גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הדילמה הפלסטינית: התנגדות לשלום בין האמירויות לישראל או הצלת הכלכלה

המנהיגים הפלסטיניים מתקשים להתרגל ליחסים החמים בין ישראל לאבו דאבי ודובאי, אבל יש כבר קולות שקוראים להם לרכך את עמדתם ● דוח חדש של ארגון זכויות האדם "גישה" מלמד כי הקורונה והשלכותיה הביאו את העזתים למצב קריטי, ולשיאי אבטלה ועוני

הפגנה בעזה נגד השלום בין ישראל לאמירויות / צילום: Mohammed Salem, רויטרס
הפגנה בעזה נגד השלום בין ישראל לאמירויות / צילום: Mohammed Salem, רויטרס

סטירת הלחי המצלצלת שספגה הרשות הפלסטינית מהליגה הערבית, שסירבה לדרישה לגנות את הסכמי השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות ולבחריין, הכניסה את הנהגת הרשות לסוג של הלם. הלם מכך שלא רק שהמהלך אינו זוכה לגינוי אלא גם לתמיכה, כמו ההיתר שנתנה סעודיה למטוסים מישראל וממנה לעבור בשמיה; והלם מכך שההסכמים הפכו לסיפור אהבה בין ישראל לאמירויות ולבחריין, מלווה בשיטפון של יוזמות לשיתופי פעולה כלכליים.

הבכירים הפלסטינים ממשיכים לדבר על בגידה ותקיעת סכין בגב, אבל מתחילים גם להבין שעליהם לחשב מסלול מחדש. הציבור שלהם מצפה לתשובות, ומאמר מערכת מהפכני ממש בעיתון 'אל קודס' הוותיק אף מתח ביקורת על תגובת ההנהגה והגדיר אותה "חסרת מענה". העיתון קרא לגישה מפוכחת וריאליסטית, ותהה האם הפלסטינים יעדיפו להישאר מאחור או להתאים את עצמם למציאות המשתנה.

לפני שבועיים דיווחנו ב"גלובס" על החבל כלכלי שהציע איחוד האמירויות לפלסטינים, במעורבות של סעודיה וגורמים בינלאומיים. מדובר בתוכנית סיוע כלכלי נדיבה במיוחד, תוך הבטחה מדינית כי אם ייעתרו לה וייכנסו למהלך של שיחות, הסיפוח ייקבר סופית. הפלסטינים סירבו, ויומיים אחר כך חטפו את המהלומה בליגה הערבית.

גורם פלסטיני בכיר מאוד אומר ל"גלובס" כי אינו זוכר תחושה כה קשה בהנהגה. "הזרועות הפתוחות שבהן מתקבלת ישראל באבו דאבי ודובאי, הן כמדקרות סכין" הוא אומר, ומזכיר כתבה ב"גלובס" שתורגמה לעיתונות הערבית, על המלונות באמירויות שהחלו בהכנות להכשרת חדרי האוכל לישראלים אוכלי מזון כשר.

"אנחנו לא מצליחים להבין את ההתלהבות הגדולה שלהם, ואת המהירות שבה זנחו את הסולידריות עמנו", הוסיף הגורם, והודה כי זהו כישלון עצום של ההנהגה. לדבריו, לא יהיה שינוי של ממש עד לכתו של אבו מאזן. "יש כבר רבים שקוראים לשינוי כיוון, לנסות ולהצטרף לפחות למהלכים הכלכליים שיש בהם פוטנציאל גם לנו, אבל סוסים זקנים לא יחפשו אורוות חדשות".

בינתיים מתקיימים מגעים בין בכירים בפתח ובחמאס, בניסיון להגיע להסכמה על בחירות לפרלמנט ולנשיאות - בחירות שלא התקיימו כבר 16 שנה. אלא שגם אם תהיה הסכמה בין הארגונים, ספק אם הרשות הפלסטינית תצליח לארגן בחירות כאלה בתקופת הקורונה, ועם נתק כמעט מוחלט מישראל.

החשש בישראל הוא שהמשבר הפוליטי-כלכלי-בריאותי יביא לקריסה, ולו חלקית, של הרשות הפלסטינית, ולצורך בהתערבות ישראלית. הניתוח האופטימי יותר מדבר על יוזמות פרטיות פלסטיניות למסחר משותף עם ישראל ומדינות המפרץ, שיראו כי גם בגדה יכולים ליהנות מפירות השלום.

עלייה חדה בעוני

השנתיים האחרונות טרום הקורונה, תקופת ההסדרה מול חמאס ברצועת עזה, לא היו שקטות. גלים של מתקפות בלוני נפץ ותבערה החליפו את הרקטות, אף שאלה לא פסקו לגמרי, ומדי פעם ירה ארגון "סורר" זה או אחר לעבר ישראל. אבל באופן יחסי היו אלה שנתיים רגועות מעט יותר, והכלכלה ברצועת עזה לא קרסה. בחלק מהתחומים במגזר הפרטי, היא אף צמחה מעט. אלא שהמגיפה והשלכותיה הביאו שוב את העזתים למצב קריטי.

דוח חדש של ארגון זכויות האדם 'גישה' המתמחה במצב ברצועה (בראשות המשפטן קנת מן), מצביע על ירידה חדה כמעט בכל מדד כלכלי. הסקירה, המבוססת על דוחות של גופים בינלאומיים ושל הרשות הפלסטינית, מציגה תמונת מצב עגומה.

שיעור האבטלה הרשמי, שבראשית השנה עמד על 45% זינק לכ-50%, ובקרב הצעירים בני פחות מ-30 המצב חמור בהרבה. גם מי שמועסק, שכרו ירד ירידה של ממש - כ-80% מהעובדים בסקטור הפרטי בעזה משתכרים מתחת לשכר המינימום, שהוא 1,450 שקל בחודש בלבד.

כ-36% מהמועסקים בעזה עובדים בסקטור הציבורי, עבור הרשות הפלסטינית או עבור רשויות חמאס ברצועה. המשכורות שם נחשבות גבוהות בהרבה לעומת המגזר הפרטי - לפי נתוני הלשכה המרכזית הפלסטינית לסטטיסטיקה, עובדי הסקטור הציבורי מרוויחים כ-95 שקל בממוצע ליום, בעוד שעובדים בסקטור הפרטי בעזה מרוויחים 32.7 שקל בממוצע ליום. אלא שבשל משבר הקורונה והמשבר הכלכלי מול ישראל, רק ביולי שילמה הרשות כ-65% ממשכורת מאי של עובדיה, וממשלת חמאס שילמה למועסקיה כ-50% ממשכורת יוני.

האבטלה והשכר הנמוך מביאים לעלייה חדה בשיעור העוני. לפי הלמ"ס הפלסטיני, 53% מתושבי הרצועה, מעל מיליון ילדים, זקנים, גברים ונשים, חיים מתחת לקו העוני וסובלים מהיעדר בטחון תזונתי. 34% חיים בעוני מחפיר. איך הם שורדים? בנוסף לפעילות של אונר"א במחנות הפליטים, שמספקת מוצרי מזון בסיסיים, מעל 100 אלף משפחות בעזה נשענות גם על מענקי סיוע שמעבירה קטאר לרצועה, 100 דולר למשפחה.

אגב, על המצב הכלכלי הקשה אפשר ללמוד מהצניחה במחירי הפירות והירקות: עגבניות וחצילים נמכרו בחודשי הקיץ בעזה בשקל לקילו.

תעשיות קורסות

במרץ 2020, עם התפשטות הקורונה בישראל, נקטו גם השלטונות ברצועה בצעדי מנע, שנמשכו עד סוף אפריל-תחילת מאי, וכללו סגירה של מסעדות, בתי קפה, שווקים עירוניים, קניונים, בתי ספר וגני ילדים, אולמות אירועים ובתי תפילה. מעבר ארז נסגר למעט מקרים רפואיים בהולים, ומבחינת ישראל נשאר כך גם חצי שנה לאחר מכן.

ח'דר שניורה, ראש איחוד התעשיות ברצועה, מעריך כי בתקופת הסגר בתוך הרצועה (מרץ-מאי) סבל הסקטור הפרטי מהפסד של כ-26 מיליון שקל. באוגוסט, עם גילוי מקרי ההידבקות הקהילתיים הטיל חמאס סגר כללי, ורק כעבור שבוע החל בהקלות מה, אך הכלכלה עדיין משותקת.

"ענף התיירות הוא מענפי הכלכלה שחוו את הפגיעה הקשה ביותר", סיפר לכותבי הדוח ד"ר מאהר אל-טבאע, מנהל לשכת המסחר ברצועת עזה. "נאסר לקיים אירועים חברתיים, ולכן סגרו את אולמות הכנסים והאירועים, ומכיוון שזרים לא יכולים להיכנס לרצועה, סגרנו את בתי המלון.

"ברור לכל שבשלב הזה אין מה לדבר על תיירות פנים. תושבי הרצועה, שסובלים מעוני ומחסור גם בימים של שגרה, פשוט לא יכולים להרשות לעצמם הוצאה כלכלית כזאת". מספר העובדים שאיבדו את מקור הכנסתם בענף זה מתחילת המשבר עומד על 8,700.

ענף התחבורה וההסעות בעזה ספג גם הוא פגיעה קשה. ב-2019 היו רשומים 2,612 רכבי הסעות ומוניות, וכ-2,700 נהגים ונהגות. ההערכה היא שעבודתם של כ-80% מהמתפרנסים בענף נפגעה מתחילת משבר הקורונה.

גם תעשיות הבניין למיניהן, שמעסיקות בשגרה עשרות אלפים, נפגעו. בשנת 2019 עמד היקף הייצור בענף זה על 27% מהפוטנציאל המלא שלו. ברבעון הראשון של 2020 נפל היקף הייצור ל-11.4%. לפי נתוני התאחדות תעשיות הבניין בעזה, כ-10,000 מועסקים איבדו את מקום עבודתם מתחילת המשבר, באמצע מרץ. לפי דוח של איחוד תעשיות הרהיטים, קרוב למחצית כלל המועסקים בענף, כ-2,600 איש, איבדו את מקום עבודתם. 150 מפעלים לייצור רהיטים נסגרו.

המשבר הנוכחי הוביל לנפילה של 70% בהיקף הייצור של מפעלי המזון. מחקר שנערך על ידי התאחדות תעשיות המזון בעזה, שבחן 65 מפעלים במחוזות שונים ברצועה, העלה כי 1,300 מעובדי המפעלים איבדו את עבודתם. דוח של איחוד תעשיות המזון מתחילת אפריל העריך שכ-39% מהמועסקים בענף זה איבדו את מקום עבודתם מתחילת המשבר (יחסית למספרם בסוף 2019).

הקורונה-משתקת-גם-את-הכלכלה-הפלסטינית

ב"גישה" מטילים חלק נכבד מהאחריות על ישראל, ועל המגבלות שהיא מטילה על המסחר מהרצועה ואליה. הארגון קורא לממשלה להכין, לפרסם וליישם מתווה מפורט של תוכנית שמכירה באחריותה לדאוג לצרכים של תושבי עזה, ולהגן על זכויותיהם. הדרישה היא שיוסרו מגבלות על תנועת סוחרים, פועלים וסחורות, ותורחב האפשרות למצוא תעסוקה בישראל ובגדה.

בנוסף, הם מבקשים להתיר שיווק של תעשיית המזון והחקלאות לגדה, לאפשר כניסת חומרי גלם וציוד הנדרשים לפעילות שוטפת של הכלכלה, ולפתח מנגנון שיאפשר לסוחרים לפגוש לקוחות וספקים, כדי להמשיך לקיים יחסי מסחר שוטפים ולבצע העברות כספים.

אלא שהתמונה מורכבת מעט יותר. ישראל עומדת בפועל מול ארגון טרור השולט על הרצועה, מתחמש ברקטות ונשק אחר, ומאיים תדיר על אזרחי ישראל. בהיעדר החלטה להפיל את חמאס, ישראל נאלצת להשתמש בכלי הסגר על הרצועה, הגבלות חריפות על המסחר עמה, ומניעת כניסת פועלים פלסטינים מהרצועה.

חבית חומר הנפץ מתפרצת מדי פעם, הכסף הקטארי מרגיע רק מעט, ובסופו של דבר תיאלץ ההנהגה הישראלית לקבל החלטה: האם לאפשר לחמאס להמשיך ולשלוט ולאיים על אזרחיה, או לפעול אקטיבית להפלתו. 

עוד כתבות

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00