גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השתמשו בתמונה שצילמתם ללא רשות? אלו הדברים שאתם צריכים לדעת

הסמארטפון והרשתות החברתיות הפכו את כולנו לצלמים שתמונותיהם נגישות לכולם באופן המאפשר להפר בקלות את זכויות היוצרים שלנו ● מה תוכלו לעשות כשזה יקרה גם לכם?

האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? / צילום: Shutterstock, Jacob Lund
האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? / צילום: Shutterstock, Jacob Lund

האם קרה לכם פעם שתמונה שלכם התפרסמה באתר שלא בחרתם לככב בו? או שגיליתם שתמונה משפחתית שצילמתם בחופשה מתנוססת על פרסומת של מלון או אטרקציה? המקרים הללו ומקרים נוספים בהם תמונות אישיות שהעלו גולשים לרשתות חברתיות מופיעים פתאום במקומות אחרים בהם המצלם או המצולם לא בחרו לפרסם אותן קורים לא פעם.

לפני למעלה מעשרים שנה, הרבה לפני שהתחלנו לכנות את הטלפונים הניידים שלנו "חכמים", פותח ויוצר הטלפון הנייד ששולבה בו מצלמה. שנים לאחר מכן, הטלפונים שלנו למדו גם להתחבר לרשת האינטרנט, לשלוח את התמונות שצילמנו לחברים ולהעלות אותן לרשתות החברתיות, כשהן נגישות וזמינות לכולם.

ההתפתחויות הטכנולוגיות המדהימות הללו גרמו לכולנו להפוך לצלמים עם גלריה שבחלקה גלויה לעיני כל, אך לצד זאת, אפשרו להפר בקלות את זכויות היוצרים בתמונות שצילמנו. לא צריך ידע רב כדי להוריד תמונה שפירסם אדם אחר מאתר אינטרנט או אפליקציה ולהשתמש בה כאילו צילמנו אותה בעצמנו.

אז אם פרסמתי תמונה באינטרנט, כל אחד יכול לעשות בה שימוש? לדברי עו"ד סהר פלד, שותף במחלקת ההיי-טק במשרד עמית, פולק, מטלון ושות' ומומחה בדיני קניין רוחני, "החוק קובע כי שימוש בתמונה, וכך גם ביצירות מסוגים נוספים, מבלי לקבל רשות מהיוצר או ממי שרכש מהיוצר את זכויותיו בהן, מהווה הפרת זכויות יוצרים".

מה צריך לעשות כדי להפסיק את הפרסום של התמונה? ואיך מקבלים את הפיצוי?

תיעוד

הפעולה הראשונה שעליכם לבצע היא: תיעוד הפרת הזכויות שלכם. "הדבר הראשון שיש לעשות זה להכין תיעוד לכך שאתם צילמתם את התמונה, ולכן הינכם הבעלים של זכויות היוצרים בה, וכך גם תיעוד ההפרה, בדגש על המקום והזמן בו פורסמה התמונה ללא הסכמתכם", מסביר עו"ד סהר פלד. "במצב בו המפר נטל את התמונה מאתר אינטרנט בו פרסמתם אותה, עליכם לספק תיעוד לכך שהפרסום שלכם נעשה קודם לפרסום של הגורם המפר. התיעוד ייעשה לרוב באמצעות צילומי מסך של הפרסום שלכם ושל הפרסום המפר, כשבאלו יפורטו יום ושעת הפרסום באופן המאפשר להוכיח איזה פרסום נעשה קודם".

במקרים מסוימים נכון להכין תיעוד נוסף. פלד: "כך למשל, אם הפרסום המפר נעשה על ידי גוף מסחרי או לצרכים מסחריים, אתם עשויים להיות זכאים, אם תפנו לערכאות משפטיות, בפיצוי בסכום גבוה יותר - כך שחשוב לתעד נסיבות אלה. כך גם פרסום הזוכה לחשיפה רבה יכול להעיד על הפקת 'רווח' גדול יותר שהפיק המפר מהשימוש שעשה בתמונה שלכם. לכן, אם ישנו 'נומרטור' המונה את הצפיות בתמונה או דרך אחרת להראות את החשיפה הרבה לה היא זכתה, כדאי לתעד גם אותם".

פנייה למפרסם ולמפרים עקיפים

לפני שרצים להגיש תביעות נגד מי שעשה שימוש בזכויות שלכם, צריך לפנות אל המפר ולדאוג כי יסיר את תמונתכם. פלד: "לאחר שסיימתם לתעד את מעשה ההפרה, הגיע הזמן לפעול להפסקתה. יעילותן של הדרכים האפשריות להביא להסרת הפרסום המפר תלויה בנסיבות העניין. בהנחה שאתם תושבי ישראל, פנייה לערכאות המשפטיות במדינה זרה, אם מקום מושבו של הגורם המפר אינו בישראל, כרוכה לרוב בהוצאה כספית לא מבוטלת. כך גם פנייה לבית משפט בישראל ובקשה לאכיפת פסק הדין במדינה זרה. אולם בין אם המפר הוא תושב אותה המדינה כמותכם ובין אם לאו, במרבית המקרים ראוי ונכון לפנות אליו, להביא לידיעתו שהוא מפר את זכויות היוצרים שלכם ולדרוש ממנו להסיר את הפרסום".

לא תמיד הפניה למפר תעזור. "היעילות של פנייה כזו היא מוגבלת, ותלויה בעיקר בקיומו של חשש אצל הגורם המפר שהתעלמות מפנייתכם תגרום לכם להגיש נגדו תביעה לערכאות המשפטיות. אך ייתכן והשימוש המפר בתמונה נעשה בתום לב, ובמקרים כאלו פנייה ישירה עשויה להיות יעילה", מסביר פלד.

פנייה למפרים עקיפים

גם אם הפנייה למפר לא הועילה, ישנם גורמים נוספים שניתן לפנות אליהם לצורך הסרת הפרסום אשר עשויים לשתף פעולה, בהם הרשת החברתית (פייסבוק, אינסטגרם וכדומה) או ספקי השירות. "האדם שפרסם את התמונה ללא רשות אינו הגורם היחיד שנחשב כמפר של זכויות היוצרים שלכם. גורמים נוספים, כמו הרשת החברתית בה נעשה פרסום מפר וספק שירותי האחסון של אותה רשת חברתית נחשבים למפרים, אם כי עקיפים".

מתוך התחשבות באופן פעילותן של הרשתות החברתיות וחוסר היכולת שלהן לבדוק כל תמונה ותוכן אחר המועלים על ידי המשתמשים, נקבע מנגנון של "הודעה והסרה" שנועד להתמודד עם מקרים של הפרות זכויות יוצרים. "'הודעה והסרה' הוא מנגנון שעוגן בחוק לראשונה בארצות הברית ובהמשך התווסף לספר החוקים של מדינות נוספות ובישראל הוא הוחל מכוח פסיקת בתי המשפט. המנגנון קובע כי גורמים אשר עשויים להיחשב כמפרים עקיפים, כדוגמת הרשתות החברתיות, שיסירו תוכן מפר זמן סביר לאחר שקיבלו הודעה ודרישה לעשות כן מבעל הזכות, יזכו, בכפוף למספר חריגים, בחסינות מפני תביעות כספיות", מסביר פלד.

בשל חשיפתן לתביעות של בעלי תוכן, מקפידות הרשתות החברתיות לפעול על פי המנגנון של "הודעה והסרה" ומתן הודעה ודרישה היא לרוב דרך יעילה להסרת פרסום מפר שנעשה ברשתות.

 חיפוש שגרתי ופעילות מונעת

הטיפ הזה נועד בעיקר לצלמים ויוצרי תוכן אחרים אשר מעלים תכנים איכותיים לרשתות כדבר שבשגרה, באופן שהופך אותם לקורבנות מיידיים של הפרות זכויות יוצרים.

לדברי פלד, "ליוצרי תכנים מומלץ לערוך מדי פעם בפעם חיפוש ברשת של התכנים שלהם. ישנם כלים רבים אשר חלקם מוצעים ללא תשלום, המאפשרים לערוך חיפוש של תמונות ברשת. כותבי תכנים יכולים אפילו לבצע חיפוש פשוט בגוגל או באמצעות כל מנוע חיפוש טקסטואלי אחר. באופן זה ניתן לאתר גורמים מפרים ולפעול נגדם".

דרך נוספת שיכולה לסייע עם הפרות עתידיות היא בהטמעת רכיבים נסתרים לתכנים שאתם משתפים ברשתות, כדי שאלו יסייעו לכם להוכיח שהם נוצרו על ידכם ומצויים בבעלותכם. פלד: "בהליך שהתקיים בעבר בבית המשפט בישראל נדון מקרה בו הועתקו טקסטים ארוכים ורבים מאתר אינטרנט ישראלי שהציע שירותים בתשלום לעורכי דין. הטקסטים עצמם היו בנחלת הכלל ולאתר לא היו זכויות במלל עצמו, אבל מפעילי האתר השקיעו משאבים רבים בהשגתם ועריכתם והגורם המפר קיבל הכל מן המוכן. האתר השכיל לעשות ושילב בטקסטים רכיבים נסתרים שאפשרו להוכיח שהם הועתקו ממנו, ולא הושגו ממקור אחר וכך הצליח לזכות בתביעה. פעולה מונעת כזו יכולה להציב אתכם בעמדה טובה יותר בהתמודדות עם הפרות עתידיות של התכנים שלכם".

הגשת תביעת פיצויים

"מלבד הזכות לדרוש מהמפר לחדול מהשימוש הבלתי מורשה, אתם זכאים על פי חוק גם לתשלום פיצויים אפילו מבלי להוכיח שנגרם לכם נזק", מסביר פלד. על פי חוק אדם רשאי לתבוע את המפר על הפרת זכויות יוצרים והנזקים שנגרמו לו. במקרים בהם נקבע כי בוצעה הפרת זכויות יוצרים ונפגעה זכותו של התובע, אולם זה לא הוכיח את נזקו, רשאי בית המשפט לפסוק לו פיצוי על כל הפרת זכות בסכום בין 10,000 ל-20,000 שקלים.

עוד כתבות

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"

ברק עילם, גיא ברנשטיין, צבי אלון / צילומים: שלומי יוסף, יח''צ, טיגו

כך הגיבה מניית נייס בוול סטריט לעזיבה של המנכ"ל

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● מג'יק נסחרה בסוף השבוע במחיר הנמוך בכ-48% מהשיא בעקבות הדוחות ● נייס צללה על רקע עזיבת המנכ"ל ● וטיגו נפלה בחדות לאחר פרסום הדוחות למרות שפרסמה תחזית חיובית

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

פרויקט נופי אילן באבו גוש / צילום: viewpoint

השכונה החדשה באבו גוש: בכמה נמכר פנטהאוז עם שישה חדרים?

בפרויקט מגורים שנבנה בשכונה המערבית החדשה באבו גוש נמכר פנטהאוז בן 6 חדרים בשטח 174 מ"ר ב־3.8 מיליון שקל ● בשנים האחרונות חלה עלייה בהתחלות הבנייה ביישוב המדורג באשכול 3 מתוך 10 בדירוג החברתי כלכלי של הלמ"ס • הרוכשת היא תושבת פסגת זאב

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

אילן ברקן (מימין) ואליאב בן עטר, מייסדי ''כוחנו באחדותנו'' / צילום: תמונה פרטית

החילוני והחב"דניק שערכו אירועים ל־20 אלף חיילים מאז פרוץ המלחמה

אילן ברקן ואליאב בן עטר הפעילו "סיירת מחסומים" ששימחה חיילים, ומאז ה־7 באוקטובר עברו לקיים אירועים בבסיסים ● עכשיו הם מתקשים לגייס תרומות: "לעשות 'על האש' ל־100 איש עולה 5,000 שקל, והעם התעייף" ● ישראל מתגייסת

בנייה ברמת גן / צילום: פביו טרופה

התוכנית של רמת גן במקום תמ"א 38: עד 10 קומות ברחובות המסחריים

תוכנית מחליפה לתמ"א 38 שגיבשה העירייה בראשות כרמל שאמה הכהן, מספקת פתרון ביניים בין הגישה המרחיבה שנקטו ראשי העיר הקודמים, לבין הגישה הקמצנית שנקט כרמל שאמה הכהן, שזכתה לביקורת מצד בית המשפט

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, הקשר נותק ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

הרכבת הקלה, הקו האדום / צילום: יוסי כהן

הזרים חוששים, והחברות הישראליות בדרך להשתלט על הרכבת הקלה

הוועדה לצמצום הריכוזיות המליצה לאפשר את השתתפותן של אלקטרה ושפיר במכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול של הרכבת הקלה ● מנגד, חברות בינלאומיות חוששות לגשת למכרז על רקע אי הוודאות הביטחונית והכלכלית בישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

"האייל הזומבי": מחקר חדש מוכיח כי המחלה לא מסוכנת לבני אדם

OpenDNA חתמה על הסכם שיווק עם מקסון, והמנכ"ל סוגר מעגל ● מחקר חדש בארה"ב: "תסמונת האייל הזומבי" לא מסוכנת כרגע לבני אדם ● השבוע בביומד 

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך