גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ה-SEC רוצה יותר נתונים על השפעת האקלים. החברות מתכוננות להילחם נגד זה

מנהלי נכסים רוצים יותר מידע ● חברות אנרגיה והתחבורה אומרות שלא קל למדוד סיכונים של שינוי האקלים

יו"ר ה־SEC, גארי גנסלר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite
יו"ר ה־SEC, גארי גנסלר / צילום: Associated Press, J. Scott Applewhite

רשות ניירות הערך של ארה"ב (SEC) מתכוננת לדרוש מחברות ציבוריות לגלות יותר מידע לגבי האופן שבו הן מגיבות לאיומים הקשורים לשינוי האקלים - והחברות מתכוננות לקרב.

יושב הראש החדש של ה־SEC, גארי גנסלר, שמונה על ידי ממשל ביידן, אמר שגילויים הקשורים לאקלים הם עדיפות עליונה. הנשיא ג'ו ביידן נפגש אתמול עם גנסלר, שרת האוצר ג'נט ילן, ורגולטורים כלכליים אחרים לדון בנושא. ה־SEC כבר ביקשה מידע מהתעשייה, שרובו הגיע בשבוע שעבר, לגבי הצעה לכללי גילוי חדשים שניתן יהיה לפרסם כבר באוקטובר הקרוב.

חברות טכנולוגיה כמו אפל ומיקרוסופט, שבמשך זמן רב התגאו במאמציהן להפחית את השפעתן על הסביבה, אומרות שהן תומכות ביוזמה. חברות אנרגיה ותחבורה אמרו ל־SEC שגילויים בנושא האקלים יכולים להתפרש באופן לא נכון על ידי משקיעים שאין להם ניסיון בקריאת הנתונים או שמדגישים נושא אחד יותר מדי, כמו סך פליטות גזי החממה של חברה מסוימת.

ל־SEC סמכות נרחבת לדרוש מחברות המוכרות ניירות ערך גילויים בנושאים שונים. אבל הדרך שבה היא משיגה מידע ספציפי לגבי שינוי האקלים, שההשפעה שלו על השורה התחתונה של כל אחת מהחברות לא תמיד ברורה, צפויה להיות כליא ברקים פוליטי שיגרום ללוביסטים בוושינגטון להיכנס להילוך גבוה.

האתגר, כך אומרים רגולטורים ומנהלים בחברות הגדולות, הוא לזהות איזה צעדים נחוצים על מנת לעזור למשקיעים למדוד את התחזיות הכלכליות של חברה מסוימת, ואיך לקבוע דרישות שהן גמישות דיין לייצר מידע ספציפי ולא גנרי לגבי סיכונים תאגידיים.

"זה פרויקט דורי שאינו כמו שום דבר אחר שה־SEC עשתה אי פעם", אמר רוברט ג'קסון ג'וניור, נציב ה־SEC לשעבר. "זה מצריך מידה גדולה של מומחיות ברמת הסגל וכמות עצומה של מגע עם השווקים".

הדיווח עשוי להכניס יותר כסף לתעשיות ירוקות

כ־90% מהחברות במדד S&P 500 מפרסמות מרצונן דוחות המפרטים נתונים סטטיסטיים על דברים כמו פליטות פחם ובכמה אנרגיה מתחדשת הן משתמשות. התוכן הזה לרוב לא נבדק על ידי הרגולטורים. רק כ־16% מדווחות על מדדים דומים בדיווחים רגולטוריים, על פי S&P Global Sustainable1, זרוע של חברת דירוג הנכסים והמידע על השווקים S&P.

"ללא דרישת גילוי חובה, אנו צופים שנראה המשך של הערבוביה הנוכחית של גילויים שבה המפרסמים לעתים בוחרים בפינצטה איזה גילויים להיצמד, או במקרים מסוימים פשוט נמנעים מגילוי לגמרי", כך כתב ל־SEC סקוט מאתר, מנהל החברה Pacific Investment Management.

פקידים בכירים בממשל ביידן אומרים שדיווח תאגידי טוב יותר לגבי שינוי האקלים יכניס יותר כסף לתעשיות ירוקות יותר, ויעזור לממשלות להגיע למטרה של אפס פליטות עד שנת 2050, כפי שהוחלט בהסכם פריז. ברמה עולמית, נחוצים כ־1.6 טריליון דולר כדי להגיע ליעד הזה, כך נמסר מ־Energy Transitions Commission, קבוצה של חברות אנרגיה בינלאומיות, מוסדות פיננסיים וארגונים ללא מטרות רווח.

חברות אינן צפויות לספק את כל הנתונים הרלבנטיים ללא מנדט ממשלתי הדורש זאת, כך אמר מנהל המועצה הכלכלית הלאומית בבית הלבן, בריאן דיז, שלפני כן הוביל את ההשקעה בחברות בנות קיימא בחברת ההשקעות BlackRock. "רק מפני שהסיכון ממשי וקיים לא אומר שהשוק, אם יותירו אותו לענייניו, יגלה את הנושאים האלה במסגרת גילויים רצוניים של החברות", אמר דיז בחודש שעבר.

כמה מהרפובליקאים בקונגרס מתנגדים ליוזמה של ה־SEC.

"לדחיפה לכיוון של יותר גילוי הקשור להתחממות הגלובלית מעט קשר למתן מידע אמיתי למטרות השקעה", 12 סנאטורים רפובליקאים, כולל פט טומי מפנסילבניה, כתבו ל-SEC בשבוע שעבר. "מה שקורה הוא שאקטיביסטים, שלא נותנים דין וחשבון לחברה או לבעלי המניות שלה, מנסים לכפות את דעותיהם הפוליטיות הפרוגרסיביות על חברות הנסחרות בבורסה, ועל המדינה כולה, לאחר שלא הצליחו להביא את השינוי הזה דרך הממשלה הנבחרת".

"יש באופן יחסי מעט גילויים"

הגדרה איזה סיכונים הם ממשיים - ואיך חברות צריכות לדבר עליהם - הייתה זמן רב מקור לעימותים בין חברות, משקיעים ורגולטורים. בהחלטה משנת 1976, בית המשפט העליון של ארה"ב קבע שהמידע ממשי אם משקיע סביר יראה אותו כחשוב לגבי החלטה על השקעה או החלטת פרוקסי. העיקרון הזה נותן לחברות מרווח פעולה להחליט מתי העובדות או התחזיות מתאימות לתפישה הזו, אם כי ה־SEC יכולה לשאול חברות איך הגיעו להחלטה שמידע זה או אחר אינו חשוב.

כמה חברות אנרגיה אמרו ל־SEC שהן מודאגות לגבי זה שיוענק למידע הסביבתי אותו משקל כמו צעדים הקשורים להנהלת חשבונות, שחייבים להתאים לכללים בני עשרות שנים המפוקחים על ידי ה־SEC וחברה הקובעת סטנדרטים וממונה על ידי הממשלה. אפילו הערכות לגבי פליטות של גזי חממה עשויות לסבול מהיעדר סטנדרטיזציה, כך כתב היועץ הכללי של חברת צינורות הגז Williams Cos במכתב ששלח ל־SEC.

אפל קראה לחברות ציבוריות לגלות פליטות "דרג שלישי", קטגוריה קשה להערכה הכוללת את חתימת הפחם מדברים כמו נסיעות עובדים, פינוי פסולת ושימוש של לקוחות במוצרי החברה.

לחברות, שינוי האקלים יכול לכלול גם סיכון פיזי, כמו אירועי מזג אוויר קיצוניים היכולים להביא להפסדים לא צפויים, כמו גם הסיכון הכרוך במעבר, כולל במסגרת מדיניות ממשלה שתכריח חברות להיגמל משימוש בדלקי מאובנים. בקליפורניה, למשל, מתכוונים לאסור על מכירת מכוניות חדשות המונעות בדלק בעשור הקרוב.

הקווים המנחים הנוכחיים של ה־SEC רומזים על כך ששני סוגי הסיכונים צריכים להיות גלויים בדיווחים פדרליים. אבל ההנחיות לא מפרטות בלשונן גילויים ספציפיים הנדרשים, וחברות מחליטות מה לומר לגבי הסיכונים שלהן.

"הדעה שלי היא שיש באופן יחסי מעט גילויים על האקלים בדיווחים עונתיים", אמרה הנציבה הדמוקרטית ב־SEC אליסון הרן לי. "אנחנו צריכים שיהיה איזה גילוי חובה אבל עם זאת גם לספק מספיק גמישות כדי שלחברות יהיה זמן ללמוד איך לעשות זאת כמו שצריך".

הנציבה הסטר פירס, אחת משני רפובליקאים בצוות חמישה הנציבים של ה־SEC, אמרה שהיא לא משוכנעת שהרגולטורים צריכים להכריח חברות לגלות גילויים ספציפיים לגבי אקלים. אם חלק מהמשקיעים רוצים יותר מידע, הם חופשיים לדרוש אותו מהחברות, אמרה.

"לעתים אם אתה מנהל נכסים המציע קרן מיוחדת, המשמעות של זה תהיה שצריך לעשות מעט יותר עבודה, וזו תהיה הסיבה שאתה גובה עמלה גבוהה יותר על ניהול הקרן", אמרה.

חברת BlackRock, המנהלת מעט יותר מ־8 טריליון דולר בנכסים ויש לה עסק צומח של קרנות הממותגות כבנות קיימא מבחינה סביבתית או חברתית, תומכת במאמץ של ה־SEC והתמודדה עם לחץ מצד לקוחותיה לנקוט עמדה החלטית יותר לגבי שינוי האקלים.

"מה שאנו מנסים להגיע אליו זה עלייה בהכרה שהמידע הזה חשוב להבנת הסיכונים, לא רק ברמת החברה הבודדת, אלא ברמת השוק ואולי ברמה עולמית סיסטמית", כך אמרה מישל אדקינס, מנהלת בצוות ההשקעות של BlackRock.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק