גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היחסים המיוחדים בין בריטניה לארה"ב כבר פחות מיוחדים

הסכם מכס בין בריטניה לאיחוד האירופי ימנע מתח בגבול אירלנד והוא הישג מעודד מבחינת ממשל ביידן, אך הפיחות בכוחה של בריטניה במסדרונות השררה בבריסל מוריד מערכה כבת ברית

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ  ומקבילו הבריטי, בוריס ג'ונסון./  צילום: רויטרס KEVIN LAMARQUE
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ומקבילו הבריטי, בוריס ג'ונסון./ צילום: רויטרס KEVIN LAMARQUE

יציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי ומורשתו של ממשל טראמפ גורמים לכך שהיחסים המיוחדים בין ארה"ב לבריטניה אינם מה שהיו פעם.

אך עם זאת, ההסכם שנחתם ערב חג המולד בין בריטניה לאיחוד האירופי, לגבי יחסי הצדדים לאחר הברקזיט, מוריד מקור פוטנציאלי לחיכוך רב, לקראת כניסתו של ממשל ג'ו ביידן לבית הלבן בוושינגטון.

הנשיא הנבחר ביידן וכמה דמוקרטים, כולל אלה שבאים ממחוזות הצבעה שיש בהם אמריקאים רבים ממוצא אירי, היו נרעשים מהאפשרות שבמסגרת ברקזיט ללא עסקה, הגבול בין צפון אירלנד הבריטית לאירלנד, השייכת לאיחוד, יהפוך לגבול קשיח אשר יפר את הסכם יום שישי הטוב (הסכם בלפסט) שממשל קלינטון עזר להביא לחתימה בשנת 1998.

לאחר שבריטניה והאיחוד הסכימו שלא יהיה צורך בתשלום מכסים במעבר בין הממלכה לבין אירלנד, הסכנה הזו חלפה.

"אני מאושר מכך שהעסקה שהושגה משמרת את הסכם יום השישי הטוב, אשר שמר על עשורים של שלום בין העמים האירופאי והבריטי ומוודא שלא תהיה חזרה לגבול קשיח על האי אירלנד", אמר הנציג ריצ'ארד ניל (דמוקרט ממסצ'וסטס), יושב ראש ועדת המס והסחר של בית הנבחרים. "אני מצפה להמשך המעורבות האמריקאית עם שותפותינו למסחר מעבר לאוקיינוס במשך עוד שנים רבות".

אבל אפילו לאחר סילוק המכשול הזה, במובן חשוב אחד הברקזיט בהחלט החליש את ערך היחסים עם ארה"ב: מה-31 לינואר, לבריטניה אין נוכחות במסדרונות השררה של האיחוד בבריסל ואין לה השפעה על החלטות המתקבלות על ידי האיחוד.

"אין שאלה בכלל לגבי זה שהפסדנו חלק ניכר מהערך שלנו עבור ארה"ב בכך שאנחנו כבר לא יושבים סביב השולחן של האיחוד האירופי", אמר קים דארוץ', שגריר בריטניה לארה"ב ולאיחוד האירופי לשעבר ויועץ ביטחון לממשלה הבריטית.

דארוץ' אמר שוושינגטון הייתה מתייעצת עם לונדון על בסיס שבועי לגבי נושאים שעניינו אותה בבריסל, מהצעות חקיקה של האיחוד האירופי ועד היחסים עם רוסיה. כעת, לונדון כבר לא מהווה צינור חשוב לתקשורת או להשפעה על ברלין, פריז ובריסל.

סביר להניח שבריטניה תישאר קרובה יותר לארה"ב ממדינות אחרות באירופה בתחומים מסוימים בהם הייתה למדינות שותפות היסטורית, כמו שיתוף מודיעין ושיתוף פעולה צבאי. כמו כן, נראה כי בתחומים רבים צפויה להיות מדיניות החוץ של ממשל ביידן נוחה יותר לבריטים מאשר ממשל טראמפ ההפכפך, כאשר בנות בריתה של ארה"ב נאלצו לעתים קרובות לגלות החלטות מדיניות חשובות דרך ציוץ בטוויטר או בגלל שמישהו בבית הלבן הדליף את המידע.

מומחי מדיניות חוץ רואים בטראמפ קטליזטור לטובת חזרה לעולם של פוליטיקה של מעצמות גדולות, בדיוק בתקופה בה בריטניה החליטה לפרוש מאחת מהמעצמות הכלכליות הגדולות. ביידן יבקש להפוך חלק ממורשת טראמפ, אך לא יצליח למחוק את השפעתו לגמרי.

בכירים בריטים מצפים שהממשל החדש יתמוך בברית נאט"ו הרבה יותר מאשר ממשל טראמפ, שהטיל ספק בנחיצותה, וכמו כן צופים שביידן ינסה לגשת לדיונים מול אירן בעמדה משותפת עם אירופה ובריטניה, לאחר שטראמפ נסוג באופן חד-צדדי מהסכם הגרעין של 2015, אשר בריטניה עדיין חתומה עליו.

בתור מדינה שזה עתה פורשת מאחד משלושת הכוחות הכלכליים הגדולים בעולם, בריטניה צפויה גם לנקוט בגישה קונסטרוקטיבית יותר לגבי ארגון הסחר העולמי, אשר טראמפ חתר תחת סמכותו.

דובר של צוות המעבר של ביידן אמר שהנשיא הנבחר הבהיר שהוא יתמוך בבריטניה חזקה ובאיחוד אירופי חזק, ושהממשל הנכנס ינסה לעבוד עם שני הצדדים על מנת להתמודד עם האתגרים שעומדים מול העולם כולו.

בין אלה נמצא שינוי האקלים. טראמפ הוציא את ארה"ב מהסכם האקלים של פריז, וביידן אמר שירצה לחזור אליו. ביידן רוצה למנות את ג'ון קרי לשליח מיוחד של ארה"ב לנושא האקלים, ובריטניה אמורה לארח את וועידת האקלים הבאה של האו"ם בגלזגו.

בריטניה צפויה גם לארח פסגה של ה-G-7, שבע הכלכלות החזקות בעולם, בשנה הבאה. "האמריקאים ירצו להשפיע על התוצאות של שני המפגשים הללו ולשם כך הם יעבדו איתנו", אמר דארוץ'.

תחום נוסף בו ניתן לצפות לשיתוף פעולה בריטי אמריקאי הוא ההתמודדות עם סין, אשר טראמפ עשה בעיקר לבדו אך ביידן מקווה להמשיך בעזרת סיוע של מדינות שותפות ובנות ברית של ארה"ב. את האיחוד האירופי רואים בוושינגטון כשותף שלא ניתן להסתמך עליו לחלוטין מפני שבאיחוד הקשרים הכלכליים מסין נמצאים בעדיפות גבוהה.

בציוץ אשר ניתן לפרש כאזהרה לבריסל, כתב השבוע יועצו של ביידן ג'ייק סאליבן שארה"ב הייתה רוצה להתייעץ עם האיחוד האירופי ועם סין לקראת התקרבותן של האחרונות להסכם בתחום ההשקעות.

בשני תחומים, יש שאלות חשובות עבור לונדון: מסחר ופוליטיקה. ביידן יירש מממשל טראמפ דיונים על הסכמי סחר עם בריטניה שנמצאים עדיין בעיצומם. הסכם סחר חופשי עם ארה"ב יכול להוות סימן פוליטי חשוב מאין כמוהו לממשלתו של בוריס ג'ונסון בבריטניה ולסמל לכך שהממלכה המאוחדת חופשיה לפעול למען מדיניות סחר משלה בנפרד מהאיחוד האירופי. גם באגף הימני של המפלגה השמרנית בבריטניה תומכים בהשגת הסכם כזה, מפני שהוא יבטיח שבריטניה תישאר רחוקה מטווח ההשפעה של הכלכלה והתקינה האירופית לטווח הארוך.

מומחים אמריקאים למסחר אומרים שלא יהיה קל להשלים את הדיונים על הסכם סחר כולל עד אמצע השנה הבאה, בהתחשב ברגישות של הבריטים להיפתח לייצור חקלאי אמריקאי ולגישה פחות מתלהבת לגבי ההסכמים במפלגה הדמוקרטית האמריקאית. ביולי, חוק שנועד להקל על הליך החתימה של הסכמי סחר פקע מתוקף, והחתימה על כל הסכם עתידי עם בריטניה בנושא תהפוך למהלך שיצטרך לצלוח שתי הצבעות בגבעת הקפיטול.

הסכמי סחר אינם צפויים להיות הנושא הראשון שיעסיק את ביידן מיד כשייכנס לתפקיד. כאשר כבר יפנה לטפל בהם, אין בכלל ערבות לכך שבריטניה תהיה בראש סדר העדיפויות של הדמוקרטים, לעומת הגוש הגדול יותר של כלכלות שמייצג האיחוד האירופי.

"אני חושב שעלינו לראות מה נעשה עם האיחוד האירופי קודם, ורק אחר כך אנחנו יכולים להסתכל על בריטניה", אמר הנציג הנבחר גרגורי מיקס (דמוקרט מניו יורק) אשר ייכנס בינואר לתפקיד יושב ראש מועצת יחסי החוץ של הסנאט. מיקס אמר את הדברים בריאיון ביום רביעי.

ובכל זאת, נושא המסחר עלה לכותרות בשיחה מהעת האחרונה בין ג'ונסון וביידן, ופקידים בשני הצדדים נמצאים בקשר בנושא מאז הבחירות בארה"ב.

לקתרין טאי, אשר ביידן ימנה לנציגה של ארה"ב לנושאי סחר, יש ניסיון טרי בהגעה לקונצנזוס יחד עם דמוקרטים אחרים לגבי גרסה חדשה של הסכם הסחר של צפון אמריקה, אשר ממשל טראמפ חתם עליה. הנקודה העיקרית עליה נסובו אז הדיונים - אכיפת סטנדרט גבוה של איכות עבודה על מוצרים נסחרים - היא משהו שוושינגטון ולונדון מסכימות עליו באופן כללי.

לגבי פוליטיקה, אין עדיין סימנים לכך שבין ג'ו ביידן ובוריס ג'ונסון תתפתח מערכת יחסים אישית קרובה, כפי שהייתה בין כמה נשיאים אמריקאים וכמה ראשי ממשלה בריטים. אמנם יש במפלגה השמרנית הבריטית כמה מחוקקים שעצוב להם לראות את טראמפ עוזב, אך אחרים תוהים האם היה רווח ממשי כלשהו מתמיכתו ביציאת בריטניה מהאיחוד האירופי וממערכת היחסים הקרובה שראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון טיפח עמו.

הקרבה הזו לטראמפ, יחד עם אמירתו של ג'ונסון משנת 2016, על פיה ייתכן שברק אובמה "לא אהב את האימפריה הבריטית בגלל המוצא שלו" ובגלל שאבותיו "באו בחלקם מקניה", משמעותה שעבור חלק משותפיו של ביידן למפלגה, ג'ונסון יצטרך לעבוד לבנות גשרים מחדש עם הממשל הנכנס בוושינגטון.

עוד כתבות

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

לאחר דברי פאוול אתמול ולפני הדוח של אפל הלילה: עליות בוול סטריט

נאסד"ק עולה ב-0.7% ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-2% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● תשואות אגרות החוב עולות, האוצר מתכנן למכור אג"ח בשווי של טרליון דולר בקרוב ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים