גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אנחנו באווירת בחירות במקום באווירה של סיוע הדדי"

עמית משולם, בן 36, נשוי + 3, צלם ובעל עסק לליווי עסקים בשלבי הקמה ושיקום ממשבר ● "גלובס" שם את הסיוע לעסקים קטנים ולעצמאים במרכז

עמית משולם / צילום: תמונה פרטית
עמית משולם / צילום: תמונה פרטית

לפני יותר מעשור זיהה עמית משולם, אז צלם שכיר באירועים, חוסר בשוק - היעדר שירותי צילום ייחודיים לכהי עור. אז הוא החליט למלא את החלל ופתח את "אהבנו" - עסק לצילום אירועים שהוקם כדי לתת מענה לצילום של כהי עור בסטודיו ייחודי ובאירוע עצמו. תוך זמן קצר ההשקעה השתלמה והוא הפך למעין מומחה לעניין.

"זה היה חדשני וייחודי והיה הימור מעולה מבחינתי", הוא נזכר. בעשור שחלף מאז, הוא ביסס את שמו בשוק, והגיע למצב שבו הוא מעניק שירותי צילום ב-20 אירועים בחודש ומעסיק לצדו צוות של 16 פרילנסרים בתחום האירועים, שהעבודה איתו הייתה פרנסתם העיקרית.

"עם פרוץ המשבר, בבת אחת נדחו יותר מ-40 אירועים שנקבעו לקיץ 2021, בתקווה שהם לא יבוטלו. חתונות בודדות בוטלו לחלוטין. הימים הראשונים לאחר סגירת ענף האירועים היו קשים מאוד. קיבלתי טלפונים של ביטולים מכל הכלות, שהיו שבורות לב. זה היה הרבה יותר גרוע משיחות שהיו לי עם בעלי עסקים שנסגרו. רבים מהזוגות נתקעו עם החזרי כספים שהם השקיעו והיה קשה לשמוע את המצוקה של כולם".

אבל המצוקה לא הייתה רק של הזוגות. משולם עצמו נותר ללא פרנסה. "ב-12 במרץ הודיעו על סגירת האירועים. אלה היו אמורים להיות שלושה שבועות מאוד חזקים בעולם האירועים, רגע לפני פסח ובסוף עונת החורף, והכל בוטל. היו כמה חודשים ללא הכנסות. לא היה כלום. גם כשפתחו את המשק אז האירועים לא נפתחו. ב-11 ביוני פתחו את ענף האירועים וב-2 ביולי סגרו שוב, ובאווירה של חוסר ודאות לא נקבעים עוד אירועים מראש.

"מעבר לכך, אני עובד באירועים של 500 איש, אז האירועים האלה לא חזרו בכלל. גם אשתי צלמת עצמאית, ומצאנו את עצמנו בבת אחת באותה סירה, ומאז אנחנו מנווטים אותה יחד".

  איך מנווטים את הסירה ללא הכנסות?
"תמיד האמנתי שצריך לחסוך כסף בצד, וזה מה שעשיתי. לאורך התקופה האחרונה השתמשתי בחסכונות הפרטיים שלי. אני נשוי ואב לשלושה, ולכן אני חייב להיות מחושב. בזכות ההתנהלות הכלכלית הזאת גם המשכתי להוציא אלבומים וסרטים ללקוחות שכבר שילמו מראש. הרבה צלמים סגרו את העסק בלי להשלים את הסרטים והאלבומים כי הם נקלעו למצב כלכלי קשה, אבל אני התנהלתי כלכלית נכון ושמרתי כספים של אותם לקוחות בדיוק למטרה שהם נועדו, כך שנתתי את השירות עד הסוף. המשכתי גם את צילומי הזוגיות (צילומים לפני החתונה) לזוגות שהחתונות שלהם נדחו כדי שתהיה להם מזכרת מהתקופה והרגשה טובה עד שהאירוע יתקיים.

"במקביל, בסוף הסגר פתחתי את הסטודיו לצילומי היריון ומשפחות ועכשיו אני בעיצומו של הבייבי בום של הקורונה".

אבל הבייבי האמיתי של משולם הוא עסק חדש שהקים רגע לפני פרוץ המשבר לליווי עסקים קטנים בשלבי הקמה ושיקום בתקופות משבר, ואשר שינה את פניו מעסק כלכלי לעסק ללא מטרות רווח. "העיסוק העיקרי שלי היום הוא תמיכה בעסקים קטנים. אני מומחה לשיווק ולמכירות ובפברואר השנה הקמתי את מכללת כריזמה - בית לעסקים קטנים שתומך בהם בנושאי ההקמה ושיקום בתקופה משבר. המטרה הייתה להקים עסק כלכלי שיסייע לעסקים, אבל הקורונה טרפה את הקלפים והחלטתי שאני מעניק ייעוץ עסקי חינם, אז הפכתי את זה לעסק ללא מטרות רווח".

בימים שבהם העסקים קורסים זה אחר זה, הצליח משולם לסייע לכמה עסקים להחזיק את הראש מעל המים, ואף יותר מכך. "היו לא מעט עסקים שהצלחנו לסייע להם להימנע מקריסה כלכלית. למשל, פתחנו למעצבת שמלות כלה שנותרה עם אפס עבודה מחלקת בוטיק לעיצוב בגדי ילדים. היא הופתעה מכך שבבת אחת היה ביקוש גדול למוצרים שלה. יש לה עכשיו מותג חדש, שינוי מטורף, שהציל את העסק שלה. במקרה אחר הפכנו מפיק אירועים שלא עובד למפיק הצעות נישואים, כי הצעות נישואים תמיד יש והוא מאוד מבוקש היום. ויש לנו גם לקוחה מאפרת כלות שפתחנו לה סדנאות לאיפור יומיומי לנשים, והביקוש אומנם לא גבוה, אבל עוזר לה להחזיק את עצמה בתקופה הקשה הזאת".

את כל זה, נזכיר, הוא עושה בהתנדבות. "אני מאמין בסיוע הדדי", הוא אומר.

קיבלת סיוע מהמדינה?
"קיבלתי את הסיוע מהמדינה בכל הפעימות. בהתחלה קיבלתי 6,000 שקל, אח"כ 8,900 ועוד 7,000 שקל, וכל זה אמור להתחלק על ארבעה חודשים שבהם הייתה לי אפס פרנסה. העסק שלי גלגל סכומים הרבה יותר גבוהים בשוטף. ירדנו מהכנסות שנבעו מ-20 אירועים בחודש לאפס הכנסות. זו ירידה של 100% בהכנסות. העסק של הצילומים לא מכניס הרבה. זה אפילו לא דמי כיס מבחינתי, והסיוע מהמדינה לא עזר הרבה".

אתה שותף למחאת ענף האירועים ולטענות שהמדינה הפקירה את העסקים בענף?
"ההרגשה הכללית היא שאנחנו לא על סדר היום. המדינה לא עשתה חלוקה נכונה של הכסף לפי ענפים. ענף האירועים והתרבות נסגר לחלוטין, ולא שילמו לענף את מה שמגיע לו. ישבנו בבית חמישה חודשים וקיבלנו סכומים זעומים. ביומיים עבודה היו יכולים לחלק את הסקטור העסקי לענפים ולתת לענפים הנזקקים יותר, אבל אנחנו לא על סדר היום אפילו.

"לא מדברים בכלל על איחוד, הכלה, סיוע זה לזה. הכול שנאה והשטות הזאת של השמאל והימין שמרימה את הראש בחזרה. אנחנו באווירת בחירות במקום באווירה של סיוע הדדי. אנחנו במשבר כלכלי עמוק, ועל מה הפוליטיקאים רבים? אם ביבי או גנץ או לפיד צריכים להיות ראש ממשלה. זה לא רלוונטי בכלל לרוב המשק שנאבק במאבק הישרדות". 

עצמאים, בעלי עסקים קטנים ושכירים בעלי שליטה - אנחנו רוצים לשמוע אתכם. להשתתפות במדור אפשר לפנות למייל i-can-help@globes.co.il

עוד כתבות

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל / צילום: ניב קנטור

הילד שמכר קרח בנתניה הוא היום מנהל בכיר בחברה הלוהטת בעולם. כך הוא עשה זאת

להייטק הוא הגיע כמעט בטעות, וב־2017 הציעו לו לבנות מאפס את הפעילות העסקית של אנבידיה ● כיום נתי אמסטרדם מלא בגאווה על הדרך שעבר, ולא מודאג ממצב הענף הישראלי: "יש פה הרבה טאלנטים ורעב גדול להצלחה. זה לא ישתנה לעולם" ● שיחה קצרה עם נתי אמסטרדם, Country Director, אנבידיה ישראל

מערכות הגנה אוויריות בתרגיל פולני. ורשה חתמה על הסכמי רכש בעשרות מיליארדים / צילום: Reuters, Kacper Pempel

עם הסכמים בעשרות מיליארדים: המדינה שמתכננת להקים את הכוח הצבאי הגדול ביותר באירופה

פולין מתכננת להכפיל את מספר החיילים שלה והיא אף הזמינה את מדינות נאט"ו לאחסן נשק גרעיני בשטחה ● בנוסף לכך חתמה ורשה על הסכמי רכש צבאי בעשרות מיליארדי דולרים בשאיפה לבנות את הצבא הגדול באירופה ● צעדים אלו מסמנים את המתיחות באירופה מאז פלישת רוסיה לאוקראינה: "צריך להבין שהתחיל עידן חדש - העידן שלפני המלחמה"

ד''ר ענאיה בנא, מנכ''לית ומייסדת עמותת אל־ביאדר / צילום: תמר מצפי

"בעלי הקרקע הפרטית בחברה הערבית מחכים שיזמים יבואו"

בכנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, ד"ר ענאיה בנא, מנכ"לית משותפת ומייסדת עמותת אל־ביאדר, דיברה על הפערים בין החברה הערבית לחברה הכללית בתחום הדיור ● בנא: "85% מהדור הצעיר בתוך היישובים הערביים הוא מחוסר פתרונות דיור"

סיכום שווקים שבועי / צילומים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי המניות שמושכות את בורסת ת"א כלפי מעלה - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

מדד המחירים לצרכן באפריל הפתיע לרעה בפעם השלישית ברצף. זה מה שחושבים האנליסטים ● כל הפרטים על השינוי הדרמטי בשעות המסחר שמקדמת הבורסה בת"א ● וגם: מחקר חדש מגלה אילו אפיקי השקעה מניבים את התשואות הגדולות ביותר בטווח הארוך

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח חברתי כלכלי במגזר המיעוטים / צילום: תמר מצפי

"במסגרת תוכנית החומש לחברה הערבית, אנחנו משקיעים קודם כל בחינוך. הפערים מצטמצמים"

חסאן טואפרה, ראש הרשות לפיתוח כלכלי בחברה הערבית, התייחס בכנס גלובס לאתגרים באוכלוסייה זו ולחשיבותה ● לדבריו, ברקע יישום תוכנית החומש הייעודית, החברה הערבית חוותה שינוי משמעותי: "רוב התלמידים לא היו זכאים לבגרות. היום יש 20% סטודנטים לתואר ראשון"

יו''ר המחנה הממלכתי, בני גנץ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

גנץ באולטימטום לנתניהו: "תוכנית פעולה חדשה עד ה-8.6 או שנפרוש מהממשלה"

יו"ר המחנה הממלכתי תקף את רה"מ בהצהרה ואמר: "בתקופה האחרונה דבר מה השתבש. החלטות חיוניות לא התקבלו. מעשים מנהיגותיים הנדרשים כדי להבטיח ניצחון לא נעשו" • ראש האופוזיציה לפיד: "גנץ צריך להודיע הערב שהוא פורש מהממשלה האיומה בתולדות המדינה, שהוא לא יסייע עוד לנתניהו להישאר בשלטון, ושהוא קורא לבחירות"

אורן הוד, מנכ''ל שופרסל נדל''ן / צילום: כרמל שירן

עזיבה נוספת בשופרסל: מנכ"ל זרוע הנדל"ן פורש מתפקידו

אורן הוד, מנכ"ל חברת שופרסל נדל"ן, עוזב את הרשת פחות משנתיים לאחר שמונה ● ברקע העזיבה: פערים משמעותיים בין הוד למנכ"לים המשותפים ובעלי הבית החדשים בשופרסל, האחים יוסי ושלומי אמיר

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

נשיא איראן, איברהים ראיסי / צילום: ap, Vahid Salemi

קיצוני אפילו במונחים של איראן וכזה ששלח אלפים למותם. הכירו את הנשיא שנעלם בתאונת מסוק

מסוקו של איברהים ראיסי התרסק בגבול עם אזרבייג'ן, ויש "חשש לחייו" ● הוא נחשב מהקשים שבין השמרנים האיראנים, לאחד מגדולי שונאי ישראל ומי שזוהה כאחד מהמועמדים הבולטים לרשת את המנהיג העליון עלי חמינאי עם מותו

"חיזבאללה ספג מכות קשות": בלבנון מעריכים שהחזית בצפון לא תתרחב

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: כלי תקשורת מסביב לעולם סיקרו את השבת גופותיהם של ארבעה חטופים, בלבנון מעריכים שהמלחמה בצפון לא תסלים בשל עייפות בשני הצדדים ומה צפוי ביחסים בין ישראל וארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

שי ויל / איור: גיל ג'יבלי

מתחת לרדאר: הכירו את המשפחה שתשלוט בדואר ישראל

משפחת ויל העדיפה להתנהל מתחת לרדאר התקשורתי והציבורי, למרות שהחברות שבשליטתה אחראיות למותגים ישראליים מאוד מוכרים ● קבוצה בהובלת המשפחה זכתה במכרז על דואר ישראל, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שלה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

אילוסטרציה: Shutterstock

העתיד כבר כאן: ניסינו את המודל החדש של ChatGPT וחזרנו לדווח

העוזר הקולי החדש של OpenAI יהיה מותאם אישית למשתמש, יכיר את ההעדפות שלו ויידע גם לבחור את האינטונציה המתאימה בהתאם לאופי השיחה ● בעקבות הסערה שהתעוררה ברשתות עם הצגת המודל החדש, בדקנו את המודל הזמין כיום בשוק

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל נגד רשות ני"ע: לא לאפשר לגופים חוץ בנקאיים להתחייב על ריבית

ד"ר יוסי סעדון, מנהל האגף הפיננסי בבנק ישראל, שלח מכתב לרשות ניירות ערך בבקשה שלא תאשר את תזכיר חוק התשלומים, הכולל הוראה שמאפשרת לגופים החוץ בנקאיים להתחייב בפני הלקוחות בריבית קבועה על הפיקדונות ● לדבריו, מדובר בהוראה העלולה "לסכן את היציבות במערכת הפיננסית"