גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העיקר הם עושים יח"ד": מי נגד מי בקרב על תכנון פי גלילות

תוכנית הבנייה בגלילות הועברה לוותמ"ל חרף התנגדות נחרצת מצד ראשי הערים תל אביב ורמת השרון, ומצד משרדי התחבורה והגנת הסביבה. רון חולדאי: "לקחו תוכנית על הפנים והעבירו אותה לוותמ"ל, שידוע ביכולות התכנון המופלאות שלו. אין להם מושג מה זה עירוניות"

מתחם דרום גלילות / הדמיה: מזור פירשט
מתחם דרום גלילות / הדמיה: מזור פירשט

ב-8.11.21 אישרה ועדת השרים לענייני פנים את העברת הטיפול באזור פי גלילות מהוועדה המחוזית תל אביב לוותמ"ל (הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור). לכאורה מדובר במהלך חיובי שנועד לזרז ולייעל את מימוש התכנון, אולם הוא עורר סערה. כשבוע לאחר מכן הגישו שרת התחבורה מרב מיכאלי והשרה להגנת הסביבה תמר זנדברג ערר לוועדת השרים, וכעבור כמה ימים שלחו ראש עיריית ת"א-יפו, רון חולדאי, וחיים ביבס, יו"ר מרכז השלטון המקומי, מכתב לוועדת השרים שבו הם קובלים כי "לא ייתכן שיפקיעו באופן שרירותי את זכויותיהם של התושבים ללא הסכמה או התייעצות". גלובס עושה סדר בתוכנית ובהתנגדויות לה.

התוכנית: 2,100 דונם בין שתי ערים

האזור המכונה "פי גלילות" הוא תחום בשטח של כ-2,100 דונם, המשתרע בין כביש 5, דרך נמיר, איילון צפון (כביש 20) והגבול הצפוני של רמת אביב ג’. מבחינה מוניציפלית השטח נחלק בין רמת השרון (כ-1,800 דונם) ותל אביב (כ-300 דונם).

באתר האינטרנט של אחת החברות שמשווקות את הקרקעות החקלאיות במקום מצוין כי "הבעלות על הקרקע מתחלקת בין המדינה, לה יש כ־928 דונם (60%), חברה קדישא - כ-300 דונם (20%), קק"ל - כ-40 דונם (3%), חברות הגז - כ־67 דונם (4%) ובעלים פרטיים - כ-200 דונם (13%)".

ב-24 השנה האחרונות קודמו בשטח שתי תוכניות - רש/800/1 המתייחסת לשטח רמת השרון, ו-תא/2812, המתייחסת לשטח העיר תל אביב.

אותו משרד - מזור פירשט אדריכלים - הוא שתכנן את שתי התוכניות, אבל הן לא קודמו באותו קצב ולא באותה רזולוציה - מכוח האחת ניתן להוציא היתרים, ומכוח השנייה - לא.
אחד הנושאים הקריטיים, שאינו מדובר בגלוי, הוא משא ומתן בין רמת השרון לתל אביב על חילופי שטחים. הרעיון הוא שכל השטח בפי גלילות יהיה תחת תחום השיפוט של רמת השרון, ושאזור שנמצא מזרחה משם, הגובל עם שכונת המשתלה, יועבר לתחום העיר תל אביב. כרגע המשא ומתן אינו מתקדם.

 

חולדאי: "את הממשלה לא מעניינים תחבורה וניקוז"

באוקטובר האחרון החליטה הוועדה המחוזית ת"א לבטל את תוכנית "רובע גלילות" (המכונה רש/800/1 ומתייחסת לשטחי רמת השרון), שכבר הופקדה ואף הוגשו לה התנגדויות, שאף נדונו. הוועדה נימקה את החלטתה בהסבר ש"נוכח התמשכות הליכי התכנון בשל אי-הגשת המסמכים המתוקנים בהתאם להחלטות הוועדה מחד, ולאור שינוי נסיבות הכולל, בין היתר את פינוי שדה התעופה דב הוז, קידום המתח"מ הכולל שתי תחנות מטרו, מסוף אוטובוסים ושש מסילות של רכבת כבדה, אשר יאפשרו טיוב משמעותי של ניצול הקרקע, אין מנוס מדחיית התוכנית ומסגירתה וקידום תוכנית עדכנית לתא שטח זה".

רון חולדאי, ראש עיריית ת''א / צילום: איל יצהר

העברת הטיפול באזור פי גלילות לידי הוותמ"ל היא צעד משלים. הכוונה היא שהטיפול בכל האזור יקודם כמקשה אחת, ומהר, לתוכנית אחת שמכוחה אפשר יהיה להוציא היתרים.

כשאני מנסה להבין מרון חולדאי, ראש העיר ת"א-יפו, למה הוא טרח לשלוח לוועדת השרים מכתב שבו הוא ביקש להחזיר את התוכנית לוועדה המחוזית, הוא נאנח: "הסיפור הזה קשור לרצועה הירוקה שהייתה יכולה להפריד בין תל אביב לרמת השרון, זה קשור לכך שהמדינה שילמה מיליארדים להעברת פי גלילות, בעוד שניתן היה לקבור את המכלים באדמה בסכום נמוך, זה קשור לכך שיש בחטיבת הקרקע הזאת שתי ערים שלא עושות תוכנית אחת, וזה קשור לכך שמי שאחראי לתכנון זה רמ"י עם הוועדה המחוזית.

"לקחו תוכנית שהיא על הפנים והעבירו אותה לוותמ"ל, שידוע ביכולות התכנון המופלאות שלו. הרי אין להם מושג מה זה עירוניות. לוקחים את התוכנית ומוסיפים לה 6,000 יח"ד. אתה חושב שבעיות התחבורה והניקוז, שהיו בתוכנית הקודמת, ישתפרו? את הממשלה לא מעניין אם יש תחבורה ואם יש ניקוז. העיקר הם עושים יח"ד. בוועדה המחוזית אני יכול להשפיע. בוותמ"ל אני בכלל לא חלק מהתכנון. הוותמ"ל מסוגל לתכנן רק שטחים פתוחים, שאין בהם שום אורבניות".

זנדברג: "ההתנהלות נגועה בחוסר תום לב"

תמר זנדברג, השרה להגנת הסביבה, סבורה גם היא שהעברת התוכנית הוותמ"ל היא טעות, אבל מסיבות אחרות: "הרבה דברים השתנו מאז שהחלה הכנת התוכנית. היום אנחנו יודעים מה זה תכנון מוטה תחבורה ציבורית, מה זה שטחים אקולוגיים, מה משמעות שטח פתוח, יודעים מה הצורך להתגונן מפני הצפות. התוכנית שקודמה עד כה כושלת בכל אחד מהתחומים האלה. הוותמ"ל נועד לקצר תהליכים, לא פעם על חשבון איכות תכנונית. זה דבר לא נכון ברמה התכנונית ולא הגון ברמה השלטונית. זאת תהיה בכייה ל-200 שנה.

"זה גם לא יקצר את הזמן. מההיכרות שלי, הדרך הארוכה קצרה, והקצרה ארוכה. למה? כי התוכנית הזאת תיתקע עכשיו בבית משפט, ובצדק. ההתנהלות נגועה בחוסר תום לב".

רמ"י: "תוכנית שמוציאים מכוחה היתרים"

גילי טסלר, מתכננת מחוז ת"א ברשות מקרקעי ישראל, מסבירה: "על מנת לחסוך בזמן, בכספי הציבור, ובעיקר בהליכים ומאחר שמדיניות הממשלה היא להגדיל כמה שיותר את ההיצע, ביקשנו להעביר את התוכנית לוותמ"ל, וברמה מפורטת. יש כמה עקרונות בתוכנית שנשמור עליהם ואנחנו גם מתייחסים להערות שקיבלנו מהוועדה המחוזית בהחלטות הביניים".

גם התוכנית החדשה תתוכנן ע"י משרד מזור פירשט אדריכלים, שתכנן את התוכניות הקודמות: "יש לנו מידע מצטבר על השטח. אנחנו מכירים את ההתנגדות, העבודה עם משרדי הממשלה האחרים ומבינים שאי אפשר להתעלם ממרכז התחבורה העצום שיבנה שם (ליד כביש 20)".

היא מסתייגת מהטענות שהסיכוי שהתוכנית תתממש קטן: "בעיניי, זה ירוץ הרבה יותר מהר בגלל שאנחנו מתייחסים לשתי הרשויות גם יחד ובעיקר, בגלל שעלינו לתוכנית ברמה מפורטת, שמכוחה ניתן יהיה להוציא היתרים".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור