גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מקסיקו תובעת יצרני נשק גדולים בבית דין בארה"ב

המדינה טוענת כי אוזלת-ידם של היצרנים מקלה על הברחת נשק לידי כנופיות הסמים

תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר
תצוגת אקדחים / צילום: Associated Press, ג'ון לוצ'ר

ממשלת מקסיקו תובעת קבוצה של יצרני נשק אמריקאים בבית דין פדרלי בארה"ב, בטענה כי אוזלת-היד של החברות הללו מאפשרת מסחר בנשק המגיע בסופו של דבר לקרטלי סמים מקסיקניים.

בתביעה האזרחית שהוגשה ביום רביעי בבית הדין המחוזי בבוסטון, טוענת הממשלה המקסיקנית שהעלמת העין של יצרני הנשק הופכת אותם לשותפים בהנעת האלימות של קרטלי סמים וארגוני פשע אחרים במקסיקו בשנים האחרונות.

אלימות כנופיות יצאה משליטה במקסיקו, מדינה שהיא ביתם של כמה מהקרטלים האכזריים ביותר בעולם, וגרמה לרציחתם של יותר מ־150 אלף איש ועשרות אלפי נעדרים מאז 2006.

מדובר בפעם הראשונה בה מדינה זרה תובעת יצרני נשק בארה"ב, כך אומר אדם סקאגס, יועץ בכיר ומנהל מדיניות במרכז המשפטי גיפורדס נגד אלימות כלי נשק, קבוצה לא ממשלתית הפעילה בנושא. בין הנתבעות חברות גדולות כמו סמית' וווסון, בארט, קולט וגלוק.

במקסיקו אמרו שהיצרנים והמוכרים שנתבעו מכרו יותר מ־68% מכלי הנשק המוברחים למקסיקו בכל שנה, מניין של כ־340 אלף רובים ואקדחים. הרובים מיוצרים במפעלים במסצ'וסטס ומדינות אחרות בארה"ב, כך אומרת ממשלת מקסיקו.

"המטרה המרכזית שלנו היא שהחברות האלה יפסיקו לעשות מה שהן עושות, שהחוצפה הזו בנושא הסחר הלא חוקי ברובים המגיעים למדינתנו ייפסק", אמר במסיבת עיתונאים שר החוץ המקסיקני מרסלו אברארד.

מקסיקו מבקשת גם שבית המשפט יפסוק שמגיעים לה פיצויים, על פי בכירים בממשלה. אלחנדרו סלוריו, יועץ משפטי למשרד החוץ, אמר שממשלת מקסיקו תדרוש פיצוי של לפחות 10 מיליארד דולר.

איגוד תעשיית כלי הנשק בארה"ב, NSSF, דחה את הטענה שהחברות מעלימות עין ואמר שההאשמות לגבי סחר בנשק אל מעבר לגבול "ניתנות להפרכה".

"כל הרובים והאקדחים הנמכרים בחנויות בתוך ארה"ב נמכרים בהתאם לחוקי מדינות וחוקים פדרליים, לאחר שמושלמת בדיקת רקע של ה־FBI והקונים ממלאים טפסים", נמסר מהאיגוד.

התביעה תתמודד עם מכשולים לא פשוטים בבית הדין, אמר סקאגס. חוק פדרלי מ־2005, המכונה חוק ההגנה על מסחר הוגן בכלי נשק, מגן על יצרני רובים וסוחרי נשק מאחריות לפשעים המבוצעים עם כלי הנשק שהם מייצרים ומוכרים.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן קרא שוב ושוב לדמוקרטים בקונגרס להגיש מחדש הצעות חוק מהעבר שביקשו לבטל את החוק הזה. היו כמה אתגרים חוקתיים נגדו, אבל כולם כשלו, כך אומרים במרכז המשפטי גיפורדס.

"באופן חלקי זה כך בגלל ההגנות הייחודיות של תעשיית הנשק, שאינן זמינות לאף תעשייה אחרת", אמר סקאגס. "אבל אם נשים בצד את האתגרים החוקיים ונתייחס לעניין האתיקה והמוסר, אי אפשר להגן על ההתנהגות של תעשיית הנשק".

הוא אמר שתביעות נגד יצרני נשק יכולות להימשך שנים, והזכיר את המקרה של העיר גארי באינדיאנה, שתביעה של עיריית שיקגו נגד חנות הנמצאת בה ואחראית לכאורה על מכירת נשק ששימש בסופו של דבר לפשיעה אלימה בשיקאגו (הנמצאת במדינת אילינוי הסמוכה) נמשכת כבר יותר מ־20 שנה.

סלוריו, עורך הדין המקסיקני, טען שהתיקון השני לחוקה, המגן על הזכות להחזיק ולשאת נשק, והחוק מ־2005 לא תקף במקרה זה בו הנזק קרה במקסיקו ולא בארה"ב.

את החברות קולט ובארט לא ניתן היה להשיג מיד לתגובה, בעוד שסמית' וווסון לא הגיבו מיד לבקשות תגובה.

התביעה הוגשה יום אחד אחרי יום השנה השני לטבח באל פאסו משנת 2019, מקרה בו גזען של עליונות לבנה ירה והרג 23 אנשים, ששמונה מהם היו מקסיקנים, ופצע 24 אחרים.

נשיא מקסיקו אנדרס מנואל לופז אוברדור, לאומן שנכנס לתפקיד ב־2018, ביקש גישה אחרת להתמודדות עם אלימות כנופיות הסמים לעומת קודמיו בתפקיד והתמקד בהריגת ראשי הקרטלים וכליאתם. הוא אומר שהעדיפויות שלו הן התמודדות עם סיבות העומק הכלכליות לאלימות דרך תוכניות תעסוקה ושיקום חברתי, ומאבק נגד הסחר בנשק אמריקאי.

ממשלת מקסיקו מעריכה שיותר מ־500 אלף רובים נסחרים באופן לא חוקי בין ארה"ב למקסיקו כל שנה, ומשמשים לתדלוק עלייה באלימות ככל שהקרטלים נלחמים על שטחים ועל שליטה על נתיבי הברחה ושווקים לא חוקיים במקסיקו. שיעור מקרי הרצח במקסיקו עלה משמונה הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2009 ל־29 הרוגים לכל 100 אלף איש ב־2020, ו־70% ממקרי ההריגה בשנה שעברה נעשו על ידי שימוש ברובים ואקדחים.

למרות שבמקסיקו עצמה חוקים נוקשים האוסרים על בעלות על כלי נשק, קרטלי הסמים וכנופיות אחרות חמושים עד הצוואר, ולעתים יש להם יותר כח אש מהמשטרות המקומיות. הממשלה מעריכה שבין 70% ל־90% מכלי הנשק נרכשים בארה"ב ואחר כך מוברחים למקסיקו.

כנופיות סמים כמו קרטל סינלואה וקרטל ג'ליסקו הדור החדש הן בין האכזריות והחמושות ביותר בעולם. בקרטל ג'ליסקו משתמשים באופן שגרתי ברובים קליבר 50 של בארט, המסוגלים לחדור שריון קל, ובכלי נשק אחרים בדירוג צבאי. ב־2015, הפיל הקרטל מסוק של הצבא בעזרת מטול RPG.

בתביעה טוענת מקסיקו שחברות הנשק "מעצבות, משווקות, מפיצות ומוכרות רובים בדרכים שהן מודעות לכך שהכלי לבסוף מחמשים את קרטלי הסמים במקסיקו". הממשלה אומרת גם שהחברות עובדות עם סוחרי נשק מושחתים ומפעילה "נהלי מכירה לא חוקיים ומסוכנים" שהקרטלים יכולים לנצל בקלות כדי להשיג כלי נשק.

ממשלת מקסיקו אומרת גם שהחברות מעצבות את כלי הנשק כך "שניתן לשנות אותם בקלות לירות ירי אוטומטי וניתן להעבירם בקלות לשוק הפלילי במקסיקו".

עוד כתבות

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטעמה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

רפיח או עסקה? כלכלנים מעריכים איך יגיבו הבורסה והשקל לתרחישי המלחמה

ישראל נמצאת בפני צומת אסטרטגי, כששתי אופציות מרכזיות על השולחן ● הראשונה היא עסקה שכוללת החזרת חטופים לצד הפסקה זמנית של הלחימה ● השנייה היא ככל הנראה פעולה נרחבת של צה"ל ברפיח ● שלושה כלכלנים בכירים מנתחים את השפעתם של התרחישים השונים על השקל, הבורסה והגירעון התקציבי

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

ירידות בתל אביב; אי.בי.אי השלימה את רכישת קרנות הנאמנות של פסגות

ההתחממות בצפון ופסימיות לגבי עסקת החטופים? מדד הבנקים יורד ב-1.5% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס מזנקות ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה מזנקת ב-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

שרגא ברוש / צילום: תמר מצפי

המדינה מערערת על העונש שהוטל על שרגא ברוש בפרשת הזיוף ועבירות המס

המדינה מבקשת להטיל 24 עד 40 חודשי מאסר בפועל על נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר שרגא ברוש, במקום 14 חודשי המאסר שהוטלו עליו בעקבות הרשעתו בעבירות מס ומרמה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין