גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מזרחי טפחות: "פחות מ-2% מתיק המשכנתאות עדיין בדחיית החזרים"

הבנק השלישי בגודלו סיכם את שנת 2020 עם רווח נקי של 1.6 מיליארד שקל, כאשר בנטרול השפעות המיזוג עם בנק אגוד, הוא מציג ירידה של 16% ביחס לרווחי 2019 ● הסיבה העיקרית - השלכות משבר הקורונה והגידול בעקבותיהן בהוצאות בגין הפסדי אשראי

משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר
משה לארי, מנכ"ל בנק מזרחי טפחות / צילום: איל יצהר

בנק מזרחי טפחות , שבניהולו של משה לארי, מסכם את שנת 2020 עם ירידה בצפויה ברווח בשל השפעות משבר הקורונה, תוך שהוא מציג גידול בחלקו בשוק הבנקאות, הודות לרכישת בנק אגוד, שאותה השלים אשתקד. עם זאת, מזרחי טפחות סיים את 2020 עם רבעון הרביעי שהיה הכי חזק בשנה החולפת במונחי רווח.

מזרחי טפחות רשם ב-2020 רווח של 1.61 מיליארד שקל, המהווה קיטון של כ-12.6% ביחס לרווח של 1.84 מיליארד שקל שרשם ב-2019. ואולם במהלך השנה החולפת, בעיצומו של הרבעון הרביעי, רכש הבנק את הבנק השישי בגודלו במערכת דאז - בנק אגוד. כך, בנטרול השפעות אגוד, שלא נכללו בדוחות מזרחי טפחות בדוחות ל-2019, עולה כי הרווח הנקי של הבנק קטן ב-2020 בכ-16.2% לכ-1.54 מיליארד שקל. 

עוד נציין בהקשר זה כי התשואה על ההון של הבנק ב-2020 הייתה 9.5%, כאשר בנטרול השפעות בנק אגוד על התוצאות, הרי שמדובר בתשואה להון של 9.3%, וזאת לעומת תשואה על ההון של 11.9% ב-2019.

הסיבה המרכזית לירידה בתוצאות הבנק היא השפעות משבר הקורונה, שהובילו בין היתר לזינוק ניכר בהוצאות בגין הפסדי אשראי. כך, ב-2020 רשם הבנק זינוק אדיר בהוצאות הללו, מ-364 מיליון שקל ב-2019 ל-1.05 מיליארד שקל ב-2020. הגידול האמור קרה בעיקר בשל החשש להרעה אדירה בתיק האשראי, ולהרעה שגם קרתה בפועל. 

כמו כן, תוצאות הרבעון הרביעי מלמדות על ירידה בהוצאות בגין הפסדי אשראי, לרמה של נורמה, כשהתיק של בנק אגוד נתפס במזרחי טפחות כטוב, וככזה שלא הצריך הגדלה את ההוצאות בגין הפסדי אשראי.

כך או כך, ברבעון הרביעי של 2020 רשם הבנק השלישי בגודלו במשק רווח נקי של 506 מיליון שקל, כאשר בנטרול השפעות אגוד על תוצאותיו, מדובר ברווח רבעוני של 439 מיליון שקל, בדומה לרווח הרבעוני שרשם ברבעון הרביעי ב-2019, אשר עמד אז על 440 מיליון שקל.

אגב, הרבעון הרביעי היה החזק ביותר של מזרחי טפחות בשנה החולפת, לאחר שבשלושת הרבעונים רשם רווח נקי רבעוני שנע בטווח של 357 מיליון שקל עד 387 מיליון שקל.

לדברי המנכ"ל משה לארי, "התוצאות הכספיות לשנת 2020 משקפות את המשך תנופת הצמיחה של הבנק במגוון תחומי הפעילות, לצד השלכות משבר הקורונה ובראשן ההגדלה המשמעותית בהוצאות להפסדי אשראי, והשפעת סביבת הריבית והאינפלציה האפסית".

לדבריו, "בהתאם ליעד המרכזי בתוכנית האסטרטגית, ממשיך הבנק להגדיל את המיקוד העסקי ולצמוח באופן מואץ באשראי המופנה לעסקים השונים. בשנת 2020 הסתכם הגידול בתיק האשראי העסקי, ללא בנק אגוד, ב-14.3% בהשוואה לשנה הקודמת".

עוד הוא ציין את הצמיחה ואת השיפור בפעילות העסקית שמאפיינת את בנק יהב בשנים האחרונות. מזרחי טפחות מחזיק במחצית ממניות יהב, שמציג רווחיות גבוהה יחסית לגודלו, ורשם בשנה שעברה רווח נקי של 183.1 מיליון שקל, לעומת רווח נקי של 167.1 מיליון שקל בשנת 2019. 

ומה לגבי הטענות של בנק ישראל שהבנקים לא גלגלו את ההוזלה במשכנתאות עם הורדת מגבלת רכיב הפריים כחלק מהריבית המשתנה במשכנתאות? "השוק הזה עדיין חווה טלטלה ואינו בשיווי-משקל. ההצעות שאנו נותנים ללקוחותינו הן זולות יותר ממה שהיה לפני ההוראה, והן גורמות להחזר של הלקוח לרדת. אנו עדיין לא בשיווי-משקל, והציבור חכם, ולא נראה בסוף שההלוואות לא יהיו בשני שלישים פריים, אלא בממוצע יהיה 40%-45% פריים, מה שגוזר שההחזר החודשי של הלקוח יהיה נמוך יותר ממה שהיה ערב ההוראה של בנק ישראל, וזה גם יעמוד בציפיות בנק ישראל".

בבנק מספרים על כך שבשנה החולפת היה המשך צמיחה "במרבית סעיפי המאזן, לצד גידול משמעותי בהוצאות להפסדי אשראי - על רקע משבר הקורונה, וההשפעה השלילית של סביבת הריבית והאינפלציה האפסית".

עוד נציין כי יחס היעילות של הבנק - המודד את ההוצאות התפעוליות ביחס לסך ההכנסות ושמשתפר ככל שהוא קטן - המשיך לרדת גם ב-2020 ועומד על 53.9%, כאשר ללא שקלול אגוד הוא עומד על 52.7%, וזאת בשל גידול בהכנסות ושמירה על רמת ההוצאות.

נכון לסוף 2020 עמד היקף האשראי שהבנק העמיד לציבור על 245.5 מיליארד שקל, המהווה גידול של 20% ביחס ל-2019. ואולם חלק משמעותי מהגידול נובע מבליעת בנק אגוד. ללא תיק אגוד מזרחי טפחות הציג ב-2020 צמיחה "אמיתית" באשראי לציבור בשיעור יפה כשלעצמו של 7.9%, כשחלק ניכר מהגידול האמור קרה בעיקר ברבעון הרביעי ב-2020.

נציין כי כיום יחס האשראי לציבור לפיקדונות הציבור בבנק עומד על 0.86, כאשר הצמיחה האדירה בפיקדונות הציבור, שנרשמה בשיא משבר הקורונה, לא השתנתה, והציבור ממשיך להחזיק פיקדונות בהיקף גבוה. זה גם אומר שהציבור שומר על נזילות גבוהה, שלגביה אפשר לומר כי הציבור נערך עם יכולת להגדיל את הצריכה שלו, וש"ככל שהמשק ייפתח, והמגבלות יוסרו כתוצאה מהסגרים, נראה צמיחה יחסית גבוהה, והיא יכולה להיות קטר למשק הישראלי", אומר לארי.

יו"ר הבנק משה וידמן מתייחס בדוח לאחת הסוגיות שמעסיקות כיום את כל הבנקים: התפתחות הטכנולוגיה וכניסת שחקנים חדשים לתחומי בנקאות ותשלומים. "ההתפתחות הטכנולוגית וכניסתם של שחקנים נוספים, מקומיים ובינלאומיים, ל'מגרש' השירותים הפיננסיים ימשיכו להוות אתגר משמעותי לבנקים המקומיים גם בשנת 2021", כתב וציין כי "הבנק ממשיך להשקיע בפתרונות טכנולוגיים שיש בהם ערך ממשי ללקוחותיו ובוחן בימים אלה את דרך השתלבותו המיטבית בתחום התשלומים, על רקע התפתחותם של הארנקים".

ומה לגבי הקורונה והבנק? עד לסוף שנת 2020, העמיד הבנק אשראי בהיקף של 5.1 מיליארד שקל במסגרת הקרנות הייעודיות בערבות המדינה שהוקמו בשל משבר הקורונה. במזרחי טפחות מציינים כי הבנק מהווה 23% מהקרנות בערבות המדינה, שזה הרבה יותר מחלקו במערכת בתחומים אלה.

בבנק מספרים כי "ניכרת מגמה ברורה של חזרת לקוחות לתשלומים סדירים". כמו כן, הבנק מפרט כי היקף האשראי לדיור (כלומר, המשכנתאות) שניתנה בגינו דחיית תשלומים החל מחודש מרץ 2020 עומד על כ-45.6 מיליארד שקל, כאשר מתוך סך ההלוואות שהיו בדחייה נכון לסוף ינואר 2021, סך של 42.6 מיליארד שקל חזרו לשלם את החזרי ההלוואות כסדרן - כאשר תיק הלוואות של 13 מיליארד שקל מסך התיק שחזר לשלם, עשה זאת בינואר 2021, ותיק בהיקף של כ-5.5 מיליארד שקל הוא של לקוחות ש"בחרו במסלול של החזרים חלקיים על פי מתווה בנק ישראל".

כך, תיק משכנתאות בהיקף של כ-3 מיליארד שקל נמצא עדיין בדחייה, "שתסתיים במהלך חודשים פברואר-יוני 2021", לדברי הבנק. כלומר, "רק הלוואות המהוות פחות מ-2% מתיק המשכנתאות המצטבר של הבנק, נמצאות עדיין בדחייה מלאה", כפי שמסבירים הבנק בהקשר של המשכנתאות. בבנק מאמינים כי מרבית אלה שעדיין בדחיית החזרי הלוואות יחזרו לשלם, אם לא תהיה הרעה במצב המשק, ו"התופעה הזו של דחיית ההחזרים, תהיה מאחורינו".

נציין כי מזרחי טפחות היו בנק המשכנתאות הגדול בישראל. עוד מפרטים בבנק כי מבין אלה ששבו לשלם החזרי משכנתאות בינואר השנה, יש פיגורים בתיק משכנתאות בהיקף כולל של כחצי מיליארד שקל.

במזרחי טפחות מפרטים בנוסף כי "היקף האשראי המסחרי שניתנה בגינו דחיית תשלומים החל מחודש מרץ 2020 עומד על כ-7.7 מיליארד שקל. מתוך סך ההלוואות שהיו בדחייה, נכון ליום 31 בינואר 2021, כ-4.6 מיליארד שקל חזרו לשלם, וכ-3.1 מיליארד שקל נמצאים עדיין בדחייה, הצפויה להסתיים במהלך שנת 2021". לפי שעה משדרים נוחות במזרחי טפחות בהסתכלות קדימה, במצב הדברים הנוכחי. 

ועוד מילה על בנק אגוד: מזרחי טפחות יסגור את מרבית הסניפים של אגוד וייפרד ממערכות המחשוב שלו, וזאת בתום הליך שייקח כמה שנים. בסופו של יום, המיזוג של אגוד למזרחי טפחות יוביל לייעול. כיום הנהלת מזרחי טפחות ועובדי אגוד נמצאים במגעים להבנות.

בד-בבד מיזוג אגוד והתוצאות והצמיחה, הבנק עמל על תוכנית אסטרטגית חדשה שהמיקוד בה יהיה להמשיך בכיוונים בהם הלך, כגון הובלה במשכנתאות ודגש על אשראי קמעונאי, לצד מיקוד באשראי עסקי וסינדיקציות.

עוד כתבות

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק