גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדודו זבידה ועד הראל ויזל: הטיפים של המנכ"לים הבכירים במשק להצמחת חברות

מוויתור על האגו ועד "פרודקט-מרקט-פיט": מנהלים בכירים שכבר העלו את החברות שלהם על מסלול צמיחה משתפים מהניסיון שלהם ● פרויקט מיוחד

איך מצמיחים חברה? טיפ מהמומחים / צילום: איל יצהר, רן קדמי, שלומי יוסף, אבי מועלם, רפי דלויה, תומר לוי, עמרי אראל, סטודיו DHM
איך מצמיחים חברה? טיפ מהמומחים / צילום: איל יצהר, רן קדמי, שלומי יוסף, אבי מועלם, רפי דלויה, תומר לוי, עמרי אראל, סטודיו DHM

בשנת 2021 הפך המושג "צמיחה" לאלוהים החדש של החברות. הוא הפך לפרמטר המרכזי בהערכת השווי שלהן, והחברות רדפו אחר המעמד הנכסף, שבו קצב הצמיחה בהכנסותיהן יהיה מהיר יותר מקצב הצמיחה הכללי במשק.

איך עושים את זה? הדרך מתחילה בוויתור על האגו, עוברת בחלומות גדולים, המצאת דבר חדש וגמישות בעבודה, ומסתיימת ב"פרודקט-מרקט-פיט". כך לפחות אומרים עשרה מנכ"לים בכירים, שכבר הוכיחו שהם יודעים לנווט את החברות שהם עומדים בראשן לצמיחה. הם משתפים כאן בטיפים שלהם איך לעלות על המסלול הנכון. 

גיל שויד, מייסד ומנכ"ל צ׳ק פוינט

"אל תתמכרו להשקעות"
"המפתח להצלחה של חברה, ויזמים, הוא בשילוב של כמה עקרונות חשובים: יזמים צריכים להיצמד לעקרונות שלהם, לרוץ כמה שיותר מהר ליצירת ערך אמיתי דרך מוצר שהלקוחות ירצו להשתמש בו, ולזכור תמיד להקשיב ללקוח. אנחנו לא תמיד יודעים הכול. בנוסף, אסור ליזמים להתמכר להשקעות האינסופיות שמציפות אותנו היום, כי זה דבר שמתהפך בן לילה ויכול להגביל את החזון".

 

רקפת רוסק עמינח, שותפה מנהלת ב-Team8

"המפתח הוא גמישות בהתאמת המוצר"
"בעיניי, שם המשחק הוא פרודקט-מרקט-פיט. לא מדובר רק בתהליך הוולידציה בשלב הקמת החברה, אלא בתהליך מתמשך שאף פעם לא נגמר. אנחנו חיים בתקופה שבה הכול דינמי ומשתנה במהירות - השווקים, התנהגות הצרכנים, התחרות ורצונות הלקוח - ולכן התאמת המוצר באופן רציף צריכה להיות חלק מתהליך הצמיחה של החברה. מנכ"ל שיודע להגיע לשטח, לשבת במחלקת שירות לקוחות ולדבר ישירות עם הצרכנים שלו יביא את החברה לצמיחה ושגשוג. הקשבה ללקוח והיכולת להיות גמישים בהתאמת המוצר הם המפתח לצמיחה של החברה".

רועי מן וערן זינמן, מייסדים ומנכ"לים משותפים, מאנדיי

"כישלון הוא הכרחי בדרך להצלחה"
"אחת התובנות החשובות, שעזרו לנו לאורך הדרך, היא הידיעה שאין באמת דבר כזה  "מה שנכון לעשות". צריך כל הזמן לנסות, להיכשל ולהשתפר. כשמייצרים בקרב כל האנשים בחברה תרבות של 'כישלון זה שלב הכרחי בדרך להצלחה', זה בונה חוסן. תרבות כזו מאפשרת גם להתגבר על הרגעים הכי קשים ביחד, וגם להעז ולנסות דברים שנראים בתחילה בלתי אפשריים".

רמי לוי, מנכ"ל ובעלי רשת רמי לוי שיווק השקמה ורשת הסלולר רמי לוי תקשורת

"השאירו את האגו בבית"
"הדבר הראשון שיוביל את החברה שלכם לצמיחה הוא קודם כול שתשאירו את האגו בבית. תגיעו לגמרי בלי אגו. הדבר השני החשוב הוא תמיד להיטיב עם מי שאתם משרתים אותו. ברגע שאתם מיטיבים עם עם הלקוח, אתם יוצרים לעצמכם ביקוש, ומשם השמים הם הגבול. צריך לזכור שאתם לא במרכז, אלא הלקוח, וזה לא משנה באיזה תחום אתם פועלים. חברות כמו ווייז וגוגל יוצרות ביקושים, כי הן מיטיבות עם מי שהן משרתות אותו. זה הסוד".

אתי אלישקוב, מייסדת ומנכ"לית ליברה

"במקום לשדרג את הקיים, המציאו דבר חדש"
"כדי להביא חברה לצמיחה, צריך קודם כול להכיר היטב את התחום שפועלים בו, להבין את הנתונים ואת הסביבה התחרותית. במקום לחשוב איך לשדרג את הקיים, צריך לנסות להמציא את הדברים מחדש, לזהות צורך ולפתח עבורו פתרון חדשני. חשוב לבנות תוכנית עבודה שהמספרים בה 'מחזיקים מים', ובסוף, כשמחליטים לצאת לדרך, לא לשכוח לוודא שיש סביבכם האנשים הנכונים, וכמובן להתמיד ולדבוק במטרה, כי בסופו של דבר זה תלוי רק בכם".

הראל ויזל, בעלים ומנכ״ל קבוצת FOX

"גבשו אסטרטגיה סדורה"
"כדי לצמוח בעקביות, חייבים חזון, אסטרטגיה סדורה ולא להפסיק לחלום ובגדול. כל יום להגיע לעבוד קשה, לחשוב מחוץ לקופסה ולחתור במרץ להגשמת היעדים והמטרות. נדבך מרכזי בהצלחה הוא בחירת הנבחרת שעושה איתך את הדרך, מאירה את המסלול למצוינות ומהווה חלק בלתי נפרד ממובילות של חברה בגדילה וצמיחה. לשמחתי, אני זוכה לעבוד יום-יום עם המנהלים והעובדים הטובים והמקצועיים ביותר במשק, שנותנים כל יום מחדש את הלב והנשמה כדי להצליח".

רון רוטר, מנכ"ל קבוצת קסטרו הודיס

"פתחו אורך רוח הסתכלו לטווח ארוך"
"לחברה בתהליך צמיחה מומלץ לגבש צוות של אנשים מוכשרים, הישגיים, עם מוטיבציה חזקה להצלחה, המשלימים את תחומי המומחיות זה של זה. חשוב לפתח אורך רוח ואת היכולת להסתכלות רחבה וארוכת טווח. כדאי להתוות עבור החברה הצעירה מסלול שמצד אחד יהיה ממוקד מטרה אך מהצד השני יאפשר הכנסת שינויים וגמישות מקסימלית. ומעל הכול חשוב להיות קשוב ללקוחות ולוודא שהצעת הערך מעודכנת באופן תמידי בהתאם לצורכיהם המשתנים".

דודו זבידה, מנכ"ל מבנה נדל"ן

"אל תיסחפו אחרי ההתרגשות מעסקה מוצלחת"
"חייבים לחלום ולהיות חדשניים אבל גם להיות עם הרגליים על הקרקע כדי לא לקחת סיכונים לא סבירים. אחד המרכיבים הבסיסים להצלחה הוא זהות אינטרסים מלאה בין המשקיעים להנהלת החברה. עם זאת, חשוב לאתגר זה את זה, בסובלנות ותוך הכלת ביקורת. סיעור מוחות עם עובדים ומנהלים הוא הכרחי להצלחה. חשוב להשאיר את האגו בצד, לשמור על זהות החברה, ולא להיסחף אחר ההתרגשות הראשונית של עסקה מוצלחת, אלא לייעל אותה לטובת ההמשך".

רים יונס, מייסדת שותפה ובעלים של חברת אלפא אומגה

"התייעצו עם כל העולם"
"אחד הדברים החשובים לצמיחה הוא מינימום התערבות והתייעצות. כדאי להתייעץ עם כל העולם, כולל הצוותים שלכם, להוביל אותם לקבל החלטות, גם אם לפעמים ההחלטה היא לא לרוחנו וקשה לנו איתה. רצוי גם לא לקחת את עצמך ברצינות תמיד. לפעמים גם מנהלים טועים, והטעות שלנו יותר חמורה. ואתם חייבים לתת דוגמה - אי-אפשר לבקש מאנשים לעשות דברים שאני לא עושה - ולהישאר שמחים תמיד. עימאד בעלי תמיד אומר לי 'אל תתני למישהו לקחת את האהבה והשמחה מהלב שלך', כי העניין הוא להיות שמחים בחיים שלנו".

נתן חץ, יזם נדל"ן, מייסד ומנכ"ל קבוצת אלוני חץ

"הציבו יעדים איכותיים ולא כמותיים"
"קודם כול, תאהב את מה שאתה עושה. אם אתה מפסיק ליהנות, אתה כנראה לא במקום הנכון. דבר שני חשוב הוא לעסוק במה שאתה מבין בו, ולהבין את התחום עד הסוף. חשוב להמשיך ללמוד, להתמקצע ולהתמקד בתחום שבחרת, ולא להתפזר לכיוונים אחרים. אל תציב לעצמך ולארגון מטרות כמותיות אלא יעדים איכותיים. מה שחשוב זה לא לסטות מהדרך. ומעבר לכל אלה, כדאי גם שיהיה לך הרבה מזל להיות בתחום הנכון בזמן הנכון, מלווה בצוות המתאים כדי לפגוש את המזל הטוב שלך להצלחה".

עוד כתבות

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית