גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האי שבו רומן אברמוביץ' ריכז נכסים בהיקף 7 מיליארד דולר פתח בחקירה נגדו

ג'רזי ניסתה לעצב עצמה מחדש כמקלט מס ששלטון החוק בו תקין יותר ממקלטי מס אחרים

רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov
רומן אברמוביץ' / צילום: Reuters, Maxim Shemetov

במשך שנים הרשויות באי הקטן ג'רזי בתעלה האנגלית ניסו לטהר את תדמיתו כמקלט מס לעשירים מאוד, ושיווקו את האי כמרכז פיננסי שהמשילות בו טובה ושלטון החוק בו חזק.

המייקאובר הזה עזר למשוך מיליארדי דולרים בנכסים חדשים לאי ממקלטי מס אחרים ונגועי שערוריות כמו איי הבתולה ואיי קיימן. חלק מהגירת הכסף הזו היה רומן אברמוביץ', האוליגרך הרוסי שריכז כאן יותר ויותר מהונו. האי הציע לו תושבות והפך לביתם של כמה מיועציו הקרובים ביותר.

כעת, נמצאים גורמים רשמיים באי ג'רזי בעימות מוזר עם אחד הלקוחות המוכרים ביותר שלהם. בחודש שעבר, הקפיאו יותר מ־7 מיליארד דולר בנכסים שאמרו שהם קשורים לאברמוביץ', כחלק מסנקציות כלכליות גורפות שהוטלו עליו ועל עשרות רוסים עשירים אחרים על ידי ממשלות המערב בתגובה לפלישה הרוסית לאוקראינה. פקידים בכירים בג'רזי הלכו צעד קדימה: הם פתחו בחקירה ראשונית נרחבת איך אברמוביץ' רכש את חברות הנפט ברוסיה של שנות ה־90 שלאחר נפילת ברית המועצות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. החקירה בודקת גם אם אחד משותפיו העסקיים עזר למיליארדר לחמוק מסנקציות בבריטניה, כך אמרו אותם אנשים.

החקירה בג'רזי, עליה דווח לראשונה ביום שלישי על ידי הוול סטריט ג'ורנל, נמצאת בשלביה המוקדמים ועדיין לא הגיעה לשלב בו היא הופכת לחקירה רשמית. הרשויות עדיין לא פרסמו שום האשמה קונקרטית.

אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת

האי ג'רזי, שממוקם מול חופיה הצפוניים של צרפת, נהנה משליטה עצמית, אם כי המלכה הבריטית נחשבת באופן רשמי לראשת המדינה. האי הציורי קרוב יותר לצרפת מאשר לאנגליה והוא פופולרי אצל תיירים הנוסעים ליום אחד וכן בגלל המיסים הנמוכים והפרות ותפוחי האדמה הקרויים על שמו.

כמות הנכסים שמחזיק אברמוביץ' בג'רזי הפתיעה רבים, והכריחה את הממשלה להגן על החיזור שלה אחריו. "בדיוק בצד השני של אירופה, במבט לאחור, היו מקבלים החלטות אחרות", אמר איאן גורסט, השר של ג'רזי ליחסי חוץ ושירותים פיננסיים, שהתראיין ממשרד בבירת האי סנט הילייר. "אבל בזמנו, אנשים פרטיים רוסים ואוליגרכים השקיעו וקיבלו תושבות ברחבי אירופה, בדיוק כפי שהיה כאן".

התפקיד הפיננסי הגדול של ג'רזי מתחיל את דרכו באנומליה היסטורית מהמאה ה־13, כשהאי נשבע אמונים לבית המלוכה הבריטי אך מעולם לא נכלל באופן רשמי במה שהפך לממלכה המאוחדת. זה הותיר את האי לקבוע חוקים לעצמו, בזמן שנהנה מגישה מועדפת לבריטניה, כולל נסיעה ללא דרכון.

הכלכלה החקלאית ברובה של האי נטתה לכיוון הפיננסי מאז שנות ה־70, כשהבריטים ואחרים החלו להחנות באי נכסים על מנת להימנע מהמיסים הגבוהים יותר בבריטניה. היום, הכספים המנותבים דרך האי שגודלו 120 קמ"ר מגיעים לכ־1.7 טריליון דולר בנכסים, כך נכתב בדו"ח של הגוף התעשייתי Jersey Finance. התעשייה הפיננסית באי אחראית היום ל־40% מהכלכלה שלו.

כשחוקים נגד העלמת מס התקשחו בבריטניה ובאירופה, היה צריך ג'רזי לחפש לקוחות ממקומות רחוקים יותר. אברמוביץ' הפך לאחד הדגים השמנים ביותר שעלו ברשת.

האוליגרך בנה את חברת הנפט הרוסית Sibneft בשנות ה־90, כשרכש אותה מהמדינה הרוסית בהליך הפרטה שנוי במחלוקת. ב־2005, מכר אברמוביץ' את החלק שלו ב־Sibneft לחברת הגז הרוסית בבעלות המדינה גזפרום, תמורת יותר מ־13 מיליארד דולר. עורכי דינו של אברמוביץ' הכחישו בעבר שהייתה שחיתות כלשהי בעסקה לרכישת Sibneft.

ב­־2001, חברת השקעות בשם Milhouse Capital נוצרה על מנת לנהל את ההשקעות של אברמוביץ', כשיצא למסע קניות כלל עולמי.

ב-2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי

בימים המוקדמים ביותר כאיש עסקים בינלאומי, בסוף שנות ה־90, החזיק אברמוביץ נכסים שלו ושל בני משפחתו ראשית במוסד בליכטנשטיין ואחר כך דרך קרן בקפריסין, כך נכתב בדיווחים ומסמכים משפטיים בבריטניה. יועציו אחר כך נעו לכיוון קונסולידציה של ההון שלו כדי לשפר את ניהולו, כך אמרו אנשים המכירים את הסידור.

חוץ מהמיסים הנמוכים, ג'רזי הייתה אטרקטיבית בגלל המוניטין שלה בתור אי שהרגולציה בו טובה ובגלל קרבתו לבריטניה, כך אומרים אנשים המכירים את העניינים הפיננסיים של אברמוביץ'. זה הקל על השקעות בחברות מערביות ונכסים דרך האי בלי להדליק נורות אזהרה אצל הצדדים האחרים לעסקאות, אמרו האנשים.

Zedra Trust Company, חברה המספקת שירותים ומחזיקה משרד ברחוב שקט בסנט הילייר מול פיצרייה, עזרה להקים ולנהל תריסר או יותר חברות ונאמנויות הקשורות לאוליגרך, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי. בהודעה מ־Zedra נמסר שהחברה נצמדת לכללי הסנקציות.

ב־2016, Zedra קנתה חברת נאמנות מבנק ברקלייס וירשה עם הרכישה את אבמרמוביץ' כלקוח, כך אמר אדם הקרוב לחברה ולדיווחים התאגידיים באי מן (Isle of Man). החברה Millhouse Capital הקימה משרד בג'רזי ב־2016 וכמה חברות הקשורות לאברמוביץ עשו רילוקיישן לג'רזי מאיי הבתולה בחודשים שלאחר מכן, כך ניתן ללמוד מדיווחים לרגולטור הפיננסי של ג'רזי.

עושרו של אברמוביץ' היה נתון לבדיקות קפדניות בג'רזי, והוא לא היה נתון אז לסנקציות משום סוג, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא. עוד דבר שהוסיף למוניטין: אברמוביץ' היה בעלי מועדון הכדורגל צ'לסי והייתה לו וויזה בריטית, אמר גורסט, השר המקומי.

ב־2018, ממשלת ג'רזי הציעה לאברמוביץ' תושבות על האי, וזה גרם לאי נחת בקרב חלק מהתושבים.

"לא היה כל כך עניין מוסרי לגבי אברמוביץ'", אמר קירסטן מורל, עוזר שר לפיתוח כלכלי באי. "זה היה עניין ביטחוני". באותה שנה מרגל רוסי לשעבר הורעל בדרום אנגליה, במה שהממשלה הבריטית הגדירה כהתקפה שתוזמרה בידי הקרמלין.

"זה מקום קטן, אי קטן", אמר מורל. "האם באמת רוצים מישהו כל כך בולט?" בסופו של דבר אמברמוביץ' לא התגורר בג'רזי.

אבל זה לא עצר שותפים עסקיים שלו מלהקים באי נוכחות. יוג'ין טננבאום, רואה חשבון קנדי שעבד מקרוב עם אברמוביץ', קבע מגוריו בג'רזי, כך ניתן ללמוד מדיווחים בריטיים. משרד קטן של עובדים באי ניהלו את השקעותיו של אברמוביץ', כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

"אכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי"

ב־2020, אברמוביץ' העביר הלוואה של 1.9 מיליארד דולר לקבוצת הכדורגל שלו צ'לסי לאחת מהחברות בג'רזי, לאחר שהעביר את החברה הבריטית מאיי הבתולה שנתנה את ההלוואה לג'רזי, כך מראים דיווחים בבריטניה ובג'רזי. חברות המחזיקות בנכסים של אברמוביץ', כולל מסוקים ויאכטה יוקרתית, רשומות בג'רזי, כך ניתן לראות בדיווחים באי ואושר על ידי אנשים המכירים את הנושא.

ממשלת ג'רזי מצייתת לחוקי הסנקציות של בריטניה. זמן קצר אחרי הפלישה הרוסית לאוקראינה, בריטניה הטילה סנקציות על אברמוביץ' בטענה שהוא מקורב לנשיא רוסיה ולדימיר פוטין. גם על טננבאום הוטלו סנקציות. בג'רזי פעלו באופן דומה והקפיאו נכסים הקשורים לאיש העסקים הרוסי.

עסקה אחת לאחר הפלישה הרוסית משכה את תשומת לב הרשויות וכעת חוקרים אם השלמתה הפרה את הסנקציות, כך אמרו אנשים המכירים את הנושא.

זמן קצר לאחר שרוסיה פלשה לאוקראינה, מראים דיווחים בריטיים שטננבאום רכש את Ervington Instruments, מכשיר השקעות שבעבר היה קשור לאברמוביץ', דרך חברה הרשומה בג'רזי, Heathville Investments. מאוחר יותר הודיעה הממשלה הבריטית שטננבאום הוא כבר לא בעלי Ervington.

מאז אמר טננבאום שהרכישה מעולם לא הושלמה והוא מכחיש שהוא מחזיק נכסים השייכים לאברמוביץ'.

גורסט אמר שאכיפה טובה של החוק תגן על המוניטין של ג'רזי. "אתה פשוט מוודא שיש לך ההליך הראוי כדי להתמודד עם מה שאתה מגלה שהוא פעילות פלילית", אמר.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

חמאס: "קיבלנו את ההצעה של ישראל להפסקת אש - נבחן אותה ונעביר את תשובתנו"

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר