גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות פסיקות קודמות: הבנייה באזור תע"ש השרון אושרה

שופטת המחוזי מיכל אגמון-גונן אישרה את הליכי מוסדות התכנון במתחם תע"ש השרון, למרות פסיקות קודמות שבלמו תוכניות בנייה על קרקע מזוהמת ● "אדם, טבע ודין": "המדינה מפרה את החוק בו נקבע שהמזהם צריך לשלם כדי לטפל בזיהום"

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי
תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב, מיכל אגמון-גונן, דחתה הבוקר (ב') את עתירת ארגון הסביבה "אדם, טבע ודין" נגד התוכנית לבניית אלפי יחידות דיור באזור תע"ש השרון (ברמת השרון, הוד השרון והרצליה).

אגמון-גונן מסבירה בפסק הדין כי אישור התוכנית ברמה המתארית אינו פוטר את המדינה לבצע את סקרי הסיכון וטיהור הקרקע בשלבי התכנון הבאים, ומזכירה כי גם הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה קבעה כי תנאי לאישור התוכניות המפורטות יהיה בדיקת הקרקע וטיהורה.

התוכנית לבנייה במתחם תע"ש השרון חלה על שטח של כ-7,430 דונם, כאשר מתחם תע"ש השרון הוא מהמתחמים המזוהמים ביותר בישראל. במשך עשרות שנים, פעילות התעשייה הצבאית גרמה לזיהום כבד של קרקע ומים באזור, בחומרי נפץ ובחומרים מסוכנים לבריאות שהוטמנו בקרקע ושפכים שנוקזו מהמפעלים והוזרמו לקרקע במהלך השנים. הזיהום כולל פסולת מוצקה הנמצאת מעל ומתחת לקרקע, נוזלים שנספגו בה וגזים מסוכנים הכלואים בתת הקרקע. מי התהום גם הם מזוהמים בחומרים מסוכנים. לפי הרשויות עצמן, הזיהום באזור "חריג בהיקפו ובחומרתו", והטיפול בו מחייב השקעה של סכומים גבוהים מאוד.

המדינה מצידה החליטה שלא לנקות את הקרקע לאחר זיהום תע"ש, אלא להניח את התשתית התכנונית והסטטוטורית שתאפשר ליזמים לטפל בזיהום ולפתח את המתחם המפונה באמצעות תוכניות מפורטות שיוכנו בשלב הבא. כך, הוחלט לדחות את ביצוע סקר זיהום הקרקע ולבצע אותו בסמוך לשלבי הטיהור.

לכן, בשנת 201 עתרו לבית המשפט ארגון "אדם, טבע ודין", החברה להגנת הטבע, עיריות רמת השרון והרצליה ועוד נגד החלטת המדינה להקים במתחם כ-23-36 אלף יחידות דיור. העותרים טענו כי ההחלטה התקבלה מבלי שהמדינה מימשה את אחריותה לניקיון המתחם מהזיהום הכבד, גלגלה את האחריות ליזמים, ואף לא ביצעה בדיקה מקיפה בסקרי קרקע של היקף הזיהום בכלל חלקי המתחם. 

העותרות אף טענו כי נפלו פגמים מהותיים בהחלטות ועדת המשנה לערערים והוועדה המחוזית, וכי נוסף על הליקויים הללו, תמהיל ייעוד הקרקע למגורים ולתעשייה יוביל לפגיעה בטבע ובנוף הייחודיים למתחם התוכנית, וכי האזור המתוכנן יסבול מליקויים תחבורתיים חמורים.

"המזהם משלם? במקרה הזה לא"

לדברי עו"ד אלי בן ארי, היועץ המשפטי של "אדם, טבע ודין", "המזהם משלם? במקרה הזה לא. השופטת התעלמה משיקולים משמעותיים של זיהום הקרקע ומי התהום. עמדתנו היא כי יש לפעול על-פי חוק, ועל המדינה לטהר את הקרקע שזיהמה ללא התניה של בנייה במקום. מדובר בשטח בו ערכי טבע רבים ועשרות אלפי עצים, והוא מהווה שריד אחרון לנופי השרון. לכן השאלה הגדולה היא איך מאזנים בין הצורך בשימור חלק משמעותי ככל הניתן מנופים אלה ובין הצורך שאין חולק עליו בתוספת יחידות דיור. נשקול לעתור לבית המשפט העליון. אנחנו לא נוותר, וככל שתהיה לנו עילה משפטית, נמצה אותה עד תום, כפי שעשינו באפולוניה".

ב"אדם, טבע ודין" טוענים כי חוסר המידע בנוגע לזיהום מונע תכנון נאות בשטח, שכן התכנון כולו צריך להסתמך על אזורים שבהם הזיהום נמוך יותר, לעומת אחרים בהם ייתכן כי עדיף יהיה להותיר קרקעות לשיקום ארוך-טווח או לשימושים שאינם מגורים בשל זיהום כבד, שבשלב זה נסתר מן העין.

אחד המנגנונים עליו מסתמכת המדינה הוא מיגון של הבניינים מפני חדירת גזי קרקע. אלא שהסוכנות הפדרלית להגנת הסביבה בארה"ב כבר מצאה כי מיגון כזה אינו הרמטי, וכי הגזים עלולים לחדור בכל זאת דרך צנרת, פתחי ביוב ועוד, ולסכן את בריאות הדיירים. לכן יש חשיבות רבה למידע, שרק סקר זיהום יכול לספק.

לכן, ארגוני הסביבה והעיריות דרשו מבית המשפט היא לבטל את אישור התוכנית ולאפשר לדון בה מחדש רק לאחר השלמת סקר מלא של זיהום הקרקע בשטח התוכנית, סקר עדכני שלם של ערכי הטבע וסקר עצים מלא לגבי עשרות אלפי עצים במתחם. וכמובן, לאחר שיובהר כי בכל מקרה חובת המדינה היא לממן את הטיפול בזיהומים שגרמה, ללא תלות בהיקפי האישור לבנייה בתחומי התוכנית.

השופות אגמון-גונן: הרשויות ביצעו עבודה מקצועית ויסודית

השופטת אגמון-גונן דחתה את הטענות וכתבה בפסק הדין שניתן הבוקר כי היא שוכנעה שהרשויות ביצעו עבודה מקצועית ויסודית, ללא חוסר סבירות, חריגה מסמכות או חוסר תום-לב.

עוד קבעה השופטת כי הרוויית הבנייה מהווה את המסלול העיקרי לשמירה על איזון מרבי בין שטחים פתוחים לבין שטחים לפיתוח, וכי הדרישה לשמר את האזור כפארק מטרופוליני היא חסרת היתכנות מעשית.

באשר לטענה כי מימון סקר הקרקע וטיהור הזיהום צריכים לחול על המדינה, כבעלת הקרקע וכאחראית לזיהום הכבד לאורך שנים בכובעה כבעלת תע"ש, השופטת קבעה כי אין מקום להתערבות בית המשפט, וכך גם לא בעניין החובה להשלים סקר קרקע מלא טרם הפקדת התוכנית, שכן מוסדות התכנון ביצעו עבודת הכנסה יסודית "למעלה מן הנדרש בתוכנית מתארית מסוג זה".

בניגוד למתחם אפולוניה, שם עצר בית המשפט תוכניות בנייה, אגמון-גונן טוענת כי הרשויות מחלקות את מתחם תע"ש ל-8 מתחמי משנה, שלכל אחד מהם תוגש תוכנית מפורטת, מכוחה ניתן יהיה לקבל היתרי בנייה למגורים. בעוד שבאפולוניה המדינה לא ייחסה משקל רב לסקר הסיכונים במועד אישור התוכנית, בתע"ש המוסדות ייחסו לכך משקל רב בתכנון והשקיעו משאבים ומחשבה מעמיקה.

העותרים התייחסו בעתירות שלהם לפסק הדין שקיבל בג"ץ לפני כשנה, שבו ביטל את תוכנית הותמ"ל על מתחם אפולוניה בהרצליה, שבו שכן מפעל של תע"ש בעבר, ושאף בו התגלו זיהומי קרקע, ואולם השופטת אגמון-גונן כתבה בפסק דינה כי יש הבדל בין תוכנית אפולוניה לבין תוכנית תע"ש, ועל כן המקרים שונים.

ניתן לאשר את התוכנית המתארית, אם אם ידוע שהקרקע מזוהמת

תוכנית תע"ש היא תוכנית מתארית שמתווה את העקרונות התכנוניים שינחו את הבנייה בשטח. תוכנית אפולוניה הייתה תוכנית מפורטת ונקודתית, שמכוחה אמורים היו להנפיק היתרי בנייה. לאור זאת השופטת קבעה כי ניתן לאשר את התוכנית המתארית, גם אם ידוע שהקרקע מזוהמת, או שיש בה חסמים אחרים, שכן המתווה להסרת החסמים ולהבטחת טיהור הקרקע ייעשה בעתיד כחלק מהתוכניות המפורטות וכתנאי לאישורן.

עוד הדגישה השופטת את סמיכות הזמנים בין הכנת התוכנית לבין הוצאת היתרי הבנייה מכוחה, והיעדר כל שלב תכנוני ביניהם, שהפכו את ביצוע התסקיר, כמו גם את ביצוע סקר הסיכונים, להכרחיים.

"בענייננו, לא זו בלבד שניתן היה לדחות את ביצועו לשלב התכנון האופרטיבי של התוכניות המפורטות, אלא שראוי היה לעשות כן", כתבה השופטת, וסיכמה כי "ההחלטה לדחות את תסקיר ההשפעה הסביבתית לשלב התכנון של התוכניות המפורטות היא החלטה סבירה וראויה שהתקבלה כדין בהתאם לסמכות מוסדות התכנון. לכן אין בסמכות בית משפט זה להתערב בהחלטות, ודין העתירות גם בהקשר זה להידחות".

השופטת דחתה גם את טענות העותרים כי הוועדה המחוזית לא התחשבה בבעיות התחבורה באזור כשאישרה את התוכנית בעניינו של החוקר שמונה לבדיקת התוכנית ולשמיעת ההתנגדויות לה, זאב עמית ז"ל. העותרים טענו כי הוא היה נתון למצב של ניגוד עניינים, אך השופטת לא קיבלה גם את הטענה הזו.

עם זאת, השופטת לא הטילה הוצאות על הגופים העותרים. "העותרות הן גופים ציבוריים - רשויות מקומיות גובלות ועמותות הפועלות לטובת הציבור - שפעלו כשטובת הציבור לנגד עיניהן. שנית ובעיקר לאור ההתקדמות המשמעותית שנעשתה במהלך ניהול העתירות. הרשויות נענו לרבות 6 מדרישות העותרות בעתירות, מה שהביא לטיוב העבודה התכנוני", כתבה.

עיריית רמת השרון מסרה בתגובה כי "אנו מצרים על ההחלטה ונמשיך למצות את כל ההליכים. לא ייתכן שעל הקרקע הכי מזוהמת במדינה יבנו שכונה של עשרות אלפי יחידות בלי כל תנאים ובלי להבטיח את שלום הציבור. מה שנקבע הבוקר הוא הפקרה מוחלטת של בריאות הציבור, וזה הזמן בו שרת הפנים שביקרה במקום חייבת להתערב ולעצור את התוכנית. רמת השרון, כמו שכנותיה, נמצאת בתנופת בנייה גם ללא השטח המסוכן בתע"ש, וזה חייב להישאר כפארק מטרופוליני".

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד