גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השלמת עסקת הרכישה של אגד עלתה לדויטש ובירם הון לא קטן שיצא מהכיס הפרטי

צמד יזמי קרן התשתיות קיסטון צפויים אומנם להשלים את עסקת הענק לרכישת חברת התחבורה הציבורית, אך בדרך הם נאלצו להשקיע מכספם הפרטי 125 מיליון שקל בהנפקת זכויות של הקרן, שבה בחרו רוב הגופים המוסדיים שלא לקחת חלק

גיל דויטש ורוני בירם / צילום: יח''צ
גיל דויטש ורוני בירם / צילום: יח''צ

קרן התשתיות הציבורית קיסטון עשתה השבוע צעד משמעותי לקראת השלמת עסקת הענק לרכישת השליטה בחברת התחבורה הציבורית אגד, אך בדרך לשם נאלצו צמד יזמי הקרן, רוני בירם וגיל דויטש, להכניס את היד עמוק לכיס הפרטי, ולהוציא ממנו 185 מיליון שקל - סכום לא מבוטל גם עבורם. 

הזרמת ההון של דויטש ובירם אפשרה לקיסטון להשלים גיוס של 400 מיליון שקל באמצעות הנפקת זכויות (המיועדת לבעלי המניות הקיימים) והנפקה לציבור, סכום שעל פי ההערכות יאפשר לה להשלים את גיוס המימון לרכישת 60% מאגד תמורת 2.8 מיליארד שקל. 

בהנפקת הזכויות ביקשה קיסטון לגייס עד 460 מיליון שקל, אך רוב בעלי המניות בה, גופים מוסדיים בראשות חברות הביטוח מגדל וכלל, בחרו שלא להשתתף בהנפקה - ככל הנראה על רקע חוסר התלהבות מעסקת הרכישה, שנוקבת בשווי גבוה לאגד, של 4.8 מיליארד שקל. 

גוף מוסדי אחר, אלטשולר שחם, המחזיק בכ-10% ממניות קיסטון, השתתף בהנפקת הזכויות, ועל פי ההערכות ואף הגדיל את חלקו היחסי, אך בסופו של דבר מי ש"הצילו" את ההנפקה (וגם את מימון הרכישה) היו בירם ודויטש, יזמי קיסטון שמחזיקים כ-4% בלבד ממניותיה, אך הזרימו את רוב כספי הנפקת הזכויות.

השניים השקיעו 125 מיליון שקל - 100 מיליון שקל מעבר לחלקם היחסי - גם דרך חברת הניהול של קיסטון, שבה מחזיק לצידם מנכ"ל הקרן ושותפם להקמת קיסטון, נבות בר. בסך-הכול גייסה הקרן בהנפקת הזכויות 300 מיליון שקל, סכום שאליו נוספו 100 מיליון שקל שגויסו באמצעות הנפקה רגילה לציבור.

 

בשלב הבא בעסקה אמורה קיסטון להעביר בחודשים הקרובים סכום של 2.8 מיליארד שקל תמורת 60% ממניות אגד. מדובר בצ'ק שמן של 2.15 מיליון שקל (ברוטו) לכל אחד מ-1,300 חברי אגד המוכרים, סכום שצפוי לגדול במיליונים נוספים עם מימוש אופציה למכירת יתרת מניותיהם לקיסטון בתוך שנתיים ממועד השלמת העסקה. 

בסיכומו של דבר משלימה קיסטון תוך פחות מחודשיים את השגת המימון לעסקת הענק. עוד קודם להנפקת הזכויות השיגה הקרן מימון בנקאי בגובה מחצית מתמורת העסקה (1.4 מיליארד שקל), כאשר השותפה שגייסה לצידה - קרנות ההשתלמות של המורים והגננות - תשקיע 300 מיליון שקל נוספים.

יתרת הסכום, כ-1.1 מיליארד שקל, גויסה באמצעות הנפקת אג"ח של קיסטון (200 מיליון שקל), קו אשראי מחברת הביטוח הראל (500 מיליון שקל), הנפקת הזכויות והנפקת המניות לציבור.

הקרן מתפנה כעת לארגן מחדש את הקונסורציום שבאמצעותו תרכוש 60% ממניות אגד, והיא צפויה להכניס שותף נוסף, בהיקף השקעה של כ-300 מיליון שקל, שיחזיק בכ-13% ממניות אגד (בדומה לקרנות המורים והגננות) בעוד שקיסטון עצמה תישאר להחזיק ב-35% ממניות חברת התחבורה.

"האווירה הרעילה" לא הותירה לשניים ברירה

מקורבים להנפקת הזכויות של קיסטון מדברים על אווירה "רעילה", שלא הותירה לדויטש ובירם ברירה אלא להזרים את ההון החסר כדי להשלים את המהלך, ורבים בשוק מעריכים כי המחיר שתשלם הקרן עבור אגד גבוה מדי.

עם זאת, צריך לזכור שמכירת החברה החלה בהצעה גבוהה משמעותית יותר. בחודש אפריל הדהימה קבוצה מתחרה, שהורכבה מיבואנית הרכב קרסו, מקרן התשתיות אלומה ומחברת הביטוח מגדל, כשהגישה את ההצעה הגבוהה במכרז למכירת אגד - לפי שווי של 5.6 מיליארד שקל.

גם באגד עצמה הופתעו מגובה הסכום, ובשל חשש שהקבוצה הזוכה לא תעמוד במימון הרכישה דרשו מקדמה במזומן של 15% לפני חתימה פורמלית על ההסכם. בעקבות דרישה זו נסוגה קבוצת קרסו-אלומה-מגדל מהרכישה, וזו עברה לידי קיסטון, שהגישה הצעה נמוכה בכ-900 מיליון שקל.

אגב, אחד הגופים שהיה שותף להגשת ההצעה הגבוהה שלא צלחה הוא מגדל, שהייתה גם בעלת עניין בקיסטון, עם 5.5% מהמניות ערב ההנפקה הנוכחית. עם זאת, במגדל החליטו כאמור שלא להשתתף בהנפקת הזכויות, כמו כלל ביטוח, שהחזיקה ב-7.1% מקיסטון ערב הגיוס.

חלק מהסיבה להחלטת מוסדיים שלא להשתתף בהנפקה היה כנראה המומנטום השלילי במניית קיסטון, שצנחה ב-27% מתחילת השנה, ושווייה טרם ההנפקה עמד על 621 מיליון שקל, נמוך בכ-36% מההון העצמי שלה בתום הרבעון הראשון. פער זה משלב בין החולשה הכללית בשוקי המניות לחששות שנלווים לעסקת אגד.

לצד ההשקעה המשמעותית במניות קיסטון, צפויה השלמת עסקת אגד להניב לצמרת קיסטון עלייה נאה בדמי הניהול שיקבלו, כתוצאה מהצמיחה בשווי נכסי הקרן לאחר העסקה. דמי הניהול של קיסטון עומדים על 1% לשנה משווי הנכסים שלה. לפי ההערכות מדובר בתוספת שנתית של 11 מיליון שקל, לפני הכנסת שותף לעסקה (שיצמצם את התוספת בכ-3 מיליון שקל). ברבעון הראשון של השנה הסתכמו דמי הניהול שגבתה קיסטון ב-2 מיליון שקל, קצב שנתי של 8 מיליון שקל (לפני עסקת אגד).

מכרו את אקסלנס והפכו ל"תמנון החזקות"

רוני בירם וגיל דויטש, העומדים מאחורי הקמת קרן קיסטון, נחשבים לשתיים מהדמויות הבכירות והמוערכות בשוק ההון המקומי, ואת עיקר הונם עשו ממכירת בית ההשקעות אקסלנס, שאותו ייסדו בשנת 1992, לידי חברת הביטוח הפניקס (בעת שנשלטה על ידי קבוצת דלק של יצחק תשובה), מכירה אשר הכניסה לכיסיהם כ-900 מיליון שקל - אחד האקזיטים הגדולים שבוצעו בשוק ההון המקומי.

מאז מכירת אקסלנס, לפני יותר מעשור, ועם הסכום האדיר שקיבלו, הפכו השניים לבעלי "תמנון החזקות" בתחומים מגוונים, ובהם אנרגיה מתחדשת, תשתיות, נדל"ן בישראל ובחו"ל (בין היתר בקרן הנדל"ן JTLV שהקים עמיר בירם, אחיו של רוני) וקרנות השקעה ומימון - עסקים המגלגלים מיליארדי שקלים.

בין החברות הציבוריות שהביאו השניים לבורסה נמצאת כאמור קרן קיסטון, שהונפקה ביוני אשתקד. נוסף על כך הונפקה ביולי אשתקד גם ברקת קפיטל, שאותה ייסדו בירם ודויטש עם המנכ"ל עדי גזית בשנת 2015. המניה של ברקת קפיטל ירדה ב-35% מאז ההנפקה והחברה נסחרת בשווי של 116 מיליון שקל.

מדובר בחברה שהיא אחת מהמלוות הבולטות בענף המימון החוץ-בנקאי בתחום הנדל"ן, תחום שמושפע לשלילה ממגמת עליית הריבית בעולם. חברה אחרת היא סאנפלאואר, שפועלת בתחום האנרגיה המתחדשת, שעברה לאחרונה לשליטת קרן קיסטון שהקימו (45%).

עוד כתבות

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"