גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המגפה בצפון קוריאה: קים ג'ונג און מפנה אצבע מאשימה כלפי הפקידים

הרודן הצפון קוריאני הוריד פקידים בכירים בדרגה ומתח ביקורת על הטכנוקראטים במסגרת המאבק של ארצו בקורונה

מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און וחברי הפוליטביורו ביום לציון מותו של קים איל-סונג / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service
מנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און וחברי הפוליטביורו ביום לציון מותו של קים איל-סונג / צילום: Associated Press, Korean Central News Agency/Korea News Service

קים ג'ונג און, יותר מקודמיו בתפקיד, חילק את האחריות בין חברי קבוצת עילית של בכירי ממשלה בצפון קוריאה. כעת, כשהוא מתמודד עם המשבר החמור ביותר בשלטון של כמעט עשור, הדיקטטור הצעיר מוודא שהוא מחלק גם את האשמה ביניהם.

בפגישה של הפוליטביורו בסוף חודש שעבר, הזהיר קים שמצב הקורונה במדינה חמור. הוא נזף בטכנוקרטים שלו על כך שיש להם "דרך חשיבה מיושנת" ואיים להחליף אותם בכאלה ש"מוכנים לגמרי מבחינת הנאמנות שלהם".

התקשורת המדינתית בצפון קוריאה, שדיווחה על המפגש, לא פירטה מה השתבש. קים פיטר מגוון בכירים במה שהיה השינוי הגדול ביותר בהנהגה בכמעט עשור, כך ניתן ללמוד מניתוח של טיי יונג הו, לשעבר דיפלומט צפון קוריאני בכיר שערק והוא כעת מחוקק מהאופוזיציה בדרום קוריאה.

נראה כי אחד האנשים שסולקו הוא הקצין הצבאי הבכיר ביותר בצפון קוריאה, רי פיונג צ'ול. ביום חמישי, התקשורת המדינתית פירסמה צילומים של קים במזוליאום של קים איל סונג, ביקור המציין חג חשוב ביום השנה של מותו של סבו. נראה היה שרי לובש בגדים אזרחיים ועומד שתי שורות מאחורי המקום הרגיל שלו קרוב למנהיג המדינה.

השינוי הוא בחלקו הודות למאמץ של קים לעצב מחדש את הדרך שבה פועלת הממשלה בצפון קוריאה."קים ג'ונג און כותב מחדש את הדינמיקה הפנימית של השלטון", אמר קן גאוז, מומחה להנהגה בצפון קוריאה ב־CNA, מכון מחקר ללא מטרות רווח מווירגי'ניה. "זה ניסיון לגרום למערכת לעבוד טוב יותר, אם כי הוא מאוד מתוסכל שזה לא עובד".

קים התרחק משתי מסורות שלטוניות בצפון קוריאה - אווירה של חוסר יכולת לטעות ונטייה לניהול ברמת מיקרו. שלא כמו אביו וסבו, המנהיג הצפון קוריאני הרשה לאנשים לחשוב שהוא אנושי יותר מאלוהי. הוא הודה בטעויות והתנצל. הוא הזיל דמעות במצעד צבאי בשנה שעברה. הוא אפילו הרשה לתקשורת המדינתית לשדר דברים המבכים את המשקל שהשיל, בתוך כך שהמדינה סובלת ממשבר מזון.

באותה עת, נתן לפקודיו יותר סמכות לנהל את ענייני הצבא, הכלכלה ותחומים אחרים באופן יומיומי. הוא הולך לפחות אירועים והאציל יותר סמכויות לגבי ביקורות אישיות של אתרים שונים. צילומים של מנהיגי צפון קוריאה מתיירים באתרים שנבנו לאחרונה היו מזה זמן רב חלק קבוע בתעמולה של המדינה.

"קים ג'ונג און ציין שבמשך זמן מה שהוא לא האדם היחיד המוביל את המדינה, שיש קבוצה של אנשים אחראיים", אמר רמון פצ'קו פרדו, יושב ראש KF-VUB Korea בביה"ס למשילות בבריסל. "אבל יש אנשים שלא עשו את תפקידם נכונה וכעת הוא מפנה אליהם אצבע מאשימה".

בעיות בניהול רזרבות האורז

הכשל שגרם לו לבקר את הבכירים במדינתו בחודש שעבר קשור ככל הנראה לדיווח שגוי לגבי רזרבות האורז של הצבא, כך ניתן ללמוד מהניתוח של טאיי, המחוקק הדרום קוריאני.

קים כנראה הורה לצבא להשתמש במצבורי האורז שלו לחלוקה לציבור, כך כתב טאיי, והמלאי האמיתי היה קטן יותר ממה שדיווחו הקצינים הבכירים. באופן טיפוסי, הצבא פונה לסין לאספקה מחדש, אבל בגלל מגפת הקורונה הגבול בין המדינות סגור. "אם קים הבין הפעם שקיבל דיווחים כוזבים, זו תהיה תקרית שבגלל הוא אמור לכעוס ולרגוז", כתב טאיי.

ביום חמישי, סוכנות הביון של דרום קוריאה הודיעה למחוקקים שזעמו של קים אולי בא בגלל ניהול כושל של רזרבות האורז, כולל עיכובים בפתיחת מרכז חדש לחיטוי קרוב לגבול עם סין.

המדינה המבודדת הפכה למבודדת אפילו יותר במגפה, מתוך פחד שהתפרצויות גדולות יכולת להרוס לגמרי את מערכת הבריאות הרעועה שלה. זה החניק את המסחר עם סין בגבול. לא נראה שפיונגיאנג מעוניינת בשיחות גרעין עם וושינגטון שעשויות להביא להקלה בסנקציות ולהקל חלק מהלחץ הכלכלי.

דרישה ליישום מדיניות טוב יותר - וכתוצאה מכך - העברת האשמה ממנו והלאה - מייצגת את אחת האפשרויות האחרונות שנותרו בידיו של קים.

המנהיג הצפון קוריאני היה צריך לשלוח מסר למעמד השולט במדינה לגבי אחריות, כך אמרה לי הו־ריונג, עמיתת מחקר בכיר במכון לניתוחי הגנה מסיאול, מכון מחקר של הממשלה. "אם קים לא יקבל תמיכה מיידית מקבוצת העילית שלו, הוא לא יוכל לנהל ולפייס את התלונות של העם בצפון קוריאה", אמרה לי.

עד שחיסוני קורונה יהיו זמינים באופן נרחב, ממשל קים בעצם תקוע במקום, מכיוון שפתיחה מחדש של הגבול אפילו באופן חלקי תהיה מסוכנת מדי בגלל חולשות תשתית, תת תזונה נרחבת ואוכלוסייה מתבגרת, כך אמר ג'יהו צ'ה, מומחה למערכת הבריאות של צפון קוריאה. "אין להם עוד אפשרות אלא להשאיר את הגבול סגור", אמר ד"ר צ'ה, מומחה לבריאות עולמית באוניברסיטת מנצ'סטר.

משבר כלכלי קשה

צפון קוריאה נרשמה לקבלת חיסונים במסגרת תוכנית Covax אבל עדיין לא קיבלה מנות.

המצב בצפון קוריאה, המשותקת בגלל צעדים נגד המגפה, החמיר לאחרונה. אבדן המשקל של קים, שבסוכנות הביון של סיאול מעריכים אותו כירידה שבין 10 ל־20 קילו - מוסגרה על ידי התקשורת במדינה כסימן למאבקים המתמשכים של צפון קוריאה. בהערכות קודמות הוערך משקלו של קים ב־140 קילו או יתר.

אספקת המזון בצפון קוריאה הצטמצמה בגלל שיטפונות הקיץ הפוגעים בייצור החקלאי. אבל מחירי האורז והתירס לא זינקו, על פי קאנג מי ג'ין, עריקה המנטרת את כלכלת המדינה ומדברת באופן שגרתי עם צפון קוריאנים.

עם זאת, הזמנים קשים ואנשים רבים היו צריכים למכור את האופנועים שלהם או מזגנים תמורת כסף, אמרה. שעות המכירה של שווקים לא רשמיים, בהם צפון קוריאנים רבים מתפרנסים, מצטמצמים כשהמקומות עוברים חיטוי בבקרים והרווחים שלהם מוגבלים בגלל שהממשלה קובעת מחירים, אמרה קאנג, העובדת עבור העיתון דיילי אן קיי היוצא לאור בסיאול. "אבל אם אני שואלת אותם איזה אוכל הם שמים על השולחן, זה לא כל כך שונה מבעבר", אמרה קאנג.

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"