גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחירי הסחורות החקלאיות עולים, ואלו החברות הישראליות שעושות מזה כסף

בזמן שהמלחמה בין רוסיה לאוקראינה משבשת את אספקת הסחורות החקלאיות ומאיימת במחסור עולמי, שתי חברות ענק מישראל, איי.סי.אל (דשנים) ואדמה (חומרי הדברה), מדווחות על תוצאות עסקיות חסרות תקדים ● המשקיעים במניותיהן לא נותרים אדישים

קומביין מעמיס משאית חיטה בשדה באזור קייב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko
קומביין מעמיס משאית חיטה בשדה באזור קייב / צילום: Reuters, Valentyn Ogirenko

מחירי הסחורות החקלאיות רושמים עליות מחירים חדות בשנתיים האחרונות, ובראשם החיטה שמחירה זינק בחודש פברואר בעשרות אחוזים בעקבות פלישת רוסיה לאוקראינה. שתי המדינות הן יצואניות גדולות של חיטה, ומלחמה ביניהן משבשת את אספקת החיטה בעולם ומאיימת ליצור מחסור עולמי.

בסוף השבוע למשל, הודיעה ממשלת הודו על הפסקת יצוא חיטה מהמדינה באופן מיידי, לנוכח הזינוק הפתאומי במחירי החיטה העולמיים. הודו היא יצרנית החיטה השנייה בגודלה בעולם והחלטתה מיועדת למתן את האינפלציה המתפתחת במדינה.

הודו אומנם פרסמה שני סייגים, ולפיהם יצוא יאושר על בסיס הרשאה של הממשלה המקומית למדינות אחרות כדי לענות על צורכי הביטחון התזונתי שלהן, או לחילופין במקרים שבהם כבר ניתן אשראי דוקומנטרי בלתי חוזר לקראת ביצוע עסקת המכירה. עם זאת, ההודעה הובילה ללחץ נוסף בבורסות הסחורות כאשר החוזים העתידיים על מחירי החיטה, שיקפו זינוק של 91% בשנה האחרונה ושל 49% מתחילת 2022.

עליית מחירי הסחורות החקלאיות, מגדילה את לחצי האינפלציה בעולם כולו אולם גם מגדילה את הכנסות החקלאים ומאפשרת להם להרחיב את השקעותיהם במוצרים תומכים. בין השאר, מדובר בשני תחומי מוצרים המיועדים להגדיל את התפוקה החקלאית: דשנים וחומרי הדברה.

שתי החברות הישראליות הפועלות בתחומים אלו, יצרנית הדשנים איי.סי.אל גרופ (לשעבר כימיקלים לישראל) ויצרנית חומרי ההדברה אדמה (לשעבר מכתשים-אגן). השתיים, חברות הגדולות בעולם בתחומן, נהנו ברבעון הראשון של 2022 ממגמות אלו והציגו תוצאות כספיות מצוינות. התוצאות הללו תורגמו לעליות חדות במניותיהן, וזאת בניגוד למגמה הכללית בבורסות העולם.

 

איי.סי.אל גרופ (ICL) למשל, נסחרת כיום בבורסה בת"א לפי שווי של כ-50 מיליארד שקל (14.7 מיליארד דולר), לאחר שמנייתה זינקה בכ-32% מתחילת 2022. אדמה נסחרת בבורסת שנזן הסינית לפי שווי של 23.8 מיליארד יואן (3.5 מיליארד דולר), לאחר שמנייתה טיפסה ב-28% מתחילת השנה.

איי.סי. אל: "צמיחה חזקה במגזר האשלג"

בשבוע שעבר דיווחה איי.סי.אל , שבשליטת קבוצת החברה לישראל של עידן עופר, כי סיימה את הרבעון הראשון של 2022 עם עלייה של 67% במכירות ל-2.52 מיליארד דולר, צמיחה של 388% ברווח התפעולי ל-902 מיליון דולר וזינוק של 368% ברווח הנקי ל-632 מיליון דולר. בנטרול השפעות חד-פעמיות, צמח הרווח התפעולי המתואם ברבעון הראשון ב-376% ל-880 מיליון דולר, ואילו הרווח הנקי המתואם זינק ב-354% ל-613 מיליון דולר.

 

הנהלת איי.סי.אל הדגישה כי התוצאות הרבעוניות של החברה המשיכו לבטא את תוצאות התמקדותה האסטרטגית ארוכת הטווח בפתרונות מיוחדים ומהרחבת העסקים עם לקוחותיה, וזכו לחיזוק משמעותי מעלייה ניכרת במחירי הסחורות. "הביצועים החזקים נתמכו בעלייה בביקוש למוצרי החברה ומחירים גבוהים יותר במרבית השווקים, על אף עלויות גבוהות יותר של חומרי גלם ואתגרים גלובליים בשרשרת האספקה", ציינה ההנהלה.

"איי.סי.אל הציגה תוצאות שיא, על אף אי הוודאות הגלובלית, ומינפה את גמישותה ופעילותה המגוונת לנוכח האתגרים הנמשכים בשרשרת האספקה. פעם נוספת, כל פעילויות המוצרים המיוחדים של החברה רשמו שיאים חדשים בתוצאות הרבעוניות, כאשר ארבע החטיבות העסקיות שלנו תרמו לצמיחה המשמעותית ושיאים חדשים של כל הזמנים במכירות וב-EBITDA", מסר רביב צולר, מנכ"ל איי.סי.אל.

רביב צולר / צילום: נטלי כהן-קדוש

צולר הוסיף, כי "השיבושים שנגרמו עקב מגפת הקורונה, הסנקציות והשפעות הפלישה הרוסית לאוקראינה, השפיעו באופן קיצוני על המגמות בשווקים ועשויים להמשיך ולהשפיע משמעותית על שווקי החקלאות, המזון והתעשייה הגלובליים בטווח הקרוב". את הצמיחה החזקה ביותר רשם מגזר האשלג, המשמש בעיקר לדישון.

מכירות האשלג של איי.סי.אל הסתכמו ברבעון הראשון ב-795 מיליון דולר ושיקפו צמיחה של 128% בהשוואה לרבעון הראשון של 2021. בחברה הדגישו כי המחיר הממוצע לטון אשלג (הנגזר ממכירות אלו) עמד ברבעון הראשון על 601 דולר לטון, ושיקף עלייה של 134% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, כאשר המחירים המשיכו לעלות, על רקע קשיים גלובליים בזמינות דשנים אשר הואצו עקב המלחמה באוקראינה.

לגידול במכירות תרמה עליית מחירים על רקע מגבלות ייצור של יצרנים מתחרים, לצד התאוששות הביקוש העולמי בשוקי הקצה. בזכות עליית המחירים והצמיחה בהכנסות, זינק ה-EBITDA (רווח תפעולי לפני פחת והפחתות) של מגזר האשלג ברבעון הראשון ב-626% ל-450 מיליון דולר.

בחברה ציינו את עליית מחירי הדגנים בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, כאשר מחירי התירס עלו ב-27.2%, האורז ב-10.0%, פולי הסויה ב-28.7% והחיטה ב-38.4%, וזאת עקב המשך השיבושים בשרשרת אספקת המזון ומצב המלחמה באוקראינה. על רק המחירים הגבוהים, חתמה איי.סי.אל ברבעון הראשון על הסכמי מסגרת עם לקוחות בהודו ובסין, לאספקת 1.3 מיליון טון אשלג במהלך 2022 במחיר של 590 דולר לטון, אשר ישמר שיעורי צמיחה גבוהים גם בהמשך השנה.

משאית להובלת אשלג / צילום: יח''צ כיל

מכירות הפוספטים, שמשמשים גם הם בין השאר לדשנים, צמחו ברבעון הראשון בשיעור חד של 59% לשיא של 798 מיליון דולר, בזכות ביקושים גבוהים ועליות מחירים. גם במגזר הפתרונות החדשניים לחקלאות, הכולל למשל דשנים מיוחדים, נרשמה צמיחה חדה של 66% במכירות לשיא של 566 מיליון דולר.

"המגמה הנוכחית בשוק הדשנים נתמכה בעלייה במחירי הסחורות הקשורה לפלישה הרוסית לאוקראינה - שתי שחקניות מרכזיות בשרשראות האספקה של סחורות ומזון - בעוד מחירי חומרי הגלם עלו והקשיים בשרשרת האספקה נמשכו", הדגישה איי.סי.אל. מנגד, הדגישה החברה את העליות במחירי חומרי הגלם והאתגרים הלוגיסטיים, כגורמים המאתגרים את פעילות החברות בתקופה הנוכחית.

אדמה: "זינוק בביקוש למוצרי הדברה"

חברת אדמה, שנמצאת בשליטת תאגיד חומרי ההדברה והזרעים השוויצרי סינג'נטה, שבבעלות כמצ'יינה הסינית, מייצרת קוטלי עשבים וקוטלי חרקים ומזיקים. החברה הציגה ברבעון הראשון צמיחה של 28% במכירות ל-1.42 מיליארד דולר. לצמיחה במכירות תרמו העלאת מחירים משמעותית של כ-18%, וצמיחה כמותית של כ-14%, הכוללת גם את תרומתן של חברות שנרכשו לאחרונה.

עוד כללו נתוני הרבעון הראשון צמיחה של 90% ברווח התפעולי ל-124 מיליון דולר וזינוק של 193% ברווח הנקי ל-67 מיליון דולר. בנטרול הוצאות שאינן תפעוליות וברובן אינן במזומן, צמח הרווח התפעולי המתואם ב-35% ל-133 מיליון דולר ואילו הרווח הנקי המתואם טיפס ב-44% ל-75 מיליון דולר.

מנכ"ל אדמה, איגנסיו דומינגז, הדגיש בעקבות פרסום הדוחות כי "התחלנו את השנה עם ביצועים חזקים ביותר הודות להמשך צמיחה כמותית לצד העלאת מחירים. בשנתיים האחרונות ראינו זינוק משמעותי בביקוש למוצרים להגנת הצומח, כתוצאה מעלייה במחירי הסחורות החקלאיות ורווחיות החקלאים.

"בימים אלה, אנו זוכים לתזכורת נוספת לכך שהגנת הצומח היא מרכיב חיוני בהבטחת הביטחון התזונתי הגלובלי. חוסר הוודאות לגבי אספקת תשומות חקלאיות מאוקראינה ורוסיה, כמו דשנים, וכן אספקת תוצרת חקלאית כגון חיטה, שעורה וחמניות, הגבירו את החששות באשר לביטחון התזונתי בעולם".

חייל אוקראיני בשדה חקלאי סמוך לקייב / צילום: Shutterstock

לדברי דומינגז, "תופעה זו מעודדת ייצור חקלאי באזורים נוספים, ומחריפה את קשיי האספקה הגלובליים, המאתגרים ממילא, ביחס לכלל התשומות החקלאיות". באופן כללי, מציינת הנהלת אדמה כי ברבעון הראשון של שנת 2022, מחירי הסחורות החקלאיות עלו באופן חד עקב חששות לגבי היצע, בעיקר כתוצאה מהמשבר האוקראיני-רוסי, וכן כתוצאה מהיובש המתמשך בחלקים מדרום אמריקה.

להערכת הנהלת החברה, "המחירים צפויים להישאר גבוהים לאורך כל שנת 2022, מה שצפוי לתמרץ שנה נוספת של גידול בשטחי הזריעה הגלובליים. עקב כך, הביקושים למוצרים להגנת הצומח ממשיכים להיות חזקים בעולם, בעוד החקלאים שואפים למקסם את היבול בסביבת מחירים גבוהה לסחורות חקלאיות.

"החקלאים ממשיכים להתמודד עם עלויות ייצור גבוהות יותר, בעיקר עקב עליית מחירי הדשנים, כתוצאה משיבושי אספקה ואילוצי זמינות הנובעים מהמשבר האוקראיני-רוסי. על אף זאת, הפעילות החקלאית ממשיכה להיות רווחית ביותר ברוב האזורים".

אי ודאות ועילות מחירי אנרגיה ולוגיסטיקה

הן איי.סי אל והן אדמה נדרשות כאמור להתמודד כיום עם רמת עלויות גבוהה, שהתחילה בשנת 2021 ונמשכת אל תוך 2022. מדובר בעיקר בעליית מחירי האנרגיה הגלובליים ובעלויות הלוגיסטיקה הגלובליות, אשר לדברי הנהלת אדמה שבו לעלות לאחרונה, כתוצאה מהעלייה במחירי הנפט בשעה שזמינות ההובלה של השילוח היבשתי והימי ממשיכה להיות מוגבלת.

עוד מציינת הנהלת אדמה, כי "על אף הקלה מסוימת בעלויות הרכש של חומרי גלם, חומרי ביניים וחומרים פעילים בסין במהלך הרבעון, ככלל, המחירים צפויים להישאר גבוהים, ואף תיתכן עלייה נוספת עקב שיבושים בייצור וקשיי היצע בסין בעקבות השפעות הקורונה במדינה. הביקוש הגלובלי העז למוצרים להגנת הצומח, לצד מחירי האנרגיה הגבוהים, עלולים להפעיל לחץ נוסף כלפי מעלה על עלויות הרכש האמורות. בנוסף, זמינותם של חומרי ביניים מסוימים נתונה עתה לחוסר וודאות, היות שמחירי האנרגיה הגבוהים יותר צמצמו את הכדאיות הכלכליות של ייצורם והביאו לזינוק במחיריהם", היא מסבירה.

עוד כתבות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

"מעטים עמדו לצידי": איך נראים החיים של סטודנט ישראלי בארה"ב

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; קוואלקום מזנקת במסחר המוקדם לאחר הדוחות

הדאקס נסחר סביב רמות הבסיס ● הניקיי ירד ב-0.1% ● בסין לא התקיים מסחר לרגל יום הפועלים ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר? לפי בית המשפט, התשובה היא לא

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואין ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע בצה"ל, והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע שהאישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע שפנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שניה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תחשב כ"הכנסה ראשונה"

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי