גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דפוס פעולה קבוע? סגן יועמ"ש משרד מבקר המדינה נדרש לחתום על סודיות, סירב - ו"נזכר" באי תקינות

לקראת סיום כתיבת דוח הקורונה ב-2021, מבקר המדינה הנחה את המעטים שעסקו בדוח לחתום על טופס סודיות ● סמוך לכך, סגן היועמ"ש של משרד המבקר, ד"ר יצחק בקר, הוציא מכתב ליועמ"ש המשרד עם כותרת של "חשיפת שחיתויות במשרד מבקר המדינה" ● בקר סירב לפרט על מעשי השחיתות, פנה לתנועה לאיכות השלטון וביקש ממנה לייצגו - אלא שגם התנועה לא קיבלה ממנו מידע על טענותיו מבדיקה שערך גלובס עולה כי זו לא הפעם הראשונה בה בקר פועל כך

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. יש מי שטוען כי יצחק בקר לא השלים עם בחירתו לתפקיד / צילום: ניב קנטור
מבקר המדינה מתניהו אנגלמן. יש מי שטוען כי יצחק בקר לא השלים עם בחירתו לתפקיד / צילום: ניב קנטור

החל מחודש יוני 2021 במשרד מבקר המדינה הייתה עבודה רבה לקראת סיום כתיבת דוח הקורונה, שכידוע מצא פגמים רבים בהתנהלות הממשלה הקודמת. בגלובס פרסמנו אז כי מבקר המדינה קבע כי "המלצות הדרגים המקצועיים במשבר הקורונה לא מומשו" וכי נמצאו כשלים בהסברה. לאור העובדה כי מדובר היה בדוח רגיש תקשורתית, במשרד מבקר המדינה עלה החשש כי חומרים ידלפו החוצה. מבקר המדינה הנחה את מתי המעט שעסקו בדוח לחתום על טופס סודיות שלא לשוחח על הדוח עם אחרים מלבד אלו שחשופים גם כך לממצאים ולנתונים.

תחת הכותרת "הוראת מבקר המדינה בעניין שמירת סודיות למטלה ההתנהלות התקציבית במשבר הקורונה - ניהול המשבר והיערכות לעתיד", התבקשו המורשים לחתום על הטופס. כולם, למעט אחד, הסכימו לחתום על מסמך "שמירת הסוד". סגן היועץ המשפטי של משרד המבקר, ד"ר יצחק בקר, חתם לבסוף, אולם הוסיף הסתייגויות רבות שלמעשה רוקנו לחלוטין את ההתחייבות שלו לשמור על סודיות.

הרקע לחתימה על המסמך החריג, היה שיח של מבקר המדינה מתניהו אנגלמן עם לשכת היועץ המשפטי לממשלה דאז אביחי מנדלבליט בחודש יוני 2021 בנוגע למיגור ההדלפות. יש לציין כי גם בלי החתימה על מסמך "שומר סוד", סעיף 23 בחוק מבקר המדינה מחייב בכל מקרה את עובדי המבקר בשמירת סודיות במסגרת עבודתם במשרד.

לגלובס נודע כי בסמוך לאחר קבלת ההחלטה על ידי אנגלמן להחתים את העובדים על מסמך שמירת הסוד, ועוד טרם הועברה דרישת החתימה לעובדים הרלוונטיים, ד"ר בקר הוציא מכתב ליועץ המשפטי של המשרד, עו"ד יואל הדר, עם כותרת של "חשיפת שחיתויות במשרד מבקר המדינה". בקר קבע כי לא נותרה לו ברירה אלא "לחשוף את השחיתויות והפגיעות במינהל התקין בפני גורם ניטרלי ואובייקטיבי מחוץ למשרד לבחינתו". אלא שמלבד המשפט הכללי הזה בקר לא פירט מהן השחיתויות בהן הוא מאשים.

ד"ר בקר טען לשחיתות בצמרת המשרד - אך לא סיפק הוכחות

הטענות הכללית הן כלפי כל הגורמים בהנהלת המשרד. המשרד ביקש פעמים רבות לקבל פירוט ואף הציע שככל שלא נותן את אמונו בגורמים אלו יעלה את הטענות בפני היועצת המשפטית של נציבות תלונות הציבור. לכל ההצעות הללו בקר סירב, בטענה לניגוד עניינים וכי מופרך שהוא יעביר טענות על שחיתות לגורמים שנוגעים בשחיתות או שהממונים עליהם נגועים בשחיתות. לטענת בקר, בין המעורבים בשחיתות נמנים מנכ"ל משרד מבקר המדינה ומבקר המדינה בעצמו מתניהו אנגלמן. יש לציין כי הנהלת המשרד הבהירה לד"ר בקר כי הוא מוזמן לפנות למערכת אכיפת החוק אם יש בידיו טענות לביצוע עבירות על ידי מי מעובדי המבקר.

לאחר סדרת התכתבויות עם בקר, פנה בקר לתנועה לאיכות השלטון וביקש ממנה לייצג אותו מול משרד מבקר המדינה. אלא שגם לתנועה לא היו פרטים על טענות לשחיתות. בספטמבר 2021 נכתב במכתב ההתראה של התנועה לאיכות השלטון כי "כבר בראשית הדברים יצוין כי אותו עובד (יצחק בקר - א"ג) לא העביר לידי התנועה את פרטי המקרים, אלא רק את דבר קיומם, וכי אין בידי התנועה כל מידע בנוגע לתוכן המעשים לגביהם נטען כי הם עולים כדי מנהל בלתי תקין. עניינה של פנייה זו, אם כך, היא בסוגיית הגורם הרלוונטי לשם קבלת התלונה מאותו עובד".

במכתב תשובה לתנועה לאיכות השלטון כתב היועץ המשפטי של משרד מבקר המדינה, עו"ד יואל הדר: "עצם העובדה שדעתו של עו"ד בקר בסוגיה מסוימת שונה מעמדת הגורם המשפטי הקובע או מעמדת מבקר המדינה או הנהלת המשרד אינה הופכת את הפעילות הנעשית ל'מינהל לא תקין', לא כל שכן 'מעשי שחיתות', ולאור הנסיבות הקיימות נדמה כי ישנה אי הבחנה מצד עו"ד בקר בין המקרים. למעשה, מזה שלושה חודשים וחצי 'נוצר' עו"ד בקר טענות חמורות לכאורה נגד גורמים בהנהלת המשרד, כאשר הוא רק טוען לעצם קיומם של המעשים, אך נמנע מהצגת כל מידע או מסמך התומך בטענות אלו".

היום התנועה לאיכות השלטון עתרה לבג"ץ בדרישה כי מבקר המדינה יאפשר לבקר להעביר את ההוכחות שלו לשחיתות לידי גורם חיצוני, מחוץ למשרד מבקר המדינה. כמו במסמכים קודמים, גם בעתירה התנועה לאיכות השלטון וד"ר בקר לא מעלים על נס את מוקדי השחיתות אליהם היא טוענת. למעשה, התנועה לאיכות השלטון אומרת בפירוש כי אין לה מושג מה היא אותה השחיתות הנטענת. התנועה רק מבקשת מבג"ץ. שייקבע גורם שאליו יועברו החומרים.

חשיפת מעשי שחיתות או התחמקות מהתחייבות לסודיות?

למעשה, לוחות הזמנים של טענת חשיפת השחיתות בסמוך לדרישת החתימה על סודיות מעלים את החשש כי היא נולדה בדיעבד כניסיון להתחמק מהתחייבות לסודיות בעבודת הביקורת שנועדה למנוע הדלפות. במשרד המבקר יש מי שטוען כי בקר, בדומה לאנשים נוספים בתוך המשרד, לא השלים עם בחירתו של אנגלמן לתפקיד חרף הזמן הרב שחלף מאז מינויו על ידי הכנסת.

מבדיקה שערך גלובס עולה כי זו לא הפעם הראשונה בה בקר פועל באותה שיטה של האשמת הממונים עליו. הפעם הקודמת היתה במקום עבודתו הקודם, האפוטרופוס הכללי במשרד המשפטים. באפריל 2006 פרסם העיתונאי עמרי אסנהיים כתבה מקיפה במגזין "סופשבוע" של "מעריב". גם שם נשמעו טענות דומות מפי בקר על עניין טוהר המידות של האפוטרופוס דאז, שלמה שחר. בקר פנה אז לנציבות ולפי מה שפורסם במעריב, "בקר נענה על ידי נציבות שירות המדינה כי טענתו נבדקה ונמצאה כלא נכונה".

מהתנועה לאיכות השלטון, המייצגת את סגן היועץ המשפטי של משרד המבקר ד"ר יצחק בקר, נמסר בתגובה כי "מדובר בעובד בכיר ומוערך במשרד מבקר המדינה, משרת ציבור אשר במשך שנים קודם וקיבל המלצות ממנהליו. מרגע שפנה לתנועה לאיכות השלטון, נכנסה התנועה לעובי הקורה על מנת לבחון את הסוגיה התקדימית העומדת על הפרק ועניינה העדר מענה ענייני ונטול ניגוד עניינים לעובד משרד מבקר המדינה המבקש להלין על מנהל בלתי תקין.

מצופה היה ממשרד מבקר המדינה כי מרגע שעלתה טענה בדבר ניגוד עניינים, היה נמצא פתרון לעניין. צר לנו כי נעשים כעת ניסיונות להשחיר את ד"ר בקר, דווקא מהגורם האמון על הגנה על חושפי שחיתות בישראל, וזאת תחת התייחסות עניינית לשאלה המהותית - והיא מה הכתובת לתלונות עובד משרד מבקר המדינה המבקש לדווח על מנהל בלתי תקין? מי מבקר את המבקר?".

ממשרד מבקר המדינה נמסר בתגובה להגשת העתירה: "העתירה תמוהה ביותר שכן העותרים כמו גם הפונה לא מפרטים כל טענה כאמור בסעיף 43 לעתירה. הוצע לפונה מספר פעמים להעלות כל טענותיו והוא בחר מטעמיו לא להעלותם. הדבר תמוה ביותר ומעיד על כוונתו להכפיש את מוסד המבקר ללא כל ביסוס".

עוד כתבות

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה