גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל המהלכים שהובילו לעזיבתו הדרמטית של ליאו מסי את ברצלונה

קרן ההון CVC הודיעה שתרכוש כ-10% מהליגה הספרדית, ותקבל גם כ-10% מזכויות השידור ● המשמעות: ברצלונה תוותר על נתח משמעותי מהכנסותיה ל-50 השנה הקרובות ● כשאין אפשרות לכסות את החוב, אין גם כסף לשלם ללב של הקבוצה - ליונל מסי

ליונל מסי מזיל דמעה בהודעה על עזיבת ברצלונה / צילום: Associated Press, ALBERT GEA
ליונל מסי מזיל דמעה בהודעה על עזיבת ברצלונה / צילום: Associated Press, ALBERT GEA

שרשרת אירועים דרמטית שהתרחשה בסוף השבוע האחרון בספרד מתארת את עוצמת ההרס שהותירה הקורונה בכדורגל האירופי בתוך שנה וחצי בלבד. התעשייה הזו, שהייתה חסינה מפני כל משבר גלובלי בשני העשורים האחרונים, נראית שבירה, מרוסקת, נאלצת לתת לגופי השקעות שחגים סביבה כמו כרישים לגזור ממנה חתיכות בתמורה להזרמה מיידית של קצת כסף מזומן. בחסות המשבר הכלכלי, ברצלונה הגדולה והעשירה נאלצת להיפרד מהכוכב הגדול שלה ליונל מסי אחרי שני עשורים, פשוט כי אין לה איך לשלם לו.

מה קרה בסוף השבוע הזה שגרר החוצה את השחקן הטוב בעולם מברצלונה בחינם, איך קשורה חברת השקעות פרטית למהלך הזה, ועד כמה הסיפור הזה ישנה את פני הכדורגל האירופי.

איך הכל התחיל? CVC מזהה הזדמנות

נתחיל באירוע הראשון - באמצע השבוע שעבר הודיעו קרן הפרייבט אקוויטי CVC והליגה הספרדית כי הגיעו להסכם במסגרתו תרכוש CVC כ-10% מהליגה הספרדית תמורת 2.7 מיליארד אירו. על פניו נראה שההסכם טוב לליגה הספרדית. הקרן תזרים מיד את הסכום הזה לקבוצות שהחובות שצברו בתקופת הקורונה מאיימים להטביע אותן. במבט רחב יותר - הכדורגל האירופי איבד לפי דוח של אופ"א כ-8 מיליארד אירו מאז מרץ 2020. מאחר שהחובות עצומים והמודל הכלכלי של הכדורגל מוטל בספק כרגע, בנקים לא ממהרים לתת לקבוצות הלוואות ו-CVC מציעה מסלול תמיכה נוח יותר ומפתה של הזרמת כספים מיידית.

בתמורה לזה היא דורשת כמה דברים כמובן. למשל, התחייבות לכך שרוב הכסף שהיא מעבירה לא יוכל לשמש ל"דברים רעים", כמו רכישות שחקנים, אלא להשקעה בתשתיות. בנוסף, וזו הדרישה היותר קשוחה: CVC תקבל במסגרת ההסכם כ-10% מהסכמי זכויות השידור של הליגה ב-50 השנים הקרובות.

מי שמתנגד מיד להסכם הן ריאל מדריד וברצלונה שטוענות כי הליגה הספרדית מכרה את הקבוצות בזול. זכויות השידור הן הנכס הגדול ביותר בכדורגל, בעיקר של ריאל מדריד וברצלונה. ולמעשה, בחישוב גס הן ייאלצו לוותר על קרוב ל-5% מההכנסות שלהן בכל שנה, במהלך 50 השנים הבאות, שיילכו כעת ל-CVC.

למה דווקא הליגה הספרדית? הקבוצות מדממות

עד היום התרגלנו שרק בעלי הון פרטיים נכנסים להחזקה של קבוצות ספורט. בשנים האחרונות בעקבות שורה של רגולציות הפך הכדורגל האירופי למקום שבו אפשר גם להרוויח הרבה כסף. ההכנסות גדלות בקצב מטורף, והצמיחה הממוצעת של התעשייה ברמה הגבוהה שלה נעה בשיעור דו-ספרתי. CVC מחפשת כבר זמן רב להרחיב את הפעילות שלה בספורט, ומנצלת את הקבוצות והליגות המדממות בעקבות הקורונה. במרץ השנה היא הצליחה להשלים עסקה דומה לרכישת 14% מליגת הרוגבי הבינלאומית Six Nations Rugby, תמורת הזרמה מיידית של 500 מיליון דולר.

הכניסה לכדורגל, שבו נמצא הכסף הגדול, הייתה קשה יותר. לפני שהגיע לליגה הספרדית הציעה CVC לליגה האיטלקית 1.6 מיליארד אירו בעסקה דומה, אולם נאלצה לסגת בעקבות סירובן של הקבוצות הגדולות יובנטוס, אינטר ומילאן. גם ניסיון שלה בליגה הגרמנית נחל כישלון. בספרד המצב כל כך גרוע, החובות של הקבוצות האמירו למצב קטסטרופלי, ואין להן ברירה אלא לקבל את ההסכם הזה ולוותר על הרבה כסף עתידי.

ההצלחה של CVC להיכנס לכדורגל יכולה לתאר את מה שעובר הענף הזה בשנה האחרונה - חלק מהקבוצות גייסו הלוואות באמצעות מכירת אג"ח, חלק מהן פנו לבורסה והנפיקו חלק קטן כדי לייצר תזרים, חלק מיחזרו הלוואות קיימות ופרסו אותן על עוד כמה שנים. המינוף הוא עצום.

מה שעושה CVC עושות גם קרנות פרטיות אחרות: ניסיון לנצל את הסיטואציה המשברית של הספורט לטובת דריסת רגל. גם בסיטואציה הקיימת נכנסים גופי שידור חדשים, למשל אמזון, שמוכנים לשלם סכומי שיא על זכויות השידור. וכשגם הקהל יחזור למלא את המגרשים, שוב ניתן יהיה ליהנות מצמיחה ממוצעת של לפחות 10% מדי שנה.

איך קשור מסי לסיפור? החובות המטורפים של ברצלונה

ברצלונה וריאל מדריד הן המתנגדות הגדולות להסכם עם CVC. הבעיה של ברצלונה היא גדולה יותר - ביוני האחרון המועדון דיווח על חובות של יותר מ-1.15 מיליארד אירו, ובסוף השבוע הודה נשיא המועדון ז'ואן לאפורטה שרק בעונה האחרונה הפסידה כ-500 מיליון אירו - פי שניים מההערכות הראשוניות. גם יתר הקבוצות דיווחו על עלייה משמעותית בחובות, חלקן ברמה שמקרבת אותן לפשיטת רגל. החובות הללו, בין היתר אלו של ברצלונה, הובילו את ראשי הליגה הספרדית לקדם עסקה עם CVC.

איך נקלעה דווקא ברצלונה, מועדון הספורט הראשון בעולם שנגע ברף הכנסות של מיליארד אירו, לחובות כאלו? הנכס הגדול ביותר מבחינה ספורטיבית ושיווקית של ברצלונה בעשור האחרון הוא ליונל מסי. מצד שני, ככל שהאייקוניות של מסי הלכה וצמחה כך נגררה ברצלונה לשלם לו כל סכום כדי שיישאר. כשהחוזה של מסי עלה, גם הכוכבים שלצדו דרשו קצת "להתקרב" אליו. התחייבויות השכר של ברצלונה, בעיקר בגלל חוזה העתק למסי שנאמד עם כל הסובב אותו ב-100 מיליון אירו, מלכדו אותה וחנקו אותה. כשהגיעה הקורונה וההכנסות צנחו המועדון פשוט קרס.

בברצלונה האמינו בחודשים האחרונים שיצליחו לעמוד ברגולציה החדשה של הליגה הספרדית בנושא השכר. הרגולציה דורשת שמועדונים ישלמו לשחקנים שכר "הגיוני" - כ-65%-70% מההכנסות. נשיא ברצלונה לאפורטה גילה בסוף השבוע שבמועדון סעיף השכר חצה רף של 100% מההכנסות. כאשר מסי הגיע לברצלונה בסוף השבוע לחתום על החוזה שסוכם, חוזה שנחתך ב-40% לעומת החוזה הקודם, בברצלונה הסבירו שזה לא יעבוד. "אין לנו שום דרך להשאיר את מסי במצב הכלכלי שנוצר במועדון", הסביר לאפורטה.

עיתוני ספרד מודיעים על העזיבה / צילום: Associated Press, ALBERT GEA

חלק מהדיווחים טענו כי העזיבה של מסי מבוימת ונועדה להפעיל לחץ על הליגה הספרדית לבטל את ההסכם עם CVC. מאחר שליגה ללא מסי תהיה שווה מבחינה כלכלית הרבה פחות. אבל ההצהרות שיצאו מהמועדון בסוף השבוע הבהירו כי המצב פשוט גרוע ומסי לא יכול להישאר. חלק מהדיווחים טוענים כי הנשיא לאפורטה רק השתמש בדיווח על השארת מסי לצורך קמפיין הבחירות שלו, אבל ידע היטב שהמצב הכלכלי לא יאפשר להשאיר אותו.

למה מסי עוזב בחינם? ההימור הנורא של ברצלונה

בברצלונה לקחו הימור גרוע בקיץ שעבר. בסוף העונה שעברה כאשר מסי הודיע כי הוא רוצה לעזוב את המועדון שנה לפני תום חוזהו הרשמי, ברצלונה הייתה יכול לקבל תמורתו סכום עתק שהיה מסדר לה התמודדות טובה יותר עם הנגיף - בהערכה גסה כ-300 מיליון אירו: 200 מיליון אירו עבור מכירת השחקן ועוד 100 מיליון אירו שהייתה חוסכת בשכר השנתי שלו. המצב של המועדון כבר אז היה לא טוב, ומבחינה ספורטיבית כבר לא היה ברור כמה תוכל לסחוט ברצלונה עוד ממסי, אז בן 33.

ההימור היה מסוכן בהתחשב בכך שבברצלונה ידעו כי ביולי 2021 מסי יהפוך לשחקן ללא חוזה ויוכל לעזוב ללא תמורה. הסוף ידוע - מסי לא הצליח להוביל את ברצלונה אפילו מול היריבות בספרד וגם לא בליגת האלופות; ההישארות שלו שהייתה אמורה להיות ממומנת גם באמצעות מכירת כרטיסים ומנויים ירדה לטמיון מאחר שהקאמפ נואו נותר ריק כל העונה בשל מגבלות הקורונה. ואי חידוש החוזה שלו שולח את השחקן אולי הגדול בכל הזמנים החוצה בחינם (כנראה לפריז).

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם