גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המייל שחושף: כך בכירי טבע אישרו לכאורה "תרומות" שהיוו בפועל תשלומי שוחד

לפי התביעה, טבע שילמה בשנים 2006-2015 תשלומים לא חוקיים של יותר מ-300 מיליון דולר לשתי קרנות צדקה, לכיסוי תשלומי השתתפות עצמית ברכישת קופקסון ● לפי מייל מ-2015, להעברות הכספים האלה נדרשו במקרים מסוימים אישורי המנכ"ל דאז (ארז ויגודמן) וסמנכ"ל הכספים (איל דשא)

בניין טבע בכפר סבא / צילום: סיון פרג'
בניין טבע בכפר סבא / צילום: סיון פרג'

התביעות המשפטיות שחברת התרופות טבע חשופה אליהן ממשיכות להעיק על המניה.  עדכונים מהליכים משפטיים שונים שהתפרסמו ביום שלישי, הובילו לנפילה של כ-10%  במחיר המניה בניו יורק, ולמחיקה של יותר ממיליארד דולר משווי השוק של החברה, והיום (ד') המניה נפלה גם בבורסת ת"א. כעת שווי השוק של טבע, המנוהלת על ידי קאר שולץ, הוא כ-11.4 מיליארד דולר, לאחר שבשנה האחרונה המניה עלתה ב-56%.

ההליכים המשפטיים המרכזיים שטבע חשופה אליהם

מעבר להליכים המשפטיים, הנוגעים לשיווק משככי כאבים אופיואידיים ממכרים, ולתביעה העוסקת בתיאום מחירים בשוק הגנרי בארה"ב, אתמול (יום ג') נודע על הליך משפטי חדש: בתביעה שהגיש משרד המשפטים האמריקאי נגד טבע בבית המשפט בבוסטון, נטען כי החברה שילמה שוחד לצורך קידום מכירות התרופה המקורית שלה, קופקסון לטיפול בטרשת נפוצה.

טבע כבר חשופה לנזקים בהיקף של מיליארדי דולרים בגין שתי התביעות הקודמות, וההערכות הן שהתביעה החדשה משקפת לה חשיפה של עוד כמיליארד דולר, ואף יותר מכך, אם כי טבע עשויה להגיע לפשרה ולצמצם את הנזק.

לפי התביעה, המעשים הלא-חוקיים בוצעו בשנים 2006-2015 - שנים שברובן הקופקסון היתה עדיין בבלעדיות של טבע, וללא תחרות גנרית משמעותית. בשנים אלה, כמה מנכ"לים התחלפו בטבע: ישראל מקוב פרש ב-2007 והוחלף על ידי שלמה ינאי; ב-2012 נכנס לתפקיד ג'רמי לוין; וב-2014, ארז ויגודמן. עם זאת, התביעה היא נגד החברה, והבכירים אינם נתבעים.

לפי התביעה, טבע שילמה תשלומים לא חוקיים של יותר מ-300 מיליון דולר, תוך הפרה ביודעין של החוקים, לשתי קרנות צדקה - Chronic Disease Fund ו-The Assistance Fund, לכיסוי תשלומי השתתפות עצמית ברכישת קופקסון במסגרת הביטוח הפדרלי Medicare. בכך, לפי התביעה, נוצרו תביעות כוזבות במאות מיליוני דולרים, ובמקביל הכנסות במאות מיליוני דולרים לטבע.

"טבע התכוונה להבטיח שהמטופלים בקופקסון לא ישלמו את המחירים הגבוהים שהיא גובה עבור התרופה", נכתב בתביעה. גרף שצורף לתביעה, מציג כיצד טבע העלתה באותה תקופה את מחירי התרופה בהדרגה מכ-17 אלף דולר בשנה ל-73 אלף דולר בשנה. "טבע שילמה לקרנות עשרות מיליוני דולרים בשנה, כי היא ידעה שהן ישתמשו בכסף לכסות את התשלומים לקופקסון, ובכך מכירות הקופקסון יגדלו ויעשירו את טבע בסכומים גדולים בהרבה מאלה ששילמה לקרנות", נכתב בתביעה.

עוד נטען כי ההנהלה הבכירה של טבע בישראל ידעה על כך ואישרה את התשלומים לקרנות, והתביעה אף מציגה מייל שנשלח בספטמבר 2015, תחת הכותרת "תהליך תרומות מדיקייר"; לפי המייל, תשלום של יותר מ-5 מיליון דולר דרש אישור של סגן נשיא בכיר בחברה, תשלום של יותר מ-15 מיליון דולר דרש אישור של חבר הנהלה בכיר (שמו של רוב קורמאנס מופיע שם), תשלום של 25 מיליון דולר דרש את אישור של מנהל הכספים הראשי (באותה עת, איל דשא), ומעל 25 מיליון דולר נדרש אישור מנכ"ל (אז, ארז ויגודמן).

מטבע נמסר בתגובה כי "טבע היתה מחויבת מאז ומתמיד לבריאות המטופלים ולהנגשת תרופות בנות השגה, ובכלל זה להבטיח גישה לטיפולים עבור מטופלים הסובלים מטרשת נפוצה. התוכנית לסיוע לחולי טרשת נפוצה נועדה לתמוך במטופלים הזקוקים לאפשרויות טיפול חשובות על ידי מתן תרומות לארגוני צדקה עצמאיים, שעזרו למטופלים לקבל גישה לתרופות שרשמו להם רופאיהם. תביעה זו שהוגשה על ידי משרד המשפטים בנוגע לתוכניות תרומות אלה, רק מבקשת להגביל עוד יותר את הגישה של המטופלים לתרופות חשובות ולשירותי בריאות. החברה תגן על עצמה בנמרצות מפני טענות אלה".

הקנסות עלולים להגיע לכמיליארד דולר

ירון פרידמן, מנהל דסק המניות ביחידת המחקר של בנק הפועלים, כתב היום כי "החוק אוסר על חברות התרופות להעניק תמריצים כלשהם שנועדו להעדיף את מוצריהן, ולכן אם טבע ביצעה את הנטען בכתב האישום, מדובר בהפרה של החוק. אמנם החוק בארה"ב מאפשר לחברות התרופות לתרום לקרנות פרטיות, שנועדו לסייע במימון תרופות למטופלים בעלי ביטוח בריאות פרטי, אבל הוא אוסר על סיוע למימון למטופלים הנעזרים בתוכניות הממשלתיות (כמו מדיקייר), כדי למנוע הטייה של תוכניות אלו לחלופות היקרות יותר בשוק.

"נוסף על כך, נטען כי חלק מהבקשות לתרופה היו כוזבות, כאמור - מה שמחמיר את כתב האישום. ההערכות בשוק הן כי אם טבע תורשע, עלולים להיות מושתים עליה קנסות בהיקף של עד כמיליארד דולר".

עם זאת, פרידמן ממליץ על מניית טבע ב"תשואת יתר" בסיכון גבוה מאוד, ומסביר כי "המצב של טבע טוב לאין שיעור מאשר לפני שנתיים-שלוש. הגנריקה מתייצבת, הקופקסון מוכר לא רע, וגם מצב החוב משתפר. הכותרת של אתמול כמובן רעה לטבע, אבל צריך להבין את הקונטקסט הנכון".

האנליסט רוני גל מ-BERNSTEIN סבור כי החשיפה של טבע יכולה להגיע עד למקסימום של 3-4.5 מיליארד דולר. לדבריו, התביעה דורשת שטבע תשלם פי שלושה מהנזקים שנגרמו וכן קנסות, וכן נטען בה כי הנזקים הם בגובה מאות מיליוני דולרים בתביעות כוזבות למדיקייר. לפיכך, מעריך גל, הכפלה פי שלושה של הנזקים תגיע עד לפחות מ-3 מיליארד דולר (לא כולל קנסות).

בחישוב נוסף, לפי נתוני חברת המחקר IQVIA לגבי מכירות הקופקסון, מציין גל כי כ-7.1% ממכירות התרופה בארה"ב ב-2017-2019 היו דרך מדיקייר. בהנחה שהשיעור ב-2006-2015 היה זהה, מדיקייר שילמה בתקופה זו כ-1.5 מיליארד דולר על הקופקסון, כך שהכפלה פי שלושה תביא לסכום של 4.5 מיליארד דולר.

למרות הסכומים הגבוהים, גל סבור שהיקף הנזק לא יהיה גבוה, בסופו של דבר. הוא מציין שהטיעון בתביעה אינו חזק: "ספק אם טבע פיתתה מישהו להשתמש באופן לא ראוי בתרופה לטיפול בטרשת נפוצה. ייתכן שהיא קיבלה נתח שוק לא הוגן לעומת תרופות אחרות בשוק, שהתמחור שלהן הוא בטווח דומה", הוא כותב.

סטיבן טפר, אנליסט הפארמה של אי.בי.אי, סבור כי הירידה במחיר המניה אתמול לא מוצדק, ומעריך שטבע תגיע לפשרה, בדומה לחברות דומות בשנים האחרונות, ששילמו 120-360 מיליון דולר בתביעות דומות. "הליך משפטי צפוי להימשך מספר שנים, ולא יהיה פשוט לתביעה להוכיח את הנזק האמיתי. בסופו של דבר, טבע תגיע לפשרה, ולפי הערכות שלנו, סביר יותר שהיא תהיה בטווח שבין 150 ל- 350 מיליון דולר", כתב טפר.

עו"ד דן צוק פנה היום בשם בעלת מניות בחברה ליו"ר טבע, סול בארר, בבקשה לקבל מסמכים לפני הגשת תביעה נגזרת. במכתב נכתב שההנהלה הבכירה של טבע היתה מודעת להעברות הכספים. "מעשים אלה נעשו מתוך מודעות, ולכל הפחות מתוך רשלנות חמורה של טבע ומנהליה, וכתוצאה, טבע צפויה לשלם פיצוי עצום לממשל האמריקאי - פיצוי הצפוי לעלות בשיעור ניכר מאוד על הרווחים האסורים שהפיקה טבע מן ההתנהלות המפרה", נטען במכתב. "על המנהלים האחראים למעשים והמחדלים לשלם לטבע בעבור הנזק".

עוד תביעה בפרשת האופיואידים

במהלך יום המסחר אתמול נפלה על טבע "פצצה" נוספת: מושל מדינת ניו יורק, אנדרו קואומו, הודיע על הגשת תביעה נגד טבע בפרשת האופיואידים, וציין כי החברה היתה אחראית על ייצור כ-20% מהאופיואידים שהגיעו לניו יורק ב-2006-2014 (למעשה, בעיקר דרך אקטביס, שטבע רכשה מאוחר יותר). 

מטבע נמסר כי "טענות אלה משכפלות את הטענות המצויות בתביעות האחרות, שעודן תלויות ועומדות. טבע ממשיכה לדחות את הטענות הללו וממוקדת בהשלמת מתווה ההסדר הארצי עם התובעים הכלליים שהוכרז באוקטובר האחרון".

על הודעת התביעה של ניו יורק כתב פרידמן מבנק הפועלים כי תביעה זו היא חדשה, ומצטרפת לשורה ארוכה של תביעות שהוגשו נגד טבע על ידי יותר מ-2,500 תובעים, ובהן מדינות, מחוזות, ערים ותובעים פרטיים בכל רחבי ארה"ב. פרידמן מזכיר כי טבע הגיעה לפשרה עם ארבעה תובעים כלליים באוקטובר 2019, ולפיה היא תשלם פיצויים במזומן בסך 250 מיליון דולר ותתרום תרופות בשווי כולל של 23 מיליארד דולר (מחיר מחירון). ההסדר ממתין לאישור על ידי כלל התובעים, והאישור מתעכב בשל מגפת הקורונה.

בשיחה עם "גלובס" העריך פרידמן היום כי ייתכן שהתביעה החדשה היא חלק מטקטיקה של מו"מ בקשר להסדר הפשרה. להערכתו, בהנחה שהפשרה תאושר, החשיפה של טבע היא כ-5 מיליארד דולר ל-10 שנים, בהיוון להיום. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל