גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממלון הנסיכה ועד לכיכר אתרים: שיטת נצבא לעיכוב פרויקטים, ומה יוצא לה מזה?

נצבא רכשה לאחרונה את חניון כיכר אתרים בסכום גבוה בהרבה מהשווי המוערך של הנכס שמיועד להריסה ולהקמה של מגדלי מגורים ומלונאות ● סקירה של התנהלות החברה בנוגע לתחנה המרכזית החדשה בתל אביב ומלון הנסיכה באילת מעלה תמיהה בנוגע לעסקה ושאלות על המניעים מאחוריה

כיכר אתרים, ומתחתיה הכניסות לחניון / צילום: איל יצהר
כיכר אתרים, ומתחתיה הכניסות לחניון / צילום: איל יצהר

הידיעה על כך שנצבא חברה לאיש העסקים ספי צביאלי והיא זאת שתממן את רכישת החניון התת קרקעי בכיכר אתרים בסכום של 430 מיליון שקל, הפתיעה רבים. זו לא סתם עוד עסקה. קבוצת JTLV, בהובלה של עמיר בירם, מתיו ברונפמן ושולם פישר, השקיעה בעשר השנים האחרונות ממון רב בקידום פרויקט ההתחדשות של כיכר אתרים. לכולם ברור שמהלך רכישת החניון לא יאפשר את מימוש הפרויקט.

כדי לנסות ולהבין מה עומד מאחורי הרכישה, בחנו כמה סיפורים שקשורים לרכישות של נצבא: סיפור הרכישה של התחנה המרכזית בתל אביב והרכישה של מלון הנסיכה באילת. האם גם במקרה של כיכר אתרים נועדה הרכישה לסכל את קידום הפרויקט?

נצבא: מחברת נכסי אגד לנכסים בשווי 12 מיליארד שקל

הסיפור של נצבא מתחיל בסוף שנות ה-90 כשתחום התחבורה הציבורית נפתח לתחרות וחברת אגד נאלצה למכור את חברת נכסי הנדל"ן שלה, נצב"א (ראשי תיבות של "נכסי צאן ברזל אגד"). מי שקנה את החברה היה איש העסקים קובי מימון, שהתפרסם אחר כך בעיקר בשל עסקי הגז ובשל חברותו עם מי שהיה שר האוצר משה כחלון.

משה כחלון / צילום: רפי קוץ

בשנת 1997 נרשמו לראשונה מניותיה של נצבא למסחר בבורסה. ב-2003 היא החלה בייזום והקמה של פרויקטים בתחום הנדל"ן למגורים, וב-2004 החלה לפעול גם באירופה, בתחום של רכישה והשכרת משרדים ומבני לוגיסטיקה. בשנת 2015 רכשה חברת איירפורט את מלוא החזקות הציבור במניות נצבא, וב-2017, לאחר פירעון כל איגרות החוב שהנפיקה נצבא לציבור, נצבא חדלה מלהיות תאגיד מדווח וכיום היא חברה פרטית.

מצגת שוק ההון של החברה מספטמבר 2020 מגלה שלחברה נכסי נדל"ן בארץ ובעולם בשווי של 11.8 מיליארד שקל. מפת פריסת נכסי החברה מציגה נכסים מאילת ועד קריית שמונה: בתי מלון, מרכזים מסחריים, תחנות מרכזיות, מבני תעסוקה ושכונות מגורים.

התחנה המרכזית בת"א: רכשה את השליטה ומנשלת את בעלי זכויות אחרים

בחודש שעבר פנו בעלי חנויות בתחנה המרכזית החדשה בתל אביב אל שרת התחבורה, מרב מיכאלי, בבקשה למנוע הארכה אוטומטית של ההסכם בין חברת נצבא למשרד התחבורה להפעלת התחנה המרכזית ומסוף האוטובוסים, ולפעול לקידום הסכם פינוי התחנה, המתהווה בימים אלה. בעלי החנויות זועמים על כך שלא זומנו לקחת חלק במו"מ על פינוי התחנה, ועל כך שאינם שותפים להחלטות שמתקבלות במסגרתו. לטענתם, מגיעות להם כמחצית מהזכויות העתידיות על המתחם.

בשנת 2009 הודיעה חברת נצבא על מימוש אופציה שניתנה לה לרכישת 48% ממניות התחנה המרכזית החדשה בתל אביב. נצבא רכשה את החובות של התחנה המרכזית לבנק דיסקונט בסך 193 מיליון שקל במחיר של 138 מיליון שקל. ב-2015 זכתה נצבא במכרז לרכישת נכסי התחנה המרכזית החדשה, תמורת 320 מיליון שקל. ב-2017 קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב כי חברת נצבא ביצעה מהלך משולב ומתוכנן מראש במטרה להפוך את נצבא הן לבעלת השליטה בתמח"ת (החברה המנהלת את התחנה המרכזית) והן לנושה המובטחת היחידה שלה, ובכך לאפשר לה, בהמשך ובתזמון הנכון מבחינתה, לנקוט הליכי חדלות פירעון נגד התמח"ת, ובמסגרתם להשתלט על נכסי הנדל"ן שלה או על מניותיה במחיר מופחת משוויים הריאלי.

תחנה מרכזית ת''א / צילום: שלומי יוסף

עו"ד צבי שוב, המייצג את בעלי החנויות, מתאר התעמרות ארוכת שנים של נצבא בבעלי החנויות: "המקום נבנה בשנות ה-60 ולא הסתיים. אחרי שנצבא קנו את החלק של מרדכי יונה, שזה חצי מהתחנה, הם לא עשו שום דבר כדי לקדם את ההתחייבויות של התמח"ת מול 700 החנויות הראשונות. כך למשל לאשר את התב"ע החדשה ולצקת זכויות לתוך התחנה. הם השאירו את הדיקטים סגורים. למעשה, הם רצו להתיש את הרוכשים המקוריים, באמצעות תשלום של דמי ניהול וארנונה, וכך לגרום להם למכור את הזכויות לאט לאט לתמח"ת. הם יצרו איתם מאבקים משפטיים באין סוף תביעות וגרמו ללא מעט אנשים שם - מדובר ביורשים או שכבר מבוגרים מאוד - לוותר על הזכויות שלהם ולמכור אותם בגרושים לתמח"ת". שוב מסביר את ההתנהלות של נצבא ברצון להשתלט על הנכס ועל הזכויות העתידיות.

לפי שוב, אסטרטגיית ההתשה של נצבא רק משתכללת עם השנים: "היום הם טוענים לדוגמה, שכל המעברים הציבוריים הם שלהם, ושבעלי החנויות קנו רק את שטח החנויות. כשזה היה קשור לדמי הניהול הם ביקשו לשלם על השטחים. ככה הם ייבשו את בעלי החנויות. לאחר עשרות שנים של פגיעה והזנחה של זכויות בעלי החנויות מכל הבחינות, כפי שקבע גם בית המשפט המחוזי, הגיעה העת לפצות ולהתחשב בבעלים אומללים אלה, שרכשו חנויות במיטב כספם, ובחלק נכבד מהמקרים לא קיבלו כלל את החנויות, אינם רשומים בטאבו, לקחו מהם את זכויות הבנייה וההיתרים, ניידו אותם לאזור אחר והזניחו בפועל את המקום מכל הבחינות".

זה נדמה אולי שהתחנה המרכזית החדשה היא מקום חלש ושכוח אל, ואולם תוכנית המתאר של העיר ת"א מאפיינת אותה בזכויות בנייה רבות. אם לדייק, ניתן יהיה לבנות שם מגדלים בני 25 קומות, שיכללו עד 40% מגורים, כולל שימושים כגון תעסוקה ומסחר.

מלון הנסיכה באילת: רכשה את המלון בהתמחרות, והשיפוץ מתעכב

תחקיר שנערך ע"י העיתונאי שוקי שדה והתפרסם בעיתון "דה מרקר" ביולי האחרון, מגולל מסכת של השתלטות חברת נצבא על מלון הנסיכה באילת. המלון הוקם ב-1992 על ידי אלכסנדר טסלר, איש עסקים יהודי מגרמניה. בשנים הראשונות נחשב המלון למפואר אך עם השנים דעכה יוקרתו, בעיקר בגלל בניית בתי מלון חדשים יותר בחוף הצפוני של העיר. ב-2011 הועבר המלון לניהול רשת ישרוטל, שדאגה לטפל בחוב של 200 מיליון שקל שעמד לחובת החברה המנהלת של המלון.

ב-2015 מונה למלון כונס נכסים זמני, בעקבות חוב של 190 מיליון שקל לבנק הפועלים. אחרי תהליך התמחרות, נצבא רכשה את המלון ב-220 מיליון שקל, וטסלר נשאר בעל מניות מיעוט במלון. נצבא סגרה את המלון מיד כשקיבלה לידיה את השליטה בו וטענה שזה לצורך שיפוצים. ב-2017 רכשה נצבא את חלקו של טסלר תמורת 25 מיליון שקל. נצבא הייתה אמורה לשלם לטסלר עוד 10 מיליון שקל, מתוך רווחי המלון, לאחר שהוא יתחיל לעבוד, אך כאמור, השיפוץ לא הסתיים. בחודש דצמבר 2019 פרצה במלון שרפה שגרמה לעיכוב נוסף בהשלמת שיפוץ המלון.

לאורך השנים נהנתה נצבא מהטבות שונות הקשורות לשיפוץ המלון. בין 2015 ל-2018 לא שילמה ארנונה כלל, ומאז היא משלמת תעריף מופחת. בנוסף, היא קיבלה מענק של 20 מיליון שקל ממשרד התיירות.

חבר הכנסת מאיר יצחק הלוי, שכיהן עד לאחרונה כראש העיר אילת, זועם על הזנחת המלון: "נפגשתי פעמיים עם הממונה על ההגבלים ואמרתי לו שאני חושב שאסור לנו לסגור את המלון מבלי שאנחנו יודעים שיש פתרון בטוח, ולצערי, אשר יגורתי בא לי. נעשתה רכישה ע"י נצבא, קובי מימון, והתחילה התמהמהות מוזרה. צריך לזכור שזה בא אחרי שהובלנו מהלך מסייע לרוכשי המלון לבנות 100 יחידות בוואדי, בחלק הדרום מערבי של המלון, וגם התרנו להם שיפוצים שהצריכו שיפוצים שלנו. העסק נתקע עד היום. מבחינתי זה נזק גדול מאוד גם לקופה העירונית, וזה נזק אסתטי, סביבתי, לחוף, למרחב הציבורי, לצמחייה.

"התחלתי להפעיל כמה סנקציות כמו להודיע להם שניקח להם את החוף, וכמובן שקיימתי אינספור שיחות עם פרי אטיאס, מנכ"ל נצבא, שבהן ביקשתי שיעמדו בלוחות זמנים. לצערי זה לא קרה. אני מקווה שהנהלת העיר החדשה תנקוט כלים משפטיים כדי להשמיש את המלון". מפת האינטרסים של נצבא בפרשת מלון הנסיכה מעורפלת יותר. ייתכן שנצבא מעריכה שייבוש הנכס במשך שנים יוביל להגדלת זכויות הבנייה על הקרקע.

כיכר אתרים: תוכנית מאושרת למגדלי יוקרה

מסכת התחדשות כיכר אתרים התחילה לפני כעשור, כשקרן JTLV, בהובלה של עמיר בירם, מתיו ברונפמן ושלום פישר, רכשה את הבעלות על רוב שטחי הכיכר במטרה לקדם בה פרויקט מגורי יוקרה, מסחר ומלונאות.

התוכנית המקורית, שעליה חתום האדריכל הבריטי הנודע נורמן פוסטר, הציעה הריסה של הכיכר הקיימת, כולל מבנה הדיסקוטק שבמרכזה, החנויות ובית המלון, והקמה של ארבעה מגדלים: שניים בגובה של 26 קומות, אחד בגובה 31 קומות ועוד אחד בגובה 36 קומות. הפרויקט כלל כ-80 אלף מ"ר שטחי מלונאות ומגורים, 4,000 מ"ר של שטחים ציבוריים, שטחי מסחר ועשרה דונמים של שטחים פתוחים.

באפריל 2018, בעקבות מחאת עמותת "לא למגדלים בכיכר אתרים", החליט בית המשפט המחוזי להחזיר את הפרויקט לדיון בוועדה לשמירה חופית (ולחו"ף). העמותה טענה כי התוכנית שקודמה בכיכר סותרת את תוכנית המתאר תא/5000 ולא הובאה לאישור הוולחו"ף.

ביוני אישרה הוולחו"ף תוכנית הכוללת שני מגדלים בני 25 קומות, ולא שלושה ארבעה בניינים נמוכים יותר ותמהיל השימושים במגדלים הפך ל-70% מלונאות ו-30% מגורים. בין היתר נקבע כי רחוב הירקון לא יהיה יותר משוקע אלא יעלה אל פני הקרקע.

בחודש פברואר 2020 הגיש איש העסקים ספי צביאלי לבית המשפט המחוזי בת"א עתירה נגד מסמך המדיניות שהעירייה קידמה למקטע החוף שבין המרינה ובריכת גורדון, כולל בתי המלון. העתירה קוראת לבטל את החלטת הוועדה המקומית לאשר את המסמך. ע"פ העתירה: "העותר לא יכול לצפות באפס מעשה כאשר לנגד עיניו מופקע היהלום היקר הזה מהציבור ונמסר ליזמים פרטיים, וזאת תוך ויתור על האינטרס הציבורי ועל זכויותיהם של תושבי העיר במובנים רבים".

 

ב-21.7.21 התפרסם כי צביאלי זכה במכרז שנערך למכירת החניון בכיכר אתרים בתל אביב וישלם 257 מיליון שקל לעיריית תל אביב-יפו ועוד 84 מיליון שקל לחברת נכסי עידית. בצירוף מקרים יוצא דופן התפרסמה למחרת החלטת בית המשפט המחוזי תל אביב לדחות את עתירתו של צביאלי, שביקש לבטל את החלטת הוועדה המקומית תל אביב-יפו לאשרר את מסמך המדיניות למרחב כיכר אתרים. ב-15.8.21 נודע כי חברת נצבא היא הגורם המממן שמסייע לצביאלי ברכישת חניון כיכר אתרים.

בשיחה עם גלובס, אומר גורם בענף היזמות כי "נשאלת השאלה למה הם עשו את העסקה. מצד אחד יש להם המון נכסים שמייצרים להם כסף ואני מניח שהם מחפשים מקומות לזרוק את הכסף שלהם. מצד שני, הם משלמים 360 מיליון שקל על נכס שמניב, ע"פ הערכות, 3.5-3 מיליון שקלים בשנה. התשואה מאוד נמוכה. מכאן ניתן להבין שהאינטרס שלהם הוא פיתוח הכיכר. יש פה משהו לא ברור. לכאורה הכניסה שלהם לפרויקט היא מאוחרת מדי. יש תוכנית מתאר שקובעת איזה מסגרת שנקבעה לפיתוח המקום ולא משנה איך יוגדר החלק שלהם. גם אם הם ייבשו את הפרויקט, הסיכוי שלהם לפרוץ את זכויות הבנייה היא רק אם הם יצליחו לעקוף את תא/5000 (תוכנית המתאר של ת"א). בעיניי, הסיכוי שזה יקרה, בדור שלנו, קטן".

לדברי הגורם, יחסי הכוחות במקרה הזה הם לא אלה שנצבא רגילים אליהם: "בתחנה המרכזית החדשה הם נתקלו בערב רב של אנשים, שכל אחד מחזיק חנות. במקרה הזה הם מול שולם פישר ומתיו ברונפמן. אלה אנשים עשירים מאוד, שיושבים על כל החלקים המניבים בכיכר-המלון, החנויות, הקולוסאום. הם קיבלו עכשיו מאה מיליון שקל על החניון. להם אין שום בעיה לחכות ולהגיע על 6% תשואה על הנכסים האלה".

בחברת נצבא בחרו שלא להגיב.

נצבא

תחום עיסוק: ניהול נכסי נדל"ן מאילת ועד קריית שמונה: מלונות, מרכזים מסחריים. תחנות מרכזיות, תעסוקה ומגורים
היסטוריה: חברת נכסי הנדל"ן של אגד נמכרה בסוף שנות ה־90 לקובי מימון. ב־2003 החלה בייזום והקמה של פרויקטים בתחום הנדל"ן למגורים בארץ ובאירופה. ב־2017 חדלה להיות חברה ציבורית
נתונים: נצבא היא חברה בשליטת איירפורט סיטי הנסחרת בבורסה, שנשלטת ע"י חברה בורסאית נוספת (אקויטל), שבה שולט קובי מימון. היא מחזיקה נכסי נדל"ן בשווי של 11.8 מיליארד שקל

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה