גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נחום ביתן יעבוד בשבילה: כך מתכננת אלקטרה צריכה לשקם את רשת ינות ביתן המקרטעת

לאחר שהשלימה את רכישת השליטה ברשת המזון בהשקעה של כ-200 מיליון שקל, צפויה אמ"צ לפעול לשיקומה • נחום ביתן, הבעלים היוצא, ימשיך לשמש כאחראי על הסחר ברשת, ולאחר שדאג לעצמו לתגמול שנתי של 5.5 מיליון שקל, יבטיח לו שיפור בתוצאות הרשת גם אקזיט מלא בתוך בזמן קצר

סניף יינות ביתן במודיעין / צילום: שוקה כהן
סניף יינות ביתן במודיעין / צילום: שוקה כהן

בסוף השבוע עדכנה חברת אלקטרה מוצרי צריכה (אמ"צ) על השלמת רכישת השליטה ברשת המזון המקרטעת יינות ביתן, מידיהם של בני הזוג נחום ונורית ביתן. במסגרת עסקת הרכישה, שבוצעה יחד עם קבוצת הביטוח הפניקס, השקיעה אמ"צ כ-200 מיליון שקל ברכישת 35.05% ממניות יינות ביתן, בעיקר באמצעות הקצאת מניות חדשות וכן ברכישת מניות מידי משפחת ביתן (כ-50 מיליון שקל). נוסף על כך, היא תעמיד לרשת הלוואה של כ-50 מיליון שקל.

הפניקס, מצידה, תשקיע ביינות ביתן כנגד הקצאת מניות שיהוו כ-15% מהונה, כך שיחד עם אמ"צ חלקן ברשת המזון יעמוד על 50.05%. יתרת מניות יינות ביתן יוחזקו על-ידי משפחת ביתן וצדדים שלישיים. בעקבות העסקה קיבלה אמ"צ לידיה את סמכויות הניהול השוטף של יינות ביתן ורוב בדירקטוריון. 

 

את מהלך הרכישה, שהושלם אחרי כמה חודשי מו"מ שניהלה יינות ביתן גם מול כמה גורמים אחרים, מבצעת אמ"צ במהלך תקופה חיובית לעסקיה, והיא נעשית כחלק מיישום האסטרטגיה של החברה להרחבת פעילות בתחומי קמעונאות שונים, ומתוך הנחה כי יינות ביתן תהווה עבורה מנוע צמיחה משמעותי.

אמ"צ, שבשליטת קבוצת אלקו של משפחת זלקינד, פועלת כיום בעיקר בתחומים של יבוא ושיווק מוצרי חשמל (באמצעות הרשתות מחסני חשמל ושקם אלקטריק) והיא נסחרת בשווי 3.8 מיליארד שקל, לאחר עלייה של 160% במניה בשנה האחרונה.

החברה,שהשלימה לאחרונה מהלך השבחה יוצא דופן בחברת התקשורת גולן טלקום, שנמכרה לסלקום (מהלך שהניב לאמ"צ רווח מצטבר של כחצי מיליארד שקל), הסבירה כי רכישת יינות ביתן "תואמת את התוכנית האסטרטגית שאימצה החברה לשנים הקרובות, שבה היא שמה לה למטרה להמשיך ולבסס את מעמדה כמובילה בתחום הקמעונאות", והעסקה "תאפשר לחברה לפעול למימוש תוכנית זו".

זאת תוך "הרחבת המודל העסקי של החברה לתחומים נוספים בעולם הקמעונאות, שילוב יכולות הליבה של החברה עם נכסיה של יינות ביתן ויצירת הזדמנויות למנועי צמיחה נוספים לחברה".

בשוק ממתינים כעת בציפייה לראות את תוכניותיה של אמ"צ לרשת המזון: כיצד תשתלב בין יתר עסקיה, מה יהיה תפקידו של המייסד נחום ביתן (שנותר בעל מניות וימשיך לעבוד ברשת) ואיך - כאחת מרשתות שיווק המזון הגדולות בישראל, תחת בעלים והנהלה חדשים - תשפיע על מהלכי המתחרות ועל מצב שוק קמעונאות המזון המקומי.נחום ביתן, הבעלים של יינות ביתן / צילום: שלומי יוסף

1. האינטרס של נחום ביתן

ביתן, שהחל את דרכו בעולם הקמעונאות בתחילת שנות ה-80 של המאה הקודמת, הוביל את רשת יינות ביתן להיות אחת השחקניות הבולטות בשוק הישראלי. זאת, בין היתר, עם רכישת רשת כמעט חינם ב-2012 מידי האחים עדי ורני צים, תמורת כ-350 מיליון שקל, ובעיקר עם רכישת רשת מגה ב-2016, תמורת קרוב לחצי מיליארד שקל במסגרת מכרז של ביהמ"ש, לאחר שקרסה.

ואולם, תוכניות ההתרחבות השאפתניות של ביתן פגעו במצבם הפיננסי שלו ושל הרשת, והובילו למכירה סיטונית של סניפים למתחרות, עד שבסופו של דבר נאלץ לוותר על השליטה בה לטובת ידיים חזקות יותר.

למרות זאת, ביתן עדיין נחשב לאחד מהמנהלים המוכשרים והמנוסים בעולם הסופרמרקטים המקומי, וכפי שאחד השחקנים בשוק הגדיר, "ביתן אולי לא יודע להתנהל בעולם הפיננסי כמו בסופר, אבל בלהיות סוחר הוא מומחה שבטח שלא נופל מהמתחרים ואולי אף עולה על חלקם".

לאחר העברתה של יינות ביתן לידיהן של אמ"צ והפניקס, צפוי ביתן ככל הידוע להיות האחראי על תחום הסחר ברשת. במסגרת הסכם המכירה דאג לעצמו ביתן (יחד עם בני משפחתו) לתגמול שוטף נאה בסכום של 5.5 מיליון שקל לשנה - שיהווה מחצית מסכום דמי הניהול שתקבל אמ"צ מיינות ביתן ממועד השלמת העסקה.

תנאי העסקה של אמ"צ מול ביתן גם מדגישים את האינטרס המשותף של הרוכשים ושלו לשיפור תוצאותיה של יינות ביתן, באופן שיבטיח לו אקזיט מהחברה תוך שנים ספורות.

במסגרת העסקה קיבל ביתן אופציה למכירת יתרת מניותיו ברשת לידי אמ"צ עד סוף שנת 2023 "לפי מנגנון קביעת שווי המפורט בהסכמים" - ובמילים אחרות, ככל שהשווי של הרשת בעת המכירה יהיה גבוה יותר, כך תגדל התמורה שיקבל ביתן מאמ"צ עבור החזקותיו. כל זאת בתום כשנתיים וחצי של "חפיפה", שיעביר לאמ"צ ולהנהלתה החדשה של יינות ביתן מעתה ועד הפרידה, אם תתרחש כמתוכנן.

2. השיקום של יינות ביתן

עם 155 סניפים הפרוסים ברחבי הארץ, יינות ביתן (וכחלק ממנה רשת מגה) היא עדיין כוח מרכזי ומשמעותי בתחום הסופרמרקטים המקומי, ומבחינת מספר הסניפים שלה היא גדולה משמעותית לדוגמה מהמתחרות הבורסאיות ויקטורי, פרשמרקט ויוחננוף, המחזיקות יחד כ-130 סניפים.

בכל הנוגע למצבה הפיננסי ולתוצאותיה הכספיות של יינות ביתן, רב הנסתר על הגלוי, בשל היותה חברה פרטית, למרות שבהמשך ניתן להניח כי אלה ייחשפו במסגרת דוחותיה הכספיים של אמ"צ. לפי הפרטים שהציגה אמ"צ בדיווח על העסקה, מחזור המכירות השנתי של יינות ביתן בשנת 2019 הסתכם בכ-4 מיליארד שקל.

ככל הידוע, נוכח הקשיים שחוותה הרשת בשנים האחרונות, היא יצרה לעצמה פער שלילי במכירות שלה למ"ר ביחס למתחרות, אולם מנגד, הצליחה לשמור על יציבות מסוימת בשורה הגולמית שלה.

ניתן להעריך, כי לאחר העברת השליטה ביינות ביתן לידי אמ"צ, מכירות הרשת ישתפרו משמעותית, בזכות העוצמה שיש לחברה הרוכשת בעולמות קמעונאות משיקים, ידע שיווקי וביצוע סינרגיות עם פעילויות קיימות - אשר יבואו לידי ביטוי עד שורת הרווח.

מלבד המיקומים של רבים מסניפי מגה במרכזי הערים - נישה הנחשבת לרווחיות יותר בתחום, כעת, משקיבלה יינות ביתן את "הגב" הפיננסי של אמ"צ והפניקס, הוסר החשש של ספקים העובדים מול הרשת לגבי התחייבויותיה כלפיהם, ומנגד, תחת בעליה החדשים, כוח הקנייה של הרשת צפוי לגדול משמעותית.

ככל הידוע, בשלב ראשון לא מתוכננת התרחבות של הפעילות, אלא ייצוב ושיפור תוצאות הסניפים הקיימים, וכן החזרה לפעילות של כמה סניפים בודדים שנסגרו משום שהיו הפסדיים.

בקרוב: מועדון הלקוחת של אלקטרה צריכה?

אמ"צ, המנוהלת על-ידי צביקה שווימר, שמונה לאחרונה ליו"ר יינות ביתן, החלה כבר בשנה שעברה לנצל את מצבה הפיננסי המשופר לאיתור הזדמנויות רכישה והשקעות, בעיקר בתחום מוצרי הצריכה בעולמות פעילות קרובים ומשיקים לפעילות הליבה שלה - יבוא ושיווק מוצרי חשמל והפעלת רשתות שיווק קמעונאיות למכירת מוצרי צריכה חשמליים תחת המותגים מחסני חשמל ושקם אלקטריק.

כפי שהסביר שווימר בראיון לגלובס לקראת סיומה של 2020, "כשאחנו מסתכלים על פעילויות נוספות, אם נתרחב אליהן, זה יהיה בממשק מלא לאמ"צ, כך שנוכל להשביח אותן במסגרת היתרונות הלוגיסטיים וקשרי המסחר שלנו".

רכישתה של יינות ביתן היא אחד המהלכים המשמעותיים במסגרת זו, ובתחום הקרוב לכך זמן קצר לפני העסקה עם יינות ביתן סיכמה אמ"צ כי תחל לפתח ולתפעל רשת של חנויות נוחות תחת המותג 7 Eleven, עם קבלת זכיינות המותג בישראל, כך שהיא צפויה להיכנס עמוק, לתוך עולמות קמעונאות המזון והסמוכים לו - בשלל תצורותיו.

עוד מהתקופה האחרונה באמ"צ: החברה סיכמה על רכישת השליטה בזכיינית מותג הביגוד והציוד לטיולים ומחנאות קולומביה בישראל, תמורת כ-85 מיליון שקל, קיבלה לידיה סמכויות הניהול והשליטה בחנויות האלקטרוניקה ומוצרי חשמל בנתב"ג (חברת אופיס 3000 דיוטי), והחליטה וביצעה כמה השקעות ורכישות משמעותיות נוספות בתחומי פעילותה ובתחומים משיקים.

לאחר הרכישות, ותחת המטרייה של קבוצת אלקו בראשות האחים דני ומייקי זלקינד (שזכתה לכינוי "הפאקמן של שוק ההון", לנוכח סדרת הרכישות שביצעו החברות שבשליטתה בשנים האחרונות) ינצלו באמ"צ את מיצובה העסקי כדי לחבר את שלל עסקיה.

כך, לא מן הנמנע כי כעת, לאחר צירוף עסקיה של יינות ביתן, ישיקו בקבוצה מועדון לקוחות וכרטיס אשראי שיספקו מטרייה למגוון המוצרים והשירותים שיש לחברות שבשליטתה, כך שתוכל לנצל את העוצמה שייצרה לעצמה עם הרחבת תחומי הפעילות בתנאים שיתגבשו להשקת אמצעי תשלום, מול אחד הגופים הפיננסיים.

יינות ביתן

תחום עיסוק: מפעילה רשת קמעונאות מזון תחת המותגים יינות ביתן, מגה ושוק מהדרין
היסטוריה: הוקמה על־ידי נחום ביתן
נתונים: הרשת מפעילה כ־150 סניפים ומעסיקה כ־5,000 עובדים. מנוהלת על ידי מיכאל לובושיץ, וכיו"ר מכהן צביקה שווימר; הציגה בשנת 2019 מכירות בהיקף של כ־4 מיליארד שקל

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים