גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החשבון שמגישות חברות התעופה למגפת הקורונה: 200 מיליארד דולר הפסד

שלוש שנים קשות עברו על ענף התעופה, וגלגל ההצלה שלהן נמצא בידי הממשלות - זו המסקנה שעלתה מהכנס השנתי של הענף שמתקיים כעת בבוסטון ● אחרי שהעניקו תמיכה כספית בהיקף כולל של 110 מיליארד דולר, כעת מצופה מהן לתת הקלות במדיניות הכניסה לתיירים

נמל התעופה היתרו בלונדון. חברות התעופה מוחות על ייקור של 90% במס שהוא גובה מהן / צילום: Shutterstock
נמל התעופה היתרו בלונדון. חברות התעופה מוחות על ייקור של 90% במס שהוא גובה מהן / צילום: Shutterstock

ההפסדים צפויים להתמתן, אבל האתגרים נמשכים: מהסקירה הכלכלית שפרסם ארגון התעופה העולמי יאטא (IATA) בכנס שנערך בימים אלה בבוסטון, עולה ההערכה כי ההפסדים של חברות התעופה יצטמצמו בסיכום 2021 ו-2022 בצורה דרמטית.

בארגון מעריכים כי החברות יסיימו את 2021 עם הפסד מצטבר של 51.8 מיליארד דולר - יותר מההערכות שנרשמו באפריל, ועמדו על 47.7 מיליארד דולר - ואת 2022 עם הפסד כולל של 11.6 מיליארד דולר.

המספרים עצומים, אבל מנחמים באופן יחסי. אחרי הכול, את 2020 סיימו החברות עם הפסד מצטבר של 137.7 מיליארד דולר, כך שב-2022 מניחים שההפסד יצטמק לפחות מ-10% מכך. בתחשיב של יאטא, השנים 2020 עד 2022 יגיעו להפסד מצטבר של 201 מיליארד דולר, וזה החשבון שמגישות חברות התעופה למגפת שטלטלה את העולם כולו.

סוגיית החיסון

כדי לאושש את התעופה, נדרש כמובן ביקוש לטיסות. אומנם הוא קיים ומורגש בעיקר בשווקים שבהם פעילות הפנים דומיננטית, אבל ניתן למצוא אותו גם בשוק הבינלאומי. מנכ"ל חברת דלתא, אד באסטיאן, סיפר כי מרגע ההכרזה על פתיחת ארה"ב לאירופאים (מחוסנים, מתחילת נובמבר), היקף ההזמנות לטיסות מאירופה לארה"ב זינק בין לילה פי 10. מנכ"ל קבוצת לופטהנזה, קרסטן שפור, זיהה זינוק של 300% בהיקף ההזמנות מאז ההכרזה.

עבור חברות התעופה הייתה זו הקלה שהן חיכו לה חודשים ארוכים. עד כה רק אמריקאים יכלו להיכנס לאירופה, אך לא להיפך. עבור ישראלים, אגב, המשמעות היא שתתאפשר כניסה לארה"ב דרך יעד ביניים מאירופה, בטיסות קונקשן.

התעופה תתאושש כאמור ככל שהביקוש יגדל, וככל שמדינות יסירו את ההגבלות שמונעות מאזרחים לבקר במדינות אחרות, גם אם הם מחוסנים. סוגיית החיסון היא המהותית לענף, והיא נידונה מחדש בכל פאנל שנערך בכנס שאיגד את בכירי התעופה העולמית.

לדברי מנכ"ל יאטא ווילי וולש, ארגון התעופה תומך בהגבלות התעופה הבינלאומית לנוסעים מחוסנים בלבד, אך לא כתנאי לתעופה פנים ארצית. אלא שבארגון מודעים להבדלים בין מדינות בנושע לשיעור המתחסנים והיכולת לחסן את האוכלוסיות, ועל כן מצפים לאפשר לנוסעים שיעברו בדיקות קורונה להיכנס למדינות - כשהבדיקות כיום אמינות יותר.

יתרה מכך, הציפייה היא שהממשלות יכסו את עלות הבדיקות, על מנת לעודד את הענף ואת הנוסעים. קשה לראות מימון ממשלתי כזה, ובינתיים תעשיית הבדיקות משגשגת והמחירים חוצים בקלות את ה-100 דולר לבדיקה לנוסע בארה"ב, ואת ה-50 אירו לנוסע באירופה. כשמדובר בתחשיב משפחתי, ההוצאה על בדיקות עלולה להשאיר משפחות בבית - שיעדיפו לוותר על החופשה שהתייקרה ממילא.

עליית מחירים בקיץ

ביאטא מעריכים שהביקוש לטוס ב-2021 יסתכם בהיקף של 40% מהביקוש שנרשם ב-2019, ושהשיעור יעלה ל-61% בשנת 2022. האתגר טמון בעיקר בתעופה הבינלאומית. במקביל, הם מעריכים כי היצע המושבים יגדל מהר יותר מאשר גרף הביקוש לטוס - ויגיע לשיעור של 50% ביחס למספרים של לפני המגפה. הפער הזה משרת את הנוסעים, משום שחוסר ההתאמה בין ההיצע לביקוש ישפיע על המחירים.

מנגד, מנכ"לי החברות כבר מזהירים מפני עליית מחירים בקיץ הבא. שפור מלופטהנזה מזכיר כי עם כל הכבוד לתחרות ולרצון לעודד את הנוסעים לטוס, החברות שקועות בחובות שצריך לכסות. חברות הלואו קוסט יסכימו פחות עם אמירה זו, והן ממשיכות להציע טיסות ב-10 אירו ופחות מכך. על כך אמר שפור כי "מחיר של 9 אירו לטיסה מבריטניה לפורטוגל הוא רע לתעשייה כולה. מבחינתי הוא גימיק ולא יותר מכך".

אל מול ההפסדים נבחן גרף ההכנסות של חברות התעופה: ב-2021 המחזורים של כלל החברות שיקפו שיפור של כ-27% לעומת 2020. חברות התעופה צפויות לסכם את השנה עם הכנסות בהיקף של 472 מיליארד דולר - בדומה לרמות של 2009. התחזית היא לגידול בהכנסות בשנת 2022 להיקף כולל של 658 מיליארד דולר.

באשר לשיעור התפוסה, את 2021 מצפים בענף לסיים עם תפוסה ממוצעת של 67%, נתון שלא נראה מאז 1994. שיעורי הביקוש צפויים לעלות כאמור לקראת 2022, אולם ההערכות הן שהיצע המושבים ימשיך לגדול בקצב מהיר יותר ביחס לביקוש, כשעוד מטוסים יחזרו לפעילות. בסוף 2022 מצפים ביאטא להגיע לתפוסה ממוצעת של 75% - עדיין רחוק מהמספרים של לפני המגפה. מאז 2005 התפוסה העולמית עלתה מדי שנה, עד לשיא של 82.9% שנרשם ב-2019.

את 2021 מצפים בארגון התעופה לסיים עם תנועה של 2.3 מיליארד נוסעים ברחבי העולם, ואת 2022 עם 3.4 מיליארד נוסעים - מספרים שמחזירים את התעופה לאחור, לשנת 2014.

בזכות טיסות המטען

סגמנט המטען היווה את נקודת האור עבור התעופה: הביקוש להטסות מטען זינק בתחילת המגפה עם הצורך לשנע ציוד רפואי, אלא שהוא נותר גבוה. בימי השגרה כ-70% מהמטען העולמי משונע בבטן המטוס המטיס נוסעים, אולם כשהתעופה המסחרית השתתקה, החברות הפעילו טיסות מיוחדות למטען (קרגו), גם במטוסי נוסעים.

על פי התחזית של יאטא, הביקוש להטסות של מטען ימשיך להיות גבוה בכ-8% לעומת 2019, עם צפי לביקוש שיגדל ב-12.3% בשנת 2022 להטסות מטען לעומת 2019. לא במקרה חברות רבות הסבו מטוסי נוסעים למטוסי מטען, בכללן גם אל על וישראייר - אלא כפי שאמר מנכ"ל קוריאן אייר וולטר צ'ו, הוא היה מעדיף לראות נוסעים במקום קופסאות במטוסים, למרות שהטסות המטען אפשרו לחברה הקוריאנית לשמור על רווחיות בששה רבעונים.

את גלגל ההצלה ארגון התעופה מצפה לראות מכיוון הממשלות, ולא רק במובן של תמיכה כספית שרבות מהן העניקו (בהיקף כולל של 110 מיליארד דולר), אלא גם בנוגע למדיניות הכניסה לתיירות והגבלות התעופה.

"הגיע הזמן שהגבלות שאינן רלוונטיות לתקופה הזו והיו רלוונטיות בתחילת המשבר - ייעלמו", אומר וולש. "אנחנו מצפים שתהיה הכרה במתחסנים, ומדינות יסירו את המגבלות לאזרחים שקיבלו חיסון. כפי שדרכון הוא מסמך בינלאומי שמוכר בכל העולם, נרצה לראות מסמך שיהווה תעודה שתוכר עולמית והדדית".

ארגון התעופה גם מצפה לפרגון מצד השותפים הטבעיים שלו, נמלי התעופה. "ברור שהם הפסידו בתקופה שלא היו טיסות, אבל הם, יותר מכל אחד אחר, יודעים איך החברות נלחמו כדי לשרוד", אומר וולש. "כעת נמלי התעופה מתכוונים לייקר דרמטית את המסים שהם גובים מחברות התעופה. בהית'רו כבר הודיעו על ייקור של 90% לשנה הבאה. זו שערורייה.

"החוסן שלנו ייבחן בחודשים הקרובים", הוא מסכם. "החדשות הטובות הן שאנשים רוצים לטוס. כעת על ממשלות לכבד את הרצון הזה, ולהבין שלא ניתן לסגור את האינטראקציה הבין אישית בין אזרחי העולם לנצח. בריטניה הוכיחה שהכנסת תיירים לא השפיעה על התחלואה. אוסטרליה, שהייתה המחמירה ביותר, תיפתח בתחילה לאזרחים אוסטרלים, וכםי הנראה לאחר מכן לתיירים. השאיפה היא שהגבולות בין מדינות יוסרו לקהילת המחוסנים".

גילוי מלא. הכותבת אורחת של ארגון התעופה העולמי המאגד כ-300 חברות תעופה. https://www.iata.org

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: shutterstock

הירידות בשווקים באפריל חתכו את התשואות בגמל ובפנסיה. איזה מסלול מנייתי נפגע פחות?

על פי תחזית מיטב, בחודש אפריל נרשמו תשואות שליליות של 1.6% במסלולים הכלליים ו-3.2% במנייתיים • התחזקות הדולר מול השקל הביאה את מסלולי ה-S&P 500 לרדת ב-2.5% בלבד, כשהם עדיין מציגים תשואה של יותר מ-9% מתחילת השנה

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בלינקן יוצא לפעילים שהפגינו מחוץ למלון שבו הוא לן בתל אביב / צילום: Associated Press, Evelyn Hockstein

בלינקן למשפחות חטופים בתל אביב: "לא ננוח עד שנחזיר את כולם"

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים, כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית