גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברות התעופה הישראליות חוזרות לטוס לטורקיה. האם זה ישתלם לנוסעים?

הסכם חדש אמור להגדיל את התחרות בקו ישראל-טורקיה ולענות על הביקוש הגבוה לטיסות ● אל על, ישראייר וארקיע יצטרכו להתמודד עם אתגרים כמו סוגיית הביטחון, הפעילות בשבת וטיסות ההמשך, אבל השאיפה הטורקית להגביר את המשאב התיירותי עשויה לפעול לטובתן

שדה התעופה באיסטנבול, טורקיה / צילום: Shutterstock
שדה התעופה באיסטנבול, טורקיה / צילום: Shutterstock

משרד התחבורה חתם לאחרונה על הסכם בילטרלי, שיאפשר לחברות התעופה הישראליות להפעיל טיסות לטורקיה. האם מדובר בבשורה של ממש, או שלחברות הישראליות אין אפשרות להתחרות בחברות הטורקיות? השאלה נוגעת בעיקר לטורקיש איירליינס על יותר מ-350 מטוסיה, שטורקיה היא בעלת השליטה בה, אך גם לפגסוס, שמפעילה טיסות ישירות מתל אביב, ולקורנדון, המשמשת בעיקר במסגרת חבילות נופש.

נזכיר כי בשנת 2007 הפסיקה אל על את טיסותיה לטורקיה מסיבות מסחריות. בשעתו, 50% מעלויות הביטחון של החברות הישראליות מומנו על ידן, והיקף התחרות לא הצדיק עלויות אלה. מאז שנחתם הסכם השמיים הפתוחים ב-2013 שונו כללי המשחק, והמדינה היא שמממנת 97.5% מעלויות האבטחה של שלוש חברות התעופה הישראליות. מאז ניסה האוצר אמנם להפחית את שיעור המימון, אלא שגם בעקבות מגפת הקורונה, נמשך המימון על ידי המדינה. מימון זה הגיע ב-2019 לכמיליארד שקל.

ההסכם שנחתם כעת יאפשר לחברות התעופה לטוס למגוון יעדים בטורקיה, והוא קובע כי חברות התעופה של שתי המדינות יוכלו לטוס כמעט ללא הגבלה. כיום מפעילה טורקיש איירליינס 10 טיסות ביום (כולל של מותג הלואו קוסט אנדולו ג’ט), והיא תוכל להגדיל את הטיסות למספר זהה לזה שיורשו החברות הישראליות להפעיל.

ההסכם אף מגדיל את תדירות טיסות המטען (קרגו) בין שתי המדינות. בקו הזה פועלת גם אל על, ואליה עשויה להצטרף צ’אלנג’ (לשעבר ק.א.ל), קבוצת הטסות המטען הישראלית. עם רפורמת הפירות והירקות, יש להניח שהיבוא מטורקיה יגדל - וחברות התעופה יצאו נשכרות מכך.

על מנת להוציא את ההסכם לפועל נדרש הסכם ביטחון - עד כה רשויות התעופה בטורקיה לא אפשרו לחברות להפעיל את מערך הביטחון הנדרש על פי דרישות השב"כ, הכוללות בין השאר הצבת אנשי ביטחון חמושים בשדה. לגלובס נודע כי בחתימה על ההסכם האמור כל צד התפשר וכך הגיעו ל"פתרונות טובים ומספקים".

כמה סבבים ביום

עדיין לא ידוע מתי ההסכם ייצא אל הפועל, אך מבחינת החברות הישראליות ההיערכות כבר קיימת. אורי סירקיס, מנכ"ל ישראייר, מספר כי שיבץ בלו"ז החורף שלו שתי טיסות לאיסטנבול, וכי לקראת פסח או קיץ 2023 יוסיף טיסות ליעדי הנופש (אנטליה). "אני לא מתרגש מהתחרות, כי יש מקום לכולם. הביקוש לטורקיה רק עולה, והמרחק הקצר יאפשר לנו לעשות כמה סבבים ביום, ולנצל טוב יותר את המטוסים". ישראייר תצרף לצי שלה מטוס נוסף, שיאפשר לה להגדיל את היעדים.

לדברי עוז ברלוביץ’, מנכ"ל ארקיע אינטרנשיונל, ארקיע תשבץ טיסות לאנטליה, דלמן ואיסטנבול. ברלוביץ’ ציין כי החברה לא תוותר על יעדים לשם כך, אלא תצטייד במטוסים נוספים על פי הצורך.

ומה אומרים באל על? שלומי עם שלום, סמנכ"ל החברה, מגדיר את ההסכם כ"צעד חשוב וחיוני, בקו שעד היום הייתה בו אפליה. החברות הטורקיות יוכלו לטוס 16 פעמים ביום, ואנחנו לא יכולנו להפעיל טיסות כלל". לדברי עם שלום, בכוונת החברה להפעיל טיסות לאיסטנבול כיעד סדיר, וחבילות נופש לאנטליה דרך המותג סאן דור. על פי ההסכם שנחתם השבוע עם הטייסים, החברה תוכל להשתמש במטוסים חכורים (כולל צוותים זרים) בכדי לתגבר את הקווים. לא מן הנמנע שמטוסים אלה יוצבו בקווים לטורקיה.

מושבים מול חבילות

האם עבור הנוסעים מדובר בבשורה? מומחה התיירות והתעופה יוסי פישר סבור כי מדובר בהרבה יחסי ציבור, מבלי שחוקי המשחק ישתנו באמת. "אמנם יותר ישראלים יעדיפו לקנות חבילת נופש עם חברה ישראלית ולא עם טורקית, וגם בתחום הקרגו (מטען) נראה שינוי, אבל בכל הנוגע למכירת מושבים בלבד ולא חבילות נופש, לא סביר שנראה שינוי דרמטי".

פישר מציע שלא לבחון את החברות הישראליות כמקשה אחת. "ישראייר וארקיע הן חברות תיירות עם זרוע תעופתית, כלומר מוכרות בעיקר חבילות. אל על מוכרת מושבי טיסה בעיקר, ותצטרך להתחרות ‘ראש בראש’ מול טורקיש ופגסוס, שמראש תנאי ההפעלה שלהן טובים בהרבה.

"נמל התעופה הגדול של איסטנבול הוא ה’האב’ (בסיס בית) של טורקיש, ולפגסוס יש את נמל התעופה סביחה. טורקיש מפעילה טיסות המשך למאות יעדים, עם צי גדול פי 10 מזה של אל על. כך שההשוואה בין שתי החברות היא כמו להשוות פיל ליתוש".

ב-2019 יותר מ-80% מהטסים מישראל לטורקיה המשיכו משם ליעדים אחרים. כדי ליהנות מהאפשרות הזו, כלומר למכור טיסות המשך, אל על תצטרך להגיע להסכם קוד שייר עם אחת מהחברות הטורקיות, אלא שלא בטוח שהן יקדמו מהלך כזה. פישר מצביע על אתגר נוסף לחברות הישראליות: "חלק גדול מהנוסעים הם מהחברה הערבית, וקשה לראות אותם בוחרים בחברה ישראלית, לנוכח הליך הביטחון שיצטרכו לעבור".

אתגר אחר קשור לטיסות בשבת, כאשר אל על וישראייר לכאורה לא מפעילות טיסות בשבת ובחג. מנגד, אומר פישר, "הן יכולות להפעיל ‘גוי של שבת’ באמצעות חברות תעופה זרות במטוסים חכורים, כפי שישראייר עושה עם חבילות לאתרי סקי".

לזכות החברות הישראליות עומדת השאיפה העצומה של טורקיה להגביר את המשאב התיירותי. "התיירות בטורקיה לא התאוששה בקצב שציפו לה. לטורקיה יש מחסור של כ-8 מיליון תיירים נוכח היעדר התיירות מרוסיה ומאוקראינה. הישראלים הם תיירים נחשקים, כמי שמוציאים הרבה כסף בזמן החופשה, ומגדילים את המט"ח שטורקיה זקוקה לו".

עד כמה החברות הטורקיות מוטרדות מהתחרות שבפתח?

"טורקיש הרוויחה מאות מיליוני דולרים ממכירת כרטיסי הטיסה בקווים מישראל לטורקיה, ובעיקר ליעדי ההמשך. אני משוכנע שהיא מוטרדת, אבל התחרות שמדירה שינה מעיניה היא זו שמגיעה מכיוון המפרץ, עם כניסת אמירייטס לשוק הישראלי, שתנגוס מפעילותה בקווים למזרח הרחוק למשל". 

היעד המוביל לטסים מנתב"ג בקיץ הנוכחי

טורקיה נמצאת באופן עקבי בין שלושת היעדים שאליהם טסים הכי הרבה נוסעים מנתב"ג. רבים אמנם ממשיכים בטיסות ליעדים אחרים, אך יותר ויותר נשארים לנפוש במדינה. בחודש יוני ניצבה טורקיה בראש רשימת היעדים, עם תנועה של 214 אלף נוסעים מנתב"ג. טורקיש איירליינס הטיסה 108 אלף נוסעים (6.2% מכלל הפעילות בנתב"ג), ופגסוס הטיסה כ-63 אלף נוסעים (כ-4% מהפעילות). השאר טסו בחברות שונות במסגרת חבילות נופש.

"הצרכן תמיד מרוויח מתחרות", סבור אורן כהן מגורי, סמנכ"ל שיווק בשטיח המעופף, המשווקת חבילות לטורקיה. "הכניסה של חברות התעופה הישראליות תעניק לגיטימציה ליותר ישראלים להרגיש בטוחים בחופשה שלהם בטורקיה, זאת לצו הגדלת מספר המושבים בקווים לאנטליה".

גם ניר מזור, סמנכ"ל קשרי תעופה, סבור שכניסת החברות הישראליות תשנה את המפה. "סל המוצרים יורחב עם עוד יעדים, כמו קפקדוקיה. אני מצפה לבשורה במחיר, אבל לא באופן מיידי. בשלב זה, סערת הדלק ואתגרי הענף מושכים את המחירים מעלה".

מזור מספר כי אנטליה מככבת כיעד הראשון לחופשה עבור ישראלים, כשמאות בתי המלון שם מותאמים לנופש משפחתי, לרבות במבנה החדרים. "איסטנבול עדיין לא חזרה לשיא שלה אחרי אזהרת המסע, אבל הביקוש לאנטליה הוא כזה שאם היו לי עוד חבילות למכור, הייתי מוכר. בחגים גם שארם ודובאי מהוות אלטרנטיבה, אבל לקיץ טורקיה היא הכוכבת - בעיקר מאז ביקור הנשיא הרצוג שם".

עוד כתבות

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי הפסח: שופרסל שלחה לכמאה עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צוללות בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין