גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תיחשפו לחברות ה-mREITs, המשקיעות בהלוואות משכנתה

האינדיקטורים בשוק ההון הקשורים לנדל"ן מצביעים על שיפור משמעותי הצפוי בתנאי האשראי בענף ● חברות ה-mREIT, המשקיעות בהלוואות משכנתה, הן דרך עדיפה להשקעה ישירה המתבססת על השיפור הזה, וקרן REM מספקת אפשרות של חשיפה לחברות הגדולות בתחום

שכונת ברוקלין בניו יורק / צילום: shutterstock
שכונת ברוקלין בניו יורק / צילום: shutterstock

נראה שהדפסנו את מודעות האבל על תעשיית הנדל"ן המסחרי מוקדם מדי. כל האינדיקטורים בשוק ההון הקשורים למגזר התהפכו לירוקים במהלך החודשים האחרונים. מחירי המניות זינקו לרמות של טרום התפרצות נגיף COVID, ומרווחי ה-CDS על נדל"ן מסחרי מתחילים להסתגר.

המשקיעים מסתכלים קדימה לעולם שלאחר הקורונה, עולם שנראה כמוגדר על-ידי שיעורי ריבית גבוהים יותר (תשואת האג"ח ל-10 שנים בארה"ב עלתה ל-1.64% מ-0.93% בתחילת השנה); תחזית מאקרו-כלכלית מחזקת ביציאה מ-COVID19; ותנאי אשראי נוחים.

לאור תחזית זו, אנו חושבים שחברות ה-mortgage REITs (mREITs) בארה"ב הן כלי אופטימלי להשקעה ישירה המתבססת על שיפור תנאי האשראי בשוק הנדל"ן. לחברות ה-mREIT העיקריות יש חשיפה מוגבלת להלוואות חלשות, והדבר בא לידי ביטוי בשיעורי גביית ריבית גבוהים ובהפסדי אשראי נמוכים יחסית.

אנו מאמינים כי קרנות ה-REIT המסורתיות אינן מתפקדות בצורה אפקטיבית כמדדים להתאוששות מאקרו-כלכלית: קרנות ה-REIT הגדולות, כמו XLRE ו-VNQ, הפכו למעשה למוקדי משנה של תתי-הסקטורים בנדל"ן, בתקשורת אלחוטית ובדאטה סנטרס, וביחד הן מהוות כ-40% מסך הקרן XLRE.

תעודת הסל iShares Mortgage Real Estate ETF (REM), המחזיקה בחברות ה-mREITs, מציעה תשואת דיבידנד גבוהה של כ-6.7% (יותר מפי שניים מקרן XLRE, המשיאה כ-3.3%), ועל בסיס מדידה של חמש שנים ייצרה תשואה חזקה מול מגזר ה-REIT הרחב יותר - תשואה כוללת של כ-50% לעומת 48% עבור קרן XLRE.

מהן חברות ה-mREITs?

חברות ה-mREITs הן חברות מימון חלופיות, המשקיעות בהלוואות משכנתה. מרבית המשקיעים מכירים יותר את תחום ה-equity REITs, חברות שמשקיעות בנכסי נדל"ן בצורה ישירה, ומרוויחות כסף באמצעות שכר הדירה המופק מנכסים אלה.

במקום להשקיע בנכסי הבסיס ולהפיק רווחים מהכנסות משכירות, חברות ה-mREITs מעניקות הלוואות או רוכשות הלוואות משכנתה למגורים ולמסחר. הלוואות אלה נשמרות על המאזן כנכסים, והכנסות הריבית מנכסים אלה מייצגות את הכנסות חברת ה-mREIT.

כך, שבעוד שרווחי ה-equity REITs קשורים לשינויים ארוכי-טווח בהכנסות משכירות, הרווחים של חברות ה-mREITs קשורים יותר לסיכונים של הפסדי אשראי לטווח הקצר. כמו כל REIT, חברות אלה נדרשות לחלק לפחות 90% מהרווח הנקי שלהן כדיבידנד למשקיעים (ועל פי המדיניות בפועל הנתח קרוב יותר ל-100% מהרווחים). השקעות אלו ממומנות על-ידי הנפקת מניות וחוב (בדרך כלל הלוואות בנקאיות). בדומה לכל מלווה, כמו בנק, הרווח של חברת mREIT הוא התשואה שנצברה על תיק הלוואות המשכנתה - בניכוי עלויות הריבית על חובות והפסדי אשראי.

המניות זינקו בחזרה לרמת ה-NAV

כפי שהסברנו, חברות ה-mREITs יניבו ביצועים טובים כאשר התחזית מצביעה על הפסדי אשראי נמוכים, בעיקר פועל יוצא של מאקרו-כלכלה בריאה ושל שוקי אשראי מתפקדים. הניתוח שלנו על מגוון מדדי השוק מצביע על חוזק בשוקי הנדל"ן המסחרי: מניות ה-mREIT זינקו והן נסחרות שוב סביב ה-NAV (שווי הנכסים בספרים); הדיבידנדים נותרו די יציבים לאורך כל המשבר; ומדדי ה-CDS מתחזקים.

בדומה למניות הבנקים או לאלו של חברות נדל"ן אחרות, המשקיעים במניות mREIT משתמשים במכפיל ה-Price/NAV (שווי מניה חלקי שווי הנכסים) כמדד התמחור העיקרי. מניות הנסחרות מתחת לשווי ה-NAV שלהן מרמזות על כך שהמאזן והרווח של החברה צפוי להידרדר, בעיקר כתוצאה מהפסדי אשראי צפויים. חברות שנסחרות סביב או מעל ה-NAV מעידות על אמון המשקיעים.

על פי הניתוח שלנו, מכפיל ה-P/NAV הממוצע מבין 33 החברות בתעודת הסל REM התאושש במלואו והוא גבוה יותר מ-1, לעומת מכפיל של כ-0.8 בדצמבר 2020, ושפל של כ-0.4 בשיא המשבר במרץ 2020.

מכפיל 1 משקף למעשה הימור של המשקיעים: "אנו מרגישים בנוח עם ההלוואות שלכם, ולא צופים כי תרשמו הפסדי אשראי משמעותיים". מכפיל זה מתקרב לרמות טרום COVID19 של כ-1.1 בינואר 2020, מה שמפתיע, בגלל החרדה המסיבית סביב השקעות בנדל"ן מסחרי רק לפני מספר חודשים.

הדיבידנדים בחברות ה-mREIT המשמעותיות היו יציבים יחסית במהלך המשבר. מתוך 33 חברות בקרן REM, ירדו הדיבידנדים רק בכ-10% מהן מהרמות שלפני הקורונה. למעשה, כל הורדות הדיבידנד התבצעו ברבעון השני והשלישי של 2020, ללא הורדות מאז. כשלוקחים עובדה זו לצד החזרה למכפילי P/NAV, מסיקים ששיעורי הפסדי האשראי בתיקי ההלוואות נמוכים יחסית.

משקיעים בנדל"ן מסחרי משתמשים לעיתים קרובות במדדי ה-CMBX המדורגים BBB כמדד לסיכון אשראי בשוק. מדדי ה-CMBX מתפקדים כמדדי בסיס ל-credit default swaps (CDS): משקיעים עם פוזיציות לונג במדד הם מוכרי ביטוח על סל ספציפי של נכסי נדל"ן, ואילו משקיעים בעלי פוזיציות שורט הם רוכשי ביטוח על אותם נכסים.

כששווי המדד יורד, מוביל הדבר לעלייה בעלות הביטוח, מה שמרמז על סיכון גבוה יותר של פשיטות רגל של נכסים אלה. מרווחי ה-CDS על סדרת ה-CMBX 6 הידועה לשמצה (המחזיקה בכמה מהנכסים הקמעוניים החלשים ביותר), והסדרות החזקות יותר כמו ה-CMBX 11, רושמים התאוששות משמעותית. מדד CMBX 11 חזר למחיר של כ-94 דולר מרמות שפל של כ-60 דולר, קרוב לרמות של שנת 2019.

חשיפה לחברות ה-mREITs

אנו ממליצים למשקיעים המחפשים חשיפה ל-mREIT לשקול השקעה בתעודות הסל iShares Mortgage Real Estate ETF (REM). קרן דומה, אך פחות נזילה, היא MORT, עם החזקות דומות (נכסים תחת ניהול של כ-295 מיליון דולר).

קרן REM עוקבת אחרי מדד הייחוס FTSE Nareit All Mortgage Capped, המרכיב את חברות ה-mREITs הגדולות בארה"ב. תשואת הדיבידנד של הקרן היא כ-6.7%. החזקות מובילות בקרן כוללות את NLY (16.6%) ,STWD (9.2%), ו-BXMT (4.3%). לקרן נכסים תחת ניהול של כ-41.5 מיליארד דולר, עם דמי ניהול של כ-0.48%. קרן REM הוקמה במאי 2007.

הכותבים הם מנכ"לית משותפת ואנליסט (CFA) בבית ההשקעות אופנהיימר. אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

קרן הסל REM

שם הקרן: iShares Mortgage Real Estate • שנת הקמה: 2007 • מדד נעקב: FTSE Nareit All Mortgage Capped • נכסים תחת ניהול: 1,525 מיליון דולר • מחיר: 35.3 דולר • תשואה ב-12 החודשים האחרונים: 72.3% • תשואה בשלוש שנים: 9.7% • דמי ניהול: 0.48% • תשואת דיבידנד: 6.8%

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם