גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האסי שלי: מחשבות על הסכסוך המסעיר

בלב היישוב שלי היה נחל, בקיץ הוא היה אכזב ובסביבות חנוכה היה הנחל מתעורר וזורם • הנחל היה הבית שלי. אבל הוא מעולם לא היה שייך לי ולא רציתי לגזול אותו מאף אדם • הוא זורם מאות אלפי שנים והוא יהיה כאן הרבה אחרינו, אחרי שכל הסכסוכים יזרמו לים

נחל האסי / צילום: כדיה לוי, גלובס
נחל האסי / צילום: כדיה לוי, גלובס

הקדמה: בשבועות האחרונים רעשה וגעשה הארץ בשל העימות שהתעורר סביב היעדר האפשרות של הציבור הרחב ליהנות ממנעמי נחל האסי היפה שזורם בתוך קיבוץ ניר דוד. המאבק על האסי מעורר אמוציות ואלימות שלא ראינו כמותן שנים ארוכות והוא מלובה בצורה צינית על ידי בעלי אינטרסים, שחוככים את ידיהם בהנאה למראה כאבם של הצדדים הניצים.

למרות שיש לסכסוך הזה היבטים משפטיים, עד היום, נמנעתי מלהתייחס אליו בשל המורכבות שבו ובשל והרגישות שבו. בשל העובדה שהסכסוך על האסי הוא כזה שאין בו טועים - צודק מי שטוען שהאסי הוא משאב ציבורי שכל ישראלי זכאי ליהנות ממנו. צודק מי שטוען שתושבי ניר דוד שהתיישבו במקום בשנות ה-30 זכאים לשמר את שגרת חייהם. ואולי נמנעתי מלכתוב על הסכסוך על האסי גם בשל העובדה שגדלתי במקום דומה לקיבוץ ניר דוד וחששתי שלא אצליח להיות אובייקטיבי. כשהצלחתי לכתוב, זה מה שיצא:

בלב הישוב שלי היה נחל. בחודשי הקיץ הוא היה יבש כמו המדבר. אכזב, מאכזב, חסר תועלת. רובץ לו שם סתם ומתמלא בעשבים יבשים, מתפתל כלטאה חומה ארוכה בין הבתים הקטנים עם הגגות האדומים שכונו "חדרים" ושבהם גרו רק המבוגרים, מתלהט בשמש העמק, מחכה כמו כולנו שהכותנה תלבין, שהסברסים יבשילו, שהרימונים יהפכו אדומים.

אבל בסביבות חנוכה היה הנחל מתעורר. גשמים ירדו, מעיינות פיכו, ונחילי מים ירדו מהרי מנשה ומהכרמל וזרמו והלכו ומילאו אותו ולקראת נר שמיני הוא היה מתחיל לשצוף ולגעוש ולסעור. לזרום, כמו זרם מחשבות של ילד. ממזרח למערב, כטבעם של נחלים.

הנחל היה אמצעי להפרחת השממה

חלק ממייסדי הישוב הקשישים הפנו לנחל עורף בתקופה הזו. הוא הטיל עליהם אימה כי הזכיר להם את הנהרות הגדולים של מערב אירופה, את הוויסלה, הדנובה, והריין. נהרות שנמהלו בדם האבות האימהות והאחים והאחיות שהם השאירו שם, מאחור, לטובת מלחמה אחרת, לטובת חלומות בלתי אפשריים ועבודה בלתי נגמרת, לטובת שאיפה כמעט מסוכנת לשוויון מוחלט בין בני אדם ולמחיקת ההבדלים ביניהם. לטובת אידיאלים נשגבים שאולי לא מומשו אפילו לרגע ושגבו הרבה קורבנות בדרך, אבל שבזכותם, כנראה, היה אפשר לחיות. לטובת פלשתינה א"י. כדי להפוך אותה למדינת ישראל.

אבל למרות אימת הזיכרונות שנשקפה מימיו, הם התגברו והשקו בהם את השדות ואת הבהמות וגידלו בהם דגים. כי בשביל המייסדים, הנחל, כמו כל דבר אחר בעולם, היה בסופו של דבר אמצעי. אמצעי להפרחת השממה, אמצעי לניצחון על הגרמנים, האיטלקים, האוקראינים, הערבים, היתושים, וכל מי שעמד בדרכם להגשמת החלום הציוני. לחיים חדשים.


הדור השני עסק בשאלות הגדולות

בני הדור השני עברו על פני הנחל כמעט אדישים. הם, שנולדו כאן, ראו את זרימתו כל כך הרבה פעמים והוא לא הזכיר להם כלום מלבד את עצמו ואת עצמם. הם היו טרודים בעבודה בשדה ובמפעל ובשיחות משותפות ארוכות ונוקבות שנמשכו אל תוך הלילה. שיחות שעסקו בכל פעם בנושא אחר אבל למעשה כולן עסקו רק בשאלה אחת גדולה: האם להתחיל להתפרק מהסוציאליזם ומהשיתופיות עכשיו ומיד, או למשוך את האשליה עוד ולחכות עם השינוי.

ותמיד הם החליטו להמשיך לחכות. גם כשישראל הפכה מעצמה, גם כשנערי הישוב היו שותפים לכיבוש ירושלים וסיני והגולן, גם כשרבים מדי מהם לא חזרו משדות הקרב, גם כשהמדינה השתנתה, גם כשבגין עלה לשלטון. והם המשיכו באורחות חייהם המשונות גם כשהם הפכו לפחות רלוונטיים, גם כשהעולם מסביב כבר לא היה מוכן לקבל זאת.

עבורנו, הילדים, הנחל היה נהר גדול של כיסופים. כשזרם בחורף נכנסנו אליו עשרות פעמים ובכל פעם הרגשנו שזו הפעם הראשונה. וכשהיה לנו קר היינו מתעטפים במעילי דובון כחולים, זהים, ונועלים נעלי בית חומות, כעורות, זהות, שנתפרו בסנדלריה המקומית, ומכינים סירות קטנות מקלקר או מעץ, קובעים תורן בטבורן ומחברים לו מפרש בד משולש וקושרים אליהן חבל ארוך שהיה מלופף בקצהו על ענף של עץ פקאן או שקד.

והיינו רצים מבתי הילדים (אף פעם לא הלכנו, תמיד היינו רצים), ונעמדים על גשר הבטון שליד משק החיות ומשלשלים את הסירה אל הנחל שמתחתינו עד שנגעה במים. ואז היינו משחררים לה את החבל לאט והיא הייתה שטה עליו, נעלמת בין הגלים ואז צצה ומופיעה שוב וחוזר חלילה. ולרוב, אחרי זמן מה, אחד החבלים היה נקרע והסירה הייתה בורחת ואז כולנו, כאחד, היינו רצים אחריה לאורך הגדר של שיכון ל"ו, מנסים להדביק אותה לפני שתגיע לקישון ואחר כך לים.

בימים, הנחל היה עבורי מעין של אהבה, אבל בלילות הוא היה המחסום שעמד ביני לבין גן העדן האבוד שממנו גורשתי בגיל שבועיים - מבית הוריי. כי בכל עונות השנה הפריד הנחל ביני לבין אבי ואמי. בית הילדים שבו התגוררתי, אכלתי, התקלחתי וישנתי, היה מעברו האחד. ביתם, מצדו השני.

המרחק היה כ-200 מטר. 200 מטר הם כ-450 צעדים של ילד בן 5 בגובה מטר ואסימון. כבר סיפרתי כאן פעם איך באומץ, שלעולם לא יהיה לי שוב כמוהו, הייתי ממתין מדי לילה לשמוע את טריקת הדלת של המטפלת העוזבת את הגן אחרי ההשכבה, ואז הייתי חומק מהמיטה, פותח חרישית תריס ורשת נגד יתושים, מזנק יחף אל הלילה ורץ בשיא המהירות לבית של אמא ואבא.

בדרך, הייתי צריך לחצות את הנחל. לפעמים, הייתי חוצה אותו על גשר הבטון. אבל לפעמים, כשרציתי לקצר או כשאדם מבוגר היה מתקרב באופניו על הגשר, הייתי מתחבא מאחורי אחד העצים ואז קופץ מעל הגדר הירוקה וחוצה את מימי הנחל. ואז המשכתי לרוץ, רטוב כמעט עד מותניי, עד שהייתי מגיע אל דלת בית הוריי ומכה בה בחוזקה ואחד מהם היה פותח, ואוסף אותי אליו.

החלק היפה ביותר של הנחל היה מחוץ לישוב. ביער. פעם או פעמיים בשבוע היינו מטיילים אליו עם הגננות והמורות וההורים. קטפנו פטריות אורניות שגדלו בסביבותיו ואחר כך טיגנו אותן בתוך ביצה מקושקשת שקראנו לה ביצה "מבולבלת", הכנו מדורות במערות הסמוכות אליו וקפצנו לתוכו מהסלעים. כשבגרנו, היינו מצרפים לטיולים שלנו את המתנדבות שהגיעו מחו"ל. אנחנו היינו מתאמצים לפתות אותן והן היו מתאמצות לא לגחך נוכח בתולינו ונוכח דלותו של הנחל ביחס לנהרות שהכירו, הוויסלה, הדנובה, והריין.

הנחל שלי הוא לא רק שלי

בתחילת שנות האלפיים החליטה המדינה להרחיב את אפיק הנחל היפה, בחלק שלו שזורם מחוץ לישוב. למתן את הגדות, להסדיר את התוואי מבחינה הנדסית, ולאפשר לציבור הרחב גישה נוחה אליו. שביל הליכה יפה מעץ פותח לאורכו של הנחל, בחלקו העליון הוכשר חניון גדול לאוטובוסים, שולחנות עץ ופינת מנגלים, ומדי שבת וחופש הוא נמלא המון אדם שמגיעים אליו מכל רחבי הארץ.

הנחל הזה היה הבית שלי. הוא תמיד יהיה הבית שלי. אבל הוא מעולם לא היה שייך לי וגם מעולם לא רציתי לגזול אותו מאף אדם אחר. הוא זורם מההרים כבר מאות אלפי שנים והוא יהיה כאן הרבה אחרינו. אחרי שכל הסכסוכים יזרמו לים. 

עוד כתבות

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית: התנהלות הממשלה בנושא גיוס החרדים - המשך הרפורמה המשפטית

בהרב-מיארה שלחה מכתב חריף למזכיר הממשלה, בו נכתב כי בהתנהלות בעניין גיוס בני הישיבות "יש משום המשך של הניסיון, שהוא חלק ממה שכונה 'הרפורמה המשפטית', להחליש את מעמד הייעוץ המשפטי לממשלה ולעקוף אותו" ● בתוך כך, היועמ"שית הגישה תשובה משלימה לבג"ץ בעניין חוק הגיוס, בה צוין כי במהלך דצמבר 2023 החלו במשרד הביטחון ובצה"ל בגיבוש תוכנית לגיוס בני החברה החרדית

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

גלנט, נתניהו והלוי / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמוס בן גרשום-לע''מ, AP

צווי מעצר בינלאומיים לראש הממשלה והרמטכ"ל: האם התרחיש הזה אפשרי ומה המשמעויות

בישראל מביעים חשש שבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג יוציא צווי מעצר נגד בכירים בשלטון הישראלי, ובראשם ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל ● מהן הסכנות שבהוצאת צווים כאלה, באילו מדינות הם עלולים להיעצר, ומי ההרכב שיקבל את ההחלטה ● גלובס עושה סדר

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות חברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

משפחות החטופים חוסמות כרגע את איילון דרום וקוראות: ''למה הם עדיין בעזה ?!'' על רקע העסקה המתגבשת / צילום: אדר אייל Adar Eyal

משפחות חטופים חסמו את איילון, אישה שזרקה עליהם ביצים נעצרה

לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • בזמן שבישראל ממתינים לתשובת חמאס: באל-מיאדין מדווחים על מתווה העסקה שהוצגה • מקורות פלסטינים: מחבל מרכזי בגדוד טולכרם נורה למוות בידי המנגנונים של הרשות • הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • עדכונים בולטים

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'ט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים