקור הכספים, לא הוצגה בפני הוועדה כל אסמכתה, ולו לכאורה, התומכת בגרסאותיו.

ברשות המסים ראו בכך "הפרת דיווח" חמורה, בסכום גבוה, המבוססת על תכנון קפדני שמטרתו לבצע הבניה של הכסף ולהכניסו לישראל ללא דיווח.

לאור חוסר שיתוף-הפעולה של מרקו ואי-קבלת גרסתו לעניין מקורו החוקי של הכסף, הטילה עליו הוועדה להטלת עיצום כספי על מפרי דיווח, שלא דיווחו למכס על הכנסת כספים לישראל והוצאתם, את הקנס הגבוה ביותר שהוטל על מפרי החוק בשנת 2020.

מרקו ערער, וכאן דווקא זכה להקלה: בית המשפט הפחית את גובה העיצום למיליון שקל.

בלדרית כספים מפריז

עיצום כספי משמעותי נוסף, בסכום של 179,740 אירו (כ- 684 אלף שקל), הוטל על רבקה סופר, שנכנסה במסלול הירוק באולם הנוסעים בנתב"ג כשברשותה סכום כולל של 179,740 אירו, מבלי להצהיר על כך.

סופר, עצמאית בתחום עיצוב הפנים, נבדקה עם נחיתתה בארץ מפריז על-ידי שוטרי משטרת ישראל בנתב"ג, שהבחינו בכבודתה בשטרות כסף רבים, והפנו אותה למסלול האדום על-מנת שתצהיר במכס על הכספים. למרות זאת, סופר פנתה למסלול הירוק ועברה דרכו מבלי להצהיר על הכספים שברשותה. בבדיקה של בודקי המכס במקום נמצאו סכומי כסף גדולים אשר הוסלקו בתוך מספר חוברות מגזין, וחלק מהכספים, בסכום שהוא מתחת לסף הדיווח, נמצאו בתיקה האישי.

בחקירתה ובדיון בפני ועדת העיצומים טענה סופר כי היא פעלה כבלדרית כספים מפריז לישראל עבור אדם אחר, וכי הכספים המתינו לה בכספת שבמלון בפריז, והובטח לה שכר בגובה 1.5% מהסכום שתכניס לארץ. מחקירתה עלה כי היא קיבלה הנחיה לשים בתיקה האישי 12,000 אירו בלבד, שלגביהם אין בעיה חוקית, ואת יתר הכספים להסליק בתוך מספר מגזינים בכבודתה.

לטענתה, היא לא דיווחה על הכספים מאחר שמילאה אחר הוראותיו של האדם האחר, וכי זו הפעם השנייה בה שימשה כבלדרית עבורו, כאשר הפעם הקודמת הייתה בשנת 2018, כשהביאה סכום כסף בדולרים, מתורכיה לישראל.

ממצאי החקירה הצביעו על כך שמדובר באירוע בודד שמהווה חלק מפעילות ענפה של ארגון גדול יותר, המפעיל מנגנון משומן להברחת כספים, במזומן, בין מדינות. לאור כל זאת הטילה הוועדה על המפרה עיצום כספי בסכום השווה בשקלים לסכום הכספים אשר נתפסו - 179,740 אירו. 

אפקט הקורונה: מספר עיצומים נמוך יחסית

שני המקרים הללו, ועיצומים נוספים שהוטלו על "מבריחי כספים" לארץ, מתפרסמים כעת במסגרת דוח החלטות הוועדה להטלת עיצום כספי לשנת 2020. הפרסום מכיל 79 החלטות שסך העיצום הכספי בגינן עומד על כ-2 מיליון שקל, כאשר כמחצית מהסכום הוטל על אילן מרקו, כמפר בודד.

ברשות המסים מסבירים את מספר העיצומים הכספיים הנמוך יחסית כנובע מהתפשטות מגפת הקורונה בעולם במהלך שנת 2020 ומהטלת ההגבלות על הכניסה והיציאה מהארץ בכלל מעברי הגבול.

על-פי חוק איסור הלבנת הון, חלה חובת דיווח על הכנסת כספים למדינת ישראל או הוצאתם ממנה בסכום העולה על 50,000 שקל במעברי הגבול האוויריים והימיים, ועל 12,000 שקל במעברי הגבול היבשתיים. העברת כספים דרך מעברי הגבול היא אחד מדפוסי הפעולה המוכרים והרגישים ביותר בתחום הלבנת הון, שכן מדובר בדרך נוחה להעברת מזומנים ללא תיעוד ושחזור.

נזכיר כי בימים אלה אמורה ועדת העיצומים לקבל החלטה בעניינו של דודי עזרא, יו"ר קבוצת המזון נטו אחזקות, שנתפס בשדה התעופה, בעת יציאתו מישראל ליוון בחג שבועות, כאשר במזוודה אשר נשלחה לבטן המטוס הוסלקו 475,695 אירו במזומן. רשות המסים קיבלה את בקשתו של עזרא לטפל בנושא בהליך מינהלי ולהטיל עליו עיצום כספי במקום ניהול הליך פלילי נגדו. ההחלטה בעניינו של עזרא תתפרסם בדוח של שנת 2022, המתפרסם ככלל כשנה וחצי לאחר תום שנת העיצום הרלוונטי.

על-פי הדוח הנוכחי, המתייחס כאמור לשנה בה מספר הטיסות היה נמוך במיוחד, 37% מההפרות בוצעו בנמל התעופה בן גוריון, 33% במעבר נהר הירדן, ו- 21% במעבר בגין. 20% מההחלטות מתייחסות למפרים שלא דיווחו גם ביציאה מישראל וגם בכניסה אליה, ו-15% מההפרות (12 מקרים) היו בסכומים מעל 100,000 שקל.

1,150 דינר שהובילו לקנס של 80 אלף שקל

בין המפרים בסכומים הגבוהים נתפס מוסא אבו חנידק, שנכנס בינואר 2020 לישראל דרך מעבר גבול "ארז" כשברשותו סך של 280,000 דולר ארה"ב ו-1,150 דינר ירדני (השווים לכ-985,750 שקל), עליהם חלה חובת הדיווח. אבו חנידק כן דיווח על העברת 280,000 דולר, אך לאחר בדיקתו התגלה כי ברשותו סך נוסף של 1,150 דינר עליהם חלה חובת הדיווח, מבלי שהצהיר על כך וזאת בניגוד להוראות סעיף 9 לחוק.

מחקירתו עלה כי בניגוד להוראות החוק, המפר לכאורה לא הצהיר בטופס הדיווח כי העביר את הכספים שברשותו בעבור אדם אחר. לוועדת העיצומים הוגשה בקשה להטיל עיצום כספי על המפר בגין אי-דיווח על הכנסת כספים לישראל בגובה 1,150 דינר ירדני ובגין מסירת דיווח בלתי נכון.

המפר, תושב עזה,  סוחר ירקות וקטניות, טען כי בעשרת החודשים האחרונים הוא עובד עבור חלפן כספים שבבעלותו משרד להמרת מטבע ("צ'יינג'") בחאן יונס, וכי במסגרת עבודתו זו הוא מעביר עבור בשיתי כספים במזומן מעזה לרמאללה. לטענתו, הוא נכנס לישראל בתדירות של כשלוש פעמים בשבוע לצורך העברת הכספים, והוא מקבל תשלום בסך 1,500-2,000 שקל בגין כל העברה.

כאמור, המפר הצהיר בטופס הדיווח על כספים בסך 280,000 דולר ארה"ב שברשותו, מבלי להצהיר על 1,150 דינר ירדני נוספים שגם היו ברשותו. בשל העובדה שהוא לא הצהיר כי הכספים אינם שלו, ולא הצהיר על הדינר הירדני שהיה ברשותו, החליטה הוועדה להשית עליו עיצום כספי בסך 80,000 שקל.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA : "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים