גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עתירה לבג"ץ: להכריז על אזור התחנה המרכזית בתל אביב כמוכה זיהום אוויר

ארגון אדם, טבע ודין עתר לבג"ץ נגד השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ומשרדה, מפני שלא הפעילו את סמכותם להכריז על התחנה המרכזית בת"א כאזור נפגע זיהום אוויר ● "כל יום בו השרה אינה מפעילה את סמכותה, היא חוטאת לתפקידה ומרוקנת מתוכן את תכליתו של חוק אוויר נקי"

התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock
התחנה המרכזית בתל אביב / צילום: Shutterstock

ארגון אדם, טבע ודין עתר הבוקר (ב') לבג"ץ נגד השרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ומשרדה, מפני שלא הפעילו את סמכותם להכריז על התחנה המרכזית בתל אביב כאזור נפגע זיהום אוויר, כמחויב לפי חוק אוויר נקי. אילו היו עושים זאת, עיריית תל אביב הייתה מחויבת להציג בתוך שישה חודשים תוכנית פעולה כוללנית למניעת זיהום האוויר המסוכן, ממנו סובלים שנים רבות תושבי האזור.

בסוף חודש דצמבר 2021 הכריזה שרת התחבורה מרב מיכאלי כי הגיעה לסיכומים מול ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, לפיהם התחנה המרכזית בעיר תפונה בתוך ארבע שנים. מדובר באכזבה עבור תושבי האזור, שכן רק בחודש אוקטובר הכריזה מיכאלי כי התנה תפונה עד שנת 2023. עד כה אין אף לא הסכם הבנות או החלטות מחייבות בעניין, ולתושבים כלל אין בטוחות שאכן ההכרזות הממשלתיות יהפכו למציאות.

עבור התושבים מדובר במציאות יום-יומית של זיהום כבד. כ-2,500 ישראלים מתים בשנה כתוצאה מזיהום אוויר, מחציתם נפגעי זיהום אוויר שמקורו בסקטור התחבורה. בריכוזי תחבורה משמעותיים, מדובר בזיהום כבר מאוד. 

מפגע סביבתי כרוני

עד כמה מוכה זיהום אוויר אזור התחנה המרכזית בתל אביב? בארגון אדם, טבע ודין מסבירים כי במשך עשרות שנים ניצב בלב שכונת מגורים מפגע סביבתי ובריאותי כרוני, וכי באזור קיים שילוב של ריכוזים גבוהים וחריגים של שני מזהמי אוויר מסוכנים, המגבירים את הפגיעה בבריאות הציבור ובסביבה. "כל יום בו השרה להגנת הסביבה אינה מפעילה את סמכותה, היא חוטאת לתפקידה ומרוקנת מתוכן את תכליתו של חוק אוויר נקי", אומרים באדם, טבע ודין. "ההתחייבויות והניסיונות למגר את מפגע זיהום האוויר החמור על-ידי עיריית תל אביב-יפו נשארו על הנייר בלבד".

לפי נתוני המשרד להגנת הסביבה שפורסמו בשבוע שעבר, בשנת 2021 נרשמו 31 חריגות מסוכנות מהערך הסביבתי היממתי המרבי של חלקיקים נשימיים עדינים באזור. אילו המשרד היה את החריגות לפי ערכי הסביבה של ארגון הבריאות העולמי ולא לפי פרמטרים שקבע, היה מדובר ב-234 חריגות. באופן עקבי, בתחנת ניטור האוויר באזור התחנה המרכזית בלוינסקי נרשמים גם ריכוזי חנקן דו-חמצני גבוהים ביחס לתחנות אחרות בתל אביב ובגוש דן, ואף בהשוואה לתחנות בערים אחרות בישראל.

למרות החריגות המרובות והניטור היומי המוכיח כי תושבי האזור נאלצים לחיות באזור בו זיהום אוויר גבוה ומסוכן, המשרד להגנת הסביבה לא הטיל קנסות כלשהם בגין 31 החריגות אשתקד. בתגובה לפנייתנו בנושא, אמרו במשרד כי "לא ניתנו קנסות בגין החריגות מערכי הסביבה, מכיוון שהזיהום נמדד מחוץ לשטח התחנה, ואין גורם אחד שאחראי לפליטתו. יש חברות אוטובוסים שונות, כלי רכב פרטיים ועוד הפולטים זיהום ברמה מותרת, אך הפליטות המצטברות מהם גורמות לחריגה מערכי הסביבה שנקבעו למזהמים השונים בתקנות".

כלומר, במשרד להגנת הסביבה, מחד, לא יודעים לשים את האצבע המאשימה על גורם כזה או אחר - אך מאידך לא פעלו עד היום כדי להכריז על אזור התחנה המרכזית כאזור מוכה זיהום אוויר, ובכך להוביל לתוכנית מחייבת להפחתת הזיהום.

ראש תחום אוויר ואנרגיה בארגון אדם טבע ודין, ד"ר אריה ונגר, קבע בחוות-דעת שצורפה לעתירה כי באזור התחנה המרכזית בתל אביב מתקיימים כל התנאים בחוק המהווים את הבסיס לחובת המשרד להגנת הסביבה להכריז על האזור כמוכה זיהום אוויר.

בעתירה אף מצוטטת סמנכ"לית תעשיות ורישוי עסקים במשרד, שהבהירה בעצמה עד כמה חמור המפגע בישיבה שהתקיימה בכנסת בחודש דצמבר: "אני מציעה שמי שלא ראה את המפגע הזה במו-עיניו, ילך לראות. הוא יבין מהר מאוד למה הפינוי של התחנה לא יכול להידחות ולו ביום אחד. המנועים והאגזוזים של הדיזל מגיעים ישר למרפסות של האנשים. ואלה האוכלוסיות הכי חלשות ואפילו רגישות בחברה שלנו".

את העתירה כעת מטעם הארגון הגישה עו"ד בר רוזוב.

מתווה חלופי

כאמור, בחודש אוקטובר האחרון הודיעה שרת התחבורה על הסכם מול עיריית תל אביב ורשות מקרקעי ישראל, לפיו התחנה המרכזית תפונה עד 2023, אז מסתיים חוזה הזיכיון מול נצב"א להפעלת אוטובוסים במבנה שמהווה מפגע משמעותי בעבור התושבים ומשתמשי התחבורה הציבורית שנאלצים להיכנס למבנה מוזנח, מטונף ומצחין, כדי לעלות על אוטובוסים ליעדים שונים.

הפתרון הקבוע יהיה הקמת מסוף תחבורתי אחר בסמוך למשרד הרישוי בגבולה הדרומי של תל אביב וליד חולון, אך הקמתו תבוצע לפחות בעוד עשור. בינתיים התוכנית הייתה להסיט את תנועת האוטובוסים למספר מסופים זמניים, אחד מהם במתחם פנורמה שבדרום תל אביב.

אלא שלאחר ההכרזה על ההסכם, עיריית תל אביב טענה כי במקום יש אתר טבע עירוני, ולכן בלתי אפשרי לפנות למתחם את האוטובוסים. במשרד התחבורה זעמו וטענו כי מדובר בבור כורכר מעשה ידי אדם, ודרשו מהעירייה למצוא פתרון. בסופו של דבר נפגשה שרת התחבורה עם חולדאי והתיישרה לאחריה עם טענת העירייה, שעד לאותו רגע במשרד כינו אותה כמקוממת ותהו על מניעיה.

המתווה החלופי שהוסכם בסופו של דבר הוא פינוי חלקי עד לשנת 2023 ופינוי מלא רק בשנת 2027. החשש הוא שאת חלקו השני של הפינוי יסרבו לתקצב ויטענו כי עדיף לחכות כמה שנים להשלמת הפתרון קבע בגבול חולון.

במענה לשאילתא של ח"כ מוסי רז, השרה מיכאלי טענה כי ב-2026 יהיו אוטובוסים חשמליים. אך מחצית האוטובוסים הפעילים הם בין-עירוניים וימשיכו לנסוע על דיזל מזהם. ספק אם יעד הממשלה בר-ביצוע, שכן אוטובוסים חשמליים זקוקים לעמדות הטענה - תוכניות שמקודמות באיחור, וספק אם הן אפשריות בתחנה המרכזית, בשל העומס על מערכת החשמל במקום.

בכל אופן, התושבים חוששים שעיריית תל אביב תחמוק מההסכם החדש כפי שעשתה גם עם ההסכם הקודם. במענה לפנייתו של גדי טונס ממטה המאבק בתחנה המרכזית, בעירייה השיבו כי נערכת עבודה על מסופים חלופיים, ובהם החרש שנמצא בשלבי תכנון מתקדמים, הלוחמים נמצא בשלבי תכנון ראשוניים, ולגבי פנורמה, המסוף המרכזי, "יש עוד עבודת תכנון רבה, ואין לוחות זמנים לסיום העבודות והעברת השירות". 

הליכי אכיפה 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "באזור התחנה המרכזית בתל אביב נמדד זיהום אוויר גבוה ביחס ליתר תחנות ניטור האוויר במטרופולין. התושבים והמבקרים באזור חשופים לזיהום אוויר כרוני ואקוטי אשר מסכן את בריאותם, ולכן על כלל הרשויות הנוגעות בדבר לנקוט את כל הצעדים האפשריים כדי לסיים את המפגע מהר ככל הניתן.

"ברור שמקור זיהום האוויר העיקרי באזור הוא הפעילות האינטנסיבית של אוטובוסים על ציר לוינסקי ובסביבתו ובתוך שטח התחנה המרכזית. המשרד קנס בשנים האחרונות ארבע חברות אוטובוסים בסך כולל של 4.9 מיליון שקל בשל הפרת הוראות לצמצום זיהום אוויר, ומצוי בהליכי אכיפה נגד שתי חברות אוטובוסים נוספות".

עוד כתבות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם