גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד העונג הבא: מה קורה למוח כשצופים בטיקטוק?

"זה כאילו שנתנו לילדים לחיות בתוך חנות ממתקים ועכשיו אומרים להם להתעלם מכל הסוכריות ולאכול צלחת ירקות" ● מדוע טיקטוק ממכרת יותר מאשר כל רשת חברתית אחרת, מה עושה הזרם הבלתי נגמר של עונג מיידי למוח של ילדים, ואיך בכל זאת אפשר לצמצם את הנזקים ולשפר את הקשב שלהם?

מה עושה טיקטוק למוח של הילדים שלכם / צילום: Shutterstock
מה עושה טיקטוק למוח של הילדים שלכם / צילום: Shutterstock

זוכרים את הימים הטובים בהם ילדים רק ישבו וראו יוטיוב כל היום? היום, כשהם צופים בסרטוני טיקטוק של 15 שניות, התכנים של יוטיוב נדמים לנו איכותיים כמו סרטים תיעודיים.

הורים רבים מדווחים כי ילדיהם כבר לא יכולים לצפות בסרטים באורך מלא כי אלה איטיים מדי עבורם. אחרים אומרים כי הילדים שלהם מתקשים להתרכז בשיעורי הבית. ולקרוא ספר? תשכחו מזה.

אז מה קורה למוח של הילדים שלנו? "כאשר מסתכלים על המגמות המתחזקות בצריכת תקשורת, על המולטיטסקינג ברשתות החברתיות ועל שיעור מקרי ה־ADHD בקרב צעירים, אי אפשר שלא להגיע למסקנה שיש פגיעה בקשב", אומר קארל מארסי, פסיכיאטר בבית החולים מסצ'וסטס ג'נרל בבוסטון.

אמנם הקשר בין צריכת זמן מסך ואבחנה של מקרי ADHD (הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות) בקרב ילדים עדיין נתון לוויכוח, משום שגורמים רבים יכולים להיות קשורים לעלייה העקבית בכמות המקרים המאובחנים. אבל אפילו הורים שילדיהם לא מאובחנים באופן רשמי, אומרים כי הם מבחינים בכך שדעת ילדיהם מוסחת בקלות רבה יותר.

הבעיה: מנגנון ההמלצות המותאמות אישית

מחקר חדש מאשש את התחושה הזו ולפיו צפייה בסרטונים קצרים בקצב מהיר מקשה על ילדים לעסוק בפעילויות שאינן מציעות סיפוק מיידי ומתמשך. המחקר שנערך באוניברסיטת ג'ה־ג'יאנג (ZheJiang) הוא אחד הבודדים שבחנו באופן ספציפי את ההשפעות של סרטונים נוסח טיקטוק על המוח והוא התמקד בבחינת השפעות האלגוריתם של אפליקציית Douyin, המקבילה הסינית של טיקטוק והשייכת לאותה חברת אם, בייטדאנס. המחקר הראה שמנגנון ההמלצות המותאם אישית של האפליקציה מפעיל את אזורי התגמול במוח יותר מאשר סרטונים כלליים המוצגים למשתמשים חדשים. (הערת המתרגם: הכוונה באזורי התגמול למכלול המבנים והמסלולים העצביים במוח שיוצרים תחושה של עונג בתגובה לגירויים מסוימים).

סריקות מוח של תלמידי מכללות סינים הראו שהאזורים הקשורים בהתמכרות מופעלים באופן מוגבר אצל מי שצפו בסרטונים מותאמים אישית. המחקר מצא גם שחלק מהנסיינים התקשו להחליט להפסיק לצפות: "אנחנו מעריכים שאנשים שיש להם פחות יכולת שליטה עצמית מתקשים יותר להסיט את תשומת הלב מגירוי וידאו מועדף", כתבו החוקרים.

תחקיר הוול סטריט ג'ורנל משנה שעברה העלה כי האלגוריתם של טיקטוק מסיק מה משתמשים אוהבים על בסיס הזמן שהם מקדישים לכל סרטון, ואז מגיש להם עוד מאותו דבר. בטיקטוק אמרו שכיום החברה מפתחת דרכים לגוון את הסרטונים שהאלגוריתם שלה מציע לצופים.

טיקטוק. במסגרת עבודתה, פרייזר נאלצה לצפות בסרטונים של תקיפה מינית, רצח עם, ירי המוני, התעללות מינית בילדים, קניבליזם ופגיעה בבעלי חיים / צילום: Shutterstock, XanderSt

דוברת החברה אמרה כי הם היו רוצים שהמשתמשים הצעירים יפתחו הרגלים דיגיטליים חיוביים כבר בשלב מוקדם ושלאחרונה החברה עשתה כמה שינויים שנועדו לצמצם שימוש ממושך באפליקציה. לדוגמא, טיקטוק לא מאפשרת למשתמשים בני 13 עד 15 לקבל הודעות פוש אחרי תשע בערב. האפליקציה גם מזכירה למשתמשים מעת לעת לעשות הפסקה, לצאת החוצה או ללכת לאכול משהו.

כמובן שטיקטוק לא לבד: לילדים קשה להתנתק גם מסרטונים ביוטיוב, וגוגל עשתה כמה שינויים על מנת לעזור להגביל את השימוש בה, כולל כיבוי האפשרות לנגינה אוטומטית כברירת מחדל בכל החשבונות של משתמשים בני פחות מ־18.

המורכבות: קליפת המוח המגנה עוד מתפתחת

כשילדים עושים דברים המצריכים ריכוז ממושך, כמו קריאה או פתרון חידות מתמטיות, הם מפעילים תשומת לב מכוונת. הפונקציה הזו מתחילה בקליפת המוח הקדם־מצחית (prefrontal cortex), החלק במוח האחראי על קבלת החלטות ושליטה בעכבות.
"תשומת לב מכוונת היא היכולת לחסום הסחות דעת ולשמר את הריכוז או להעביר את הריכוז לתחום אחר לפי הצורך. הדבר מצריך כישורים ברמה גבוהה יותר כמו תכנון ושמירה על עדיפויות שונות", אמר מייקל מנוס, מנהל קליני במרכז לקשב ולמידה במרפאת הילדים של קליבלנד.

לילדים באופן כללי קשה יותר לעשות דברים ולהניח את שלטי משחקי הווידאו - בגלל שקליפת המוח הקדם־מצחית לא מפסיקה להתפתח עד גיל 25. מנוס אמר שהסביבה המשתנה תדירות של טיקטוק לא מצריכה תשומת לב ממושכת. "אם מוחות של ילדים מתרגלים לשינויים בלתי פוסקים, יהיה קשה למוח להסתגל לפעילות לא דיגיטלית שבה הדברים לא זזים כל כך מהר", אמר.

כיום טיקטוק מאפשרת למשתמשים לעשות סרטונים באורך 10 דקות, לעומת המקסימום הקודם, 3 דקות, והזמן המקסימלי כשהושקה האפליקציה - 60 שניות.
"בעולם של חטיפים דיגיטליים מהירים הצופה מקבל מכה מהירה ועוד מכה מהירה - וברגע שאלה נגמרות הוא צריך לקבל החלטה", אומר מארסי ממסצ'וסטס ג'נרל, שכתב את הספר 'מחווטים: הגנה על המוח בעידן הדיגיטלי': "ככל שקליפת המוח הקדם־מצחית מפותחת יותר, כך קל יהיה יותר לקבל החלטות טובות יותר".

הסכנה: פגיעה ביכולת לעבד מידע פחות מענג

דופמין הוא חומר כימי המתפקד גם כהורמון וגם כמוליך עצבי שמשתחרר במוח כשהוא מצפה לתגמול. הצפה של דופמין מחזקת את הדחף לדברים מענגים, בין אם מדובר בארוחה טעימה, מנת סם או סרטון טיקטוק מצחיק.

"טיקטוק הוא מכונת דופמין", אומר ג'ון האטון, רופא ילדים ומנהל המרכז לקריאה וגילוי האוריינות בבית החולים לילדים בסינסינטי. "אם אתה רוצה שילדים ישימו לב, אתה צריך שהם יתרגלו שמירה על תשומת הלב".

חוקרים נמצאים רק בתחילת הדרך במחקרים ארוכי טווח על ההשפעה שיש לתקשורת דיגיטלית על מוחות של ילדים. המכון הלאומי לבריאות מממן מחקר של כמעט 12 אלף בני נוער עד שיתבגרו כדי לבחון את ההשפעה של חוויות ילדות רבות - מרשתות חברתיות ועד עישון - על ההתפתחות הקוגניטיבית.

החוקרים במחקר מתמקדים בהשפעה שיש לאפליקציות מסוימות על התפתחות מוח אצל ילדים. התוצאות עוד לא פורסמו. בוני נייגל, אחת החוקרות במחקר ופרופסור לפסיכיאטריה, מדע עצבי והתנהגות באוניברסיטת הבריאות והמדע של אורגון, אמרה שהיא חוזה שיגלו שכשמוח צעיר מעבד מידע מתגמל באופן מתמשך ומהיר, יימצא כי יכולתו לעבד מידע איטי יותר ופחות מתגמל "משתנה או נפגעת".

כשהמדיה הופכת למהירה יותר ומרגשת יותר, היא מתנגשת במציאויות של העולם הלא דיגיטלי ובציפיות ההורים. "זה כאילו שנתנו לילדים לחיות בחנות ממתקים ועכשיו אנחנו אומרים להם להתעלם מכל הסוכריות ולאכול צלחת ירקות", אמר ג'יימס וויליאמס, אתיקן טכנולוגיה ומחבר הספר 'צאו לנו מהאור: חירות והתנגדות בכלכלת תשומת הלב'. "יש לנו זרם בלתי נגמר של עונג מיידי שהוא חסר תקדים בהיסטוריה האנושית".

הפתרונות: 4 דרכים לצמצם נזקים

הורים וילדים יכולים לנקוט צעדים כדי להגדיל את תשומת הלב, אבל הדבר כרוך במאמץ, אומרים המומחים.

1. החליפו זמן מסך בזמן אמיתי. התעמלות ומשחק הן מהדרכים הטובות ביותר לטיפוח תשומת הלב בזמן הילדות, כך אומר יוהאן הארי, מחבר 'ריכוז גנוב: למה אתה לא מצליח להיות מרוכז - ואיך לחשוב לעומק שוב'. הקדשת הזמן אחרי הלימודים ובסוף השבוע לספורט, מפגשי משחק, טיולים משפחתיים או טיולים לפארק תעזור למקד את המוח. "מניעת טכנולוגיה מילדים לא עובדת, אבל הקטנת צריכתה ובמקביל בניית הרגלים אחרים, כמו התעמלות ומשחק בחוץ, כן עובדת", אומר הארי.

2. התאמנו על איפוק. המוח של ילדכם לא ירצה באופן טבעי להניח בצד מכשיר שמספק לו בידור, אומרת נייגל. "כשאתם מתאמנים על להפסיק, זה מחזק את הקשרים במוח שיעזרו לכם להפסיק בפעם הבאה". יש כמה דרכים לעשות זאת, כמו לקבוע זמנים קבועים כל יום שבהם לא משתמשים בטכנולוגיה - למשל בזמן ארוחת הערב - ועל ידי קביעת מגבלת זמן לישיבות מול המסך.

3. השתמשו בכלי הטכנולוגיה עצמה. לטיקטוק יש הגדרה לניהול זמן מסך שמאפשרת למשתמשים להגביל את השימוש שלהם באפליקציה. הורים יכולים לקבוע מגבלת זמן מסך לילדים שלהם על ידי שיוך והצמדת חשבונות (family pairing), המאפשרים להורים לקשר את חשבון הילדים לזה שלהם. יוטיוב מאפשרת להורים לקבוע מגבלות זמן לילדים קטנים יותר. עבור ילדים המשתמשים באפליקציית יוטיוב הרגילה, הורים יכולים ליצור חשבונות מפוקחים על ידי שימוש ב־Google Family Link, על מנת לנהל זמן מסך, לקבוע זמנים לתזכורות לעשות הפסקה ולנהל תוכן המותאם לגיל הגולשים. הורים יכולים גם לקבוע מגבלת זמן על אפליקציות ספציפיות גם ישירות מההגדרות של מכשירי אפל ואנדרואיד. וכמובן שישנן עוד אפליקציות שונות להגנת הורים.

4. הבטיחו שינה טובה. בני נוער סובלים ממחסור בשינה. שינה מספקת חיונית לריכוז ותשומת לב, וזו אולי סיבה לשמור טלפונים ומכשירים אחרים מחוץ לחדר השינה בלילה.

עוד כתבות

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

אזעקות הופעלו בגליל המערבי, צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בלבנון

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים' כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלו מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אפליקציית רייזאפ / צילום: מתוך אתר החברה

בגלל המלחמה: סטארט-אפ הפינטק רייזאפ מפטר מחצית מעובדיו

קצב גיוס הלקוחות לא עמד בציפיות, וגם עלות גיוס לקוח הפכה להיות הרבה יותר גבוהה, ולכן החברה החליטה היום על פיטורי כמחצית מכוח-האדם ● ברייזאפ מדגישים כי בקופתה יש מספיק כסף להמשיך להתנהל, וכי המהלך, שכולל גם שינויים אסטרטגיים, יאפשר להגיע לרווחיות

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

בורסת שנחאי, סין. / צילום: Shutterstock

הבורסות בסין סגורות; הניקיי יורד ב-0.3%

המדדים המרכזיים בארה"ב סגרו את החודש עם ירידות של כ-4% ● היום הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, ואגב כך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס ● לרגל יום הפועלים, רוב הבורסות באירופה סגורות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

היום ישולמו תגמולי המילואים: כמה תקבלו ומי זכאי למענק מיוחד?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו–פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע