גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל מה שרציתם לדעת על הטילים והנשק הגרעיני של צפון קוריאה

המנהיג קים ג'ונג און התחייב להמשיך ולפתח את ארסנל הנשק של המדינה הדיקטטורית, המסוגל לפגוע בכל אזור בארה"ב, אם רק ירצה בכך

קים ג'ונג און / צילום: Associated Press
קים ג'ונג און / צילום: Associated Press

צפון קוריאה רואה את תוכנית הגרעין שלה כחיונית לשרידות המשטר, וכגורם המונע פלישה אמריקאית. עשרות שנים של משא ומתן על פירוז, סנקציות כלכליות ודיפלומטיה לא הצליחו להאט את צעידתה של פיונגיאנג לפצצה גרעינית.

על אף היותה אחת המדינות העניות והמבודדות ביותר בעולם, צפון קוריאה נמצאת גבוה ברשימת העדיפויות של מדיניות החוץ של ארה"ב כבר שנים. המדינה מוציאה יותר כסף על הצבא שלה, כמרכיב בתל"ג, מכל אחת מ־170 המדינות שמחלקת המדינה של ארה"ב עוקבת אחריהן.

פיונגיאנג פיתחה את תוכנית הנשק שלה באופן גלוי, צפצפה על הסנקציות והפרה הבטחות לעצור את ייצור הגרעין. בשנת 2003 נסוגה מההסכם לאי־הפצת נשק גרעיני, האמנה הבינלאומית העיקרית לעצירת ההפצה של נשק גרעיני.

בפסגה בסינגפור בשנת 2018 עם דונלד טראמפ, קים ג'ונג און הגדיל את הלגיטימיות הבינלאומית שלו בכך שהיה למנהיג הראשון של צפון קוריאה שנפגש עם נשיא אמריקאי מכהן. בשנת 2017 פיונגיאנג העלתה את המתח מול ארה"ב לרמה הגבוהה ביותר מזה שנים בכך שעשתה ניסוי בנשק גרעיני שישי, ושיגרה שלושה טילים בליסטיים בין יבשתיים - שהאחרון בהם הוא בעל טווח המאפשר לו לפגוע בכל מקום בארה"ב.

מהן יכולותיה הגרעיניות של צפון קוריאה?

הצבא האמריקאי הודיע ביולי שכיום יש לצפון קוריאה בין 20 ל־60 פצצות גרעיניות, כמו גם יכולת לייצר שש פצצות נוספות בכל שנה. באוקטובר, שר ההגנה של ארה"ב דאז מארק אספר אמר שתוכנית הנשק הגרעיני והטילים הבליסטיים של צפון קוריאה היא "איום חמור לביטחון ויציבות האזור והעולם כולו".

פיונגיאנג עוד צריכה להראות שהיא באמת מסוגלת לפגוע בארה"ב בנשק גרעיני. בשביל לעשות זאת, תצטרך לפתח ראש נפץ המסוגל לעמוד בחום העצום והלחץ שכרוכים בכניסה לאטמוספירה. בניסויי שיגור שערכה עד כה, שיגרה צפון קוריאה טילים בליסטיים בין יבשתיים בזווית תלולה מאוד - על מנת למנוע מהם לפגוע בים במים הטריטוריאליים של ארה"ב - מה שמותיר ספק לגבי יכולות הטילים שלה לצלוח מעוף בליסטי טקטי, שנעשה בכינון נמוך יותר.

שיחות הגרעין בין וושינגטון לפיונגיאנג תקועות על אף שלוש הפגישות שהיו בין טראמפ לקים. שני הצדדים נותרו רחוקים לגבי מתי ואיך אמורה פיונגיאנג לוותר על ארסנל הגרעין שלה. השיחות הרשמיות האחרונות, באוקטובר 2019 בשטוקהולם, קרסו אחרי יום אחד בלבד. בהודעה הנוגעת לענייני ארה"ב, אמרה אחותו של קים, קים יו ג'ונג, שפירוז הגרעין אינו אפשרי בשלב זה.

איזה סוג טילים יש לצפון קוריאה?

בנאום מדיניות שפורסם ב־1 בינואר 2020, מנהיג צפון קוריאה הכריז שהוא לא מרגיש יותר מחויב להשעיה של ניסויים בשנק לטווח ארוך שהחלה ב־2017. במצעד צבאי באוקטובר, הצפון הציג טיל בליסטי בין יבשתי חדש שמומחי נשק אומרים שהוא הגדול מסוגו ויכול לשאת כמה ראשי נפץ. קים אמר לאחרונה שטכנולוגיה כזו נמצאת בשלבים אחרונים של פיתוח.

מאז שהפסגה בוויאטנם ב־2019 נגמרה ללא הסכם, ערכה צפון קוריאה יותר מתריסר ניסויים בכלי נשק לטווח קצר יותר, שאינם מסוגלים לפגוע בארה"ב אך מסכנים את בנות בריתה באזור ואת החיילים האמריקאים המוצבים בדרום קוריאה וביפן. המדינה פיתחה מערכות שיגור חדשות, עשתה ניסויים בכלי נשק שתוכננו לחמוק ממערכות ההגנה מטילים של ארה"ב ושיפרה את יכולת השיגור שלה מצוללות.

מתי הייתה הפעם האחרונה בה צפון קוריאה ירתה טילים?

פיונגיאנג ביצעה את הניסויים האחרונים בנשק גרעיני ובטילים בליסטיים בין יבשתיים בסתיו 2017. הניסוי הגרעיני, בספטמבר, הגיע לתפוקה של 100 קילוטון, כך אמר חבר פרלמנט של דרום קוריאה - או בערך פי חמישה מהפצצה האטומית שארה"ב הטילה על נגסאקי, יפן, ב־1945.

הניסוי בטיל הבליסטי הבין יבשתי קרה בנובמבר. הטיל, המכונה וואסונג 15, נסק לגובה של כ־4500 קילומטרים, או בערך פי 11 גבוה יותר מתחנת החלל הבינלאומית.

קים האיץ את תוכנית פיתוח הנשק במדינה. בשלוש השנים שקדמו לפסגת סינגפור ב־2018, שיגרה צפון קוריאה יותר טילים מאשר בשלושת העשורים שקדמו לכך גם יחד. מתוך 103 שיגורי הטילים והניסויים הגרעיניים שביצעה צפון קוריאה, 72 היו מאז שקים נכנס לשלטון בסוף 2011, כך נמסר מהמרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים, מכון מחקר מוושינגטון שמאגר הנתונים שלו התחיל ב־1984.

במרץ, מפקדים בכירים בצבא ארה"ב הזהירו שפיונגיאנג עשויה להתחיל בקרוב שוב לערוך ניסויי נשק. האדמירל פיליפ דיווידסון, מפקד הכוחות האמריקאיים באוקיינוס השקט, תיאר את צפון קוריאה כ"איום המיידי ביותר" על ארה"ב בהצהרה שנשא בפני וועדת הכוחות המזוינים של הסנאט. דיווידסון התייחס לרטוריקה של צפון קוריאה בשבועות שקדמו לכך, כשהגדירה את ארה"ב כאויבת העיקרית שלה, ולשלושה טילים חדשים שפיונגיאנג חשפה בתהלוכות צבאיות בחודשים האחרונים.

האם יכולים הטילים של צפון קוריאה לפגוע באדמת ארה"ב?

טיל וואסונג 15 יכול באופן פוטנציאלי לפגוע בכל מקום בארה"ב, כך מעריכים בפיקוד הצבא האמריקאי בקוריאה, מפקדה האחראית על כ־28,500 חיילים אמריקאים המוצבים שם.

מומחי טילים מעריכים שהטווח של הטיל הוא כ־13 אלף ק"מ, ואומרים שטיל בליסטי בין יבשתי יכול לפגוע באדמת אמריקה תוך פחות מחצי שעה מרגע שיגורו. בינואר, קים הגדיר כיעד את הגדלת טווח המעוף של הטיל ל־15 אלף ק"מ. כלי הנשק לטווח קצר ובינוני הוכיחו שוב ושוב שלצפון יכולת נרחבת לפגוע בדרום קוריאה וביפן.

מה הייתה התגובה האמריקאית לניסויי הטילים של צפון קוריאה?

וושינגטון ופיונגיאנג ערכו שיחות על פירוז הגרעין מאז שהנשיא ג'ורג' בוש האב ישב בבית הלבן וצפון קוריאה עדיין הונהגה בידי המייסד קים איל סונג, הסבא של קים ג'ונג און. הסכמים קודמים ביקשו להקפיא את הייצור, להרשות בדיקות באתרים צבאיים בתוך המדינה או פירוק של מתקנים גרעיניים בתמורה לסיוע ומשאבים אחרים. אבל הסכמים אלה קרסו אחרי שהצפון סירב לציית להם או עשה פרובוקציות צבאיות.

טראמפ נקט גישה שונה, והסית את השיחות, שלרוב נערכו בדרג של פקידים, לדרג של דיפלומטים. ממשל טראמפ המעיט בחשיבות ההחלה מחדש של ניסויי טילים לקראת סוף 2019, בגלל שהם לא כללו טילים בליסטיים בין יבשתיים או פצצות גרעיניות. היעדרם של ניסויים בטילים לטווח ארוך, כך טענו בזמנו טראמפ ובכירים אחרים, היה סימן לכך שהגישה האמריקאית מצליחה. אחרים, כמו היועץ לביטחון לאומי לשעבר ג'ון בולטון, אמרו שהניסויים מפרים את ההגבלות שהאו"ם הטיל על המדינה.

אפילו בדצמבר האחרון, סטיפן ביגון, הנציג האמריקאי המיוחד על צפון קוריאה, אמר שוושינגטון עוד מוכנה לפתוח מחדש בשיחות גרעין עם פיונגיאנג.

ללא הסכם על המרוץ לגרעין שמקל בסנקציות - המגבילות את גישת צפון קוריאה לבנקים זרים ולמסחר בינלאומי - קים לא יוכל להגשים את הבטחתו לשקם את הכלכלה הצפון קוריאנית שקרסה בזמן מגפת הקורונה. תנאי החיים במדינה הידרדרו עד כדי כך שקים התנצל על כשלון המדיניות, מחווה שלפני כן לא הייתה כדוגמתה בצפון קוריאה.

מה גישת הנשיא ביידן לגבי צפון קוריאה?

ביידן תומך בשילוב לחץ עם מה שהוא מכנה דיפלומטיה בעלת עקרונות. הוא הכריז על כך שלא יילך עוד למפגשי פסגה ללא תנאים מוקדמים, משום שאמר שזה שקול לחיבוק לבריון השכונתי. ביידן אמר שיישב לשיחות עם קים רק אם פיונגיאנג תהיה כנה ותבטיח להקטין את מצבור הנשק הגרעיני שלה.

בינואר, קים הגדיר את ארה"ב כאויבת המרה ביותר של מדינתו. התקשורת של צפון קוריאה הזכירה את ביידן בשמו פעם אחרונה ב־2019, כשתיארה אותו כ"כסיל בעל מנת משכל ירודה" והשוותה אותו לכלב חולה בכלבת "שחובה להכותו עד מוות".

במרץ 2021, ממשל ביידן ניהל בחינה מחדש של המדיניות לגבי צפון קוריאה שביקשה לבחון כל תחום ותחום של הגישה האמריקאית לפיונגיאנג. כחלק מהמאמץ הזה, מזכיר מחלקת המדינה ושר ההגנה של ביידן נסעו לאסיה, והדגישו את עמידתה של ארה"ב לצד בנות בריתה יפן ודרום קוריאה, וכמו כן חזרו על החששות האמריקאיים לגבי הצפון.

ב־21 במרץ, ירתה צפון קוריאה שני טילים שנראה היה שהם טילי שיוט, כך מסר הצבא של דרום קוריאה. כלי הנשק מסוג זה אינם כלולים בהחלטות של האו"ם לגבי המדינה. ביידן השתמש בביטוי של משרד ההגנה ואמר שמדובר ב"עסקים כרגיל" מבחינת ההתנהגות של צפון קוריאה.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"