גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פליטות פחמן ועומס על רשת החשמל: הסכנות הסמויות בהקמת חוות שרתים בישראל

יותר ויותר חוות שרתים מוקמות בארץ, ומייקרוסופט, IBM, גוגל וחברות נוספות כבר השיגו פה דריסת רגל ● אבל לגידול המקומי והעולמי בתחום יש מחיר כבד, שכולנו עשויים לשלם: חוות השרתים בעולם צורכות כיום עד 5-9% מהחשמל, ואחראיות לכ-2% מפליטות הפחמן - וזה לא צפוי להשתפר בעתיד

אתר הבנייה של חוות השרתים של אמזון באזור התעשייה הר טוב / צילום: איל יצהר
אתר הבנייה של חוות השרתים של אמזון באזור התעשייה הר טוב / צילום: איל יצהר

בכל פעם שבה אנחנו משתמשים באינטרנט, אנחנו מבקשים מרשת של מחשבים רבי עוצמה לשנע אלינו את המידע המבוקש. לרוע המזל, התשתית הדיגיטלית שמבצעת את המשימות הללו, היא זללנית אנרגיה, ורובה מבוססת על חשמל המופק מדלקים מאובנים. התשתית הזו נקראת "חוות שרתים", והיא נהיית פופולרית במיוחד בישראל.

מייקרוסופט, IBM, גוגל ואחרות ממלאות את ישראל במרכזים לניהול מידע, וגם הממשלה מוסיפה סיבה לחגיגה: אמזון וגוגל זכו במכרז הענן נימבוס, ויקימו תשתית ענן לממשלה ולצה"ל. כעת מתוכננות חוות שרתים בין היתר בירושלים, מודיעין, פ"ת ובני ציון.

לגידול העולמי והמקומי בתחום, ישנו מחיר סמוי מן העין: החותם הסביבתי של חוות השרתים גדל, וכלל לא בטוח שישראל ערוכה לכך.

עד 2025, 3.2% מכל פליטות הפחמן בעולם יהיו של חוות השרתים

כשמדברים על פליטות פחמן, קל לדמיין את המכוניות, המטוסים או את תחנות הכוח. מידע ממוחשב לא נתפס כדבר המותיר חותם סביבתי, אך זה רחוק מהאמת. כיום, חוות שרתים בעולם צורכות עד 5-9% מהחשמל, ואחראיות לכ-2% מפליטות הפחמן.

עד שנת 2025, 3.2% מכל פליטות הפחמן בעולם יהיו של חוות השרתים, והן ייצרכו חמישית מהחשמל בעולם. עד 2030 צריכת החשמל תעלה ב-28%, ולפי ההערכות, עד 2040, השפעתן האקלימית יכולה להגיע ל-14% מפליטות הפחמן העולמיות.

צריכת אנרגיה של חוות שרתים מורכבת מכמות החשמל שצורך ציוד התקשורת, והחשמל הנדרש כדי לקרר את הרכיבים האלקטרונים, שזקוקים לטמפרטורה נמוכה כדי לעבוד ביעילות. בנוסף, מערכות הקירור של השרתים משתמשות בכמויות גדולות של מים. והציוד האלקטרוני נדרש להחלפה בכל 3-5 שנים - תנסו לדמיין את כמות הפסולת שנוצרת.

מחד, מעבר למחשוב ענן כתחליף לשרתי מיחשוב מקומיים יכול להיות בעל פוטנציאל סביבתי, שכן הוא יכול לאפשר ניהול אנרגטי טוב יותר, ככל שהוא נבנה בתקני בניה ירוקה, ומפחית פליטות. ואולם, מגמת המעבר של מרכזי הדאטה העולמיים לישראל - דינה אחר.

חלק מהמרכזים שיוקמו בישראל ויעלו את פליטות גזי החממה, ישרתו לקוחות בחו"ל. ובעוד שבמדינות קרירות כמו נורבגיה או אחרות המשתמשות באנרגיה מתחדשת ומציעות סביבה אקלימית טובה יותר, ישראל היא מדינה חמה, המשתמשת באנרגיה מזהמת עבור 94% מהחשמל שלה, וכושלת בלהשיג את יעדי האנרגיה המתחדשות שהציבה.

ישראל תיאלץ להשתמש בחשמל רב כדי לקרר היטב את החוות הללו. עד כה לא נעשתה בחינה של השפעתן הסביבתית, של תוספת הפליטות שלהן למשק, או של היכולת של רשת החשמל לשאת את הגידול הנדרש בחשמל עבורן. לפי בדיקה של חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף בפירמת הייעוץ BDO, ישראל נרדמת בשמירה אל מול מרכזים שיקשו על יכולתה לצמצם את פליטות הפחמן, וככל שאין התקדמות בזירת האנרגיה המתחדשת, אף להגדיל את השימוש באנרגיה מזהמת.

"גם לא עומדים ביעדים וגם מטילים נטל עודף על צרכני החשמל"

לפי הערכות BDO, עד שנת 2025 צפוי היקף הביקוש לחשמל לחוות שרתים בישראל להגיע לכ-150 מגה וואט, מתוכם כ-90 במרכזי המידע של אמזון, מיקרוסופט וגוגל. צריכת החשמל של מרכזי שרתים אלה צפויה להגיע לכ-1.5% מצריכת החשמל בארץ. צריכת החשמל של 10 חוות השרתים המתוכננות בישראל, שקולה ל-250 אלף בתי אב (25 אלף בתי אב לשרת), וכמו תוספת של 170 אלף מכוניות לכבישי ישראל.

"החברות העולמיות מגיעות לישראל בשל הרצון לקרבה לצרכנים, מרכזי הפיתוח של חברות הטכנולוגיה הגדולות הממוקמות בישראל, וכן העובדה כי מחירי החשמל בישראל נמוכים יחסית בהשוואה בינלאומית", אומר חן הרצוג, כלכלן ראשי ושותף ב-BDO. "משבר האנרגיה העולמי ועליית מחירי החשמל באירופה מחזקים את הכדאיות להקמת מרכזי נתונים בינלאומיים בישראל ולכן ייתכן שנראה נהירה להקמה של נוספים בתקופה הקרובה. מפעילי חוות השרתים יחסכו 130 מיליון שקל בשנה בזכות החשמל הזול יותר בישראל לעומת המחירים באירופה".

חן הרצוג, שותף וכלכלן ראשי BDO / צילום: תמר מצפי

"העלות הסביבתית העודפת לציבור עצמו - 80 מיליון שקל לשנה בגלל תוספת פליטות גזי חממה, מכיוון שברגולציה כיום בישראל המדינה היא מונופול על השמש", מוסיף הרצוג. "גם אם החברות רוצות, הן לא יכולות לרכוש 100% חשמל סולארי כפי שהן עושות לעיתים במדינות אחרות. ההפסד למשק הלאומי כפול - במקום לאפשר לכוחות השוק לקדם מעבר לאנרגיה סולארית, גם לא עומדים ביעדים וגם מטילים נטל עודף על צרכני החשמל".

בארגון "אדם, טבע ודין" פנו למשרד האנרגיה ולוועדות התכנון המחוזיות שבשטחן נבנים המרכזים. "מדובר בענף כלכלי חדש בישראל", הם כתבו. "מעבר לצורך לבחון את ההשלכות הסביבתיות הכרוכות בהקמתן, למיטב ידיעתנו חוות שרתים גדולות יצרכו כמויות אדירות של חשמל, שייצורו מוביל לפליטות משמעותיות של גזי חממה וזיהום אוויר. כמו כן הקמת חוות שרתים רבות תצריך את התאמת רשת החשמל לכך. עד כה, לא פורסמה מדיניות הנוגעת להשלכות האנרגטיות, המשקיות והלאומיות של הענף, ולמשמעות בנוגע לעמידת ישראל ביעדי הפחתת הפליטות של גזי החממה".

בארגון הוסיפו שייתכן שהחוות יקשו על המאמצים הקיימים או העתידיים להתייעלות וחיסכון באנרגיה, וכי באחת התוכניות, (עזריאלי דאטה סנטר), "בוצעה בדיקה סביבתית מצומצמת ומקומית, אך אין בו ולו פיסת מידע אחת או נתון כלשהו הנוגע לצריכת האנרגיה של המיזם ולפליטות גזי החממה הנובעות ממנו". בארגון ביקשו לעצור את התוכניות עד להצגה ועיגון של מדיניות לאומית בהיבטי אנרגיה, פליטות גזי חממה, סביבה, קרינה, זיהום אוויר ועוד, וקביעת נהלים אחידים בתחום. "לא ניתן לקדם היתרים לחוות הללו ללא דיון, בדיקה ויידוע הציבור באשר להקמתן. יש לחייב כל מיזם לבצע במקביל פרויקטים של התייעלות וחיסכון באנרגיה", סיכמו בארגון.

"זה תחום חדש. בעולם יש יותר מחקרים, ויש רגולציה או התחלה של רגולציה. אם מקימים, צריך לעשות את זה מסודר", אומר ד"ר אריה ונגר, ראש תחום אנרגיה באדם טבע ודין. "משרד האנרגיה צריך להנחות את ועדות התכנון והבנייה ולחייב מעבר להנחיות ברורות ושקיפות ונתונים לציבור, בקיזוזי פחמן. התחילו להגיש תוכניות למוסדות התכנון לפני שהנושא נבדק, ואין שקיפות לציבור. לא מתייחסים כאן לנושא הזה, למרות שאנחנו רואים שבעולם כבר מתחילים לתת לו מענה".

ממשרד האנרגיה ורשות החשמל נמסר: "כרגע, לא ידוע לנו כי חוות השרתים יובילו לשינוי קריטי בביקוש המצרפי לחשמל. ככל שיחלו הליכי התכנון בפועל של חוות השרתים, הנושא ייבדק כמקובל וייבחנו כלל ההיבטים הנדרשים בהקמת פרויקטים דומים וחיבורם לרשת החשמל".

עוד כתבות

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה